Testiranje na zivotinjama?
Moderator: anex
-
Hierarchia
#1 Testiranje na zivotinjama?
Skoro svaki kozmeticki i farmaceutski proizvod koji koristimo dobiven je nakon brojnih modifikacija dok se nije nasla prava formula. Neko je za to morao platiti. Naravno, ne ljudi - nego zivotinje.
Da li je to ok? Da li mi kao vrsta imamo pravo koristiti druge vrste koje zive s nama na planeti u svoje svrhe? Molim za stavove uz argumente.
Da li je to ok? Da li mi kao vrsta imamo pravo koristiti druge vrste koje zive s nama na planeti u svoje svrhe? Molim za stavove uz argumente.
-
mamica papucarka
#2 Re: Testiranje na zivotinjama?
otela si mi temu sa tastatureHierarchia wrote:Skoro svaki kozmeticki i farmaceutski proizvod koji koristimo dobiven je nakon brojnih modifikacija dok se nije nasla prava formula. Neko je za to morao platiti. Naravno, ne ljudi - nego zivotinje.
Taman sam isprintala onaj spisak kozmetickih kuca koje svoje proizvode ne testiraju na zivotinjama, i kontam da li da pokrenem temu, ili da se nadovezem na onu slicnu koju smo imali, kad ti me preduhitri
Telepatija
- amalka
Da, vecina farmaceutskih kompanija radi testiranja na zivotinjama. Nedavno sam gledala jedan dokumentarac o tome, Boze dragi sta rade tim jadnim zivotinjama. Bolje bi im bilo da ih ubiju, nego da ih ostave na zivotu onakve, ionako nesposobne za zivot. Ja se trudim, tj. pokusavam da kupujem proizvode proizvodjaca koji ne rade testiranja na zivotinjama, ali takvih je jako malo. Znam da na tim proizvodima (koji nisu testirani na zivotinjama) u uglu ima slicica malog zeke, pa se povodim za tim. Kazem, takvih je jako malo.
Ne podrzavam to. Grozno mi je da na takav nacin unistavaju zivotinje, samo da bismo mi bili lijepi, mirisni i slicno. Ali, to covjeka ne mijenja.
PROTIV testiranja na zivotinjama!

Ne podrzavam to. Grozno mi je da na takav nacin unistavaju zivotinje, samo da bismo mi bili lijepi, mirisni i slicno. Ali, to covjeka ne mijenja.
PROTIV testiranja na zivotinjama!
-
Hierarchia
#4 Re: Testiranje na zivotinjama?
mamica 31 wrote:otela si mi temu sa tastatureHierarchia wrote:Skoro svaki kozmeticki i farmaceutski proizvod koji koristimo dobiven je nakon brojnih modifikacija dok se nije nasla prava formula. Neko je za to morao platiti. Naravno, ne ljudi - nego zivotinje.
Da li je to ok? Da li mi kao vrsta imamo pravo koristiti druge vrste koje zive s nama na planeti u svoje svrhe? Molim za stavove uz argumente.Nevjerovatno
![]()
Taman sam isprintala onaj spisak kozmetickih kuca koje svoje proizvode ne testiraju na zivotinjama, i kontam da li da pokrenem temu, ili da se nadovezem na onu slicnu koju smo imali, kad ti me preduhitri![]()
Telepatija
Dodjes mi onaj Ikea-wok.
-
mamica papucarka
#5 Re: Testiranje na zivotinjama?
ako mozes cekat, tu samHierarchia wrote:mamica 31 wrote:otela si mi temu sa tastatureHierarchia wrote:Skoro svaki kozmeticki i farmaceutski proizvod koji koristimo dobiven je nakon brojnih modifikacija dok se nije nasla prava formula. Neko je za to morao platiti. Naravno, ne ljudi - nego zivotinje.
Da li je to ok? Da li mi kao vrsta imamo pravo koristiti druge vrste koje zive s nama na planeti u svoje svrhe? Molim za stavove uz argumente.Nevjerovatno
![]()
Taman sam isprintala onaj spisak kozmetickih kuca koje svoje proizvode ne testiraju na zivotinjama, i kontam da li da pokrenem temu, ili da se nadovezem na onu slicnu koju smo imali, kad ti me preduhitri![]()
Telepatija![]()
![]()
![]()
Dodjes mi onaj Ikea-wok.
jucer sam svrljala po trgovinama i trazila puder za lice. Inace, to mi je prvi puder koji sam u zivotu kupila. A kupila sam Basis iz razloga jer je na njemu pisalo "prirodni puder, za prirodni izgled tena". I sad nadjem da firma Basis svoje proizvode ne testira na zivotinjama, pa mi pravo drago.
S druge strane ja nisam vegeterijanka, pa mi sve to malo izgleda
Ustvari, ja spadam u onu vrstu ljudi koji nikada nisu probali bubrege, jetru, srce, jezik
-
mamica papucarka
jel neko zna da li firma Penaten testira svoje proizvode na zivotinjama???
Jucer sam kupila djecije ulje od Aloa Vera, pa me interesuje. Nisam ih vidjela nigdje na spisku
Jucer sam kupila djecije ulje od Aloa Vera, pa me interesuje. Nisam ih vidjela nigdje na spisku
- Tesssa
Prosle godine sam sa nekoliko prijatelja pravila akcijicu u kojoj smo na Ferhadiji dijelili letke sa crnom i bijelom listom kozmetickih proizvoda i usput pokusali educirati ljude na temu testiranja na zivotinjama.
Iako smo poslali dopis svim relevantnim medijima, pojavilo ih se 0...toliko o interesu ljudi za taj problem ovdje.
Iako smo poslali dopis svim relevantnim medijima, pojavilo ih se 0...toliko o interesu ljudi za taj problem ovdje.
-
FFK as Lucy01
#12 Re: Testiranje na zivotinjama?
Ne i ne. Ovdje u USA na odredjenim preparatima ustvari pise da nisu testirani na zivotinjama i kao takvi su obicno skuplji, ali ja ih kupujem..jer mislim da apsolutno nemamo pravo da testiramo stvari (kozmetiku posebno) na zivotinjama samo da bi nase face i tijelo izgledali bolje...Hierarchia wrote: Da li je to ok? Da li mi kao vrsta imamo pravo koristiti druge vrste koje zive s nama na planeti u svoje svrhe? Molim za stavove uz argumente.
-
medda
Kozmetika je luksuz i trebalo bi se zakonom zabraniti testiranje na zivotinjama.
Lijekovi su pitanje zivota i smrti i da mene ili nekog iz blizine snadje neka opaka bolest ne bih se zapitala da li je lijek testiran na zivotinjama. Jer da nisu jos uvijek bi umirali od upale zuba.
Lijekovi su pitanje zivota i smrti i da mene ili nekog iz blizine snadje neka opaka bolest ne bih se zapitala da li je lijek testiran na zivotinjama. Jer da nisu jos uvijek bi umirali od upale zuba.
-
Hierarchia
To je taj momenat na kojem poklekne i najargumentovaniji i kontrastav o testiranju na zivotinjama. Da nije bilo testova na zamorcicima i misevima, djeca bi nam umirala od upala pluca, starci od gripe, kojekakvih raznih bolesti bi bilo na sve strane. Mozda se mogao naci neki bezbolniji nacin da se svi ti lijekovi testiraju u proslosti. Mozda i nije.medda wrote:Kozmetika je luksuz i trebalo bi se zakonom zabraniti testiranje na zivotinjama.
However, ostaje pitanje lijekova i neophodnih testova koji se naprosto moraju uraditi. Dobro je neko rekao, da nam majka (nedaj/boze/nikom) boluje od raka, vjerovatno bismo bili za da se novi lijek testira na misevima. Ustvari, vjerovatno bismo licno poubijali sve miseve na svijetu da ona ne umre.
-
FFK as Lucy01
I ne samo miseve...ima ih koji bi ubijali druge ljude i djecu, samo da oni prezive, ali je li to znaci da je ispravno?Hierarchia wrote:To je taj momenat na kojem poklekne i najargumentovaniji i kontrastav o testiranju na zivotinjama. Da nije bilo testova na zamorcicima i misevima, djeca bi nam umirala od upala pluca, starci od gripe, kojekakvih raznih bolesti bi bilo na sve strane. Mozda se mogao naci neki bezbolniji nacin da se svi ti lijekovi testiraju u proslosti. Mozda i nije.medda wrote:Kozmetika je luksuz i trebalo bi se zakonom zabraniti testiranje na zivotinjama.
However, ostaje pitanje lijekova i neophodnih testova koji se naprosto moraju uraditi. Dobro je neko rekao, da nam majka (nedaj/boze/nikom) boluje od raka, vjerovatno bismo bili za da se novi lijek testira na misevima. Ustvari, vjerovatno bismo licno poubijali sve miseve na svijetu da ona ne umre.
Ne treba se voditi emocijama, nego razumom. Na ovoj planeti mora postojati ravnoteza izmedju svih zivih stvari i najvise je nasom (ljudskom) krivicom istrijebeljno vec nekoliko zivotinjskih (i biljnih) vrsta na svijetu.
Davno jednom sam procitala u nekom casopisu da je neka farmaceutska kompanija pronasla dosada najbolji lijek za tretiranje AIDS-a i raspisala oglas za dobrovoljce koji bi pristali da se lijek na njima proba. Izmedju stotine i stotine dobrovoljaca, naslo se i 15 ljekara
-
Hierarchia
Da. Upravu si. Ali nije nam u prirodi da se vodimo razumom. Treba i to imati na umu. Pobornici ove teze bi rekli da je u prirodi sve zasnovano na instinktu i ubijanju da bi se opstalo. Vuk nece misliti na istrebljenje ovaca kad ih ubija da bi prezivio. A lijek jeste prezivljavanje. Ipak, slazem se s tobom i voljela bih da razmisljam na taj nacin i kad se meni to (nedajboze) desi.Lucy01 wrote:I ne samo miseve...ima ih koji bi ubijali druge ljude i djecu, samo da oni prezive, ali je li to znaci da je ispravno?Hierarchia wrote:To je taj momenat na kojem poklekne i najargumentovaniji i kontrastav o testiranju na zivotinjama. Da nije bilo testova na zamorcicima i misevima, djeca bi nam umirala od upala pluca, starci od gripe, kojekakvih raznih bolesti bi bilo na sve strane. Mozda se mogao naci neki bezbolniji nacin da se svi ti lijekovi testiraju u proslosti. Mozda i nije.medda wrote:Kozmetika je luksuz i trebalo bi se zakonom zabraniti testiranje na zivotinjama.
Ne treba se voditi emocijama, nego razumom. Na ovoj planeti mora postojati ravnoteza izmedju svih zivih stvari i najvise je nasom (ljudskom) krivicom istrijebeljno vec nekoliko zivotinjskih (i biljnih) vrsta na svijetu.
Davno jednom sam procitala u nekom casopisu da je neka farmaceutska kompanija pronasla dosada najbolji lijek za tretiranje AIDS-a i raspisala oglas za dobrovoljce koji bi pristali da se lijek na njima proba. Izmedju stotine i stotine dobrovoljaca, naslo se i 15 ljekara. Ovo samo navodim kao primjer da se neki revolucionarni lijek za smrtonosne bolesti moze testirati na ljudima, ako to dobrovoljno zele i tako odluce...umjesto sto to radimo na zivotinjama, za koje smatramo da su manje vrijedne i da su ovdje da sluze nas...
- Skyfox
Pa i jeste sve zasnovano na nagonu za prezivljavanje. Vuk ce loviti svoju lovinu da bi sam opstao sve do njenog istrebljenja, a onda ce i sam nestati. Isto je i kod ljudi, da bi opstali, znaci moraju biti zdravi, tj ne biraju se sredstva da bi se postiglo to zdravlje. Koliko ljudi bi bilo spremno zivjeti u svijetu bez i jedne zivotinje i biljke ako bi to znacilo njihov opstanak? Puno...
-
FFK as Lucy01
Samo si zaboravio/la da su ljudi vodjeni razumom (ili bi bar trebali), a zivotinje instinktom i svi oni koji bi bili spremni da zive u svijetu bez ijedne biljke i zivotinje, ako imaju imalo razuma mogu skontati da je to nemoguce.....pa su opet na istom.Skyfox wrote:Pa i jeste sve zasnovano na nagonu za prezivljavanje. Vuk ce loviti svoju lovinu da bi sam opstao sve do njenog istrebljenja, a onda ce i sam nestati. Isto je i kod ljudi, da bi opstali, znaci moraju biti zdravi, tj ne biraju se sredstva da bi se postiglo to zdravlje. Koliko ljudi bi bilo spremno zivjeti u svijetu bez i jedne zivotinje i biljke ako bi to znacilo njihov opstanak? Puno...
Kada shvatimo da je nas opstanak zagarantovan, ili bar izvjestan, samo opstankom ostalog zivog svijeta koji nas okruzuje, mozda se stvari na ovoj planeti i promijene, a do tada, jedino je izvjesno da cemo kao vrsta nestati ako nastavimo da mislimo da smo "visa bica" i da nam za opstanak nisu potrebne ostale vrste....
-
medda
Zivotinjama poput miseva ne prijeti istrjebljenje testiranjem lijekova.
A u pravu si, Lucy, da bi trebali biti manje egoisticni. Barem bi mogli smanjiti to testiranje na minimalu. Bas onoliko koliko je neophodno da bi se doslo do nekog koncepta. I onda da predju na ljude dobrovoljce. Imam osjecaj da nemilosrdno koriste jadne zivotinje.
Meni je zao tih zivotinja ali svi ljudi po prirodi zele da sto duze zive i prezive nevolje.
Iskreno sada mogu tvrditi da me um nece voditi ako obolim od neke bolesti. Tako i ne sudim o ljudima koji kupuju medikamente koji su testirani na zivotinjama svom djetetu koje ima eto recimo oboljenje bubrega.
A mnogo stosta se testira na zivotinjama pocev od hrane do sredstava za ciscenje.
A u pravu si, Lucy, da bi trebali biti manje egoisticni. Barem bi mogli smanjiti to testiranje na minimalu. Bas onoliko koliko je neophodno da bi se doslo do nekog koncepta. I onda da predju na ljude dobrovoljce. Imam osjecaj da nemilosrdno koriste jadne zivotinje.
Meni je zao tih zivotinja ali svi ljudi po prirodi zele da sto duze zive i prezive nevolje.
Iskreno sada mogu tvrditi da me um nece voditi ako obolim od neke bolesti. Tako i ne sudim o ljudima koji kupuju medikamente koji su testirani na zivotinjama svom djetetu koje ima eto recimo oboljenje bubrega.
A mnogo stosta se testira na zivotinjama pocev od hrane do sredstava za ciscenje.
-
FFK as Lucy01
Pa slusaj, da sam ja ne do Bog, bolesna od neke teske bolesti, ne bih imala nista protiv da probam neispitan lijek.amrino wrote:Niko se nije javio...pa da ponovim...amrino wrote:a ako se na zivotinjama testiraju lijekovi za zivotinje?!![]()
Mislim da je to slucaj i sa zivotinjama....jer sta ima da izgubi onaj ko je bolestan, bilo da je rijec o zivotinji ili covjeku?
-
amrino
mozda zivot?!Lucy01 wrote:Pa slusaj, da sam ja ne do Bog, bolesna od neke teske bolesti, ne bih imala nista protiv da probam neispitan lijek.amrino wrote:Niko se nije javio...pa da ponovim...amrino wrote:a ako se na zivotinjama testiraju lijekovi za zivotinje?!![]()
Mislim da je to slucaj i sa zivotinjama....jer sta ima da izgubi onaj ko je bolestan, bilo da je rijec o zivotinji ili covjeku?
mislim- uopste porediti zivot jednog misa sa zivotom jednog djeteta je nebulozno?!
I zasto se zaustaviti na zivotinjama zasto se onda niko ne bori za prava biljaka? mozda i biljke imaju dusu?
-
FFK as Lucy01
Pa ako su bolesni od raka, recimo, izgubit ce ga svakako....sta imaju izgubiti da probaju neki nedokazan (experimentalni) lijek?amrino wrote: mozda zivot?!
mislim- uopste porediti zivot jednog misa sa zivotom jednog djeteta je nebulozno?!
I zasto se zaustaviti na zivotinjama zasto se onda niko ne bori za prava biljaka? mozda i biljke imaju dusu?
A to sto pricas za dusu, kakve veze ima dusa sa opstankom ljudske vrste? Ocuvanje biljaka i zivotinja je preduslov za ljudski opstanak i kad to shvatimo, mozda se nas odnos prema zivom svijetu promijeni, pa skontamo da nismo superiorni u odnosu na sve sto nas okruzuje, nego smo samo jedan dio toga.
-
medda
Amrino, ja cijelo vrijeme citam pogresno tvoje pitanje. Vec sam se spremila da ogovorim da cijelo vrijeme diskutujemo o testiranju lijekova na zivotinjama...
Lucy, po tvom rezonovanju prvo se moramo razboliti da bi na nama testirali lijekove za buduce generacije.
A sta je npr sa pticjom gripom koja se pojavila i prijeti nam. Jel trebamo sad sjesti i cekati da obole milioni ljudi da bi napravili vakcinu ili cemo ispitati na zivotinjama i imati vakcinu prije pandemije???
Ili cemo eto da bi sprijecili pandemiju inficirali nekoliko stotina ljudi pa da vidimo koja ce vakcina upaliti i koliko ce njih ostati zivo.
A vakcina nece samo spasiti milione ljudi vec i milione zivotinja.
Lucy, po tvom rezonovanju prvo se moramo razboliti da bi na nama testirali lijekove za buduce generacije.
A sta je npr sa pticjom gripom koja se pojavila i prijeti nam. Jel trebamo sad sjesti i cekati da obole milioni ljudi da bi napravili vakcinu ili cemo ispitati na zivotinjama i imati vakcinu prije pandemije???
Ili cemo eto da bi sprijecili pandemiju inficirali nekoliko stotina ljudi pa da vidimo koja ce vakcina upaliti i koliko ce njih ostati zivo.
A vakcina nece samo spasiti milione ljudi vec i milione zivotinja.