polako se vec brinem..... 10 cm na Jahorini...slicno i na Bjelasnici
Skijanje 2006-2007
Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11
- Suicidal Siberian
#1 Skijanje 2006-2007
Raja ima li sta od ovog snjega hebote? ja se vech lozhim kako chu da jurcam po Jahorini i Bjelasnici...mada mi je nekako Jahorina pitomija....vremenski....osim magle...naravno..
-
in medias res
stvarno ljudi, je li iko pratio kakvu vremensku, sta kazu kad ce vise taj snijeg?
- Salko sto je u vodu skako
#8 Re: Skijanje 2006-2007
snijega ce biti od sledece sedmice ...tako barem kazu..Suicidal Siberian wrote:Raja ima li sta od ovog snjega hebote? ja se vech lozhim kako chu da jurcam po Jahorini i Bjelasnici...mada mi je nekako Jahorina pitomija....vremenski....osim magle...naravno..
-
kilam
prognoza sa weather.com
moguce je i da bude...
moguce je i da bude...
- Suicidal Siberian
nadam se.....ja krajem augusta poceo da ostrim skije....
sarajevo je najljepsi grad na svijetu kad obijeli
.....sve do onog trenutka dok ne pocne da se topi....
sarajevo je najljepsi grad na svijetu kad obijeli
-
kilam
ja sam vec pao u depresiju... prosla sezona je bila fantasticna.. skijanje na bjelasnici i jahorini krajem novembra pa na vlasicu od 28.12. - 08.01. pa veliki dio februara i marta pa cak i april (cini mi se da posljednji ski pass datira negdje oko 20. aprila) plus par zica bacenih preko grane.. sezona iz snova
skije su odavno spremne... samo cekam znak da liftovi rade
- chuchumbamayumbe
Radi li ovdje iko išta preko zime, ili se samo skijate? Hehehe, imam freakova na poslu, cekaju zimu da uzmu cijeli godišnji pa skrše sve što sakupe preko ljeta... A ja sam ljetnji tip, mada volim lijep, čist snijeg...Nema ljepšeg godišnjeg doba u Sarajevu nego kada padne snijeg...
- Suicidal Siberian
a gdje ti je bolje skijati na Jahorini ili Bjelasnici? meni nekako na Jahorini....sta ja znam nekako mi bolje staze....kilam wrote:ja sam vec pao u depresiju... prosla sezona je bila fantasticna.. skijanje na bjelasnici i jahorini krajem novembra pa na vlasicu od 28.12. - 08.01. pa veliki dio februara i marta pa cak i april (cini mi se da posljednji ski pass datira negdje oko 20. aprila) plus par zica bacenih preko grane.. sezona iz snova
inache vani je dobro.....austrija, francuska....al mi nekako draze skijati kod nas.....valjda zbog klope
-
Vozdra_123
vazda necim ugrozeni pa se moraju branitiEdin H. wrote:Ne brini se.
Evo na Jahorini kupuju topove za vjestacki snijeg.
Satro
- Edin H.
Sta ces kad vole topove.Vozdra_123 wrote:vazda necim ugrozeni pa se moraju branitiEdin H. wrote:Ne brini se.
Satro
Evo kazu na Srni da ce snijeg nabacivati visecijevnim raketnim bacacima, a umjesto ratraka da im se vise isplati da koriste tenkove
Pa vi idite na Jahorinu
- Suicidal Siberian
Jel moze jedna molba?Edin H. wrote:Sta ces kad vole topove.Vozdra_123 wrote:vazda necim ugrozeni pa se moraju branitiEdin H. wrote:Ne brini se.
Satro
Evo kazu na Srni da ce snijeg nabacivati visecijevnim raketnim bacacima, a umjesto ratraka da im se vise isplati da koriste tenkove![]()
Pa vi idite na Jahorinu
Nemojte mi od teme praviti (pokusavati da napravite) neki poligon za nacionalna prepucavanja.....
Kao drugo nije vazno da li srbi dolaze na bjelasnicu ili bosnjaci na jahorinu, vazno je da se skija...
Kao trece mnogo raje iz Sarajeva je daleko bila zadovoljnija sa uslugama i uslovima za skijanje na Jahorini nego na Bjelasnici....meni je kul i na jednoj i na drugoj.....
a vi koji gledate koja je planina "zelena" ili "crvena" spustajte se niz Hum i Mojmilo ili niz Ravnu Romaniju....ok?
- Edin H.
Meni je drago da imas "short memory" pa se zaboravilo maltretiranje i presretanje raje koja su isla na skijanje na Jahorinu prije rata
Da o drugome ne govorimu.
Jos me vise dojmilo da te nimalo ne sekira da jezik kojim se predominantno govori na Jahorini je ekavski i da je gosti iz susjedne nam Srbije nazivaju "svojom" planinom.
Ovdje se ne radi ni o kakvom nacionalizmu nego o cinjenicama.
Ipak cu tebi prepustiti ravnu Romaniju
, a ja odoh na Bjelasnicu premda i nije tako pitoma, kao sto ti navede.
Jos me vise dojmilo da te nimalo ne sekira da jezik kojim se predominantno govori na Jahorini je ekavski i da je gosti iz susjedne nam Srbije nazivaju "svojom" planinom.
Ipak cu tebi prepustiti ravnu Romaniju
- Suicidal Siberian
Za presretanja nisam cuo....Edin H. wrote:Meni je drago da imas "short memory" pa se zaboravilo maltretiranje i presretanje raje koja su isla na skijanje na Jahorinu prije rata![]()
Ipak cu tebi prepustiti ravnu Romaniju, a ja odoh na Bjelasnicu premda i nije tako pitoma, kao sto ti navede.
Nije istina...ima dosta Srba iz Srbije, a velika vecina gostiju je iz Slovenije a pogotovo iz Hrvatske (Dalmacija)
I sta sad ako pricaju ekavski? vazno je da plachaju...
A ti se lozi na "nasu" Bjelasnicu na kojoj je poslije rata uradjen najveci kretenizam u istoriji turisticke superstrukture a to je instalacija plinskih cijevi... a Srbi prvo izgradise Termag, pa onda dodje Bojan Krizaj i pravi Vucka itd.....i ljudi uzimaju zito i koliko toliko napreduju k tome da postanu znacaj zimsko-turisticki centar u regiji a i sire.....a mi pravimo plinovode i planove za halu koja ce primiti 8000 ljudi
-
kilam
iskreno meni je najbolje na vlasicu (al to je samo zato sto sam emotivno vezan za vlasic, znam da je pun mana, sve znam, al opet ...Suicidal Siberian wrote:
a gdje ti je bolje skijati na Jahorini ili Bjelasnici? meni nekako na Jahorini....sta ja znam nekako mi bolje staze....
inache vani je dobro.....austrija, francuska....al mi nekako draze skijati kod nas.....valjda zbog klope
preferiram vise bjelasnicu od jahorine, na jahorini sam imao lose iskustvo (nije to sto mislite
i naravno da mi je draze skijat ovdje nego vani, iako sam imao sjajnih tura po italiji (madonna, sappada, bormio...)sloveniji (kr gora) austriji (kitzbuehl, st johann) i svicarskoj (schuol), zao mi je sto nisam imao priliku preskijat francusku al valjda ce se i to ubost nekad...
a sto se tice infrastrukture na nasim planinama, sa tugom moram rec da je ubjedljivo najgora situacija na vlasicu (milion razloga) i generalno mislim da se vodi losa politika jer ulaze se u objekte a ne u ono sto bi trebalo dovest raju u te objekte... nema sirenja staza nema novih liftova (ono na bjelasnici ne smatram novim liftom - to je rekonstruisan stari)
uh al ja napisa post...
-
Pretposljednji Mohikanac
meni je zao al ja bih zelio da vam sezona propadne...skijajte na travi, mrzim snijeg, mrzim zimu
KACE TO LJETO VISE 
- Suicidal Siberian
jarane ja sam diplomirao na tu temu u sloveniji....to sto se radi kod nas je masakr olimpijskih planina, pogotovo Bjelasnice....na Jahorini su malo sjasili sa nje....Vlasic je kul, al mu fali visine....razumijem te 100%...sto se tice EU, bio sam na vecini tih sto si ti naveo...mislim da nase planine imaju slicne predispozicije kao neka mondena alpska sredista, samo sto se razvoj usmjerava u nerazvoj u deformaciju bukvalno...nazalost.kilam wrote:iskreno meni je najbolje na vlasicu (al to je samo zato sto sam emotivno vezan za vlasic, znam da je pun mana, sve znam, al opet ...Suicidal Siberian wrote:
a gdje ti je bolje skijati na Jahorini ili Bjelasnici? meni nekako na Jahorini....sta ja znam nekako mi bolje staze....
inache vani je dobro.....austrija, francuska....al mi nekako draze skijati kod nas.....valjda zbog klopenadam se da kontas, i odgovorno tvrdim da nema u bih boljeg nocnog skijanja od vlasica)
preferiram vise bjelasnicu od jahorine, na jahorini sam imao lose iskustvo (nije to sto misliteslomio sam novu skiju gore atomic sx7.2
) iako jahorina vise odgovara mom stilu skijanja (posebno olimpik)
i naravno da mi je draze skijat ovdje nego vani, iako sam imao sjajnih tura po italiji (madonna, sappada, bormio...)sloveniji (kr gora) austriji (kitzbuehl, st johann) i svicarskoj (schuol), zao mi je sto nisam imao priliku preskijat francusku al valjda ce se i to ubost nekad...
a sto se tice infrastrukture na nasim planinama, sa tugom moram rec da je ubjedljivo najgora situacija na vlasicu (milion razloga) i generalno mislim da se vodi losa politika jer ulaze se u objekte a ne u ono sto bi trebalo dovest raju u te objekte... nema sirenja staza nema novih liftova (ono na bjelasnici ne smatram novim liftom - to je rekonstruisan stari)
uh al ja napisa post...
-
kilam
ma sve ovo bude nebitno kad stanes na vrh stazeSuicidal Siberian wrote: jarane ja sam diplomirao na tu temu u sloveniji....to sto se radi kod nas je masakr olimpijskih planina, pogotovo Bjelasnice....na Jahorini su malo sjasili sa nje....Vlasic je kul, al mu fali visine....razumijem te 100%...sto se tice EU, bio sam na vecini tih sto si ti naveo...mislim da nase planine imaju slicne predispozicije kao neka mondena alpska sredista, samo sto se razvoj usmjerava u nerazvoj u deformaciju bukvalno...nazalost.
samo nije losa sezona samo kod nas, otakzana sva fis takmicenja u evropi do daljnjeg... gledam beaver creek i lake louis i nekako mi zao sto nisam sa one strane bare
-
whow
U Canadi snijega koliko volis. Marmot Basin otvoren prije dvije sedmice , preko metar snijega
. Jedini problem su bile temperature koje su prosle sedmice sa vjetrom dostizale i preko -40 C ali to je vec proslost ove sedmice sve je ponovu o.k. Dakle sezona je pocela.
-
nineac
I meni ej vlasic najbolji, ali isto tako zato sto sam emotivno vezan. Raja ulaze u objekte ogromnu kolicinu novca a nemogu da rjese osnovne stvari kao sto je odvoz smeca.
To je silovanje planine, i bojim se da vlasic nece uopce liciti na planinu za par godina sta se radi. Sve se ide za brzom zaradom, a niko negleda na dugorocno posljedice. Takodje, Vlasic ima potencijal da se otvori dosta novih staza i time se digne visina a i produzi skijanje. Dana snije nsiat nemoguce uraditi, i prakticno bi staze mogle ici sve od Paljenika pa do Babanovca, a Paljenik je 1943metra.
Sto se tice jahorine i Bjelasnice tu puno ljudi igraju na kartu da su to Olimpijske planine. Jest sve to stoji, ali od stare slave se nezivi. Mora s eljudima nesto novo ponuditi.
Sama cinjenica da na Sarajevskom aerodromu nema autobusa nego samo taksisti dovoljno govori koliko smo mi neozbiljni!
To je silovanje planine, i bojim se da vlasic nece uopce liciti na planinu za par godina sta se radi. Sve se ide za brzom zaradom, a niko negleda na dugorocno posljedice. Takodje, Vlasic ima potencijal da se otvori dosta novih staza i time se digne visina a i produzi skijanje. Dana snije nsiat nemoguce uraditi, i prakticno bi staze mogle ici sve od Paljenika pa do Babanovca, a Paljenik je 1943metra.
Sto se tice jahorine i Bjelasnice tu puno ljudi igraju na kartu da su to Olimpijske planine. Jest sve to stoji, ali od stare slave se nezivi. Mora s eljudima nesto novo ponuditi.
Sama cinjenica da na Sarajevskom aerodromu nema autobusa nego samo taksisti dovoljno govori koliko smo mi neozbiljni!