Nazalost, dobar dio Srpske javnosti i dan danas je uvjeren da su Bosnjaci Turci koje treba protjerat, odnosno , pobit'.
Mrznja prema turcima od strane srpske javnosti mi je razumljiva (nakon 500 godina okupacije) ali oni zaboravljaju (ili poricu) da su oni mnogo vise poprimili turske gene i obicaje nego bosnjaci, koji su ipak prelaskom na islam izbjegli obavezno mijesanje sa turcima. Ima tu mnogo interesantnih detalja koji govore u prilog ovih stavova. Recimo, turbo folk koji dolazi iz Srbije je prepisana i prekomponovana turska muzika. Zasto na primjer nisu uzeli Grcku muziku kao uzor (to su recimo Hrvati pokupili) nego su se ipak ufatili istambula.
Ima tu jos mnogo detalja koji govore u prilog turskog uticaja na srpsko drustvo (jezik, obicaji, oblacenje, itd.) ali mi nije jasno zasto se prema tome odnose selektivno. Ok je popiti tursku kafu ili popiti caj (turska rijec) ali nije OK zivjeti pored Bosnjaka.
Ta kolicina mrznje koju su usmjerili prema Bosni a ne prema Istambulu je meni nejasna......