STEDNJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kwaheri

#1 STEDNJA

Post by Kwaheri »

Stednja je nekad bila vrlina... Stvari se nisu tako olahko bacale, popravljalo se pokvareno. Danas, nerijetko, cujemo - bolje mi je kupiti novo, nego popravljati... Sve to ima veze i sa otpadom, dakako...kojeg je sve vishe...otpad u koji se lagano ali sigurno "zakopavamo"... otpad koji je uglavnom nemoguce reciklirati... Stedite li na potrosnji struje, vode, hrane...? I kako gledate na ljude koji to rade? Mislite li da su "stipse" ili da su odgovorniji prema zivotu koji ce doci poslije njih?
Lace

#2 Re: STEDNJA

Post by Lace »

zena wrote:Stednja je nekad bila vrlina... Stvari se nisu tako olahko bacale, popravljalo se pokvareno. Danas, nerijetko, cujemo - bolje mi je kupiti novo, nego popravljati... Sve to ima veze i sa otpadom, dakako...kojeg je sve vishe...otpad u koji se lagano ali sigurno "zakopavamo"... otpad koji je uglavnom nemoguce reciklirati... Stedite li na potrosnji struje, vode, hrane...? I kako gledate na ljude koji to rade? Mislite li da su "stipse" ili da su odgovorniji prema zivotu koji ce doci poslije njih?
pa slusaj ako su to razlozi koje navodis za stednju (cuvanje okoline)...onda nisu stipse vec vrlo odgovorni pojedinci

a to opet zavisi od toga da li ce te osobe podjeliti s drugima razloge svoje stedljivosti

u principu, u prvi mah svi kazu "stipse"
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Generalno se kod nas ¹tede pare a ne okolina... Sve dok se gleda raèun u KM a ne u litrima vode npr nemamo ¹ta dalje analizirati :)

Druga stvar, proizvoðaèi su u jednom trenutku skontali da se ne isplati praviti superkvalitetne proizvode jer se od njih ne zaraðuje tako da su pre¹li na lo¹iji kvalitet sa kraæim rokom upotrebe... Vrlo èesto se te stvari ni ne mogu popravljati te si primoran kupovati ista sranja svaki put iznova...
debela

Post by debela »

stedim sve navedeno. ne u smislu da otkidam od usta nego da ne bacam hranu npr. uzasavam se ljudi koji bacaju hranu i odnose se neodgovorno prema svim stvarima i sredstvima kojima se sluze.
tako sam naucila od malih nogu i to nema veze sa kolicinom novca kojom raspolazem.
da li sam stipsa? u necijim ocima sigurno jesam ali...da ne lajem :D
Lace

Post by Lace »

ztluhcs wrote:Generalno se kod nas štede pare a ne okolina... Sve dok se gleda račun u KM a ne u litrima vode npr nemamo šta dalje analizirati :)

Druga stvar, proizvođači su u jednom trenutku skontali da se ne isplati praviti superkvalitetne proizvode jer se od njih ne zarađuje tako da su prešli na lošiji kvalitet sa kraćim rokom upotrebe... Vrlo često se te stvari ni ne mogu popravljati te si primoran kupovati ista sranja svaki put iznova...
btw...vecina novih masina za ves ne doceka cak ni 5 godina koristenja...dok se u mojoj kuci jos uvijek koristi ona stara preko 30 godina...i pere ko velika :)
debela

Post by debela »

Lace wrote:btw...vecina novih masina za ves ne doceka cak ni 5 godina koristenja...dok se u mojoj kuci jos uvijek koristi ona stara preko 30 godina...i pere ko velika :)
moja ves masina starija od mene :D
Saraswati

Post by Saraswati »

Mora da koristis Calgon :oops:
alek

Post by alek »

ne stedim i nemam problem s tudjom stednjom :D ali imam problem s ljudima koji apsolutno sve oko sebe zbrajaju i oduzimaju
ztluhcs

Post by ztluhcs »

Lace wrote:
ztluhcs wrote:Generalno se kod nas ¹tede pare a ne okolina... Sve dok se gleda raèun u KM a ne u litrima vode npr nemamo ¹ta dalje analizirati :)

Druga stvar, proizvoðaèi su u jednom trenutku skontali da se ne isplati praviti superkvalitetne proizvode jer se od njih ne zaraðuje tako da su pre¹li na lo¹iji kvalitet sa kraæim rokom upotrebe... Vrlo èesto se te stvari ni ne mogu popravljati te si primoran kupovati ista sranja svaki put iznova...
btw...vecina novih masina za ves ne doceka cak ni 5 godina koristenja...dok se u mojoj kuci jos uvijek koristi ona stara preko 30 godina...i pere ko velika :)
Koje ste vi stipse... Jo¹ uvijek ma¹ina sa onim starim ru¾nim lampicama...

To je tako uncool! :lol:
zena21

Post by zena21 »

Saraswati wrote:Mora da koristis Calgon :oops:
:lol: :lol: :lol:
ztluhcs

Post by ztluhcs »

alek wrote:ne stedim i nemam problem s tudjom stednjom :D ali imam problem s ljudima koji apsolutno sve oko sebe zbrajaju i oduzimaju
Èitajuæi tvoj post sam potro¹io 1 kaloriju i 3 sekunde... Mora da sam mnogo bolje mogao iskoristiti utro¹ene vrijednosti...

Ne¹to ovako misli¹? :D
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Sta fali "Obodin" forizideru koji jos uvijek radi u 16 :-)
Nedam pare za drugi :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ztluhcs wrote:Generalno se kod nas štede pare a ne okolina... Sve dok se gleda račun u KM a ne u litrima vode npr nemamo šta dalje analizirati :)

Druga stvar, proizvođači su u jednom trenutku skontali da se ne isplati praviti superkvalitetne proizvode jer se od njih ne zarađuje tako da su prešli na lošiji kvalitet sa kraćim rokom upotrebe... Vrlo često se te stvari ni ne mogu popravljati te si primoran kupovati ista sranja svaki put iznova...

Ako je i prvi razlog za stednju novac, izvedena posljedica je svakako cuvanje i okoline... jasno je da smo postali potrosacko drustvo, vec odavno... ali kako nam se dogodilo da prihvatimo da je za stednju prva asocijacija skrtost?

Sto se tice druge stvari, da li je bash tako? Vrlo cesto izbacujemo stvari iz upotrebe, ne zato sto se ne mogu popraviti, vec sto je to stvar "prestiza"...imati novo...ne nuzno kvalitetnije, ali novo...
alek

Post by alek »

:D ma ne, mislim na tudje izvjestaje o utrosku para :D
struja me ovaj mjesec zaklala :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

zena wrote:
ztluhcs wrote:Generalno se kod nas ¹tede pare a ne okolina... Sve dok se gleda raèun u KM a ne u litrima vode npr nemamo ¹ta dalje analizirati :)

Ako je i prvi razlog za stednju novac, izvedena posljedica je svakako cuvanje i okoline... jasno je da smo postali potrosacko drustvo, vec odavno... ali kako nam se dogodilo da prihvatimo da je za stednju prva asocijacija skrtost?

Sto se tice druge stvari, da li je bash tako? Vrlo cesto izbacujemo stvari iz upotrebe, ne zato sto se ne mogu popraviti, vec sto je to stvar "prestiza"...imati novo...ne nuzno kvalitetnije, ali novo...
1. Pa i nije... Ako ti je cilj ¹tednje lova ko garantuje da æe¹ u¹teðenu lovu iskoristiti u ne¹to nature friendly?

2. To je stvar koja pogoni dru¹tvo... :)
Lace

Post by Lace »

debela wrote:
Lace wrote:btw...vecina novih masina za ves ne doceka cak ni 5 godina koristenja...dok se u mojoj kuci jos uvijek koristi ona stara preko 30 godina...i pere ko velika :)
moja ves masina starija od mene :D
i moja od mene :D (iste su nam...rekla sam ti to) :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

alek wrote::D ma ne, mislim na tudje izvjestaje o utrosku para :D
struja me ovaj mjesec zaklala :D
I mene je... Jebote :( 120KM Jebem im familiju a sad jo¹ +25% jel?
Lace

Post by Lace »

Saraswati wrote:Mora da koristis Calgon :oops:
nista od toga...standardni deterdzent/prasak :)
izblajhana

Post by izblajhana »

Ja definitivno ne znam :roll: :roll:
alek

Post by alek »

ztluhcs wrote:120KM Jebem im familiju a sad još +25% jel?
e to :D i onda jos moram dati 35 maraka lijevo, 18 desno :D
a niko da upita za zdravlje :D
ztluhcs

Post by ztluhcs »

alek wrote:
ztluhcs wrote:120KM Jebem im familiju a sad jo¹ +25% jel?
e to :D i onda jos moram dati 35 maraka lijevo, 18 desno :D
a niko da upita za zdravlje :D
èekam plin... to je cca 250ak KM, i BHT-u dam oko 200-ak KM ma dobro je malo grlo zajebava :(
Kwaheri

Post by Kwaheri »

ztluhcs wrote:
zena wrote:

1. Pa i nije... Ako ti je cilj štednje lova ko garantuje da ćeš ušteđenu lovu iskoristiti u nešto nature friendly?

2. To je stvar koja pogoni društvo... :)
...drustvo koje je perverzno povrsno...

ne znam koliko je uopce odvojivo, to sto je pokretacka snaga drustva "ici naprijed" i onoga u sta samo se pretvorili... drustva povrsnih potrosaca...

Pitanje je ko je "dirigent" zivota, naposljetku... mi koji kao zivimo ili "kolektivna masina" koju opsluzujemo...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

Post by PipiDugaDevetka »

Štedi danas, štedi sutra kod Privredne banke,
pa ćeš i ti imati loptu i sanke!
alek

Post by alek »

nosac motora 40 :D a gdje je internet, grijanje, voda... rata za jedan kredit, rata za drugi kredit... sahranite me :D
debela

Post by debela »

ztluhcs wrote:.. i BHT-u dam oko 200-ak KM..
reci da se salis? :shock: :D
Post Reply