CEFTA
Moderator: anex
-
zooropa
Mislim da će ulazak u CEFTA-u biti (mali) korak naprijed u odnosu na dosadašnje sporazume, ali nekakve ekstra rezultate ne vjerujem da ćemo ostvariti. Belaji kod kuće, a predstavljaju najveće prepreke domaćem izvozu, su preveliki da bi se riješili CEFTA-om (nema institucija za izdavanje standarda za kvalitet robe, za sigurnost i sl., malo je stranih investicija zbog političke nestabilnosti i sl.).
Ima tu i politike, a ne samo trgovine.
Međutim, šišaj CEFTA-u. Za 2007. godinu imamo daleko povoljniju vijest:
Adnan Terzić NEĆE biti ministar vanjske trgovine (bio je među kandidatima) i neće imati svoje prste u ekonomiji ove zemlje (barem se nadam).
Adnan Terzić NEĆE biti ministar vanjske trgovine (bio je među kandidatima) i neće imati svoje prste u ekonomiji ove zemlje (barem se nadam).
-
njonjica
Hvala dragom Bogu!zooropa wrote:Mislim da će ulazak u CEFTA-u biti (mali) korak naprijed u odnosu na dosadašnje sporazume, ali nekakve ekstra rezultate ne vjerujem da ćemo ostvariti. Belaji kod kuće, a predstavljaju najveće prepreke domaćem izvozu, su preveliki da bi se riješili CEFTA-om (nema institucija za izdavanje standarda za kvalitet robe, za sigurnost i sl., malo je stranih investicija zbog političke nestabilnosti i sl.).
Njegove "ekonomske" vjestine smo vec osjetili, podobro....
- Suicidal Siberian
To je odlicna stvar pored toga da smo primljeni u partnerstvo za mir.....sa ovim sporazumima se povecava osjecaj sigurnosti za strane investitore u BiH....
-
_BosanaC
Slazem se da se povecava sigurnost za strane investitore, ali direktno gusis domacu proizvodnjuSuicidal Siberian wrote:To je odlicna stvar pored toga da smo primljeni u partnerstvo za mir.....sa ovim sporazumima se povecava osjecaj sigurnosti za strane investitore u BiH....
-
LeKo
Mislim da mi nismo dovoljno jaki da se nosimo sa drugim zemljama potpisnicama pomenutog ugovora. Napravit ćemo jos veci deficit u omjeru izvoz - uvoz. Mali nije u poziciji da se nosi sa velikim. Sve što smo napravili CEFTA-om jeste još veća konkurentnost uvezenih dobara na domaćem tržištu._BosanaC wrote:Slazem se da se povecava sigurnost za strane investitore, ali direktno gusis domacu proizvodnjuSuicidal Siberian wrote:To je odlicna stvar pored toga da smo primljeni u partnerstvo za mir.....sa ovim sporazumima se povecava osjecaj sigurnosti za strane investitore u BiH....U tome i jeste osnovni problem...
-
Dezze
Slozio bih se prije sa Suicidal Siberian. Sigurnost je veca za investitore, a oni ce proizvoditi bolje nego sto ce to nasi raditi. A to dalje znaci da cemo i mi, ipak, imati "konje za trzisnu utrku". Sigurnost za investitore je jaaako bitna. Osim toga, CEFTA i nije nesto sto smo mogli dugo izbjegavati - to je trgovinsko predvorje EU.LeKo wrote:Mislim da mi nismo dovoljno jaki da se nosimo sa drugim zemljama potpisnicama pomenutog ugovora. Napravit ćemo jos veci deficit u omjeru izvoz - uvoz. Mali nije u poziciji da se nosi sa velikim. Sve što smo napravili CEFTA-om jeste još veća konkurentnost uvezenih dobara na domaćem tržištu._BosanaC wrote:Slazem se da se povecava sigurnost za strane investitore, ali direktno gusis domacu proizvodnjuSuicidal Siberian wrote:To je odlicna stvar pored toga da smo primljeni u partnerstvo za mir.....sa ovim sporazumima se povecava osjecaj sigurnosti za strane investitore u BiH....U tome i jeste osnovni problem...
Tacno je, opet, sto Bosanac kaze a to je da nismo dovoljno jaki da se nosimo sa jakim uvozom. Medjutim, cini mi se da bi nam gore bilo da smo ostali van CEFTA-e. Konacno, u ovoj organizaciji ima onih koji su slabiji od nas - Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Srbija su tu negdje....Jedino nam je Hrvatska ozbiljnija prijetnja. Dakle, konkurencija nam nije bas strasna.
-
zooropa
ja ne mislim da će CEFTA više ugroziti našu proizvodnju. u odnosu na dosadašnje sporazume o slobodnoj trgovini CEFTA može biti samo unapređenje (barem koliko sam ja do sada čitao o tome i mogao shvatiti)._Bosanac: Mislim da nismo spremni za ulazak u jednu ovakvu organizaciju koja bi i onako progutala vec losu BH poljoprivredu... Zastitimo prvo domacu proizvodnju pa, ako bude potrebe, udruzivacemo se u razno-razne CEFTE.
druga je stvar što smo smo mi uopšte sklapali ugovore o slobodnoj trgovini u uvjetima kada smo, realno, najmanje razvijena zemlja u okruženju (uz albaniju). i ja sam mišljenja da je bilo potrebno da se liberalizacija (kako ova riječ lijepo zvuči, a?) trgovine postepeno odvija, da zaštitimo ono što se može dobro razviti i konkurisati drugim zemljama (drugim riječima, dati šansu nekom privrednom sektoru), ali tu je politika, pritisak međunarodne zajednice itd itd...
sada kakvo je stanje, sa ovim sporazumima, mislim da će biti bolje, ali ništa puno bolje u CEFTA-i. a što se tiče one sigurnosti za investitore, džaba nama sigurnost u regionu kada kod kuće nemamo jedinstvenog ek. prostora, kada je sudstvo sporo, kada se vlast formira pola godine, kada jedan "Mićo" može blokirati šta želi itd itd...
-
Dezze
Da. Slazem se da smo prerano liberalizirali trgovinu (zahvaliti se trebamo Azri Hadziahmetovic koja je vecinu tih ugovora potpisala). Skola ekonomske teorije kojoj se ona priklonila ipak je nastala u relativno razvijenoj ekonomiji. Nasa, bh ekonomija, je relativno i apsolutno nerazvijena. Zato je nama trebala jaka zastita, kao sto su Slovenci dugo godina radila (i jos uvijek to uspjevaju, svaka cast na tome!), a ne liberalizacija. No, sad je kasno za to. Sad treba gledati kako naprijed.zooropa wrote:ja ne mislim da će CEFTA više ugroziti našu proizvodnju. u odnosu na dosadašnje sporazume o slobodnoj trgovini CEFTA može biti samo unapređenje (barem koliko sam ja do sada čitao o tome i mogao shvatiti)._Bosanac: Mislim da nismo spremni za ulazak u jednu ovakvu organizaciju koja bi i onako progutala vec losu BH poljoprivredu... Zastitimo prvo domacu proizvodnju pa, ako bude potrebe, udruzivacemo se u razno-razne CEFTE.
druga je stvar što smo smo mi uopšte sklapali ugovore o slobodnoj trgovini u uvjetima kada smo, realno, najmanje razvijena zemlja u okruženju (uz albaniju). i ja sam mišljenja da je bilo potrebno da se liberalizacija (kako ova riječ lijepo zvuči, a?) trgovine postepeno odvija, da zaštitimo ono što se može dobro razviti i konkurisati drugim zemljama (drugim riječima, dati šansu nekom privrednom sektoru), ali tu je politika, pritisak međunarodne zajednice itd itd...
sada kakvo je stanje, sa ovim sporazumima, mislim da će biti bolje, ali ništa puno bolje u CEFTA-i. a što se tiče one sigurnosti za investitore, džaba nama sigurnost u regionu kada kod kuće nemamo jedinstvenog ek. prostora, kada je sudstvo sporo, kada se vlast formira pola godine, kada jedan "Mićo" može blokirati šta želi itd itd...
- Suicidal Siberian
auuuu jarane...ne bih se slozio sa tobom....Srbija? pa nju je vec Financial Times proglasio za ekonomskog tigra na Balkanu...ne mozemo se mi mjeriti sa njima jarane....oni u prosle godine imali oko 250 miliona eura izvoza kukuruza, najslabije zhitarice....mi smo imali izvoz krvnih zrnaca u tom omjeru...Dezze wrote:Slozio bih se prije sa Suicidal Siberian. Sigurnost je veca za investitore, a oni ce proizvoditi bolje nego sto ce to nasi raditi. A to dalje znaci da cemo i mi, ipak, imati "konje za trzisnu utrku". Sigurnost za investitore je jaaako bitna. Osim toga, CEFTA i nije nesto sto smo mogli dugo izbjegavati - to je trgovinsko predvorje EU.LeKo wrote:Mislim da mi nismo dovoljno jaki da se nosimo sa drugim zemljama potpisnicama pomenutog ugovora. Napravit ćemo jos veci deficit u omjeru izvoz - uvoz. Mali nije u poziciji da se nosi sa velikim. Sve što smo napravili CEFTA-om jeste još veća konkurentnost uvezenih dobara na domaćem tržištu._BosanaC wrote: Slazem se da se povecava sigurnost za strane investitore, ali direktno gusis domacu proizvodnjuU tome i jeste osnovni problem...
Tacno je, opet, sto Bosanac kaze a to je da nismo dovoljno jaki da se nosimo sa jakim uvozom. Medjutim, cini mi se da bi nam gore bilo da smo ostali van CEFTA-e. Konacno, u ovoj organizaciji ima onih koji su slabiji od nas - Kosovo, Crna Gora, Makedonija i Srbija su tu negdje....Jedino nam je Hrvatska ozbiljnija prijetnja. Dakle, konkurencija nam nije bas strasna.
-
Dezze
Ja mislim da se mi samo sa Hrvatskom ne mozemo mjeriti. A to za Srbiju.... vjerovatno ima stvari gdje oni prednjace, ali jedna lasta ne znaci proljeceSuicidal Siberian wrote:auuuu jarane...ne bih se slozio sa tobom....Srbija? pa nju je vec Financial Times proglasio za ekonomskog tigra na Balkanu...ne mozemo se mi mjeriti sa njima jarane....oni u prosle godine imali oko 250 miliona eura izvoza kukuruza, najslabije zhitarice....mi smo imali izvoz krvnih zrnaca u tom omjeru...Dezze wrote:Slozio bih se prije sa Suicidal Siberian. Sigurnost je veca za investitore, a oni ce proizvoditi bolje nego sto ce to nasi raditi. A to dalje znaci da cemo i mi, ipak, imati "konje za trzisnu utrku". Sigurnost za investitore je jaaako bitna. Osim toga, CEFTA i nije nesto sto smo mogli dugo izbjegavati - to je trgovinsko predvorje EU.LeKo wrote: Mislim da mi nismo dovoljno jaki da se nosimo sa drugim zemljama potpisnicama pomenutog ugovora. Napravit ćemo jos veci deficit u omjeru izvoz - uvoz. Mali nije u poziciji da se nosi sa velikim. Sve što smo napravili CEFTA-om jeste još veća konkurentnost uvezenih dobara na domaćem tržištu.
-
Svemirski_Jebach
meni se cini da ni dalja zastita domace proizvodnje ne bi koristila i ne bi nista pomogla nasoj preslaboj privredi. Ne znam tacno koji je razlog za to ali nase proizvodjace treba baciti u vatru sa konkurencijom pa ko prezivi, cini mi se da ni oni sami nisu neke lekcije naucili, ne zivi se od drzave nego od sopstvene invencije, kreativnosti i kompetitivnosti na medjunarodnom trzistu. Medjutim oni se oslanjaju na ono hajd stitit ce me drzava pa cu ja proizvoditi skuplje i nekvalitetnije proizvode...e neces, tako se ne uspijeva na trzistu.
Izuzetak je poljoprivreda naravno.
- Suicidal Siberian
Ljudi vi pricate o nekoj domacoj proizvodnji, koja uopste ne postoji?! Treba pustiti da sve pokupi strani kapital, i onda sa vremenom (ako budemo imali sposoban managerski segment) otkupiti te iste kapacitete, nema veze jesu li fabrike ili sta drugo...sta mislite sta su slovenci uradili? ovako u ovom trenutku sve propada....mislim ovo su presiroki pojmi o kojima pricamo, jer kako kaze Spejs Faker da su proizvodjaci odvisni od kreacije i inovativnosti, a za to ti je potreban kvalitetan obrazovni sistem da bi mogao ispoljiti ljude sa idejom...Svemirski_Jebach wrote:meni se cini da ni dalja zastita domace proizvodnje ne bi koristila i ne bi nista pomogla nasoj preslaboj privredi. Ne znam tacno koji je razlog za to ali nase proizvodjace treba baciti u vatru sa konkurencijom pa ko prezivi, cini mi se da ni oni sami nisu neke lekcije naucili, ne zivi se od drzave nego od sopstvene invencije, kreativnosti i kompetitivnosti na medjunarodnom trzistu. Medjutim oni se oslanjaju na ono hajd stitit ce me drzava pa cu ja proizvoditi skuplje i nekvalitetnije proizvode...e neces, tako se ne uspijeva na trzistu.
-
Dezze
Ti bi se namah slozio sa A. HadziahmetovicSvemirski_Jebach wrote:meni se cini da ni dalja zastita domace proizvodnje ne bi koristila i ne bi nista pomogla nasoj preslaboj privredi. Ne znam tacno koji je razlog za to ali nase proizvodjace treba baciti u vatru sa konkurencijom pa ko prezivi, cini mi se da ni oni sami nisu neke lekcije naucili, ne zivi se od drzave nego od sopstvene invencije, kreativnosti i kompetitivnosti na medjunarodnom trzistu. Medjutim oni se oslanjaju na ono hajd stitit ce me drzava pa cu ja proizvoditi skuplje i nekvalitetnije proizvode...e neces, tako se ne uspijeva na trzistu.
Sve privrede koje su danas jake, na pocetku, kada su se tek pocele razvijati, su imale skoro pa apsolutnu zastitu svojih vlada. S vremenom, kako bi privredne grane jacale (tj. kompanije) vlade bi smanjivale svoju pomoc. Tamo gdje je bilo potrebno, zadrzavale su tu pomoc. E sad, danasnje zemlje koje zagovaraju liberalizaciju trgovine, one su prve (npr. Velika Britanija) imale ogromne subvencije za svoje proizvodjace. Kada su ti njihovi proizvodjaci ojacali i postali sposobni da se sami bore na medjunarodnom trzistu (a zato sto su zapravo toliko ojacali da su postali najbolji-ko se tada ne bi "hrabro" upustio u borbu?!), onda su te vlade pocele zagovarati liberalizaciju. Zasto?! Pa, jer su na taj nacin htjeli da obezbijede vece trziste svojim privrednicima.
Na kraju dolazimo do paradoksa - razvijene zemlje se zalazu za liberalizaciju trgovine i sto manje uplitanja vlada u ekonomiju, a istovremeno na taj nacin pokusavaju da obore trgovinske barijere i umanje uticaj drugih vlada, kako bi njihove kompanije mogle uci u druge zemlje. Dakle, drugima pricaju kako se ne treba uplitati u trgovinu, a one (razvijene zemlje) to jos uvijek rade.
-
Dezze
Moze se i ovako gledati. Ali ne zaboravi da je to obostran proces (drugim rijecima, i mi njima svoje glupe robe mozemo uvalitiencian wrote:cefta je nacin da nam svi tuse svoju glupu robu koja ne prolazi vise na njihovim trzistima (uglavnom) a da im mi ne naplacujemo carine. sve ostalo o ugrozenju izvoza i proizvodnje vec je receno. ...
-
Svemirski_Jebach
jeste to tako sto ti kazes. stoji.
al se pokazalo da kod nas nema iz ne znam kojeg razloga jos dovoljno svijesti sta i kako proizvoditi. Kako pristupiti potrosacu, kako izgraditi brand i sve su to stvari koje su kljucne za prodaju i uspjeh. Nije samo napraviti nesto i eto to je sve, (tako je bilo ranije) nego napraviti nesto kvalitetno koje ce cijenom i kvalitetom biti konkurentno na sirem trzistu i to prodati, a znamo sta sve treba za uspjesnu prodaju.
Elem, ne vidim da kod nas management kompanija ima nekog pojma o ovome...ili su staromodni, il nemaju viziju il jednostavno nemaju znanja.
Zato mislim da im ne koristi protekcionizam, jer ih uljuljka u neku laznu sigurnost
al se pokazalo da kod nas nema iz ne znam kojeg razloga jos dovoljno svijesti sta i kako proizvoditi. Kako pristupiti potrosacu, kako izgraditi brand i sve su to stvari koje su kljucne za prodaju i uspjeh. Nije samo napraviti nesto i eto to je sve, (tako je bilo ranije) nego napraviti nesto kvalitetno koje ce cijenom i kvalitetom biti konkurentno na sirem trzistu i to prodati, a znamo sta sve treba za uspjesnu prodaju.
Elem, ne vidim da kod nas management kompanija ima nekog pojma o ovome...ili su staromodni, il nemaju viziju il jednostavno nemaju znanja.
Zato mislim da im ne koristi protekcionizam, jer ih uljuljka u neku laznu sigurnost
-
zzzzz
Pocesto kvalitet nije najveci problem nasim proizvodjacima, veci problem je usitnjeno trziste a mljekare su najbolji primjer za to. Svaki kanton ima svoju mljekaru dok cijelo bh trziste pokrivaju samo inostrani proizvodjaci, Ljubljanska mljekara, Dukat itd. U ovakvom odnosu snaga stranci ce i dalje drmati nasim trzistemMilkos" pokreće nove pogone
Sarajevska mljekara planira promet od 30 miliona maraka
Od proizvođača i otkupljivača mlijeka zatraženo da utrostruče proizvodnju
Otvaranjem novih savremenih proizvodnih pogona u Binježevu Sarajevska mljekara "Milkos" u ovoj godini planira promet od 30 miliona KM, što je trostruko povećanje.
Tim povodom nove pogone su jučer obišli proizvođači i otkupljivači mlijeka, nakon čega su s menadžmentom "Milkosa" razgovarali o povećanju proizvodnje. Kako nam je rekao vlasnik "Milkosa" Nedim Čaušević, od proizvođača je zatraženo da proizvodnju utrostruče.
- To se ne može desiti preko noći, tako da ćemo jedno vrijeme morati kupovati mlijeko iz drugih područja, ali će oni kao naši prvi dobavljači imati prednost. Pokretanjem novih pogona i njima se otvaraju mogućnosti za povećanje proizvodnje - kazao nam je Čaušević.
Proizvođači pokretanjem novih pogona, kako ističu, prije svega dobivaju sigurnost za plasman mlijeka, ali i mogućnost za proširenje svojih kapaciteta.
Novi pogoni su u fazi testiranja, a prvi proizvodi na tržište će izaći 15. februara. Prema Čauševićevim riječima, radi se o jednoj od najboljih mljekara u Evropi, u koju je uloženo 25 miliona KM.
Nakon obilaska nove mljekare i obavljenih razgovora, zajedno su ručali u rotirajućem restoranu "Plava prizma" u "Avaz biznis centru".
-
nikoneko
OFFTOPIC Na primjeru industrije mlijeka. Nije problem u nasim proizvodjacima. Mlijeko ko mlijeko. Frka je u mlijeku kao generickom proizvodu. Koliko Vas, na ovom forumu, pije mlijeko uopste? U SAD je bilo nekoliko kampanja pokrenutih od strane kompanija koje proizvode mlijeko, sa apelom na potrebu za mlijekom kao proizvodom.
ONTOPIC: Ima li iko ugovor koji je BiH ratifikovala pri pristupanju CEFTI? Sta dobivamo, koliku zrtvu smo spremni podnijeti? Ako ima, neka dobaci link. Hvala puno!
ONTOPIC: Ima li iko ugovor koji je BiH ratifikovala pri pristupanju CEFTI? Sta dobivamo, koliku zrtvu smo spremni podnijeti? Ako ima, neka dobaci link. Hvala puno!
-
Dezze
Nije bas tako. Nisu svi menadzeri losi. Ljudi koji po nekim kompanijama rade imaju viziju i znanje. Samo, problem je u sistemu. Neke kompanije vec sada ostvaruju zavidne rzeultate, a siguran sam da bi, da ih sistem ne koci, ostvarili jos vise.Svemirski_Jebach wrote:jeste to tako sto ti kazes. stoji.
Kao sto moj predpostovac rece, ima li neko taj ugovor o pristupu CEFTA-i?
-
Svemirski_Jebach
ima tu svega i do obrazovnog sistema, jer nema ljudi koji ce znati preuzeti inicijativu. Ali nije sve ni u tome, vecina krivice je u nesredjenosti okruzenja za investitore.
-
zooropa
upravo je u tome stvar: zašto potpisivati sporazume o slobodnoj trgovini kada stanje kod kuće nije sređeno? (ovo je pitanje za prije nekih 6 ili 7 godina).ima tu svega i do obrazovnog sistema, jer nema ljudi koji ce znati preuzeti inicijativu. Ali nije sve ni u tome, vecina krivice je u nesredjenosti okruzenja za investitore.
prema "Doing Business" (članica Svjetske banke), BiH se nalazi 95. mjestu od 175 zemalja u svijetu po "jednostavnosti" poslovanja. ovo uključuje: koliko je teško započeti biznis, pribaviti dozvole, registrovati imovinu, kolika je jačina ugovora i sl. u ovakvim uslovima, kada su šanse domaćih preduzetnika mnogo manje, malo je naivno očekivati da mogu uspjeti i u uslovima slobodne trgovine.
neko će ovdje odmah izvući argument "koristi za potrošače", ali dokle? mogu nama biti niže cijene za robu, ali ako opada domaća proizvodnja i potreban je strani kapital za pokretanje privrede, a znamo da je političko, socijalno i svako drugo stanje u zemlji loše zbog čega strani kapital sporo dolazi (i kako je zahtjevan kad dođe), kako je moguće očekivati rast zaposlenosti i dohotka ako nema razvoja domaće proizvodnje i rasta izvoza? gdje su onda potrošači?
u potpisivanju sporazuma više je uticaja imala politika, interesi i pritisci međunarodne zajednice (međunarodna zajednica te pritiske naziva "preporukama"). ipak, ostajem pri onom mišljenju da će u okviru CEFTA-e biti nešto bolje, ali ništa spektakularno.
-
encian
eh, onda oni nama uvale svoje standarde. pa kazu: ako vas krastavac nije tri cm u precniku, 10 u duzinu i prav, ne moze u EU! ziva istina. pitaj AzruDezze wrote:Moze se i ovako gledati. Ali ne zaboravi da je to obostran proces (drugim rijecima, i mi njima svoje glupe robe mozemo uvalitiencian wrote:cefta je nacin da nam svi tuse svoju glupu robu koja ne prolazi vise na njihovim trzistima (uglavnom) a da im mi ne naplacujemo carine. sve ostalo o ugrozenju izvoza i proizvodnje vec je receno. ...Imamo dosta kandidata za to...hehehe)
-
Dezze
Koliko sam shvatio, ne govorimo o trgovinskoj razmjeni izmedju BiH i EU, vec zemalja unutar CEFTA-e. Dakle, zemlje unutar te zone ce jedna drugoj uvaljivati svoju low quality robu, to mi je jasno. Hocu samo da kazem, u BiH cemo i dalje kupovati takve proizvode, ali i u drugim zemljama ce se kupovati takvi bh proizvodi.encian wrote:eh, onda oni nama uvale svoje standarde. pa kazu: ako vas krastavac nije tri cm u precniku, 10 u duzinu i prav, ne moze u EU! ziva istina. pitaj AzruDezze wrote:Moze se i ovako gledati. Ali ne zaboravi da je to obostran proces (drugim rijecima, i mi njima svoje glupe robe mozemo uvalitiencian wrote:cefta je nacin da nam svi tuse svoju glupu robu koja ne prolazi vise na njihovim trzistima (uglavnom) a da im mi ne naplacujemo carine. sve ostalo o ugrozenju izvoza i proizvodnje vec je receno. ...Imamo dosta kandidata za to...hehehe)
.
A sto se EU tice, nisam upoznat sa konkretnim primjerom krastavaca. Ali vjerujem ti, jer znam da imaju rigorozna pravila. No dobro, to je tako. Teorija ih poznaje kao "necarinske trgovinske barijere".