Lukić neće odgovarati za silovanje više od 100 žena

Post Reply
crnileptir

#1 Lukić neće odgovarati za silovanje više od 100 žena

Post by crnileptir »

Evo još jednog malog priloga koji govori o pravdi za muslimane i poštovanju demokratije kada su muslimani u pitanju

SAFF 20.10.2006- Piše: Anes Džunuzović

Silovao je djevojčice, mnoge su ubijene u poodmakloj trudnoći. Neke su skakale i izvršavale samoubistva da ne bi pale njemu u ruke. Mnogo žena je preživjelo i svjedoči o njegovim zločinima, kako o silovanjim, tako i o ubijanjima i mučenjima za koja ga ne terete

U najnovijoj izmijenjenoj optužnici Haški tribunal Milana Lukića ne tereti za zločin seksualnog zlostavljanja i silovanja, iako je prema tvrdnjama svjedoka ovaj zločinac silovao više od 100 žena i djevojčica iz Višegrada, ali i iz Žepe i Srebrenice. Lukić se tereti za četiri stvari: likvidaciju 65 ljudi u kući u Pionirskoj ulici, zatim za likvidaciju 72 ljudi na Bikavcu, za likvidaciju u preduzeću ’’Varda’’ i za likvidaciju ljudi na Drini. Nigdje nema zločina silovanja. Takvu odluku Tužilaštvo je donijelo, po svemu sudeći, jer Vijeće sigurnosti UN-a zatvara ventile Tribunalu i otvorene procese treba što prije zaključiti. Da se ovaj proces ne bi otegao Tužilaštvo se odlučilo odreći tužbi za silovanje i seksualno zlostavljanje, što je posebno pogodilo i ponizilo sve žrtve Lukićevog iživljavanja.

Zločinac bez optužbe

Iako je Bakira Hasečić priču o svom i silovanju drugih Bošnjakinja pričala hiljadama puta, ipak dok nam priča o onome što je po Višegradu u prvim mjesecima agresije radio zloglasni Milan Lukić, oči su joj pune suza, grči joj se lice, glas joj je drhtav.

’’Milan Lukić je u Višegradu silovao više od 100 žena, a isto toliko, ako ne i više, je dovodio drugima na silovanje. Mene je silovao u zgradi Službe javne bezbjednosti. Silovao je djevojčice, mnoge su ubijene u poodmakloj trudnoći. Neke su skakale i izvršavale samoubistva da ne bi pale njemu u ruke. Mnogo žena je preživjelo i svjedoči o njegovim zločinima, kako o silovanjima, tako i o ubijanjima i mučenjima za koja ga ne terete. Čitav svijet zna da je Milan Lukić ubio Behiju Zukić pred njenim kćerkama, mužem i sinom. Behija je bila prva žrtva zločina u Višegradu. Međutim, u optužnici nema tog zločina. Sedam žena je preživjelo silovanja u motelu ’’Vilina vlas’’ i svjedočilo je o tim silovanjima. Navest ću vam jedan primjer Lukićevog zločina. Došao je u ulicu Hamdije Beširevića i uhapsio Edina Karačića, oca mu i majku ubio, a ženu Aidu odveo na Bikavac. Tu je doveo i kćerke Behije Zukić i 11 godina staru Almu Hasečić. Maltretirao ih je tu, a onda Aidu Karačić udao za jednog četnika sa područja Rogatice. Aida je sa tim četnikom rodila dijete u Užicu. Bila je djevojčica, a otac joj je dao ime Mirjana. Kasnije taj četnik umire od srca, a Aida odmah nakon okončanja rata uspijeva prebjeći u Sarajevo. Zbog toga što silovane žene nemaju nikakvih prava, a i zbog tereta stida, Aida je, nažalost, uz pomoć lažnih svjedoka uspjela u Goraždu prijaviti svoje dijete, kao da je tamo rođeno, predjenuti joj ime u Mirela i danas prima šehidsku penziju. Žalosno je što dijete četnika, silovane žene, nije ona kriva, niti njeno dijete, ali je činjenica da prima šehidsku penziju“,
vidno pogođena kaže Hasečić i dodaje:
’’Mi, žene koje je silovao Milan Lukić osjećamo se poniženo, uvrijeđeno, a prije svega iznevjereno, jer se skidanjem sa optužnice dijela koji se odnosi na zločin silovanja, ta vrsta zločina minimizira, a mi znamo šta znači silovanje i koliki teret ono stvara nama i našim porodicama cijeli život. Ukoliko se ovaj slučaj prebaci na Sud Bosne i Hercegovine, mi ćemo moći postići proširivanje, odnosno vraćanje u optužnicu dijela koji se odnosi na silovanje i seksualno zlostavljanje. Međutim, mi to ne želimo. Mi hoćemo da se u Haagu sudi ovom zločincu, ali i za silovanje. Toliko smo izjava o silovanjima koja je on činio dali haškim istražiteljima i istražiteljima Suda Bosne i Hercegovine, tako da je apsolutno i totalno potcjenjivanje žrtava ako se njemu ne bude sudilo“,
ogorčena je Hasečić.

General i silovatelj

Ogorčenost na međunarodnu zajednicu Bakira Hasečić ne krije i kada je u pitanju kanadski general Luis Mekenzi, koji je kao komandant snaga UNPROF-a, silovao Bošnjakinje u logoru ’’Sonja’’ u Vogošći, ali se viđao i na drugim mjestima gdje su činjeni zločini. Pritom je Mekenzi poznat i po negiranju genocida u Srebrenici.
’’Razočarana sam međunarodnom zajednicom. Mislila sam da nam ti ljudi žele pomoći, ali se pokazalo da je bilo drugačije. Mekenzi je, kao prvi čovjek međunarodne zajednice, učestvovao direktno u zločinu, a tu je navodno bio poslat da spriječi te zločine. Sumnjam da je slat da zaustavi zločince. Sve ono što je radio tada, ali i njegove tvrdnje danas da u Srebrenici nije bilo genocida pokazuju da je on bio poslat da podržava Karadžića, a ne da nas štiti. Mi smo neki dan sve nevladine organizacije u Kanadi obavijestili o stvarima koje je činio njihov general, ali kanadska vlada, kao što znate, ne dozvoljava našem tužilaštvu da ispita Mekenzija. Na taj način i oni učestvuju u zločinu. Draga mi je izjava Olega Čavke, portparola Tužilaštva Kantona Sarajevo, da neće odustati od gonjenja Mekenzija. Navest ću vam jedan primjer koji će potvrditi Mekenzijev zločin. Postoji živi svjedok, čovjek koji je pekao jagnjad i volove za četnike u ’Sonji’, a pritom je crkavao od gladi. Među ljudima koji su se gostili bio je i Mekenzi. Na kraju su četnici tog čovjeka, muškarca, silovali. Mekenzi je prisustvovao ubistvu mladića Bošnjaka, iz nekog sela između Goražda i Višegrada, u četničkoj kasarni ’Slaviša Vajner Čiča’. To je gledala jedna naša svjedokinja, Hrvatica, koja je tada sva izubijanja, izmučena, silovana više puta, pala pred Mekenzija, koga su sa prostrtim crvenim tepihom dočekali četnici u toj kasarni, i zamolila ga da je spasi. Rekla je u svjedočenju da je Mekenzi bio vidno pijan. Spasio je tada nju i još dvojicu Bošnjaka, ali nije reagirao na ubistvo pomenutog mladića. Takvi ljudi moraju odgovarati, mi ćemo se boriti na sve moguće načine da zločinci poput Lukića i Mekenzija odgovaraju za zločine silovanja“,
zaključuje Hasečić.

Izvor: SAFF 20.10.2006

Relevantna dokumentarna emisija: Djeca rata
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

joj mojne mi te bakire...ta zena, iz svoje naivnosti i gluposti pa mozda i jos kojecega, je najveci neprijatelj zrtava koje ko fol predstavlja.

Ovo govorim iz prve ruke...i cim nju vidim mrak mi na oci padne.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

zasto?
Post Reply