Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
-
Dedda
#1 Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
Pozdrav ljudi.
Imam garantno pismo za austriju.
Koliko ce mi trebati da dobijem vizu, mislim ako predam ove sedmice,
kakve su mi sanse da je dobijem pored toga sto imam garantno pismo i sto imam uvjerenje da radim, te koliko kosta to neko inozemno osiguranje po danu koje se mora platiti kako bi se dobila austrijska viza ???
Hvala svima na odgovorima !
Imam garantno pismo za austriju.
Koliko ce mi trebati da dobijem vizu, mislim ako predam ove sedmice,
kakve su mi sanse da je dobijem pored toga sto imam garantno pismo i sto imam uvjerenje da radim, te koliko kosta to neko inozemno osiguranje po danu koje se mora platiti kako bi se dobila austrijska viza ???
Hvala svima na odgovorima !
-
ins
Osiguranje kosta oko 2 KM po danu, cini mi se 1,90 KM, i uzmi ga za onoliko dana koliko zaista namjeravas biti u Austriji.
Koliko se ceka viza nisam siguran, obicno oko 48 sati, eventualno 24 sata. U smislu danas predas, sutra pokupis.
A sa garantnim, i stalnim zaposlenjem, dobit ces vizu...
Koliko se ceka viza nisam siguran, obicno oko 48 sati, eventualno 24 sata. U smislu danas predas, sutra pokupis.
-
teletrader
ins wrote:Osiguranje kosta oko 2 KM po danu, cini mi se 1,90 KM, i uzmi ga za onoliko dana koliko zaista namjeravas biti u Austriji.
Informacija ti nije u potpunosti tacna..
Posto sam pola-austrijanac par puta sam nekoj raji vadio garantna pisma u ambasadi...
Da bi dobio vizu potreban ti je kakav-takav posao u BiH a viza se ceka u pravilu sedmicu dana..
I jos jedan tip:na jednom od shaltera radi neka malo starija zhena (haj nazvacemo je Fikreta),nemoj niposto kod nje predavati zahtjev jer je toliko nekakva nikakva da zazhalim sto nije '39
-
Dedda
Cuj ponizenja,
pa valjda postoje neka pravila i zakoni koje treba da ispunis da bi dobio vizu.
Nije valjda da se to odlucuje kako ko zeli.
Mislio sam da je Austrija ozbiljnija zemlja, mislim da je zemlja u kojoj se postuju pravila, te da ako ispunjavas uslove, onda nemas sta da ocekujes hoces li dobiti ili ne.
Mislio sam da je Austrija ozbiljnija zemlja, mislim da je zemlja u kojoj se postuju pravila, te da ako ispunjavas uslove, onda nemas sta da ocekujes hoces li dobiti ili ne.
-
quantum
Gdje ti zivis? Nije provokacija, samo pitam.Dedda wrote:Cuj ponizenja,
Austrija mozda jeste ozbiljna zemlja u kojoj se postuju pravila, ali BiH nije.
Ovako stvari stoje: Ambasada vizu moze dati ili ne u zavisnosti od (slobodne) procjene. Ambasada moze traziti dodatna uvjerenja ukoliko zeli. Ambasada moze uzeti dokumenta i novac ali to nije garancija da cete dobiti vizu!
Odprilike ovako nesto pishe na oglasnoj tabli gotovo svake ambasade u Sarajevu.
Meni licno su odbili izdati austrijsku vizu iako sam imao uredne papire, platio sam osiguranje, platio sam vizu. Receno mi je da dodjem po vizu za 7 dana, a onda su mi jednostavno dali pasos bez vize i bilo kakvog objasnjenja. trazio sam objasnjenje, rekli mi da se pismeno obratim. Obratio se pismeno, dobio *** da izvinete. Nakon mjesec dana sa istim papirima, ponovo placenim osiguranjem, ponovo placenom vizom dobijem vizu bez problema.
Pravila nema.
Dzukac na ulazu u ambasadu uzima sebi za pravo da ponizava ljude. Domace shalterushe se ponasaju kao da su clanovi Vlade Austrije i uzimaju sebi za pravo da odlucuju da li cete dobiti vizu ili ne.
Mozda dobijes vizu bez ikakvih problema ali bolje ti je da budes spreman na svasta.
Samo da napomenem ukoliko ne dobijes vizu novac se ne vraca!
-
mamica papucarka
ovo za novac mi jequantum wrote:Gdje ti zivis? Nije provokacija, samo pitam.Dedda wrote:Cuj ponizenja,
Austrija mozda jeste ozbiljna zemlja u kojoj se postuju pravila, ali BiH nije.
Ovako stvari stoje: Ambasada vizu moze dati ili ne u zavisnosti od (slobodne) procjene. Ambasada moze traziti dodatna uvjerenja ukoliko zeli. Ambasada moze uzeti dokumenta i novac ali to nije garancija da cete dobiti vizu!
Odprilike ovako nesto pishe na oglasnoj tabli gotovo svake ambasade u Sarajevu.
Meni licno su odbili izdati austrijsku vizu iako sam imao uredne papire, platio sam osiguranje, platio sam vizu. Receno mi je da dodjem po vizu za 7 dana, a onda su mi jednostavno dali pasos bez vize i bilo kakvog objasnjenja. trazio sam objasnjenje, rekli mi da se pismeno obratim. Obratio se pismeno, dobio *** da izvinete. Nakon mjesec dana sa istim papirima, ponovo placenim osiguranjem, ponovo placenom vizom dobijem vizu bez problema.
Pravila nema.
Dzukac na ulazu u ambasadu uzima sebi za pravo da ponizava ljude. Domace shalterushe se ponasaju kao da su clanovi Vlade Austrije i uzimaju sebi za pravo da odlucuju da li cete dobiti vizu ili ne.
Mozda dobijes vizu bez ikakvih problema ali bolje ti je da budes spreman na svasta.
Samo da napomenem ukoliko ne dobijes vizu novac se ne vraca!
pa jebem mu, platis nesto sto ne dobijes
meni moji cesto dolaze. Mama koja je penzioner svaki put dobije vizu, brat dok je studirao (tada nije bio zaposlen) dobio je vizu bez problema.
Prosle godine dolazila mi je prijateljica koja je radila, ali nije bila prijavljena. Dobila je vizu, ali samo na nekoliko dana.
A u zadnjih mjesec dana cula sam sigurno 3-4 slucaja gdje su ljudi odbijeni bez ikakvog smisla i logike.
Djevojka (rodica od moje prijateljice) redovan student medicine, nije mogla dobiti vizu iako joj je prijateljica poslala i garantno pismo, a i Austrijski je drzavljanin.
-
car-x
proslog proljeca curi sam poslo garantno pismo i sve ostale papire (potvrdu o primanjima, ugovor od stana i saso mange) i onda su je odbili trazeci dokaz o nasoj "relaciji"!!! donesi dokument sta ti je taj kod koga ides..
LM, kako niko ne izdaje dokumente da je neko neciji momak ili cura, nismo imali pojma sta da radimo. srecom, naso sam neki broj u ministarstvu vanjskih poslova austrije (u ambasadi se naravno niko nikad nije javio na telefon) gdje se moze zaliti.
teta ja bila super, nazvala odmah ambasadu, provjerila u cemu je fazon i na kraju sam moro napisat pismo direktno na ambasadu gdje doslovce pise:
"..ja taj i taj izjavljujem da gospodjicu tu i tu poznajem vec dugi niz godina, da smo u intimnoj vezi i da smo u vremenu od 28.4. do 15.05. planirali zajednicki godisnji odmor.
dalje izjavljujem da vjencanje nije planirano u dogledno vrijeme, a pogotovu ne u vrijeme trajanja zajednickog godisnjeg odmora.. "
prilog:
potvrda od firme o odobrenom godisnjem odmoru
avionske karte bec - palma de mallorca
hotelska rezervacija
---
nakon toga je dobila vizu..
a cim dobijem austrijsko drzavljanstvo ima da stosiram onog na kapiji.. nako, ko svoj na svom..
LM, kako niko ne izdaje dokumente da je neko neciji momak ili cura, nismo imali pojma sta da radimo. srecom, naso sam neki broj u ministarstvu vanjskih poslova austrije (u ambasadi se naravno niko nikad nije javio na telefon) gdje se moze zaliti.
teta ja bila super, nazvala odmah ambasadu, provjerila u cemu je fazon i na kraju sam moro napisat pismo direktno na ambasadu gdje doslovce pise:
"..ja taj i taj izjavljujem da gospodjicu tu i tu poznajem vec dugi niz godina, da smo u intimnoj vezi i da smo u vremenu od 28.4. do 15.05. planirali zajednicki godisnji odmor.
dalje izjavljujem da vjencanje nije planirano u dogledno vrijeme, a pogotovu ne u vrijeme trajanja zajednickog godisnjeg odmora.. "
prilog:
hotelska rezervacija
---
a cim dobijem austrijsko drzavljanstvo ima da stosiram onog na kapiji.. nako, ko svoj na svom..
-
Dedda
Mislim da je najbolja solucija da se ne zalis njima, nego da se zalis direktno autrijskim medijima i da se tamo prozovu radnici u autrijskom ambasadi u BiH, jer ako ne ovdje, onda ce tamo da vode racuna o tome sto se pise o njihovoj zemlji vani.
-
car-x
pa tako sam ja i napravio.. nazvo direktno ministarstvo vanjskih poslova austrije..Dedda wrote:Mislim da je najbolja solucija da se ne zalis njima, nego da se zalis direktno autrijskim medijima i da se tamo prozovu radnici u autrijskom ambasadi u BiH, jer ako ne ovdje, onda ce tamo da vode racuna o tome sto se pise o njihovoj zemlji vani.
-
P4cha
znači tako je za astriju, čuo sam dosta problema od neke raje i rodbine koja gore studira i ono redovno polažu sve predmete, a kada treba odbnoviti vizu vazda neki problemi.
mene čisto zanima viza za njemačku.
dugo se zabavljam sa djevojkom koja je rođena u njemačkoj, može da uzme državljanstvo ali eto skupo joj da se prebaci sa hrvatskog (mama joj je iz hrvatske) na njemačko. e sada ja završavam fakultet, trenutno radim diplomski i kontali smo da nakon završetka faksa dođem u kod nje na 2-3 mjeseca, čisto da se malo obiknem
i da se onda ako Bog da uzmemo. Zaručeni smo ima dva mjeseca. e sada da li će tu biti mnogo zajebancije, da li je dobro da možda izvadim potvrdu da sam redovan student prije nego završim faks pa na osnovu toga i predam za vizu. ili da me rođak pozove u njemačku? ili da ponesem potvrdu da radim (mada sam namjeravao da dadnem otkaz prije toga puta, možda da ga prije pokupim tu potvrdu).
trebaju mi sve informacije čisto da to bezbolnije prođe i da sam pripremljem
šta preporučujete itd.
hvala
mene čisto zanima viza za njemačku.
dugo se zabavljam sa djevojkom koja je rođena u njemačkoj, može da uzme državljanstvo ali eto skupo joj da se prebaci sa hrvatskog (mama joj je iz hrvatske) na njemačko. e sada ja završavam fakultet, trenutno radim diplomski i kontali smo da nakon završetka faksa dođem u kod nje na 2-3 mjeseca, čisto da se malo obiknem
trebaju mi sve informacije čisto da to bezbolnije prođe i da sam pripremljem
šta preporučujete itd.
hvala
- bug
sad bih im zapalila ustanovuquantum wrote:Moze ako imas stelubug wrote:jest, al' u njonjiins wrote:Koliko se ceka viza nisam siguran, obicno oko 48 sati, eventualno 24 sata. U smislu danas predas, sutra pokupis.
7 dana da si tito![]()
-
mamica papucarka
taj kod koga ces ici u posjetu ti mora poslati :Dedda wrote:Jos samo nesto mi nije jasno, na raznim mjestima se pominju razna dokumenta koja su potrebna, pa hebote jel neko zna tacno koja dokumenta tacno trebaju ?
Jel ima neko brate ko je na osnovu garantnog pisma isao u posjet austriju.
-Garantno pismo ovjereno kod sudskog vjestaka
- Ugovor o stanu
- platnu listu
- uvjerenje o drzavljanstvu (to ti je kopija pasosa)
Ne znam sta tacno tebi treba, ali znam da ti je sigurno potrebno uvjerenje da si u stalnom radnom odnosu (to uzmes u firmi u kojoj radi). Ako ne radis, onda moras imati uvjerenje iz studentske sluzbe da si redovan student tog i tog fakulteta. To ti je kao neka sigurnost da ces se vratiti u svoju domovinu.
Mozda sam ti malo pomogla.
-
Blueboy-
To pismo koje si poslo je odavno poznata stvar, to se mora prilozit.. Ali kad problem iskrsne onda od ambasada u domovini nema pomoci i vecinom ispada zbog nase neodgojene/nekulturne "bosanske" dubradi na salterima.proslog proljeca curi sam poslo garantno pismo i sve ostale papire (potvrdu o primanjima, ugovor od stana i saso mange) i onda su je odbili trazeci dokaz o nasoj "relaciji"!!! donesi dokument sta ti je taj kod koga ides..
prilog:
hotelska rezervacija
---
- idia
car-x wrote:proslog proljeca curi sam poslo garantno pismo i sve ostale papire (potvrdu o primanjima, ugovor od stana i saso mange) i onda su je odbili trazeci dokaz o nasoj "relaciji"!!! donesi dokument sta ti je taj kod koga ides..
prilog:
hotelska rezervacija
---
imam slicne probleme
ABTEILUNG III/4 - AUFENTHALTSWESEN
BUNDESMINISTERIUM FÜR INNERES
TEL: +43 1 53126-2722
FAX: +43 1 53126-108 552
ako jos imas broj te tvoje ljubazne tete javi molim te
-
zvijerka
koliko komplikujete bez potrebe, ja sam vadio austrijsku vizu nekoliko puta i nikad nisam imao problema....od nedavno su neka pravila malo izmjenjena tako da se sad odgovor dobija ponedjeljkom, dakle vizu ili odbijenicu tako je bar bilo ljetos kad sam zadnji put isao....uz garantno pismo ti treba jos neki pun qrac papira iz austrije nadam se da necu nista preskocit...ono nesto oko kvadrture stana, prijava boravka, potvrda u primanjima( zadnja trije mjeseca platni list), mislim cak i prijave boravka svih ukucana ali nisam siguran:) imam osjecaj da sam nesto preskocio.....a tebi treba pasos, slike, potvrda o zaposlenju, ako imas neku imovinu ovdje predaj neku potvrdu, kucna lista tvoja ovdje....ovo su fomrlanosti koje traze ali u biti jedino sto ih zanima je da neces ostat tamo dakle dokaz da ovdje imas posao, skolu i sl, ako je to oki onda nemas problema i ako trazis vizu do mjesec nemas belaja, a osiguranje platis tek nakon odobrenja vize, i vizu oko 70 km.....eto sretno....ako si prijavljen u pio, osigran potrvdu za to i neku potvrdu iz firme i ne brigaj....sretno..
-
_kosarkas_
#20 Re: Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
pozz momcii...interesuje me...o vizi za austriju...ali ""sportska viza""..povodom kosarke idem tamo....poslali su mi garantno pismo...i sad me zanima...koje sve dokuemente trebam ponijeti u sar....da bih predao za vizu....i dali se to lakse dobiva ta sportska viza...unaprijed hvalaa....!!!!
- brance
#21 Re: Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
1. Pusti to lakse de dobije. Nista se u Bosni lahko ne dobija!_kosarkas_ wrote:pozz momcii...interesuje me...o vizi za austriju...ali ""sportska viza""..povodom kosarke idem tamo....poslali su mi garantno pismo...i sad me zanima...koje sve dokuemente trebam ponijeti u sar....da bih predao za vizu....i dali se to lakse dobiva ta sportska viza...unaprijed hvalaa....!!!!
2. Evo ti sve da pogledas za vize sto ti treba
http://www.bmeia.gv.at/bh/ambasada/sara ... /vize.html
Sretno!
-
Ljubicasta27
#22 Re: Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
Problem sa njihovom ambasadom je sto ne prave nikakve razlike izmedju vrsta viza, znaci isto ponizavajuce tretiraju i one koji idu da rade, i one koji idu tamo na fax, ljude koji idu u posjetu ili turisticki...takvo ponizavanje i ugnjetavanje je nevidjeno...neljubazni su i nadr....na svakoga i sve zivo a da ne spominjem nekulturu...
Gore ambasade od njihove nema nadaleko..jest Austrija stvarno lijepa i sve al ne vadila ja vise vizu nikad njihovu, pa da mi i za lijeka treba
Ne znam samo sta ce kad se ukinu vize...idioti
Gore ambasade od njihove nema nadaleko..jest Austrija stvarno lijepa i sve al ne vadila ja vise vizu nikad njihovu, pa da mi i za lijeka treba
Ne znam samo sta ce kad se ukinu vize...idioti
-
adiss
#23 Re: Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
Pozzz...
Nisam u toku kakva je sada procedura za odlazak u Austriju (šta treba od papirologije i sl.) radi se o posjeti rođaku na 2-3 mjeseca?
Nisam u toku kakva je sada procedura za odlazak u Austriju (šta treba od papirologije i sl.) radi se o posjeti rođaku na 2-3 mjeseca?
- mayab
#24 Re: Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
- Soknica
#25 Re: Viza za austriju - Koliko vremena, kako, para ?
200-300 eura moraš imati uz sebe i reći da ideš na 3-4 dana ako te upitaju (a zna se desiti) jer se mora imati za dan boravka u Austriji 70 eura! Poželjno je uzeti putničko osiguranje u nekoj osiguravajućoj kući za ne dao Bog ako se razboliš!