Ergonomija, tastature, misevi, trackball

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
mrak

#1 Ergonomija, tastature, misevi, trackball

Post by mrak »

Zamijenio sam svoju trusty ol' Cherry G80-3000 (inace vrhunska tastatura sa stabilnih 2 kg tezine i jako dobrim klik osjecajem - nesto kao buckling spring) sa IBM SpaceSaver II radi trackpointa i jer mi je 3000 bila previsoka i iako je osjecaj za kucanje prelijep, pocele su me boliti ruke na istoj.

SpaceSaver izgleda ovako:

Image

Trackpoint je super stvar, tastatura je dosta niza, i iako fali numpad i tipke su dosta zbijene, komfor je poprilicno dobar, a i crna boja je cool.

Danas sam probao Microsoft Nautral 4000, ovo je do sada najergonomskija tasatura koju sam probao i istina je da nema trackpoint, ali joj je tilt nevjerovatno dobar:

Image

E sad, interesuje me jel ima neko

1. Ko je presao sa normalne na split tasaturu i kakva su iskustva
2. Jel neko probao ovaj model (4000)

Jos bi me interesovalo da li je iko presao na trackball, cuo sam da je dosta ugodniji za rad od misa i za kraj ako neko ima preporuku za dobar mis (trenutno imam MX310)
burekodsira

Post by burekodsira »

ja sam prije imao microsoft natural keyboard sa podjeljenom tastaturom i koja se naprijed odizala... bila je super za koristiti, samo je trebalo malo uhodavanja/navikavanja. i cesto sam koristio to podizanje tastature naprijed jer odmara ruke sto mnogo znaci ako se nesta duze pise...
Post Reply