Rane
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
#1 Rane
Kako se vratiti nekadasnjem zivotu?
Kako nastaviti kada u srcu pocinjes shvacati da...povratka nema
Da neke stvari vrijeme ne popravi.Da ima rana koje su preduboke.Koje ne zacijele.Nikada...(iz jednog filma)
Kako se nosite s avetima proslosti. Kaznjava li vas sudbina ili Bog za sve negativno i zlo sto ste radili.
Mene da. Ne smijem vam pricati kakav sam bio jer ne mogu dobiti valjane odgovore. No jedno je sigurno, za sve dobro sto sam uradio nisam nagradjen onako kako bi trebalo biti odn. nema proporcije izmedju kazne i nagrade. Realne proporcije.
Ne smijem se vise ni okretati, jer kad se okrenem, brrr
Kao sto rece jedna moja bliska prijateljica
"Kad pogledam unatrag, cini mi se da mi preostaje jos samo umrijeti.Ugasli zanosi, ocvale srece..."
Lose sam danas, lose...
Kako nastaviti kada u srcu pocinjes shvacati da...povratka nema
Da neke stvari vrijeme ne popravi.Da ima rana koje su preduboke.Koje ne zacijele.Nikada...(iz jednog filma)
Kako se nosite s avetima proslosti. Kaznjava li vas sudbina ili Bog za sve negativno i zlo sto ste radili.
Mene da. Ne smijem vam pricati kakav sam bio jer ne mogu dobiti valjane odgovore. No jedno je sigurno, za sve dobro sto sam uradio nisam nagradjen onako kako bi trebalo biti odn. nema proporcije izmedju kazne i nagrade. Realne proporcije.
Kao sto rece jedna moja bliska prijateljica
"Kad pogledam unatrag, cini mi se da mi preostaje jos samo umrijeti.Ugasli zanosi, ocvale srece..."
Lose sam danas, lose...
-
najSrce
#2 Re: Rane
[quote="horns&drums"]Kako se vratiti nekadasnjem zivotu?
Pitas kako se vratiti nekadasnjem zivotu a opet kazes da se ne smijes
okretati , ne kontam
Pitas kako se vratiti nekadasnjem zivotu a opet kazes da se ne smijes
okretati , ne kontam
-
DonDavudes
Ne postoje nepšremostive tragedije
glavno je pitanje treba li se vraćati prošlom životu.
mislim da se uvijek ne meramo vraćati. traba ići dalje otkrivati nove stvari, upoznavati nove ljudi, jer stari da su valjali nebi otišli (izlapili)
Zašto žaliti za bivšim ¨Ja¨?
bolje se zadati da budeš bolji sutra nego crnjačiti o tome kako je jučer ¨Lijepo ¨bilo
PS. ako je uzrok crnjaka ¨sjećanje na jednu ženu¨, druga žena to da dobro zaliječiti, ako ništa noć bude vesela pa ne dolazis sjeban na posao

glavno je pitanje treba li se vraćati prošlom životu.
PS. ako je uzrok crnjaka ¨sjećanje na jednu ženu¨, druga žena to da dobro zaliječiti, ako ništa noć bude vesela pa ne dolazis sjeban na posao
-
regina
#4 Re: Rane
- nekadašnje po definiciji ne može biti život. Nekad je oznaka za vrijeme, a život je konstanta van vremena. Bilo ga je prije nas, biti će i nakon nas.
ne treba se čovjek kajati. Sve što je bilo, moralo je biti. Učinilo te takvim kakav jesi. Napravilo ti je ranu, ali i oblikovalo duh.
Obazirati se na jučer, znači propuštati nešto od ovog sada. A ovo sad će ti se za neko vrijeme činiti slatkasto i bolje od onog što tada budeš živio.
A tebe, bejbe, neka sjeta oblači u svoje tamne haljine. To tako mora biti. Stanje sjete je svečano i čovjek i to potrebuje.
Nasmješi se ti frajeru o ogledalo i reci da je tvoje nastojanje da budeš veliki čovjek. Da se izdigneš iznad gluposti i sitničarenja. Biti ćeš zadovoljniji. A tako mnogo lijepih stvari i zamagljenih krigli čeka na tebe, da ti na usne ispucale saspe nektar sreće.
To ide poslije sjete

ne treba se čovjek kajati. Sve što je bilo, moralo je biti. Učinilo te takvim kakav jesi. Napravilo ti je ranu, ali i oblikovalo duh.
Obazirati se na jučer, znači propuštati nešto od ovog sada. A ovo sad će ti se za neko vrijeme činiti slatkasto i bolje od onog što tada budeš živio.
A tebe, bejbe, neka sjeta oblači u svoje tamne haljine. To tako mora biti. Stanje sjete je svečano i čovjek i to potrebuje.
Nasmješi se ti frajeru o ogledalo i reci da je tvoje nastojanje da budeš veliki čovjek. Da se izdigneš iznad gluposti i sitničarenja. Biti ćeš zadovoljniji. A tako mnogo lijepih stvari i zamagljenih krigli čeka na tebe, da ti na usne ispucale saspe nektar sreće.
To ide poslije sjete
- horns&drums
Davudes, zasto mora biti zena?
Trebao sam postaviti anketu "koliko vas misli da je zena u pitanju"
Je l' itko pomislio na jednog djecaka koji je bio u zatvoru zbog oceve gluposti i sada ne moze da se vrati u normalu. Jer mu neda drustvo ili ima neku bolest?Tu varijantu?
Nitko, kladim se po zivot.
pusa(jla)
Trebao sam postaviti anketu "koliko vas misli da je zena u pitanju"
Je l' itko pomislio na jednog djecaka koji je bio u zatvoru zbog oceve gluposti i sada ne moze da se vrati u normalu. Jer mu neda drustvo ili ima neku bolest?Tu varijantu?
Nitko, kladim se po zivot.
Ovo je mirenje sa sudbinom, protiv toga se borim dok disemSve što je bilo, moralo je biti.
Ovo je jako lijepo receno i istina je da kada sam sjetan, tada sam najkreativniji.A tebe, bejbe, neka sjeta oblači u svoje tamne haljine. To tako mora biti. Stanje sjete je svečano i čovjek i to potrebuje.
Hvala ReggieNasmješi se ti frajeru o ogledalo i reci da je tvoje nastojanje da budeš veliki čovjek. Da se izdigneš iznad gluposti i sitničarenja. Biti ćeš zadovoljniji. A tako mnogo lijepih stvari i zamagljenih krigli čeka na tebe, da ti na usne ispucale saspe nektar sreće
Zato sto me vuce a ne smijem jer je gori, drukciji bi podnjeo, ali gori ne moguPitas kako se vratiti nekadasnjem zivotu a opet kazes da se ne smijes
-
regina
Ovo je mirenje sa sudbinom, protiv toga se borim dok disemSve što je bilo, moralo je biti.
Također nisam za miranje s sudbinom ( barem ti znas da to ne radim), ali sam i protiv trošenja energije na nešto što se ispraviti ne može.
Takav stav ti uzima dobar dio srećnih dana. Ja samo mislim da i loše treba razumjeti kao "kurs za upotrebu dobrog"
-
DonDavudes
uslijed nedostatka pravih problema u svom zivotu (osim glupih al u biti neveznih frustracija) naveo sam zenu kao mogucnost.
kada kazem da se terba okrenuti budućosti znam da zvuci kao suplja, ali fakat tako mislim
jer, svako od nas ko je prozivio rat zna kako je kad budes pritjeran uza zid. no, ponavljajući taj horor film svakog ne samo da bi bili depresivni nego nebi bili ni upotrijebljivi za normalan zivot.
nadam se da nije uzrok tvojih problema prica o sinu i ocu koju si naveo. onda je stvarno problem.
hebaji ga, uvijek mozes krenuti ispocetka, ako ti je pravo tesko pokusaj napraviti reviriju zivota. nekad radikalni potezi znaju biti pravo ucinkoviti.
tesko jeste, ali ako se mora...
kada kazem da se terba okrenuti budućosti znam da zvuci kao suplja, ali fakat tako mislim
jer, svako od nas ko je prozivio rat zna kako je kad budes pritjeran uza zid. no, ponavljajući taj horor film svakog ne samo da bi bili depresivni nego nebi bili ni upotrijebljivi za normalan zivot.
nadam se da nije uzrok tvojih problema prica o sinu i ocu koju si naveo. onda je stvarno problem.
hebaji ga, uvijek mozes krenuti ispocetka, ako ti je pravo tesko pokusaj napraviti reviriju zivota. nekad radikalni potezi znaju biti pravo ucinkoviti.
tesko jeste, ali ako se mora...
-
leeloo
Ne... to je mirenje sa prošlošću... ne možeš vratiti vrijeme.horns&drums wrote:Ovo je mirenje sa sudbinom, protiv toga se borim dok disemSve što je bilo, moralo je biti.
U sudbinu ne vjerujem.
Jedino što možeš raditi je lavovski boriti se za bolje sutra... ne prepustiti se sudbini.
Život u prošlosti nikada (čak i kad je u pitanju odlična prošlost) ne donosi nešto dobro.
- horns&drums
Znaci u redu je da se pomirim s prosloscu i kazem da je moralo tako biti, da mi je npr. jaran morao poginuti (ovo nije slucajno, godisnjica mu je za par dana)
Ili je u redu da kazem, ma sudbina...
Nije u redu, meni ne
Nije u redu, meni ne
- Soul_Sista
..bilo je kako je bilo i bit ce kako bude...i ono naj gore sto je bilo i ono naj gore sto nas ceka...nazalost na neke stvari ne mozemo da uticemo...i ja kad pogledam nazad na neke stvari dodze mi da zaplacem i neku rupu osjecam u srcu (fakat u srcu) ali se onda sjetim da imam jos dosta toga za sta se moram boriti i izboriti (a svi padovi koji me jos cekaju bit ce manji, gledaj te to kao neku zgradu, sad cu mozda pasti na 3. sprat a iduci put samo na 5.horns&drums wrote:Znaci u redu je da se pomirim s prosloscu i kazem da je moralo tako biti, da mi je npr. jaran morao poginuti (ovo nije slucajno, godisnjica mu je za par dana)
Nije u redu, meni ne
-
najSrce
horns&drums wrote:Znaci u redu je da se pomirim s prosloscu i kazem da je moralo tako biti, da mi je npr. jaran morao poginuti (ovo nije slucajno, godisnjica mu je za par dana)
Nije u redu, meni ne
Pa meni je normalno ako je godisnjica od kako ti je jaran poginuo da se svega prisjecas.
kakva god da nam je proslost , necemo vjecno razmisljati o proslosti
nego kako rece leeloo: Jedino što možeš raditi je lavovski boriti se za bolje sutra...
- horns&drums
Sto i radim i imam snage. Ovo sto Regina kaze, ustanes, pogledas se u ogledalo i pozdravis lafca u odrazu.
No sto je s mladicem s pocetka price?Kada je proslost bila toliko odvratna da mu visi kao mac iznad glave.
Ova je tema posvecena svim nevinim zrtvama zivotnih oluja, ljudima koji nisu mogli imati svoj momenat u zivotu zbog drugih, koji nisu imali sansu. Poznajete li ikog takvog u svojoj blizoj okolini?
No sto je s mladicem s pocetka price?Kada je proslost bila toliko odvratna da mu visi kao mac iznad glave.
Ova je tema posvecena svim nevinim zrtvama zivotnih oluja, ljudima koji nisu mogli imati svoj momenat u zivotu zbog drugih, koji nisu imali sansu. Poznajete li ikog takvog u svojoj blizoj okolini?
-
regina
Pa šta možeš da uradiš, osim da patetišeš? Mislim ništa, a kad ne može ništa uraditi, pametan se miriSoul_Sista wrote:horns&drums wrote:Znaci u redu je da se pomirim s prosloscu i kazem da je moralo tako biti, da mi je npr. jaran morao poginuti (ovo nije slucajno, godisnjica mu je za par dana)
Nije u redu, meni ne
-
kame
Kada dozivis pravu tragediju i budes imao probleme vidjeces da jesu nepremostivi. Ili makar tesko premostivi. Vidjeces kako ce ti tada neke stvari postati potpuno nevazne. Primjera radi, sportski uspjesi za kojima sada zudis. I ne samo to. Mnoge stvari te vise nece ciniti sretnim. Ostaces mrtav hladan. Duze vrijeme.DonDavudes wrote:Ne postoje nepšremostive tragedije
glavno je pitanje treba li se vraćati prošlom životu.mislim da se uvijek ne meramo vraćati. traba ići dalje otkrivati nove stvari, upoznavati nove ljudi, jer stari da su valjali nebi otišli (izlapili)
bolje se zadati da budeš bolji sutra nego crnjačiti o tome kako je jučer ¨Lijepo ¨bilo
PS. ako je uzrok crnjaka ¨sjećanje na jednu ženu¨, druga žena to da dobro zaliječiti, ako ništa noć bude vesela pa ne dolazis sjeban na posao![]()
-
regina
Iskreno da ti kažem.....često poželim da sam ja među onima koji gledaju kako trava raste ( odozdo). Možda je slinavo, al' je tako. Mislim da je uvijek teže onima koji ostaju, nego onima koji odlaze.horns&drums wrote:
I šta na koncu još u ovom životu imam da vidim. Što već viđeno nije. Vještina prolaska kroz vješto pletene mreže, kalkulacije, kompenzacije, računi za struju, telefon, ljubav koja je sve manje ljubav...
Ne mislim da mnogo ne propuštam ako umrem sad.
I da mi se to desi, ne bih bila za varijantu žaljenja-----Dajte malo dostojanstva mojoj smrti..............
A svako je imao momenat u životu onog drugog, ako ništa majke, oca Sve preko toga je ionako upitno.
Last edited by regina on 15/06/2004 14:03, edited 1 time in total.
- horns&drums
O da Reggie, jako upitno
Ali kopka me nesto, kada vec nacesmo temu...hehehe
Volio bih umrijeti samo da vidim koliko ce kako i ko plakati za mnom
(sala mala)
Onda ti je svejedno.I da mi se to desi, ne bih bila za varijantu žaljenja-----Dajte malo dostojanstva mojoj smrti..
Ali kopka me nesto, kada vec nacesmo temu...hehehe
Volio bih umrijeti samo da vidim koliko ce kako i ko plakati za mnom
-
DonDavudes
kame, roki.
i sam sam u slijedećem postu tako nesto zaključio. mada mislim da sam predeverao vec jednu tragediju, rat.
ipak se to iskustvo (bolje da ga nije bilo)ne moze relativizirati.
i ne pretendujem da sam nesto posebno pametan i iskusan po ovakvim i slicnim pitanjima, ali ne mozes, i ne smijes, uvijek u zivotu, bez obzira na veličinu tregedije koju si dozivio, ostati hladan.,
kad se prestanes veseliti sitnim stvarima zivot vise nema smisla.
moj haver meho, koji je sa 16 godina prešao šumom iz srebrenice (ubili su mu starca i dvojicu amidža) još uvijek se veseli kad salihamidžić zabije gol.
hebi ga mora se zivjeti
i sam sam u slijedećem postu tako nesto zaključio. mada mislim da sam predeverao vec jednu tragediju, rat.
i ne pretendujem da sam nesto posebno pametan i iskusan po ovakvim i slicnim pitanjima, ali ne mozes, i ne smijes, uvijek u zivotu, bez obzira na veličinu tregedije koju si dozivio, ostati hladan.,
moj haver meho, koji je sa 16 godina prešao šumom iz srebrenice (ubili su mu starca i dvojicu amidža) još uvijek se veseli kad salihamidžić zabije gol.
-
kame
DonDavudes wrote:kame, roki.
hebi ga mora se zivjeti
Lako je to reci.
-
DonDavudes
mozda si upravu
ali koja je alternativa
sta reci, da ne zvuci kao provokacija, da je tacno i da daje nadu

ali koja je alternativa
sta reci, da ne zvuci kao provokacija, da je tacno i da daje nadu
- Zox
Par nabacanih razmisljanja, valjda samo djelimicno vezanih za temu.
(Usput, slazem se sa reginom gotovo u potpunosti).
Ako nas je rat naucio necemu, onda je to, po meni, da treba zivjeti dan za danom, kao anonimni alkoholicari. Znas li, kolega, kako oni prestaju piti? Niko od njih ne trazi da prestanu piti ZAUVJEK, sve sto trebaju je da ne dotaknu flasu, DANAS, samo 24 sata. Juce vise ne postoji, sutra tek treba doci, jedino sto ti pruza MOGUCNOSTI (kljucna rijec zbog koje se i zivi, po meni) da uradis nesto, da se dignes, kao sto kaze regina, je danas.
Dok god ti OVAJ DAN pruza bar jednu mogucnost, znaci da ti ne preostaje samo umrijeti, kao sto kaze ta tvoja prijateljica.
Najbitnije (ne znam uopste da li cu uspjeti objasniti, koncept je prilicno cinican): radi danas tako da sutra kad se okrenes unazad vidis 100.000 stvari zbog kojih te grize savjest, ali ni jednu zbog koje ti je zao propustene prilike.
(Usput, slazem se sa reginom gotovo u potpunosti).
Ako nas je rat naucio necemu, onda je to, po meni, da treba zivjeti dan za danom, kao anonimni alkoholicari. Znas li, kolega, kako oni prestaju piti? Niko od njih ne trazi da prestanu piti ZAUVJEK, sve sto trebaju je da ne dotaknu flasu, DANAS, samo 24 sata. Juce vise ne postoji, sutra tek treba doci, jedino sto ti pruza MOGUCNOSTI (kljucna rijec zbog koje se i zivi, po meni) da uradis nesto, da se dignes, kao sto kaze regina, je danas.
Dok god ti OVAJ DAN pruza bar jednu mogucnost, znaci da ti ne preostaje samo umrijeti, kao sto kaze ta tvoja prijateljica.
Najbitnije (ne znam uopste da li cu uspjeti objasniti, koncept je prilicno cinican): radi danas tako da sutra kad se okrenes unazad vidis 100.000 stvari zbog kojih te grize savjest, ali ni jednu zbog koje ti je zao propustene prilike.
-
kame
Ama nije provokacija.
Nego, sjecas li se Valerija Lobanovskog?
Krajem aprila '99, polufinale lige prvaka, Dynamo Kyiv - Bayern 3 : 1 u jednom trenutku , Valerij mrtav hladan, ni okom da trepne
, jebo mater.....mislio sam da nikad necu moci tako (o bilo cemu da se radi).....sad znam da mogu.....mozda je malo prerano to doslo....on je ipak bio stari kenjac....al jebo mater....ni okom da trepne.....sjecam ga se......ja bi i sad ipak otkacio.....kad bi Sarajevo napravilo nesto takvo.....makar malo......
Nego, sjecas li se Valerija Lobanovskog?
Krajem aprila '99, polufinale lige prvaka, Dynamo Kyiv - Bayern 3 : 1 u jednom trenutku , Valerij mrtav hladan, ni okom da trepne
-
DonDavudes
ima jedan genijalan stih koji meni pravo lijepo zvuči i dosta je uhrabrujući u trenutcima kada posumnjamo u Boziju pravdu
...Ne čudi se kad spšoznas da nema pravde
nije je nikad ni bilo
taj pojam su besposlicari iszmislili.
...i ztnaj da i naposljednjem stepeniku blista
NIKAD NIJE KASNO.
sunce ne zalazi,
vec mi u tamnu bjezimo sjenu...
Almir KOlar
...Ne čudi se kad spšoznas da nema pravde
nije je nikad ni bilo
taj pojam su besposlicari iszmislili.
...i ztnaj da i naposljednjem stepeniku blista