Iako sam u bezbroj navrata pročitao komentare ili ocjene , izgovorene i napisane od poznatih političkih i socioloških analitičara , političara ali i na raznim forumima , kako je rano ili čak nemoguće razmišljati o naciji Bosanaca/Bosanki/Hercegovaca/Hercegovki, nisam odustao od namjere da pokrećem razgovore na temu : imamo li pravop da se izjašnjavamo kao Bosanci i Hercegovci / Bosanke i Hercegovke..
Uz svu silu poziva na nacionalno okupljanje i približavanje koji su upućuju , posebno sada , pred izbore, među kojima je i nemali broj onih najradikalnijih, ova moja želja , bar za mene , ima sve veću snagu ..
Slobodan sam stoga, da evo ovdje pokrenem inicijativu za osnivanje Udruženje Bosanaca / Hercegovaca/Bosanki/Hercgovki , odnosno Udruženja građanki i građana koji se tako izjašnjavaju...
Uz moje duboko poštovanje prava svima da se izjašnjavaju onako kako im to govori njihovo srce , najljubaznije vas molim za vaša mišljenja , uz spremnost da maksimalno radim na realizaciji ideje, ukoliko , naravno, ona bude podržana..
Hvala vam i živi i zdravi bili !