FATIHA
-
quantum
#5 Re: FATIHA
Koliko ja znam svaki musliman bi morao znati.Helem wrote:Trebaju li Bosnjaci da znaju Fatihu napamet ?
Amin.
Posto Bosnjak ne znaci nuzno i musliman vjernik onda ne mora svaki Bosnjak znati Fatihu napamet?
-
ztluhcs
- Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.
I po kojoj logici osoba sa muslimanskim imenom i prezimenom i koja se izja¹njava kao Bo¹njak koja ne vjeruje ni u ¹ta treba znati Fatihu?LAV_SA wrote:Kol'ko ja znam BO©NJAK = MUSLIMANkolega wrote:vjerovatno neka diskusija na velikom odmoru.Murisno1 wrote: ali za¹to takvo pitanje? ...
A valjda musliman mora znati fatihu, pa majku mu to je osnova...
Ja ti ponavljam pitanje sa threada nekog od ranije. Ima¹ primjer gdje Jovan Petroviæ Srbin preðe na na islam... Jel on postaje Bo¹njak? Mujo Bo¹njak preðe na katolièanstvo, jel postaje Hrvat? Vjeroispovjest nema ni¹ta sa nacionalnom pripadno¹æu, i svi problemi i jesu posljedica forsiranja tog spoja/monolita...
Problem ¹to se samo u Bosni samo po imenu mo¾e odrediti sve o tebi, meni ili nekom desnom... Cirkus...
Last edited by ztluhcs on 17/07/2006 11:59, edited 1 time in total.
-
ibrik
#10 Re: FATIHA
Covjek koji se izjasnjava kao musliman bez obzira na to bio on Bosanac(Bosnjak mi se malo ne sviđa, isto kao i Hrvat ili Srbin koji je drzavljanin BiH), Hrvat(stanovnik Hrvatske), Srbin(stanovnik Srbije), Arap, Amerikanac ili bilo sta drugo u svakom slucaju bi morao znati Fatihu jer je to jedna od osnovnih sura iz Kur"ana bez koje se ne moze obaviti namaz ( ja znam da musliman i mu"min(vjernik) nije isto, ali po meni ako je covjek musliman mora vjerovati u Allaha dž.š. i znati bar osnovne sure)...Helem wrote:Trebaju li Bosnjaci da znaju Fatihu napamet ?
Amin.
-
ztluhcs
Ado, mislim da nisi u pravu po tom pitanju. Kad vjera preðe u tradiciju prestaje biti vjera. Tu¾no je to da se veæina vjerskih obièaja sada smatra tradicijom... Ovo ¹to si naveo mi nekako vi¹e lièi na bonton nego na vjeru...addo888 wrote:Cccc pitanja![]()
Pa valjda treba znati,i ako si ateista, posto mi Bosnjaci zivimo u islamskoj tradiciji..tako npr kad si na dzenazi da mozes prouciti fatihu zajedno sa ostalima
Ne¹to kao red je...
- Bosanac_21
Svak nek se zabavi o sebi, ne trebaju drugi voditi tudje brige.
Ipak bi predlozio da se prvo prostudira tema koja se postavi, a ne ovako "dali treba Bosnjak nesto znati". Pitanje bi trebalo biti postavljeno Muslimanima, a ne Bosnacima u sustini - jer Bosnjaci mogu biti i katolici, pravoslavci i muslimani, .....
Ipak bi predlozio da se prvo prostudira tema koja se postavi, a ne ovako "dali treba Bosnjak nesto znati". Pitanje bi trebalo biti postavljeno Muslimanima, a ne Bosnacima u sustini - jer Bosnjaci mogu biti i katolici, pravoslavci i muslimani, .....
-
ztluhcs
Bosanac_21 wrote:Bosnjaci mogu biti i katolici, pravoslavci i muslimani,
Trebalo je da mogu da budu ali je taj zajeb (namjerno) napravljen daaaaavno jo¹ i mo¾e se svirati k**** ¹to æe se to promjeniti... Sad æe¹ napraviti lavinu sa ovom svojom izjavom...
- cheguevara_k1
Ja se slazem sa tom njegovom izjavom jer ja jesam Musliman i nikad se toga nisam stidio ali nikako ljudima da utuvim u glavu da nisam Bosnjak.
- cheguevara_k1
Ja se slazem sa tom njegovom izjavom jer ja jesam Musliman i nikad se toga nisam stidio ali nikako ljudima da utuvim u glavu da nisam Bosnjak.
- Jara
ztluhcs wrote:Bosanac_21 wrote:Bosnjaci mogu biti i katolici, pravoslavci i muslimani,
Trebalo je da mogu da budu ali je taj zajeb (namjerno) napravljen daaaaavno još i može se svirati k**** što će se to promjeniti... Sad ćeš napraviti lavinu sa ovom svojom izjavom...
Dobro kazes, naprave se lavine a one proizilaze iz brkanja i nakaradnog tumačenja pojmova religije, nacije, državljanstva pa i stranačke pripadnosti..."Jedna religija, jedan narod, jedna stranka..."
Zato i dolazi do toga da jedni drugima tumače "ti nisi ono nego si ovo, a ako si ovo onda si to, ti pojma nemaš šta si, ja ću da ti kažem"...
Bilo bi smiješno da nije tužno...Dokle više?
Ljudsko pravo je da se izrazi a i da se ne izrazi pripadnost bilo čemu, nije to " pravo da se neko osjeća". Niko ti ne moze dati ili uzeti pravo na osjećanja koja su intimna stvar; osjećam se onako kao se osjećam, nekad dobro, nekad loše...šta sad "pravo" ima s tim?
- Bosanac_21
Eto npr. ja se ponosim s onim ko sam i sta sam. Nikad nisam naturao nekom nesto nit mi treba, dovoljno znam ko su nekad i sta su bili Bosnjaci.ztluhcs wrote:Bosanac_21 wrote:Bosnjaci mogu biti i katolici, pravoslavci i muslimani,
Trebalo je da mogu da budu ali je taj zajeb (namjerno) napravljen daaaaavno još i može se svirati k**** što će se to promjeniti... Sad ćeš napraviti lavinu sa ovom svojom izjavom...
Tako isto znam da nekadasnja vlast je vedrila i oblacila, da bi ti stvarni Bosnjaci sve svoje izgubili do 70tih kad se "dobilo" veliko "M" od onih koji su ga i ukinuli, u sta se ubraja i Bosanski jezik - koji je bio izbrisan kao da nikad nije postojao, a dusmani su vrlo dobro znali sta su radili.
Kad tad ce sve doci na svoje, neko ce docekati da se otpetlja klupko.
-
Dolina avalona
Skoro sam prolazio pokraj jednog Sehidskog Mezarja, ...kad tamo neko dijete. Stoji pokraj jednog, mnogo visocijeg od sebe, bijelog nisana i uci Elfatihu.
Kakav je to prizor! Nisan do nisana, a medju njima dijete uci..., nesto sapce u svoje podignute ruke..., uci ElFatihu.
Medju svim tim bjelilom od nisana i malim djecakom u sredini, ....doslo mi je da placem, a nisam znao ni sta me boli a ni sta sam izgubio...
.... I sto vise razmisljam o tome, sve manje znam i shvatam sta je svjetlije, bjelje i cisce, djecak ili bijeli nisani/sehidi...., mozda odgovor nije ni bitan...
Kakav je to prizor! Nisan do nisana, a medju njima dijete uci..., nesto sapce u svoje podignute ruke..., uci ElFatihu.
Medju svim tim bjelilom od nisana i malim djecakom u sredini, ....doslo mi je da placem, a nisam znao ni sta me boli a ni sta sam izgubio...
.... I sto vise razmisljam o tome, sve manje znam i shvatam sta je svjetlije, bjelje i cisce, djecak ili bijeli nisani/sehidi...., mozda odgovor nije ni bitan...
-
Helem
devet je puta moj grob
proljetnim cvijecem procvao
devet se puta humak
uvehlim liscem pokrio
I mojoj staroj majci do mene puteve zameo
Devet su puta laste
savile gnijezda pod nasim hajatom
devet su puta zohve procvale nad nasim potokom
i mlade loze se povile
nad nasom zelenom odrenom,
otkako majko tugujes
za svojim sinom rodjenim.....
proljetnim cvijecem procvao
devet se puta humak
uvehlim liscem pokrio
I mojoj staroj majci do mene puteve zameo
Devet su puta laste
savile gnijezda pod nasim hajatom
devet su puta zohve procvale nad nasim potokom
i mlade loze se povile
nad nasom zelenom odrenom,
otkako majko tugujes
za svojim sinom rodjenim.....
-
tataratira
na vjeronauku u skolama, tablica se uci u skolama a Fatiha neja71 wrote:Na sto bi trebao da se odnosi ovaj komentartataratira wrote:eno, baš k'o da je tablica mnozenja