Studenti ponavljaci traze administrativnu promociju
TUZLA - Studenti cetvrte godine tuzlanskih fakulteta - vecinom Medicinskog - obratili su se Senatu Univerziteta sa zahtjevom da im se odobri upis u petu godinu, iako nisu osigurali uvjet za upis. Tu informaciju potvrdio nam je i prof. dr. Dzemo Tufekcic, rektor Univerziteta.
Zahtjev studenata razmatran je na Senatu u srijedu. Kako smo saznali, Senat nije udovoljio zahtjevima studenata. U ovom slucaju rijec je uglavnom o studentima koji su "zasli" u cetvrtu deceniju. Oni su prosle godine trazili da im se omoguci upis iz trece u cetvrtu godinu, iako nisu polozili potreban broj ispita iz druge godine. Pred njihovim zahtjevima popustio je bivsi rektor prof. dr. Izudin Kapetanovic, koji je omogucio upis nelegalnih ponavljaca u narednu godinu studija. Dobar dio "studenata kornjaca" jos nije polozio ispite iz druge godine, a traze upis u petu. Ovaj put nasli su na zid neodobravanja.
Po zakonskim parametrima, zahjtev je apsolutno neopravdan. Medjutim, izgleda da je rijec o studentima iza kojih stoje stranacki, ili lobiji utjecajnih roditelja. Zbog toga ce ova problematika vjerovatno biti aktuelna i nakon odluke Senata.
V. JAHIC
Ja ne znam kako sa ovakvim "studentima" naprijed. Cuj, oni traze da se upisu u petu godinu bez da su polozili sve ispite iz druge godine!!! Pa to je besmisleno. I da mi je znati kakvi ce buduci doktori ovi biti kad ne mogu ispite da poloze! Blago se nama sa ovako obrazovanim medicinskim kadrom. Dok zavrse studij sve ce im iz glave ispariti - pa ce, kao sto se zna desiti, operisati pogresnu nogu ili izvaditi zdrav organ!