Treba li legalizirati prostituciju u BIH?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

tvoj_stomatolog

#1 Treba li legalizirati prostituciju u BIH?

Post by tvoj_stomatolog »

Najveći bordel u Europi,nedavno je otvoren u Berlinu nekoliko kilometara dalje od Olimpijskog stadiona,koji je ugostio mušterije koji su pohodili utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj.Ta je ustanova na četiri sprata opremljena saunama i kino-dvoranama,a zapošljava 100 prostitutki koje svoje usluge pružaju 24 sata na dan.Za vrijeme utakmica,vrijeme je s prostitutkama prekratilo oko tri miliona navijača a u isto vrijeme Njemačku je pohodilo još oko 40.000 sexualnih radnica iz svih krajeva Europe.Njemačke vlasti koje su legalizirale prostituciju,podržavaju rad mega-bordela jer se time smanjuje udjel nekontrolirane ulične prostitucije i seksualnog porobljavanja.
Treba li slijediti njemački primjer pa i u BiH legalizirati prostituciju i noćne klubove?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Sarajevo ipak nije Berlin, mada i tamo ima olimpijski stadion. Zato, ne.
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

1.placali bi porez drzavi
2.mogli bi kontrolisati zdravstveno stanje djevojaka koje pruzaju usluge u tim ustanovama
3.smanjila bi se trgovina zenama ,u te svrhe
4.imali bi manje sexualno-isfrustriranih ljudi

moj glas ide za ,DA zbog navedenih razloga.

samo sto legalizacijom takvih ustanova,nebi sprijecili odlazak nekoj sa "ceste" i mogucem izlaganju raznim bolestima.zasto?
zato sto su nasi ljudi puno dvojakog morala.
radije bi "pod mostom" nego usetao na "glavni ulaz"bordela
zasto?
dvojaki moral,licemjerstvo !
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Legalizovane su i paprike, pa koliko se placa poreza i kakva je ta kontrola? Da/ne ovdje ne bi trebale imati bilo kakve veze sa moralisanjem bilo koje vrste, vec sa prakticnim rezultatima takve legalizacije.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

PITARKA_SA wrote:1.placali bi porez drzavi
2.mogli bi kontrolisati zdravstveno stanje djevojaka koje pruzaju usluge u tim ustanovama
3.smanjila bi se trgovina zenama ,u te svrhe
4.imali bi manje sexualno-isfrustriranih ljudi

moj glas ide za ,DA zbog navedenih razloga.

samo sto legalizacijom takvih ustanova,nebi sprijecili odlazak nekoj sa "ceste" i mogucem izlaganju raznim bolestima.zasto?
zato sto su nasi ljudi puno dvojakog morala.
radije bi "pod mostom" nego usetao na "glavni ulaz"bordela
zasto?
dvojaki moral,licemjerstvo !
a sta ako otvoris sporedni ulaz u bordel tamo negdje ispod mosta :D

btw. i ja kazem DA
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

btw, ova tema ipak nije za "ljubav i sex". inace ce emocije i razmisljanje pogresnim organima lakse prevladati u diskusiji.
LADY SA

Post by LADY SA »

JA SAM ZA LEGALIZACIJU, OVAKO VISE JE OPASNOSTI ZA SVE A ZASTO? PA BAS NEDAVNO U MAGAZINU_JAVNA TAJNA_DJEVOJKA GOVORI DA JE PRIMORANA NA PROSTITUCIJU,A OVAKO DJEVOJKE KOJE TO ZELE MOGLE BI SE PRIJAVITI DA TO "RADE", NE ZNAM ALI PROSTITUCIJA CE UVIJEK BITI ZASTUPLJENA ILI NA LEGALAN ILI NELAGALAN NACIN,A POLICIJA NE RADI PO TOM PITANJU NISTA ILI JAKO MALO,JEDAN NOVINAR BOLJE ZNA OD NJIH, ETO IM EFIKASNOSTI, SUTRA NEKU MALOLJETNICU NA PUTU KA KUCI MOZE NEKO KIDNAPOVATI I UBACITI U TAJ LANAC...PROSTITUCIJE.Pa pogledajte oglase..djevojke se javno maltene nude,traze bogatu gospodu i ko ih provjerava niko..ali ako one zele tako neka im tako,onda neka legalizuju da se cure ne kriju dzabe(ako se uopste kriju,dobro malo to zamaskiraju ali svi znaju sta je i ko je kad vide oglas) ...imace i vise posla sigurno,neko i to mora raditi Nazalost!
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

prostitucija u bosni je vec odavno legalna... :P
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

ma kad je bal nek i hala gori!
Ja sam za legalizaciju;
-prostitucije
-homoseksulanih brakova
-poligamije
-poliandrije
pa kome opanci a kome obojci!
*mima*

Post by *mima* »

.
Last edited by *mima* on 01/03/2011 08:16, edited 1 time in total.

treba i to sto prije... :P
tayra

Post by tayra »

ja ne mogu da vjerujem.pa, ljudi sta vam je? hocemo li jos malo onda i pedofilima progledati kroz prste.sto?i oni su ljudi!aaaaaaaaaaaa....ja sam strogo protiv da moja divna tradicionalna konzervativna BiH krene putem tih Zapadnih Sodoma i Gomora trendova.protiv sto posto protiuv.da je Bog htjeo da bude legalna svi bi se njome bavili nebi fakultete studirali i patili se!to je moje misljenje.
Bosanac sa dna kace

@tayra je si to i protiv legalizacije poligamije? :-D
pirmin

Post by pirmin »

Kako ono Adolf rece," ..sve su zene kurve..." :D .
Mislim da se to krajnje posteno zanimanje treba legalizovati i u jednom rezervatu kakav je nas. :)
tempora

Post by tempora »

Vrlo sam skepticna po pitanju "regulisanja" prostitucije legalizacijom. Ali na zalost, bijelo roblje, tj posebno trgovina zenama je vrlo unosan posao i u zemljama gdje je prostitucija legalizovana. Sumnjam da legalizacija direktno vodi ka smanjenju prisilne prostitucije. Takvo nesto se na zalost u danasnjem svijetu ne moze regulisati! :oops:

tempora wrote:Vrlo sam skepticna po pitanju "regulisanja" prostitucije legalizacijom. Ali na zalost, bijelo roblje, tj posebno trgovina zenama je vrlo unosan posao i u zemljama gdje je prostitucija legalizovana. Sumnjam da legalizacija direktno vodi ka smanjenju prisilne prostitucije. Takvo nesto se na zalost u danasnjem svijetu ne moze regulisati! :oops:
sve se da regulisati...ono sto je najvaznije je da prostitutka placa porez i zdravstveno osiguranje.. 8-)
Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

ja mislim da je u BiH najmasovnija i najlegalnija prostitucija..... politichka :roll:
Bosanac sa dna kace

Suicidal Siberian wrote:ja mislim da je u BiH najmasovnija i najlegalnija prostitucija..... politichka :roll:
ma cisti kurvaluk
poltika je kurva naime!
alphonse kauders

Post by alphonse kauders »

A,mogla se vala ovdje i anketa postaviti, kako ćemo prebrojati?:)
manijak1

Post by manijak1 »

Šta ako muž prostitutke radi na crno ?
Znači li to da je svodnik po slovu zakona ?
Bulonjska šuma je hladna :oops: nek se utople .
Na koji način bi izvršili i uvrstili prodaju tijela :D u BH zakone i koji su njemački recepti da prostitucija postane prosperiretna privredna grana ?
SaraLe

Post by SaraLe »

manijak1 wrote:Šta ako muž prostitutke radi na crno ?
Na koji način bi izvršili i uvrstili prodaju tijela :D u BH zakone i koji su njemački recepti da prostitucija postane prosperiretna privredna grana ?
MANIJAK - cuti i stani u "izlog" da pazarim nesto :D
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Odlicno pitanje.

Sistem, relativni red, zakon i provodjenje istoga. A u BiH toga, ipak, nema ni sto se davno legaliziranih paprika tice. Smijesno je svako poredjenje tog tipa sa zapadom. Ukoliko se prostitucija legalizira, bit ce jos gore i za "radni narod" i za obicni narod na strani, a bolje moze biti samo za "privredni menadzment", "krajnje korisnike" i "zakonodavnu i izvrsnu vlast zauzetu procesom privatizacije". :-)
Sogan

Post by Sogan »

SaraLe wrote:
MANIJAK - cuti i stani u "izlog" da pazarim nesto :D
"... neka kara ko god koga hoce, a ko nece nek se ne namece..." kaze stara liberalna sevdalinka, i to vazi bez obzira na eventualne novcane nadoknade :D

Mada u nasoj sredjenoj i prosperitetnij zemlji, gdje je svaka druga djevojka nezaposlena, legalizacija bi znacilo isto sto i stimulacija, dakle daleko od liberalnog principa... zato, sve dok ne postanemo Svabija na Balkanu, NE! :D
tempora

Post by tempora »

A wrote:
tempora wrote:Vrlo sam skepticna po pitanju "regulisanja" prostitucije legalizacijom. Ali na zalost, bijelo roblje, tj posebno trgovina zenama je vrlo unosan posao i u zemljama gdje je prostitucija legalizovana. Sumnjam da legalizacija direktno vodi ka smanjenju prisilne prostitucije. Takvo nesto se na zalost u danasnjem svijetu ne moze regulisati! :oops:
Tempora, u Svicarskoj je legalna oduvijek. Samo je proksenetizam zabranjen, znaci muz prostitutke mora imati svoja primanja, inace odgovara pred zakonom kao makro. I to je zemlja u kojoj je neuporedivo manje problema sa ilegalnom prostitucijom, kriminalom vezanim za taj milje i te zene su zasticenije nego u susjednoj Francuskoj. Francuzi smatraju da je to pogresan pristup, a dok pametuju - kurve izlozene nasilju makroa i klijenata gube zdravlje i zivote po bulonjskoj sumi :-?
Pricamo izgleda samo o jedno profilu prostitutki! Ne znam kako je u Svici, ali u mnogim zemljama Evrope, veci je procenat uvoznih prostitutki, do domacih! A mnoge od njih, koje su naizgled "legalno" u toj bransi, bivaju prisiljene na isto. Dok sam svojevremeno radila kao psiho-soc radnik, na oci su mi nestajale djevojcice, djevojke-koje su bile prisiljene ciniti ono sto su im naredjivali svodnici. Moja zadnja sticenica,od 14 godina dovedena je ovdje da bi imala bolju buducnost-preko transfera ilegalaca. U putu silovana od strane 14-orice te prisiljena da se bavi prostitucijom pod prijetnjom da ce joj ubiti roditelje, bracu, sestre. Nikada, nikome od nas nije priznala da se mora baviti prostitucijom jer sto to mi, njeni skrbnici kao mozemo uciniti?
Jedna od mojih ucenica, djete azilant, redovno je na casove dolazila isprebijana, sa stravicnim modricama na licu-pod izgovorom da se udarila od sto, vrata......itd. I iako su postojali svi znaci da zivi pod teskim agersijom, mi nista nismo mogli dokazati cak i kada smo bili svjedoci.
Takvih slucajeva ovdje je na hiljade. Djeca nestaju iz azilskih centara, djevojke dolaze da bi cuvale djecu ili radile u staklenicima.
Domace autohtone djevojcice su opet pod drugim pritiskom-tzv "djecacicma ljubavnicima" Isti traze uglavnom "labilne" profile, obasipaju ih poklonima, paznjom, "ljubavlju" kako bi ih lagano sproveli u prostituciju. Dokazati takvo nesto ravno je magiji-a opste je poznato da je ova vrsta prostitucije uzela velikog maha kod maloljetnika.
Prostitucija sama po sebi nije problem, ako je svojevoljna. No bojim se da su problemi malo veceg obima nego legalizacija. Polozaj zene u svijetu, trgovina bijelim robljem, siromastvo i ekonomska situacija mnogih zemalja-onih vecinskih u svijetu glavni je razlog zasto ne vjerujem da se legalizacijom moze sto kontrolisati!
To sto je u zemljama Evrope prostitucija legalna apsolutno ne znaci nista! Roterdamska cevrt u kojoj su uglavnom setale prostutke narkomanke poznata je po ubistvima istih, te teskim zlostavljanjima i mucenjima tih jadnica-ioako to podrucje ima i obezbjedjenje i socijalne radnike koji se brinu o tim zenama.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

"Treba li legalizirati prostituciju u BIH?"
treba je iskorijeniti ,a ne legalizirati....
Post Reply