http://www.spiegel.de/politik/ausland/0 ... 29,00.html
spiegel, vodeci njemacki magazin... prica o bijeloj qaidi u bosni
Pa ovo su sve poznate cinjenice....opet ponavljam, nista novo!freak_with_a_laptop wrote:Evo vam intervju, pa sami odlucite:
3. decembar 2006
Bijela Qaida u Bosni
"Sa motornim pilama klali"
"Ni jedan general nam nije smjeo davati naredjenja", kaze bivsi Qaida-aktivist Ali Hamad o svojoj ulozi kao komandir mudzahedinske jedinice u bosanskom ratu. Bivsi terorista upozoruje na opasnost od sleeper-cells na Balkanu.
Spiegel: Vi ste se borili kao komandant jedne Qaida-jedinice za vrijeme rata u Bosni, po naredjenju Bin Ladena. Danas sami kazete o sebi, da ste njegov najveci neprijatelj. Zasto ste terorizmu okrenuli ledza?
Hamad: Kada mi je bilo 17 godina, Qaida oficiri u Bahrainu su me pridobili. Moja familija se mene odrekla i bio sam sretan za svaku pomoc, za krov nad glavom i komad hljeba. Poslije obuke, koja je trajala 13 mjeseci, pocetkom devedesetih, u vojnoj skoli Al-Qaide u Afganistanu, postao sam borac u jednoj jedinici Bin Ladena. On me ubjedio, da mi vodimo sveti rat za Islam, posto smo napadnuti od strane jevreja i hriscana.
Spiegel: Da li spadaju samoubilacki atentati u to?
Hamad: Predavanja u Afganistanu su djelovala kao ispiranje mozga. Ja sam bio spreman, da se hladnokrvno sa eksplozivom dignem u zrak u bilo kojem gradu na svijetu. Najbitnije je, da bi stime stotine nasih neprijatelja usmrtio.
Spiegel: Niste imali dvojbu da zrtvujete sopstveni zivot?
Hamad: Kada vidite da vasi suborci, bez oklijevanja u smrt trce, onda ih pratite slijepo. Nasi instruktori su nas ubjedili, da je smrt bezbolna - osjetis je kao ubod igle. Rekli su nam, ko usmrti jevreja ili hriscana, on ce samo da zamjeni vidljivo tijelo sa nevidljivim.
Spiegel: Za ovih osam godina zatvora koje ste proveli u Zenici, napisali ste knjigu o Al-Qaidi. Glavna tema je misija u ratu u Bosni.
Hamad: Al-Qaida u Bosni nije bila zainteresovana za muslimanima, vec da osnuje jednu bazu, da bi mogli izvrsavati dalje operacije - isto kao sto USA posjeduje ratne baze sirom cijelog svijeta. Pojedini lideri zapadnog svijeta su to primjetili, ali nisu nista poduzeli.
Spiegel: Odakle vam to saznanje?
Hamad: Iran je bosansku vojsku i nase jedinice masovno snadbjevao sa oruzjem, bez obzira na embargo.
Spiegel: Ratni tribunal u Haagu vas je pozvao kao svjedoka na proces protiv bivseg generala staba bosanske armije. Drzavni tuzilac ispituje, da li su Mudzahedini, poznati po brutalnoscu, bili pod komandom Bosanaca.
Hamad: Mudzahedini su 1992 masovno pristizali na Balkan. Put nas je vodio preko Frankfurta za Zagreb, Split i preko Mostara za Bosnu. Hrvati i Bosanci nam nisu sprijecavali prolaz. Ko je poslije trazio bosanski pasos, dobio ga je - iako smo koristili lazna imena. Uzivali smo najvece privilegije kod tadasnje politicke i vojne vlasti u Sarajevu, takodjer smo imali imunitet od policije.
Spiegel: Nitko se nije bunio protiv metode vodjenja rata?
Hamad: Naravno da su nase metode brutalne. Al-Qaida zahtjeva da mucis neprijatelja, da ga parcas motornom pilom i masakriras nozem. Iako smo bili pod komandom bosanske armije, postovali su nase uvjete: ni jedan bosanski general nije smjeo da nam daje naredbe u borbi.
Spiegel: Unatoc Daytonskog sporazuma, strani borci su ipak ostali u zemlji - je li kao sleeper-cells za buduce teroristicke napade na evropskom kontinentu?
Hamad: Bosanska vlada se zalagala da dobijemo bosanske pasose i savjetovali su nam da ozenimo Bosanke, da bi kao civili mogli ostati u zemlji. Mnogi Qaida-clanovi su pristupili humanitarnim organizacijama i stime su ostvarili pravo na boravak. Sto se tice buduce opasnosti terorizma: da se terorizam za vrijeme rata u Bosni nije etablirao na Balkanu, ne bi prijetila opasnost za Evropu.
Spiegel: Bosna zeli clanstvo u evropskoj zajednici. Da li se Al-Qaida plasi, da ce osumnjiceni Mudzahedini biti isporuceni CIA?
Hamad: U danasnjoj vladi Bosne se nalaze ljudi koji su pozdravali nas dolazak. U nasim jedinicama se takodjer borilo oko 400 domacih bosanski Mudzahedina, koji su bili suglasni sa teroristickim metodama Al-Qaide. "Bijela Qaida" trenutno broji oko 800 Bosanaca - teroristi sa bijelim tenom. Ekonomska kriza olaksava njihovo pridobivanje. Njihov zadatak je, da se Qaida-mreza siri u Evropi.
Za moj pojam, ovaj intervju spada u kategoriju - pitaj brata lazova. Garant mu hava ne godi u Zenici, pa frajer digao frku, da bi ga isporucili za Haag.
Ti pratis izgleda Gebelsovu mudrost, da mnogo puta ponovljena laž postaje istina, je li?Suicidal Siberian wrote: Pa ovo su sve poznate cinjenice....opet ponavljam, nista novo!
Pa to nije laz...to je jedna realnost s kojom se moramo suociti...ako nije tako zasto su pokrenuti postupci za oduzimanje drzavljanstva vecem broju naturalizovanih mudzahedina?freak_with_a_laptop wrote:Ti pratis izgleda Gebelsovu mudrost, da mnogo puta ponovljena laž postaje istina, jeli?Suicidal Siberian wrote: Pa ovo su sve poznate cinjenice....opet ponavljam, nista novo!
Ti zaista vjerujes ovom lazovu Ali Hamad, da na tlu BiH zivi 800 Al-Qaida terorista? Halo? Ukljuci pamet. Da ih je 8, a ne 800, njih bi CIA davnih dana klepio i ne bi cekali da ih mi isporucimo.Suicidal Siberian wrote:Pa to nije laz...to je jedna realnost s kojom se moramo suociti...ako nije tako zasto su pokrenuti postupci za oduzimanje drzavljanstva vecem broju naturalizovanih mudzahedina?freak_with_a_laptop wrote:Ti pratis izgleda Gebelsovu mudrost, da mnogo puta ponovljena laž postaje istina, jeli?Suicidal Siberian wrote: Pa ovo su sve poznate cinjenice....opet ponavljam, nista novo!
ne treba na to reagovati sa nekim zestokim emocijama, ja to radije prihvatam kao istinu i zelim da se rijesi taj problem nego da se desi da se ta prica ponavlja kroz godine...
ja mislim da ih ima vise...ja mislim da nije mislio na 800 Arapa....zato je i naslov Weiss Al Qaida - bijela al kaida...freak_with_a_laptop wrote:Ti zaista vjerujes ovom lazovu Ali Hamad, da na tlu BiH zivi 800 Al-Qaida terorista? Halo? Ukljuci pamet. Da ih je 8, a ne 800, njih bi CIA davnih dana klepio i ne bi cekali da ih mi isporucimo.Suicidal Siberian wrote:Pa to nije laz...to je jedna realnost s kojom se moramo suociti...ako nije tako zasto su pokrenuti postupci za oduzimanje drzavljanstva vecem broju naturalizovanih mudzahedina?freak_with_a_laptop wrote: Ti pratis izgleda Gebelsovu mudrost, da mnogo puta ponovljena laž postaje istina, jeli?
ne treba na to reagovati sa nekim zestokim emocijama, ja to radije prihvatam kao istinu i zelim da se rijesi taj problem nego da se desi da se ta prica ponavlja kroz godine...
Ko je on? i kako je poginuo? i zasto je to vazno?Chingy wrote:Al-Qaida je prisutna na BH-tlu koliko i ETA.
Inace me interesuje - kada Dani, Slobodna i Spiegel vole ´vako senzacijske price koje najradje sadrze price o mudzahedinima - zasto niko ne napise koju o kako je poginuo Muatez Belah?
Bio je zamjenik komandanta jedinice El-Mudzahid 3-eg korpisa Armije R BiH. Poginuo je u zasjedi od strane HVO-a - niko osim A-BiH nije znao da ide kuda ide. Kako i ko ga je prod´o? Moram li spomenuti da je bio na listi CIA? I ni rijeci o tome u demokratskim medijima....Suicidal Siberian wrote:Ko je on? i kako je poginuo? i zasto je to vazno?Chingy wrote:Al-Qaida je prisutna na BH-tlu koliko i ETA.
Inace me interesuje - kada Dani, Slobodna i Spiegel vole ´vako senzacijske price koje najradje sadrze price o mudzahedinima - zasto niko ne napise koju o kako je poginuo Muatez Belah?
please...
atko to tamo place za Ljiljanom?....Chingy wrote:Al-Qaida je prisutna na BH-tlu koliko i ETA.
Stvarnoo, mislim zaista sada...sahan wrote:Bolje bi im bilo da vode brigu o neonacistima, a sto se tice al-kaide dokazano je da im je glavna baza bila u Hamburgu.