Cary Grant wrote:Mene ne interesuju Amerikanci niti bilo ko drugi i njihovo misljenje o nama. Meni je zao sto zivim(o) u drzavi gdje niko ne postuje osnovne zakonei sto zato neki posteni radini ljudi ispastaju. Zasto nam se kina zatvaraju i zasto nam se multipleks gradi vec deset godina? Zato sto ljudi gledaju pirate. Zasto se videoteke zatvaraju (one koje rade legalno) i ljudi ostaju bez posla? Zato sto ljudi gledaju pirate. Zasto se svijest o filmu i njegovo iskonsko shvacanje svelo na to ko ce prije dobaviti sto kvalitetniji piratski snimak istog? ... Mislim da je jasno.
A sto se tice tih cijena, to je cista laz. Film u svakoj distributerskoj kuci kosta prosjecno oko 40-tak maraka, i cak i sa tom cijenom, videotekari se muce sa isplativosti investicije. Zasto? Ne zato sto je to njima skupo, nego zato sto ljudi, umjesto da gledaju filmove legalno i placaju za njih, oni torade nelegalno i kradu ih sa neta. Mnogo vise kosta jedan nov film koji udje u kino distribuciju, ali hvala Bogu pa jos ima ljudi u ovom gradu koji idu i kino i postuju filmsku umjetnost, tako da i prikazivacke kopmanije nekako opstaju u ovoj anti-pravnoj drzavi.
Znam sta mislite, "daj ba, popusti, nisam budala da dajem 5 maraka kad mogu dobit' dzaba." A zamislite situaciju da vam otac ili majka, ili vi licno, rade npr. kao pekari. I onda ljudi prestanu dolaziti kod vas jer pekar u drugoj ulici pece hljeb svaki dan i ljudi mu ga kradu svaki dan. A policija nista. On vama kvari posao a i sebi. A ko je najveci krivac? Lopov, logicno. Tako dolazimo do tragicne cinjenice da je ovo jedna nacija lopova koja je navikla jos od rata dobijati stvari za nista, i onda se to razvilo u ovo sto imamo sada.
Samo mi nije jasno kako se mozete upustati u rasprave o kvaliteti filmova koje niste dozivjeli onako kako su oni namijenjeni da ih se dozivljava. U mraku kino dvorane, uz zrnasti uzorak na ogromnom platnu i zvuk koji prati radnju u svakom segmentu. I ne vadite se na novac, jer tih pet maraka cete svakako potrositi na neku mamiparu koju cete zaboraviti vec sutra. A dobar film nikada. Sto je dijametralno osjecaju kakav cete imati nakon gledanja istog tog filma nelegalnim putem.
Ovim bih zavrsio diskusiju s moje strane, niti ja niti bilo ko drugi ne moze niti smije nametati mijenjanje nacina zivota nekome drugom...
Apsolutno se slazem sa zadnjim zakljuckom u tvom izlaganju, jedino je steta sto si ti poceo prvi da nameces svoje misljenje...
Pocet cu redom:
1. Ne zatvaraju se kina zato sto ljudi gledaju pirate, vec zato sto malo ljudi gleda filmove uopste... Ne bih da sirim diskusiju na objasnjavanje sta vecina radije radi...
I navedi mi, molim te, jednu jedinu videoteku koja nema pirate, sem cuvenog Oxygena, koji se sa videoteke na tri sprata sveo na prkno... (da prostite na izrazu...) Ponovo ti objasnjavam, nije isplativo! Sto nas vodi do druge tacke...
2. Cijene su istinite, radio sam po videotekama, poslat cu ti skenirane ponude filmova iz BLITZ-a, ako te bas toliko interesuje... Da ne govorim o tome da moras naruciti vise kopija. Naravno da se filmovi skidaju s neta, nego sta drugo? Sad cu ti ja navesti opet jedan primjer: Kada bi se stvarno radilo po zakonu, onda bi svi trebali drzati samo originale, sto je kao prvo praaavo skupo, a kao drugo, realno u sarajevu ne postoji toliko ljudi koji su zainteresovani za film, koliko ih ima zainteresovanih za stoju, daru bubamaru i ostalo... filmofili su rijetkost... I na njima da otplatis filmove? Cisto sumnjam...
btw. ja redovno idem u kino, cak gledati filmove koje sam gledao na piratu... Gledao sam Crnu Dahliu u Kinu Novi Grad, kad je bilo 7 gledatelja, gledao sam Babel, Apocalypto, sve sto me interesuje i u kinu, iako imam mogucnost da imam sve te filmove, skoro za dzaba... To je zato sto volim kino i volim filmove i zato volim sve sto mi se svidja imati i kuci i imam velik izbor... Ali to nije ni bitno na kraju krajeva... Nasa kultura nije na tom nivou gdje bi se moglo zivjeti kako ti to zamisljas, zao mi je sto ti ja to moram reci, niti su nasi dzepovi dovoljno duboki...
3. I za kraj jednu stvar... Sto se lopovluka tice, jedan od najvecih zagovornika ukidanja piratstva je Dino Merlin, on to sebi moze i priustiti, ali cisto se sumnjam da je neko "Burek", platio po originalnoj cijeni...

Vecina drugih, manje poznatih izvodjaca nema problema s tim... Dok sam radio u videotekama i oko njih, vidio sam i cuo raznih stvari... Tako znam da je Erato kad je tek pocinjao donosio svoje CD-ove ljudima koji se bave piraterijom i davao im ih, samo da prodaju sto vise kopija, jer ko ce realno kupovati originale grupa za koje nisu ni culi, ali kad kupe cd, barem ce doci na koncerte, neko ce ih slusati... Sve je to malo komplikovanije od onoga sto ti zelis da nam predstavis, vjeruj mi...
Ovime ja sa svoje strane zavrsavam diskusiju, jer je tema Oscar, a mi smo daleko od toga...
Pozdrav svima!