GOLF IV 1.9 tdi

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Murisno1

#1 GOLF IV 1.9 tdi

Post by Murisno1 »

Ljudi .. poštovanje ...

druga ruka, 99' godište , klima, ABS, elektronski podizači stakala.. ma sve te zajebancije .. očuvan ... 100 000 prešo .... 15 000,- KM - imal to smisla ...

ovako, kao, čovjek ga inače ovdje ostavlja - garažira , samo kad dođe iz švabske vozika ga ... pa eto po tom i ta kilometraža ...

elem, šta vi mislite?
virgo

Post by virgo »

Golf :cry:
Bljaaaaaak!!!!
Murisno1

Post by Murisno1 »

pozdravljam mišljenje :D ...

nije za mene .. kolega kupuje .. pa sam mu rekao da ću se malo raspitati sa stručnjacima sa sa-x ... i tvoj odgovor će ujedno biti i prvi koji ću mu predstavit :D
Mahalac

Post by Mahalac »

sve je laaaaaz samo pusta laaaaaaz :D

cuj vozi kad dodje iz svabije :D ...da ga nije kakva baba prije toga vozala :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa jebi mu mater ... :x

hoćel ko reć šta pametno ili ćete se šprdat ... vrijedil to tih para ili ne i možel tu bit kakve zajebancije ...

vlasnik je stvarno parali lik .. jebiga svaki mjesec voza nešto drugo ... pa proda... pa kupuje ... i tako to ...

a vela havle ... 8)
Mahalac

Post by Mahalac »

Murisno1 wrote:hoćel ko reć šta pametno.....a vela havle ... 8)
mozda ga je pametna baba vozala :-)
Murisno1

Post by Murisno1 »

mozda ga je pametna baba vozala :-)
:angry:

ej sad ozbiljno ...

jel stvarno misliš da ga je pametna baba vozala :-)
shin

Post by shin »

To je dobro auto lose reputacije :-D

Gledaj, sa autom odes u ASU ili AC nek provjere kilometrazu i da nije udarana.

Malo je nevjerovatno da neko predje 100 000 vozajuci kad dodje iz dijaspore.
Murisno1

Post by Murisno1 »

shin wrote:To je dobro auto lose reputacije :-D

Gledaj, sa autom odes u ASU ili AC nek provjere kilometrazu i da nije udarana.

Malo je nevjerovatno da neko predje 100 000 vozajuci kad dodje iz dijaspore.
pazi .. on je kao kupio od nekog iz njemačke ... i vjerovatno je i taj neko se navozo ..

on je nju kupio negdje oko 2001 i prešla je oko 70 000 ... a on od tad do sad eto 30 000 ...

mislim , gospodin je čovjek .. kao što rekoh i parali i tako to .. ima jebiga auta kilu ...
nokia6170

Post by nokia6170 »

ako ima vlasnicku urednu knjizicu i ako ima urednu servisnu knjizicu (posto je to redovna normalna stvar u njemackoj koju vklasnici auta u njemackoj imaju) onda je ta kilometraza stvarna i extra super za VW vozila.

Jos ako nije havarisan..mislim da definitivno vrijedi tih para, mada bi ti odmah savjetovao da ga kasko osiguras..znaci jos jedno 2000 KM...da mozes mirno spavati navecer ili hodati gradom po danu :)

ta vrsta auta su na udaru lopova...pogotovo ta cetvorka 1.9 tdi

naravno ako imas garazu onda ne moras kasko, vec mozes uzeti zedera ili neku malo zajebaniju zastitu do 1000 KM.

moze se nekom svidjati VW ili ne, ali je dokazano da mu cijena najmanje opada s godinama i da je idealan za nase podneblje.

Sretno sa kupovinom:)
nineac

Post by nineac »

Neznam za cijenu. Malo mi je to puno za to godiste bez obzira na kilometrazu. neka on to spusti malo.
Koji je 1.9 tdi? Jel 90 ili 110ks? U svakom slucaju obrati paznju na turbinu. Ako je sa 110ks onda otvori cetvere oci, jer ta turbina ima promjenjivu geometriju lopatica, te je dosta osjetljivija na hladne startove i tesku nogu na gasu dok ulje ne dostigne radnu temperaturu jer se vrti na oko 100.000 obrtaja u minuti. U svakom slucaju, 110ks ce potrositi malkice manje goriva zbog boljeg odnosa tezina/snaga, bolje ide definitivno, ali je osjetljiviji. 90ks je dosta ako nije neki brzac, jer i tu je u pitanju 210nm pri 1.950 o/min! (110ks= 235nm pri 1950 o/min).
Trap je odlican, jer je kompletan od celika (nije ni slican passatu), cestu extra drzi. Zaboravi na kvalitetu unutra, iako super izgleda, kvaliteta nije ni blizu kao sto ljudi imaju obicaj da pricaju, struja ce vazda zezati, kocnice su na prosjeku klasu, ni bolje ni losije, mjenjac je dobar, ali treba i njega provjeriti jer ima posla sa velikim obrtnim momentom.
Obavezno promjeniti zupcasti cim se auto kupi, a cijena zamjene u servisu je oko 750-900km zavisi gdje sa svim pripadajucim spanerima! Remen originalni sa spanerima iz servisa moze izdrzati MAXIMALNO 90.000km, nista vise netreba ni pomisliti. U slucaju pucanja neka mu je bog na pomoci novcaniku!
whow

Post by whow »

Sto se tice cijene radi se o pocetnoj cijeni koja bih morala biti flexibilna . Ukoliko tip ne zeli da smanji cijenu onda zaboravi cijeli deal. Realna cijena za takovo auto pod uslovom da je odrzavano , ocuvano te da nije havarisano u privatnoj prodaji bih trebala biti 10 % jeftinija nego u salonu . 15.000 je salonska cijena dakle : do the math. Druga stvar na koju bih obratio paznju je cinjenica da podavac ima "hrpu automobila" sto moze indicirati cinjenicu da je isti mozda preprodavac. Zasto bih inace kupovao i prodavao auta. Trgovina nije hobi nego business. Takoder to sto tip vozi auto off and on je ustvari lose jer dugo stajanje u garazi i ne vozenje je ustvari gore za auto nego da se vozi svaki dan. Sve u svemu do tebe je : vidi , provozaj i sto je najvaznije vozi u pravi servis na kontrolu. Pitanje za nineca: Da li 1.9 TDI dolazi samo sa 90 i 110 ks ili postoji i 100ks varijanta. Moja Jetta ima u papirima 100 ks (2004 godina) i 177 ft/ torque ili je ova razlika zbog cinjenice da u USA KS mjere na tockovima dok se u europi KS mjeri na masini ?
Qler

Post by Qler »

prodaje moj haver Golf IV 1.4 16V :D 75KS 1999 godina 12. mjesec (bez zajebancije :D ) presao oko 70k kilometara svaki servis radjen u ASA-i. klima, el. podizaci stakala, 15'' Alu felge, defend lock, cobra alarm (jos samo poskok fali :D ), muzika extra ocuvan.

mislim da je cijeni 14k KM
nineac

Post by nineac »

1.4 16V ogromni problemi sa mjenjacem, ja bi od toga auta pobjego glavom bez obzira!
Tvoja Jetta WHOW ima pumpe/duse sistem ubrizgavanja i 240 nm pri 1.900 o/min. Ovdje se radi o direktnom ubrizgavanju sa BOSCH pumpom koju tvoja jetta nema!
Realno, zbog griva tdi motori sa 90 i 110 ks su bolji za bosanske uslove jer su izdrzljiviji na prljavije gorivo.
Qler

Post by Qler »

e hebi ga nineac on nikad ni najmanjeg problema nije imao.... ne znam...
dugi

Post by dugi »

Za te pare se moze naci bolje i ocuvanije auto. Moj jaran je kupio Astru 1.4 16V 2000 god. za 11.500KM, presla 65000km. Ako ti kolega ne robuje predrasudama "golf je golf" neka malo prosiri vidike pa baci pogled na recimo neki Peugeot ( 307, 406), Ford ( Focus), Opel ( Astra, Vectra) ili Toyotu(Corolla). Vjeruj da se nece pokajati.
Daleko od toga da je golf IV los, u prosjeku je klase po statistici kvarova, ispod Astre i Focusa a daleko ispod Corolle, ali je debelo precijenjen.
nineac

Post by nineac »

Golf IV sa SDI, 1.4 i 1.6 motorima ima ogromnih problema sa mjenjacem. Ako nije imao problema, imat ce, nek se rjesava toga sto prije!
tatoo

Post by tatoo »

nineac wrote:Neznam za cijenu. Malo mi je to puno za to godiste bez obzira na kilometrazu. neka on to spusti malo.
Koji je 1.9 tdi? Jel 90 ili 110ks? U svakom slucaju obrati paznju na turbinu. Ako je sa 110ks onda otvori cetvere oci, jer ta turbina ima promjenjivu geometriju lopatica, te je dosta osjetljivija na hladne startove i tesku nogu na gasu dok ulje ne dostigne radnu temperaturu jer se vrti na oko 100.000 obrtaja u minuti. U svakom slucaju, 110ks ce potrositi malkice manje goriva zbog boljeg odnosa tezina/snaga, bolje ide definitivno, ali je osjetljiviji. 90ks je dosta ako nije neki brzac, jer i tu je u pitanju 210nm pri 1.950 o/min! (110ks= 235nm pri 1950 o/min).
Trap je odlican, jer je kompletan od celika (nije ni slican passatu), cestu extra drzi. Zaboravi na kvalitetu unutra, iako super izgleda, kvaliteta nije ni blizu kao sto ljudi imaju obicaj da pricaju, struja ce vazda zezati, kocnice su na prosjeku klasu, ni bolje ni losije, mjenjac je dobar, ali treba i njega provjeriti jer ima posla sa velikim obrtnim momentom.
Obavezno promjeniti zupcasti cim se auto kupi, a cijena zamjene u servisu je oko 750-900km zavisi gdje sa svim pripadajucim spanerima! Remen originalni sa spanerima iz servisa moze izdrzati MAXIMALNO 90.000km, nista vise netreba ni pomisliti. U slucaju pucanja neka mu je bog na pomoci novcaniku!
Ovo ti je sve istina, jedino oko kvaliteta unutrasnjosti ne djelimo misljenje. Buraz mi ima Golfa IV 1.6 i jedini problem koji je imao je bio sa mjenjacem nazalost.Ne znam koliko je platio da popravi ali mu je rekao tip u servisu da najvise popravlja mjenjace na Golfu IV. Ipak i pored toga mislim da je jako dobro auto.
Ako je tvoj auto dosao iz njemacke, provjeri je li servisiran u ovlastenom servisu ili u ATU. Ako je servisiran u ATU onda dobro razmisli jer im nivo kvaliteta nije bas na istoj razini kao u VW servisu. Sto se cijene tice, to je ok ako je auto uredno servisirano.
Sretno.
Sretno.
iceman ze

Post by iceman ze »

ja imam G4 i sve najbolje o njemu vozim ga godinu i po, kod mene je benzinac 1,6 od 74 kw i stvarno je dobra masina, nisam imao nikakvih vecih kvarova. Jedino vidi za tu cijenu da je korigujes, ostalo je sve relativno, nezna s nista oko stanja auta dok ga neuzmes. Sto se tice kilometraze ovo da ASA moze mislim da je to vise carsijska prica, jer meni su rekli da to nemogu ur5aditi. Tebi su najbitniji papiri da su u redu i to, a ostalo nemozes nista znati, jedino ako ti neko pouzdan moze reci nesto vise o autu.

Po meni je Golf za nas najbolja investicija ulozeno-dobijeno........da li to mogu reci za ostala auta, kojima vrtoglavo cijene vrijednosti padaju.....
nineac

Post by nineac »

Za kvalitetu unutrasnjosti govorim da ljudi kod nas od golfa ocekuju perfekciju, a Golf IV je prosjek klase. Volan se vrlo brzo izlize, podizaci ce 100% crknuti (doduse ako ih ima uopce, ipak to je VW) ali srecom u servisu se zamjenjuju sa metalnim sigurnicama (umjesto problematicnih plasticnih). Poredeci druga auta, OPEL Astra iako izgleda jeftinije unutra dosta je izdrzljivija naspram golfa kada su u pitanju godine, a odrzavanje je itekako jeftinije, posebno ako su u pitanju Diesel motori 2.0 Di ili 2.0 Dti zbog toga sto su pokretani lancem, te netraze nikakvo odrzavanje do 250.000 km kada je predvidjen prvi detaljni pregled spanera i lanca, ali svakako ej preporucljivo njegovvo mjenjanje na 400.000km. Da li ces auto voziti do 400.000km? Takodje izmjena je oko 300km, dok je kod tdi-ja svakih 90.000km predvidjena promjena zupcastog koji moze dostici cijenu i do 900km zavisno gdje ga mjenjas.
Uz to moras u njemu drzati gladnog pit bula na prednjem sjedistu, a u slucaju da ga lopov upuca, za svaki slucaj treba nazad imati poskoka ili nesto slicno da ga iz zasjede ujede :lol:
whow

Post by whow »

Zadas temu Golf i ljudi se odmah popale. Sve je naravno stvar ukusa , iako se slazem sa ninecom po pitanju zupcastog remena. To je stvarno zajebancija da moras da mjenjas zupcasti svakih 90.000. Moze li mi netko pojasniti zasto VW nije mogao ugraditi lanac umjesto remena.
nineac

Post by nineac »

Zato sto je zupcasti nekoliko puta jeftiniji za proizvodjaca, manje prostora zauzima, i zbog konkurencije gdje svaki decibel igra ogromnu ulogu, jer je remen dosta tisi, i isplatnije je tako buku utisati nego raditi na kultiviranju motora egzoticnim materijalima kako BMW radi, ili debljom izolacijom. Npr. OPEL-ovi Dti motore nemozes definitivno zamjeniti za benzinca, 100% znas da su dieseli! Ali su pouzdaniji i manje traze para na odrzavanje. Pa sad ko sta voli!
LeKo

Post by LeKo »

Dobar, ali ne vrijedi tih para realno ipak je star 7g, a nov nije placen vise od 30.000, ja kada bih kupovao VW definitivno bih izabrao TDI sa 96 Kw, vozio sam par puta Passat karavan sa tim motorom i fakat dobro ide. Btw. taj Passat se vozi i dan danas, presao je oko 430.000.
nineac

Post by nineac »

96kw je 130ks, i ima 310nm, jebiga to je vec druga prica, nebi bio 99 godiste i nebi bio 15.000!
LeKo

Post by LeKo »

Nineac, slazem se u potpunosti sa konstatacijom, ali bi se strpio godinu dana pa uzeo ovog, nesto bi se ustedilo, a i cijena bi do iduce godine pala. Stari ljudi dobro kažu "nikad grlom u jagode" i " strpljen - spašen". Ovo kažem iz vlastitog iskustva, kad sam probao Škodu Fabiju 1.4 - 16v pravo mi se svidjela, prodam BMW-a i nesto doplatim i kupim je sebi, danas kada imam samo redovne servise imam osjecaj ko da BMW-a servisiram, sta ce biti za godinu dvije ne smijem ni pomisliti to je to.
Post Reply