Anketa o izborima 2006!

aNTropocentrio

#1 Anketa o izborima 2006!

Post by aNTropocentrio »

Anketu proveo: IFIMES (International Institute for Middle-East and Balkan Studies)
Ljubljana (Slovenia)

2) WHO WOULD YOU VOTE FOR IN THE REPUBLIC OF SRPSKA IF THE ELECTIONS WERE HELD TODAY?

- SNSD 35,10 %
- SDS 15,30 %
- SP 11,20 %
- SzBiH 4,20 %
- SDA 4,10 %
- SRS 3,80 %
- SDP 3,50 %
- PDP 3,20 %
- CROATIAN PARTIES 1,30 %
- UNDECIDED 11,10 %
- OTHER PARTIES 7,20 %

4) WHO WILL YOU VOTE AS THE SERBIAN MEMBER TO THE BiH PRESIDENCY FROM THE REPUBLIC OF SRPSKA AT THE FORTHCOMING ELECTIONS?

- NEBOJŠA RADMANOVIĆ (SNSD) 39,20 %
- MLADEN BOSIĆ (SDS) 12,50 %
- ZORAN TEŠANOVIĆ (PDP) 3,80 %
- OTHER CANDIDATES 20,80 %
- UNDECIDED 23,70 %

5) WHO WOULD YOU VOTE FOR IN THE FEDERATION OF BiH IF THE ELECTIONS WERE HELD TODAY?

- SDP 19,90 %
- SzBiH 19,80 %
- SDA 19,30 %
- SDU-BOSS 6,60 %
- HDZ 6,30 %
- HDZ 1990 3,60 %
- SNSD 2,30 %
- SP 1,90 %
- NHI 1,40 %
- DNZ 1,30 %
- PENSIONERS 1,10 %
- UNDECIDED 10,20 %
- OTHER PARTIES 6,30 %

6) WHO WILL YOU VOTE AS THE BOSNIAK MEMBER TO THE BiH PRESIDENCY FROM THE FEDERATION OF BiH AT THE FORTHCOMING ELECTIONS?

- HARIS SILAJDŽIĆ (SzBiH) 44,40 %
- SULEJMAN TIHIĆ (SDA) 35,10 %
- MIRNES AJANOVIĆ (SDU-BOSS) 5,80 %
- OTHER CANDIDATES 3,20 %
- UNDECIDED 11,50 %

7) WHO WILL YOU VOTE AS THE CROATIAN MEMBER TO THE BiH PRESIDENCY FROM THE FEDERATION OF BiH AT THE FORTHCOMING ELECTIONS?

- IVO MIRO JOVIĆ (HDZ) 27,10 %
- ŽELJKO KOMŠIĆ (SDP) 24,40 %
- BOŽO LJUBIĆ (HDZ 1990) 22,80 %
- OTHER CANDIDATES 3,40 %
- UNDECIDED 22,30 %[/b]
davis.ba

Post by davis.ba »

SDP 19,90 %
- SzBiH 19,80 %
- SDA 19,30 %

Što će biti gusto.

Ja mislim da je opet bolje da SDA i SDP formiraju vlast u federaciji nego da SDA ide sa SzBiH.

Ali koliko je to moguće ako SDA i SDP zajedno imaju oko 40% a najjača slijedeća stranka SDU-BOSS koji sigurno otpadaju za ovu koaliciju? Onda bi morao tu ući još i HDZ, NHI, penzioneri i opet je to ispod 50%. Teško.

Izgleda da nas čeka SDA-SzBiH-SDU-BOSS-HDZ i možda još neka manja stranka. To je sigurno preko 50%.

Teški dani dolaze.
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Za one koji su se isprepadali, a drugi se, mozda, (prerano) obradovali...
• The sample: random, three-stage
• Size of the sample: 740 respondents (male and female citizens of lawful age)
• Methodology: telephone survey
• Period: August 21 to 25, 2006
Don't worry, be happy... sve ce ovo biti dobro ;-)
Kao i na proslim izborima Tihic uz pomoc Bakira Izetbegovica u ovo doba osvaja odlucujuce glasove... a iskvarcanom Haretu svakim danom opada rejting... sa svakim novim pojavljivanjem u javnosti...
2002. je mjesec pred izbore u puno reprezentativnijim anketama bilo +30% za Lepog Hareta... pa je umjesto u predsjednistvu... zavrsio u avionu Turkish Airlinesa 8-)
davis.ba

Post by davis.ba »

Hajd nadamo se. Ali opet SDP kao prva opoziciona stranka ne stoji uopšte dobro. Mislim s kim oni mogu uopšte da koaliraju? Jedina opcija je SDA a i sa njima nemaju više nikoga.
haris ubleha

Post by haris ubleha »

davis.ba wrote:SDP 19,90 %
- SzBiH 19,80 %
- SDA 19,30 %
Što će biti gusto.
Ja mislim da je opet bolje da SDA i SDP formiraju vlast u federaciji nego da SDA ide sa SzBiH.
Ali koliko je to moguće ako SDA i SDP zajedno imaju oko 40% a najjača slijedeća stranka SDU-BOSS koji sigurno otpadaju za ovu koaliciju? Onda bi morao tu ući još i HDZ, NHI, penzioneri i opet je to ispod 50%. Teško.
Izgleda da nas čeka SDA-SzBiH-SDU-BOSS-HDZ i možda još neka manja stranka. To je sigurno preko 50%.
Teški dani dolaze.
Vlast se mora formirati i sa nekom od hrvatskih stranaka. Vrlo je vazno da vecinu hrvatskih glasova osvoji Covicev HDZ koji je razumna opcija u odnosu na ove Ljubiceve radikale iz HDZ-a 1990. Ako se to desi, a trebalo bi, onda SDA, SDP i HDZ, eventualno i NHI mogu bez problema formirati vlast.
A ova anketa je od prije mjesec dana na prilicno nereprezentativnom uzorku, novi pokazatelji su sigurno puno bolji za SDP, pogotovo SDA. Ne bi Radoncic bez razloga prestao sa napadima na Tihija, zna se okrenuti kako vjetar puse, pogotovo kada je vidio da se i Bakir ukljucuje u kampanju...
revolutia

Post by revolutia »

cisto sumnjam da SDA i SDP mogu bilo sta dobro donijeti bosni, jer su pokazali u zadnjih 10godina da nisu napravili nikakvog napredka, da su za jeftine pare izdali bosnu, ali svoje familije su obezbijedili...

ne vjerujem da bi bilo sta bolje bilo ako bi SDA ILI SDP ostali na vlasti...

a bakir je jedan jad i bijeda o kojem sam vec dao svoje misljenje :

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=28604

tipicna bosaska lazovcina...

napunio je po sarajevu svoje dzepove i pokrao na racun svog oca sve sto je vrijedno u sarajevu , i sad prica o postenju...

gadi mi se vise od takvih...
Last edited by revolutia on 17/09/2006 22:52, edited 1 time in total.
davis.ba

Post by davis.ba »

revolutia wrote:cisto sumnjam da SDA i SDP mogu bilo sta dobro donijeti bosni, jer su pokazali u zadnjih 10godina da nisu napravili nikakvog napredka, da su za jeftine pare izdali bosnu, ali svoje familije su obezbijedili...

ne vjerujem da bi bilo sta bolje bilo ako bi SDA ILI SDP ostali na vlasti...
Slažem se. Uglavnom važno je da se ne naruši tradicija SzBiH i njenog učestvovanja u vlasti. :lol:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Interesantno je kako izgleda da nikome vise koalicija SDA-SDP ne predstavlja nista cudno, a kamoli izdaju svih principa zbog nesto fotelja. Po principima ovakav Zlajin SDP, doduse, nikad nije ni bio poznat.

Zlaja, Turcine! :oops: :D
haris ubleha

Post by haris ubleha »

davis.ba wrote:Hajd nadamo se. Ali opet SDP kao prva opoziciona stranka ne stoji uopšte dobro. Mislim s kim oni mogu uopšte da koaliraju? Jedina opcija je SDA a i sa njima nemaju više nikoga.
U trenutku najveceg razocarenja u nacionalne stranke i na krilima pobjede SDP-a na izborima u Hrvatskoj 2000. godine, SDP BiH nije mogao sam formirati vlast... Ako su tada mogli uci u koaliciju sa Strankom ZAgraBiH, tako je sada puno manji problem saradjivati sa SDA, cak i sa HDZ-om. Ukoliko su na drugoj strani SZBiH, HDZ 1990, BOSS, onda se SDA i HDZ namecu kao umjerene politicke stranke. Daj Boze da SDP i NHI mogu sami formirati vlast ali to se uz nase biracko tijelo nece jos dugo dugo desiti.
davis.ba

Post by davis.ba »

Pa ako ćemo o tome onda mislim da je za SDP najbolje da nikako i ne ulazi u vlast. Moraće opet praviti velike koalicije u kojim neće opet moći napraviti nešto više pa će nakon slijedeće 4 godine ljudi govoriti kako su svi isti. Bolje pustiti da država propadne pa kad se narod opameti onda na izborima osvojiti pravu vlast, po mogućnosti da sa samo jednom koalicionom strankom i onda nešto uraditi.

Jedini problem ovdje što ćemo svi najebati.
haris ubleha

Post by haris ubleha »

SherlockHolmes wrote:Interesantno je kako izgleda da nikome vise koalicija SDA-SDP ne predstavlja nista cudno, a kamoli izdaju svih principa zbog nesto fotelja. Po principima ovakav Zlajin SDP, doduse, nikad nije ni bio poznat.

Pa, meni je cudno da ijedan covjek osim funkcionera Stranka ZAgraBiH i clanova njihove rodbine moze pomisliti da glasa za ovu stranku s obzirom koliko su predizbornih obecanja ispunili, ali eto ima na svakakvih... A koalicija SDA-SDP nije izdaja principa zbog fotelja vec spasavanja drzave da ne padne u ruke horor-koalicije SzBiH-BOSS-HDZ'1990.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

haris ubleha wrote:
SherlockHolmes wrote:Interesantno je kako izgleda da nikome vise koalicija SDA-SDP ne predstavlja nista cudno, a kamoli izdaju svih principa zbog nesto fotelja. Po principima ovakav Zlajin SDP, doduse, nikad nije ni bio poznat.

Pa, meni je cudno da ijedan covjek osim funkcionera Stranka ZAgraBiH i clanova njihove rodbine moze pomisliti da glasa za ovu stranku s obzirom koliko su predizbornih obecanja ispunili, ali eto ima na svakakvih... A koalicija SDA-SDP nije izdaja principa zbog fotelja vec spasavanja drzave da ne padne u ruke horor-koalicije SzBiH-BOSS-HDZ'1990.
Aaaa, da da, zaboravih da nas malo brane od Mileta Traktordzije, malo od Lepog Harisa. Maticar i babin sin u epizodi: "Spasavamo po kucama".

Na koga li me ova prica o predizbornoj ugrozenosti potsjeca?
haris ubleha

Post by haris ubleha »

davis.ba wrote:Pa ako ćemo o tome onda mislim da je za SDP najbolje da nikako i ne ulazi u vlast. Moraće opet praviti velike koalicije u kojim neće opet moći napraviti nešto više pa će nakon slijedeće 4 godine ljudi govoriti kako su svi isti. Bolje pustiti da država propadne pa kad se narod opameti onda na izborima osvojiti pravu vlast, po mogućnosti da sa samo jednom koalicionom strankom i onda nešto uraditi.

Jedini problem ovdje što ćemo svi najebati.
I ja sam razmisljao o tome... jer mada nam se cini da smo na dnu, evidentno je da jos ima prostora da propadnemo... Ali, ako ovim ublehasima, ne dao Bog, uspije da demagogijom i radikalizacijom osvoje vlast... i ako sve uniste u naredne 4 godine, rasprodaju Telekom za 1 marku kao sto su ucinili za Zeljezarom, sta ce ih sprijeciti da nekoliko mjeseci pred izbore 2010. godine ponovo radikalizuju stanje u drzavi, ponovo izadju sa demagogijom oko nekog banalnog razloga da dokazu da "100% spasavaju drzavu". Na drugoj strani ce se opet naci Dodik ili neki drugi Dodik ciji ce se nacionalizam i prodavanje magle opet naci na istim talasnim duzinama sa Haretom...
revolutia

Post by revolutia »

u bhtelekomu konce vuce SDP i njihov lagumdzija...

kao sto su njihovi prijatelji jedinu naftnu kompaniju poklonili, kao sto su prodali cementare i ostale fabrike u becijenje, tako ce to biti i sa bhtelekomom, jer dodik uveliko prodaje srpski telekom...
svi su oni bagra koja puni svoje dzepove...

razmislite samo sta se desavalo zadnjih 10godina, i ko nas je izdao, pa dobro promislite prije glasanja...
svako ko je za SDP, zna se da ima tu neki licni interes, jer je tako bilo i za vrijeme komunizma...
Jasho

Post by Jasho »

Konačno i Revolutia reče jednu pametnu! Tačno je da je Bakir Izetbegović na račun oca opljačkao dosta toga u Sarajevu i omogućio raznim kriminalcima, koji su do juće bili puki siromasi da preko noći postanu enormno bogati! Kada Bakir smatra za jednog od svojih najbolji prijatelja Ismeta Bajramovića-Čelu, time ti je sve rečeno o kakvoj se jadnoj osobi radi!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

revolutia, zaboravio si "ili je vrlo glup ili naivan".
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Jasho wrote:Konačno i Revolutia reče jednu pametnu! Tačno je da je Bakir Izetbegović na račun oca opljačkao dosta toga u Sarajevu i omogućio raznim kriminalcima, koji su do juće bili puki siromasi da preko noći postanu enormno bogati! Kada Bakir smatra za jednog od svojih najbolji prijatelja Ismeta Bajramovića-Čelu, time ti je sve rečeno o kakvoj se jadnoj osobi radi!
Tacno. Bakir je i siva eminencija SDA, tako da je glas za SDP u neku ruku glas i za Bakira.

Po ovome vidimo da to malo kome smeta, jerbo ipak je par sigurnih fotelja u pitanju. :roll:
revolutia

Post by revolutia »

Bakir je svojim ponasanjem pokazao sta su mu licni interesi...to svi znamo..

eh, bitno je i ovo znati:

svaki glas za SDP je automatski glas za bakira i za SDA jer SDP i SDA uvijek nakon izbora idu u koaliciju, jer njima nije bitan narod vec da oni skupa imaju vlast u rukama...
Last edited by revolutia on 17/09/2006 23:29, edited 1 time in total.
Jasho

Post by Jasho »

Glas za Sdp nije glas za Bakira, jer SDP je jasno rekao da nema koalicije sa nacionalnim strankama, a tu spada i SDA! SDP je u vrijeme alijanse htio da smijeni Bakira sa mjesta direktora zavoda za izgradnju kantona i utvrdi njegovu odgovornost za nelegalno davanje dozvola za gradnju, ali SBiH je tada spasila Bakira i nije podržala SDP, jer je bila u dogovoru sa SDA, dxa kad Bakiru istekne mandat na čelo zavoda dođe čovjek iz SBiH (Mehmedić), a za uzvrat neće se postavljati pitanje odgovornosti za period dok je na čelu bio Bakir! SDP je rekao da će podržati manjinsku vladu koju bi po njima trebala da formira stranka koja dobije najviše glasova i da SDP neće učestvovati u takvoj vladi, vedć da onaj ko formira takvu vladu snosi punu odgovornost za sve dobro i loše, a ne kao u alijansi, sve što valja SBiH prpisla sebi, a sve što nevalja svalili na SDP i druge, o dbijajući na taj način da prihvate da su i oni u ogromnoj mjeri bili odgovorni za mnoge loše stvari!
Last edited by Jasho on 17/09/2006 23:35, edited 1 time in total.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Jasho, ili se zanosis starom supljom, ili znas nesto sto vecina ljudi na ovoj temi ocito ne zna. Kada je to neko vazan u SDP izjavio?
revolutia

Post by revolutia »

Jasho wrote:Glas za Sdp nije glas za Bakira, jer SDP je jasno rekao da nema koalicije sa nacionalnim strankama niti sa SDA! SDp je rekao da će podržati manjinsku vladu koju bi po njima trebala da formira stranka koja dobije najviše glasova i da SDP neće učestvovati u takvoj vladi, vedć da onaj ko formira takvu vladu snosi punu odgovornost za sve dobro i loše, a ne kao u alijansi, sve što valja SBiH prpisla sebi, a sve što nevalja svalili na SDP i druge, o dbijajući na taj način da prihvate da su i oni u ogromnoj mjeri bili odgovorni za mnoge loše stvari!
Jasho covjece,
pa gdje si ti bio zadnjih 10godina??

pa takvu pricu lagumdzija i njegov privatizovani SDP pred svake izbore ispricaju, pa cim prodju izbori, naprave se budale i poniste ta obecanja...
Jasho

Post by Jasho »

Ne prosipam šuplju! Dalje, SDP nije u vlasti izuzev u nekim općinama gdje imaju naćelnike! Nacionalisti i njhovi sateliti u koje spada i SBiH ispadaju čisti i pravi iako su na vlatsti 16 godina! SDP jeste bio na vlasti, ali samo 18 mjeseci! Da je SDP bio na vlasti pune 4 godine, mi bi danas bili pred vratima Evrope, zajedno sa Hrvatskom! I dosta mi je polemike sa osobama koji ne vide dalje od Haretovog nosa!
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

Nisam ti rekao da prosipas suplju, vec da se zanosis njome. U svakom slucaju, nisi odgovorio na pitanje sto me tjera da pomislim da nisi upoznat sa nojnovijim gibanjima oko raznoraznih koalicija.
revolutia

Post by revolutia »

znam ja kojoj stranci pripada katica, kao i 7direktora njegovog upravnog odbora...to ti jasno govori da SDA i oni suruju maximalno...

bhtelekom godisnje napravi prometa pola milijarde maraka, 170miliona bude cisti profit a onda dionicari donesu odluku da 60miliona KM (!!!) bude isplaceno na dividende... pa koe ide taj silan novac, ako bhtelekom nije ni privatizovan...a mi obicni ljudi cemo i dalje da im pravimo racune i tako punimo njihove dzepove

komunizam k#o komunizam...lagumdzija je pokazao da je on ostatak tod sistema i da svoje staljinisticke metode voli da provodi cim dobije priliku...uostalom o tome sam ti pisao drugoj temi...
haris ubleha

Post by haris ubleha »

Jasho wrote:Ne prosipam šuplju! Dalje, SDP nije u vlasti izuzev u nekim općinama gdje imaju naćelnike! Nacionalisti i njhovi sateliti u koje spada i SBiH ispadaju čisti i pravi iako su na vlatsti 16 godina! SDP jeste bio na vlasti, ali samo 18 mjeseci! Da je SDP bio na vlasti pune 4 godine, mi bi danas bili pred vratima Evrope, zajedno sa Hrvatskom! I dosta mi je polemike sa osobama koji ne vide dalje od Haretovog nosa!
Dajte ba, ljudi, jeste li normalni? :-D
Ovaj kreten "revolucija" vuce vas za nos, predstavlja se nepismenim i glupim Haretovim simpatizerom, a vi sa njim pokusavate ozbiljno i argumentovano diskutovati... tip je samo za zajebanciju... ne trosite vrijeme... Od svih nickova i licnosti koje u svojoj podvojenosti koristi na ovom forumu ovaj mu se najvise svidio i ne mijenja da vec nekoliko dana. Ovo kad pravi budalu od sebe, to mu je valjda najprirodnije... a i valjda ne moze naci ozbiljnih argumenata da brani Lepog Hareta vec jedino kad se pravi budala. Tip je za sprdanja i odgovor istim metodama i "argumentacijom"...
Post Reply