hocu da pjevam himnu bih

himna treba imai text

da
77
90%
ne
7
8%
ne znam
2
2%

Total votes: 86

krkanko

Post by krkanko »

Bosanci i Bosnjaci imaju svoje himnu ''Jedna si jedina'', imaju i svoju zastavu i grb. Druga je stvar sto mi to ne koristimo za razliku od ostala dva naroda u BiH.
mostarac

Post by mostarac »

Bosnjaci nisu drzava i Himna predstavlja drzavu i kad ce ti postati jasno da u ovoj zemlji ne zive samo bosnjaci. Boli me neka stvar za bosnjackim simbolima koji usput nikad nisu proglaseni da su bosnjacki.
U ovoj zemlji ne zive samo Bosnjaci i ovde je rijec o Bosni i Hercegovini, a ne Bosnjacima.
addem

Post by addem »

Pjevaj ti niko ti ne brani.
Panasonic

Post by Panasonic »

Bosnjaci nisu drzava i Himna predstavlja drzavu i kad ce ti postati jasno da u ovoj zemlji ne zive samo bosnjaci. Boli me neka stvar za bosnjackim simbolima koji usput nikad nisu proglaseni da su bosnjacki.
U ovoj zemlji ne zive samo Bosnjaci i ovde je rijec o Bosni i Hercegovini, a ne Bosnjacima.
Bosna i Hercegovina kao svoje gradjane priznaje jedino one koji nju priznaju kao svoju drzavu i domovinu, a to su Bosnjaci bez obzira na vjeroispovijest. Prema tome, oni koji se identifikuju kao Bosnjaci, gradjani Bosne i Hercegovine, imaju pravo da izaberu i adekvatnu himnu za svoju zemlju. Jedino ako se nisu promijenile moralne vrijednosti, a nisu.

Ako cemo uci detaljnije u materiju, onda je republicki Ustav iz 1990. teoretski jos uvijek na snazi! On i dalje u pozadini postoji, ali ga je sada 'prekrio' Djeton, sto znaci da ce poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma (koji i jeste samo privremen) ponovo na politicku scenu stupiti republicki Ustav.
Cjelovita i jedna jedina RBiH postoji sve dok traje sudski proces RBiH protiv Srbije. Sudski proces poceo je prije Dejtona, pa je prema tome i Dejton i njegova glavna posljedica - postojanje RS umjesto R BiH - predmet sudjenja kao rezultat agresije i genocida. Zbog toga je osnovni zahtjev i Srbije i RS ukidanje ove tuzbe Srbiji na Sudu na kojem se sudi drzavama (ICJ), koji je daleko vazniji od ''Suda'' (Tribunala) na kojem se sudi pojedincima i tako pokusava amnestirati Srbija.

Danas se ova tuzba pokusava oboriti upravo prenosenjem krivice jedne drzave na pojedince i na osnovu jedne 'mudrosti' Alije Izetbegovica kojom je ustvrdio da navodno ' nema losih naroda nego postoje samo losi pojedinci'. Ova lazna dilema - suditi narodu ili pojedincu - zanemaruje da se za genocid sudi drzavi a ne ni narodu ni pojedincu. Profesor Francis A. Boyle danas upozorava Bosnjake da dok postoji ovaj proces, republika Srpska ne postoji pravno - odnosno postoji Republika Bosna i Hercegovina. Dejtonski sporazum mogao je da se bavi prekidom rata ali ne i Ustavom RBiH kao jedne clanice UN. Zbog toga u Dejtonu RBiH nije ni mogla biti ukinuta.
forUMASH

#5 Re: hocu da pjevam himnu bih

Post by forUMASH »

veca_sa wrote:ne znam jel ova tema vec ima al zanima me mozeli se i u kojem slucaju pisati peticija, skupljati glasovi isl. da nam brate daju bar nesto da pjevamo. ovako himna ima samo slovo A kao text:

AAAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa

i tako dalje dok muzika ne stane, valjda kontaju da je lakse raji naucit, pa nismo brate toliko glupi a nismo ni crnogorci da nam je mrsko :lol: :lol: :lol:
.....nemoj bolan.... :roll: .....odma ce neki traziti C umjesto A.....pa ce biti....
...CCCC....CCCC.....CCCC....CCCC......i tako dok muzika ne stane..... :D
Panasonic

Post by Panasonic »

Inace, spomenuti profesor, Francis Boyle, je profesor prava na University of Illinois. Doktorirao je politicke nauke na Harvardu, a dobivao je i prijeteca pisma od Srba-cetnika-terorista!

Sa Wikipedije:
...Boyle keeps a low profile on campus, deleting his photograph from the faculty directory, and removing the nameplate from his office, after allegedly receiving death threats from Serbian terrorists following his appearance as counsel representing Bosnia-Herzegovina in the genocide trial against Serbia and Montenegro...
http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Boyle
[/quote]
Panasonic

#7 Re: hocu da pjevam himnu bih

Post by Panasonic »

forUMASH wrote:
veca_sa wrote:ne znam jel ova tema vec ima al zanima me mozeli se i u kojem slucaju pisati peticija, skupljati glasovi isl. da nam brate daju bar nesto da pjevamo. ovako himna ima samo slovo A kao text:

i tako dalje dok muzika ne stane, valjda kontaju da je lakse raji naucit, pa nismo brate toliko glupi a nismo ni crnogorci da nam je mrsko :lol: :lol: :lol:
.....nemoj bolan.... :roll: .....odma ce neki traziti C umjesto A.....pa ce biti....
Problem i jeste u tome sto veliki broj ljudi neke ozbiljne stvari ne uzima za ozbiljno. Lakse vam je smijati se nego postirati pravne cinjenice!

Veca_sa: "pisati peticija, skupljati glasovi isl. da nam brate daju bar nesto da pjevamo" - Ko da ti da pjevati? Ko? Drzava? Shvati da si TI drzava, MI smo drzava, drzavu cine njeni stanovnici - MI! Sto znaci da MI mozemo sve inicirati, a ne cekati da tamo neka nedefinisana osoba nama pise tekst za himnu ili nesto drugo.

Forumash, a sta da umjesto CCCC......CCCC..... stave SYDI....SXQW..... I hajmo' se opet smijati! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zalosno :(
forUMASH

Post by forUMASH »

.....Panasonic ba, mojne se ljutit..... :D ....haj' da zapjevamo nas dvojica, samo reci koju..... :oops:
lindjo

Post by lindjo »

da te nije Alija :-D
forUMASH

Post by forUMASH »

lindjo wrote:da te nije Alija :-D
.....nebi bila avlija.....nego cijela.... :P
lindjo

Post by lindjo »

cijela je i sada dobrino..pola-cijela...bel nisi njikad igro :oops:
krkanko

Post by krkanko »

mostarac wrote:Bosnjaci nisu drzava i Himna predstavlja drzavu i kad ce ti postati jasno da u ovoj zemlji ne zive samo bosnjaci. Boli me neka stvar za bosnjackim simbolima koji usput nikad nisu proglaseni da su bosnjacki.
Prvo himna ''Jedna si jedina'' je predstavljala RBiH i u njoj i Bosnjake i Srbe i Hrvate. Fino sam napisao da je to himna Bosanaca i Bosnjaka samo sto ne citas. A za onoga kome smeta ova himna mogu misliti samo dvije stvari - ili nije bio ovdje u ratu ili je bio na ''drugoj strani''. Ova sada neka pjesmica sto nam je NAMETNUTA sigurno nije nicija himna, bolje da su neku sevdalinku onda stavili da ljudi makar zapjevaju sa merakom :P .

Druga stvar ako tebe ne boli, ima nekog koga zanimaju njegovi simboli. Niti ces ti odredjivati Bosnjacima njihove simbole, niti himnu, a ponajmanje drzavu.

Treca stvar ja sam rekao da jedino Bosnjaci NE KORISTE ni svoje simbole, himnu, zastavu, dok druga dva naroda to koriste, i tebi opet smetaju Bosnjaci i sve njihovo, a meni recimo ne smeta sto ti ustajes kada cujes himnu druge drzave i ljubis zastavu druge drzave, a hoces samo od Bosnjaka 'bosanstvo'(citaj bratstvo i jedinstvo).

Peto(nije upuceno tebi), tema je vec prezvakana i bio je prije par dana isti topic, ne znam ko uopste otvara ovakve topice, a da prethodno ni ne provjeri da li slicna tema postoji.
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

forUMASH wrote:.....Panasonic ba, mojne se ljutit..... :D ....haj' da zapjevamo nas dvojica, samo reci koju..... :oops:

Fali vam treci :-)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

krkanko wrote:bolje da su neku sevdalinku onda stavili da ljudi makar zapjevaju sa merakom :P
Evo predlazem Sehidski rastanak :D:D:D:D
zoolander32

Post by zoolander32 »

krkanko wrote:
mostarac wrote:Bosnjaci nisu drzava i Himna predstavlja drzavu i kad ce ti postati jasno da u ovoj zemlji ne zive samo bosnjaci. Boli me neka stvar za bosnjackim simbolima koji usput nikad nisu proglaseni da su bosnjacki.
Prvo himna ''Jedna si jedina'' je predstavljala RBiH i u njoj i Bosnjake i Srbe i Hrvate. Fino sam napisao da je to himna Bosanaca i Bosnjaka samo sto ne citas. A za onoga kome smeta ova himna mogu misliti samo dvije stvari - ili nije bio ovdje u ratu ili je bio na ''drugoj strani''. Ova sada neka pjesmica sto nam je NAMETNUTA sigurno nije nicija himna, bolje da su neku sevdalinku onda stavili da ljudi makar zapjevaju sa merakom :P .

Druga stvar ako tebe ne boli, ima nekog koga zanimaju njegovi simboli. Niti ces ti odredjivati Bosnjacima njihove simbole, niti himnu, a ponajmanje drzavu.

Treca stvar ja sam rekao da jedino Bosnjaci NE KORISTE ni svoje simbole, himnu, zastavu, dok druga dva naroda to koriste, i tebi opet smetaju Bosnjaci i sve njihovo, a meni recimo ne smeta sto ti ustajes kada cujes himnu druge drzave i ljubis zastavu druge drzave, a hoces samo od Bosnjaka 'bosanstvo'(citaj bratstvo i jedinstvo).

Peto(nije upuceno tebi), tema je vec prezvakana i bio je prije par dana isti topic, ne znam ko uopste otvara ovakve topice, a da prethodno ni ne provjeri da li slicna tema postoji.

ma sta ne koriste?pogledaj grbove gradova sa bosnjackom vecinom.pa u njima je i nebo zeleno. :lol: :lol: :lol: :lol:
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Kakva drzava takva i himna. Zato nam himna suti. Sramota je i ostala bez rijeci tj teksta. A tjerat je nasilu da pjeva, neide nikako. Jer nemoze podnijeti toliko slova i boja koje bi sve tri strane uturile. Pogotovo boja, jer trenutna mjesavina aktuelnih naci boja je boja kaka. Ona koja smrdi ko ni jedna druga.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Zoka Catic je napravio odlican text...
izvod:
Bosno mila mati, Hercegovino
Ti ces vjecno zemlja biti
a mi gnojivo.

po mnogim postovima ovdje, ne mogu a da se ne slozim sa ovime.
Adio
_BosanaC

Post by _BosanaC »

lindjo wrote:cijela je i sada dobrino..pola-cijela...bel nisi njikad igro :oops:
Sad znam zasto mi se ta igra nikada nije svidjala :roll:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Moze li neko navesti barem jedan primjer necega sto je u ovoj drzavi promjenjeno peticijom?
MuaDib

Post by MuaDib »

Himna Jedna si jedina je ukinuta zbog melodije, a ne teksta. Jer su Srbi i Hrvati rekli da melodija iz sevdalinke "S one strane Plive" pripada bošnjačko-muslimanskom kulturnom krugu.
Mislim da je tekst dobar i da se može pjevati i uz ovu današnju himnu "Intermeco". I riješen problem! :)
Maksim

Post by Maksim »

Ja sam za da jedan od vodecih pjesnika i istinsko bh. orijentirani ljudi napise nasu himnu a to je Mile Stojic.

"Jedna si jedina" je pjesmica za napaljene koja se moze odpjevati u malo pijanom drustvu, jer posjeduje dovoljnu dozu kica da ocuva trenutasnje raspolozenje. A kako nece, kad ju je Dino Merlin napisao. Himne pisu pjesnici i pisci a ne pop-zvjezdice. U nasoj himni bi sa prepoznatljivom poezijom trebali biti elementi prirodnog bogatstva BiH i historijske napomene a ne nacionalni kic koji je npr. prisutan u himni RH, iako je himna stara 100 godina.
BSn

#22 Re: hocu da pjevam himnu bih

Post by BSn »

Panasonic wrote:
forUMASH wrote:

Problem i jeste u tome sto veliki broj ljudi neke ozbiljne stvari ne uzima za ozbiljno. Lakse vam je smijati se nego postirati pravne cinjenice!

Veca_sa: "pisati peticija, skupljati glasovi isl. da nam brate daju bar nesto da pjevamo" - Ko da ti da pjevati? Ko? Drzava? Shvati da si TI drzava, MI smo drzava, drzavu cine njeni stanovnici - MI! Sto znaci da MI mozemo sve inicirati, a ne cekati da tamo neka nedefinisana osoba nama pise tekst za himnu ili nesto drugo.

Forumash, a sta da umjesto CCCC......CCCC..... stave SYDI....SXQW..... I hajmo' se opet smijati! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Zalosno :(
U drzavi koje NEMA,
s himnom koje NEMA,
blago nama dok IMA
nekog ko misli da moze nesto
INICRATI!

Ma bjaaaaaazi! :D
kekec

Post by kekec »

Himna Republike BiH

Hej Sloveni, jošte živi
Riječ naših djedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova

Živi, živi duh slovenski
Živjet ćeš vjekov'ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma

Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stijena puca, dub se lama
Zemlja nek se trese

Mi stojimo postojano
Kano klisurine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!

Mozda joj nesto ´fali?
Ni´dje u njoj Bosnjaka, Hrvata, Srbina...
Previse je univerzalna, u njoj ni tora, ni
cobana. :D
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

Ja ovog provokatora :D:D:D:D
mostarac

Post by mostarac »

kekec wrote:Himna Republike BiH

Hej Sloveni, jošte živi
Riječ naših djedova
Dok za narod srce bije
Njihovih sinova

Živi, živi duh slovenski
Živjet ćeš vjekov'ma
Zalud prijeti ponor pakla
Zalud vatra groma

Nek se sada i nad nama
Burom sve raznese
Stijena puca, dub se lama
Zemlja nek se trese

Mi stojimo postojano
Kano klisurine
Proklet bio izdajica
Svoje domovine!

Mozda joj nesto ´fali?
Ni´dje u njoj Bosnjaka, Hrvata, Srbina...
Previse je univerzalna, u njoj ni tora, ni
cobana. :D
dok nam je ovo bila himna bili smo ljudi, a danas...
Nikad ljepse himne od ove :(
Post Reply