Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kakav je vas komentar na prilog u Senadovom dnevniku povodom cinjenice da kad su sandzaklije dobile pravo na svoja nacionalna obiljezja u Srbiji..da su odabrali ni manje ni vise nego Bosanska obiljezja..da navode Bosanske velikane iz proslosti kao svoje..i da im je grb maltene identican kao nas ratni sa ljiljanima..samo umjesto jedne polovine ljiljana oni su stavili polumjesece?!
Ne zalim da me pogresno shvatite..ja sam Bosnjak, nisam porijeklom iz Sandzaka ali nemam nikakvih problema sa ljudima koji su porijeklom od tamo i zaista ih smatram kao`mojim`..uslovno receno...ali koliko vas stvarno misli da je Sandzak bosanska teritorija, i da je u ovom momentu pametno potencirati takvo nesto..ako imate na umu cinjenicu da ni pitanje Kosova ni pitanje RS-a nije potpuno rijeseno??
Komentare molim lijepo
Sandzak jeste nekada bio dio Bosne i Hercegovine, koji su Srbiji poklonili Turci u znak zahvalnosti za srpsku pomoc u gasenju bosanskog ustanka za autonomiju, ali taj prostor vec odavno nije bosanski, i tako ga ni ne treba posmatrati. To je teritorija koja pripada drugoj drzavi, i kraj price.
Velika glupost je i da se Bosanci u Bosni deklarisu kao Srbi ili Hrvati. Ista stvar je sad' i sa Sandzaklijama. Ja licno ne opravdavam te stvari, jer ponavljamo greske koje su napravljene u proslosti, a to je da se ljudi nacionalno opredjeljuju na osnovu vjeroispovjesti. Znaci li to onda da ja kao musliman mogu uzeti drzavljanstvo bilo koje "muslimanske" drzave? Naravno da ne mogu. Takve stvari prolaze samo kod nas.
Znas nas, *ebo nas.
Ja ne kontam zasto neko misli da Bosnjaci u zandzaku nisu Bosnjaci, pa Sandzak je do berlinskog kongresa bio sastavni dio Bosanskog vilajeta, te ljudi koji tamo zive i osjecaju se Bosnjacima to i jesu, a da ne govorimo da imaju svako historijsko pravo da budu Bosnjaci. i tacka.
reaktor wrote:Ja ne kontam zasto neko misli da Bosnjaci u zandzaku nisu Bosnjaci, pa Sandzak je do berlinskog kongresa bio sastavni dio Bosanskog vilajeta, te ljudi koji tamo zive i osjecaju se Bosnjacima to i jesu, a da ne govorimo da imaju svako historijsko pravo da budu Bosnjaci. i tacka.
reaktor wrote:... pa Sandzak je do berlinskog kongresa bio sastavni dio Bosanskog vilajeta, te ljudi koji tamo zive i osjecaju se Bosnjacima to i jesu, a da ne govorimo da imaju svako historijsko pravo da budu Bosnjaci. i tacka.
Suti bolan, jer ako se jave "neki" drugi pa dokazu svoje gruntovno (katastarsko) pravo na BiH, ode sve u helac ...
reaktor wrote:Ja ne kontam zasto neko misli da Bosnjaci u zandzaku nisu Bosnjaci, pa Sandzak je do berlinskog kongresa bio sastavni dio Bosanskog vilajeta, te ljudi koji tamo zive i osjecaju se Bosnjacima to i jesu, a da ne govorimo da imaju svako historijsko pravo da budu Bosnjaci. i tacka.
Ja mislim da su Sandzaklije Srbi muslimanske vjeroispovjesti, a bosanski Srbi i bosanski Hrvati, Bosanci pravoslavne i katolicke vjeroispovjesti.
reaktor wrote:... pa Sandzak je do berlinskog kongresa bio sastavni dio Bosanskog vilajeta, te ljudi koji tamo zive i osjecaju se Bosnjacima to i jesu, a da ne govorimo da imaju svako historijsko pravo da budu Bosnjaci. i tacka.
Suti bolan, jer ako se jave "neki" drugi pa dokazu svoje gruntovno (katastarsko) pravo na BiH, ode sve u helac ...
Eto Austrija, na primjer, za pocetak ...
Ne bi ja imao nista protiv da austrija dokaze da smo uknjizeni pod njima, heheheheehe.
[/quote]Suti bolan, jer ako se jave "neki" drugi pa dokazu svoje gruntovno (katastarsko) pravo na BiH, ode sve u helac ...
Eto Austrija, na primjer, za pocetak ...[/quote]
O kakvim to ti katastarskim pravima pricas? ili pricas samo da bi pricao?
Tema nije da li danasnja BiH ima pravo na Sandzak kao dio svoje teritorije, tema su Bosnjaci u Sandzaku i njihovo pravo da se zovu tako i da ih drugi posmatraju takvima.... toliko, pa malo razmisli o cemu se govori i o cemu ti pricas...
Fair Life wrote:Suti bolan, jer ako se jave "neki" drugi pa dokazu svoje gruntovno (katastarsko) pravo na BiH, ode sve u helac ...
Eto Austrija, na primjer, za pocetak ...
O kakvim to ti katastarskim pravima pricas? ili pricas samo da bi pricao?
Tema nije da li danasnja BiH ima pravo na Sandzak kao dio svoje teritorije, tema su Bosnjaci u Sandzaku i njihovo pravo da se zovu tako i da ih drugi posmatraju takvima.... toliko, pa malo razmisli o cemu se govori i o cemu ti pricas...
Kao da zaboravljas sta si sam napisao:
reaktor wrote:... pa Sandzak je do berlinskog kongresa bio sastavni dio Bosanskog vilajeta, te ljudi koji tamo zive i osjecaju se Bosnjacima to i jesu ...
I BiH je do nekih drugih kongresa bila sastavni dio necijih vilajeta.
Neke stvari su vam pogresno protumacene na proslavi osnivanja SDA (ogranak za Sandzak) u Novom Pazaru 1990. Tad je bilo samo "haj' Alija nek' je vise vojske".
Nije sve pocelo sa Sandzakom kao sastavnim dijelom BiH vilajeta. Ili za tebe mozda jeste. Istoriju pratis samo od momenta koji tebi odgovara.
Malo ste mi se izgubili s teme..il` ja nisam bio bas previse jasan sta vas pitam
Moje pitanje nije imalo veze sa tim da li se sandzaklije smatraju bosnjacima..ili imaju li pravo na to..ja uopste nisam govorio o vjeri ili naciji..nego o drzavnim simbolima. Cinjenica je da je grb sa ljiljanima simbol bosanskog vladara koji je bio katolik..znaci ne moze se vezati sa muslimanima ni po nacionalnom ni po vjerskom pitanju.
Dalje, argument da je Sandzak bio dio Bosne za vrijeme Turske vlasti i da se na osnovu toga pravi paralela izmedju muslimana u Srbiji i BH kao jednog te istog naroda je isto kao kad bi Bosanski muslimani odlucili da bi pravo bilo dobro..u interesu skorog ulaska u EU..da uzmu nacionalna obiljezja..recimo Habsburske monarhije..za svoje grbove i zastave jer smo bili njihov sastavni dio. Znam da neko s razlogom moze reci ali mi nismo iste vjere kao oni..a moj kontra argument bi bio da nismo vala ni iste vjere kao Kotromanici, pa se eto kunemo u nih.
Znaci nije to nacionalna ili vjerska stvar..nego drzavna..a u svakom slucaju meni je kao muslimanu duznost da svakog brata po vjeri stvarno tako i dozivljavam..kao brata
prog pocinjem misliti da radis kao spy
mislim po tebi sandzaklije bi jos malo bili asimilirani....pitam zasto do sad nisu bili....al vi o tome i ne razmisljate....da vam je bosna puna sarajlija to biste hteli....
de ljudi.....
jos malo pa cete, ne dao Bog, poceti sa pasalucima
Proteklih nekoliko mjeseci smo se bas lijepo odmorili od slicnih tema koje su otvarali Safet K. i njegova bratija. Nadam se da ova tema nece donijeti povratak na staro.....
sandzak ne moze biti bosna jer je u srbiji i tamo ne mogu biti bosanci vec srbijanci. sta im fali da budu srbijanci? isto kao sto su ljudi iz RS-a bosanci. nemam ja nista protiv da neko iz Sandzaka dodje ovdje kao ni iz bilo koje druge drzave, znaci bilo koji srbijanac jednako tako moze doci..ali ne moze biti bosanac, jer to nije