kloniranje

Rasprave o vjerskim temama.

kloniranje?

da
24
50%
ne
24
50%

Total votes: 48

hodza_sa

#1 kloniranje

Post by hodza_sa »

Kloniranje - sredstvo razaranja religijskih, etičkih i moralnih vrijednosti

Autor: hafiza Azra Čiča hafiza Medina Cerić
Datum: 08.05.2003.

Sadržaj:
1. Uvod
2. Genetički inženjering - neposredna manipulacija nasljednim materijalom
3. Šta je kloniranje?
4. Da li je klon potpuno identična kopija orginalu?

1. Uvod

Islam je u svojoj historiji uvijek spremno prihvatao naučni napredak. Ne može se naći niti jedna prepreka koju je islam postavio na poljima nauke i tehnologije, dok su druge religije uvijek imale sukobe sa naukom, a učenjaci su bili prognani i osuđivani zbog njihovih otkrića. Sticanje znanja za opću dobrobit čovječanstva duboko je ukorjenjena u islamu i predstavlja kolektivnu dužnost muslimana. U Kur’anu, Uzvišeni Allah, dž.š., kaže da je dao čovječanstvu razum i mnoge prirodne resurse koji mu omogućavaju da izučava prirodne zakone, a time ga i obavezuje da ih razvije do najvećeg mogućeg stepena kako bi zadovoljio potrebe svih ljudi.

“On je za vas sve što postoji na zemlji stvorio, zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio, i kao sedam nebesa ga uredio, a Allah sve zna.”

(Kur'an, II/ 29)

2. Genetički inženjering - neposredna manipulacija nasljednim materijalom

Početna istraživanja i radovi na području genetičkog inženjeringa obavljali su se u razdoblju 20-tak godina nakon otkrića građe i funkcioniranja nasljedne tvari. Nasljedna tvar (materijal) su DNA, geni i hromozomi.

Genetički inženjering je naziv za neposredne manipulacije nasljednim materijalom. Te manipulacije se uglavnom sastoje iz prenošenja nasljednog materijala iz jednog živog sistema u drugi, čime se mijenjaju određene osobine tog sistema.

S obzirom na količinu zahvaćene manipulacije razlikujemo: genetsko, hromozomsko i genomsko inženjerstvo. U užem smislu riječi uobičajeno je da se pojmom genetički inženjering označava manipulacija i proizvodnja rekombinantne DNA.

Od sedamdesetih godina 20. st. genetički inženjering zauzima sve važnije mjesto u sklopu primjene genetike. Međutim, postojalo je mnogo pitanja da li se zahvatima u gene narušavaju neka ekološka, etička i moralna načela.
Bilo je i opasnosti od neplanskog i nekontroliranog manipuliranja genima. Na to pitanje istraživač Paul Bergh je rekao: “Zaustavio bih te radove samo ako bi za to postojao čvrst praktični razvoj, a ne ako bi to bila etička presuda."

3. Šta je kloniranje?

Kloniranje je proces kreiranja novog organizma kopiranjem genetičke informacije od jednog organizma roditelja. U neku ruku, identični blizanci mogu se smatrati klonovima, ali u današnje vrijeme najčešće se koristi termin nuclear transfer (prenos jezgra) da bi se opisala tehnika kloniranja. U ovom procesu, jezgro (nucleus) jaje ćelije, (koje sadrži polovinu hromozoma za novu individu) otklanja se i zamjeni sa jezgrom ćelije donora (puni komplet hromozoma).

Hemijsko kupanje ili elektro-šok zatim podstakne diobu ćelija u tarapeutskom kloniranju. Kloniranje ćelije se uzima kratko nakon što dođe do njihove diobe, kada je samo nekoliko novih ćelija kreirano.

Mnogi istraživači vjeruju da ćelije koje se dobijaju ovom tehnikom mogu biti korištene za uzgoj novog tkiva za korištenje u transplantaciji i da bi se liječili oboljeli od bolesti kao što su Parkinsonova ili Alzheimerova bolest.

U reprodukovanom kloniranju razvijeni embrio se implantira u maternicu žene i ostavi se do punog razvoja. Ovo naučnici kao i fondacija Clonaid, koju su Realijanci ( pripadnici sekte koji vjeruju da su stanovnike Zemlje izvanzemaljci stvorili kloniranjem) osnovali 1997. godine, tvrde da su uradili, po prvi put u historiji, koristeći jajnu ćeliju kao i jezgro donirano od majke da bi se dobila klonirana beba, nazvana Eva.
Razlika između terapeutskog i reprodukovanog kloniranja je krucijalna za razumijevanje debate oko nauke, etike i politike same procedure.

4. Da li je klon potpuno identična kopija orginalu?

Klonirani potomci sadrže genetski kod orginala sadržan u DRK (englenski DNK), ali naučnici kažu da drugi faktori utiču na to da klon bude drugačiji od svog roditelja.

Mitohondri DRK koji služi kao tvornica goriva za svaku živu ćeliju nastaće od jajne ćelije donora prije nego od implantiranog jezgra. Hormonalni uticaji od majke surogat, također bi uticali na razlike u razvoju. Također, neke fizičke karakteristike, kao što je otisak prsta određeni su slučajnim kombinacijama tokom razvoja fetusa. (Zbog toga čak i jednojajčani blizanci imaju različite otiske prstiju).

Otkriće ljudskog genoma je jedno od najvećih otkrića u povijesti. Smatra se da je veće od otkrića pencilina i čovjekova spuštanja na Mjesec. Ovo otkriće je došlo kao rezultat ogromnog napora i dugog istraživanja u kojem je učestvovalo nekoliko zapadnih zemalja.

Tim koji je istraživao sastoji se od 20 specijalista vođenih italijanekim embriologom Severino Antinori i američkim doktorom Panos Zavos. Antinori je još 1994 godine 63-godišnjoj italijanki pomogao da postane trudna umjetnom oplodnjom, izvršenom u ruskoj klinici.

U svojoj posjeti Srbiji 2002. godine, Antinori je u jednom intervjuu izjavio da se na polju genetike pravi revolucija i da će Srbija biti jedna od tri zemlje koje će ući u historiju. Organizacija Clonaid je izjavila da je prva klonirana beba rođena 26. decembra 2002. godine, druga u Netherlandsu 28. decembra 2002. godine, a treća u januaru, međutim do sada nije pružila niti jedan uvjerljiv dokaz o ovome što tako bombastično najavljuje, i u čemu vidi ogromne izvore svojih budućih prihoda.

Dok se Papa Ivan Pavao II strašno protivi proučavanju osnove ćelije predsjedniku Georgu Bushu, ovo otkriće predstavlja važan politički događaj.

Međutim, iz ozbiljnih naučnih krugova se zna da je kloniranje čuvene ovce Dolly uspjelo tek nakon 273 pokušaja, a da je nešto slično sa čovjekom, sad za sad nemoguće, čak i kad ne bi postojale mnogobrojne vjerske zapreke. Potomci kloniranih životinja, tvrde istraživači, pokazalo se da imaju mnoge zdravstvene probleme kao što su tumori, kardivaskularni problemi, problemi sa zglobovima i mnoge malformacije i tjelesne deformacije.

Naučnici tvrde da su problemi povezani sa abnormalnostima u genima koje se pojave tokom procesa kloniranja. Neki istraživači tvrde da ćelije kloniranih životinja imaju kraće djelove DNA (telomeres) na krajevima hromozoma koji su povezani sa procesom starenja ćelija. Oni smatraju da telomeres igraju ključnu ulogu glede zdravstvenih problema kloniranih životinja.

Kur’an ne sadrži niti jednu referencu koja ukazuje na mogućnost čovjekovog stvaranja ljudskog bića, ali se nalaze dokazi koji ukazuju na tu nemogućnost.

Kloniranje nije stvaranje ljudskog bića, odnosno, nije stvaranje iz ničega, nego je rast već stvorene osnove ćelije, kao što već stvorenu sjemenku posije seljak. To je moguće zato što osnovne komponente ćelije se uzimaju samo sa jednog izvora.

“Postoje neka polja gdje je dozvoljeno koristiti ljudski genom, kao što je liječenje nasljednih bolesti identični genomima koji su uzrok bolesti, urođenih anomalija, fetalnih malformacija i u druge svrhe ljudskog zdravlja. Ovo je u skladu sa pravilom izvedenim iz Kur’ana i Hadisa, a koje glasi: ‘Haram neće biti kažnjen ukoliko donosi korist, s tim da korist ne smije biti veća od štete.’ Zaštita od harama je izdata u svrhu koristi.”

Kloniranje životinja je dozvoljeno samo ako to nosi istinsku korist za sve ljude, s tim da šteta ne smije biti veća od koristi. Kloniranje cijelog ljudskog tijela je u potpunosti zabranjeno čak ako je cilj samo eksperiment. Međutim, kloniranje samo određenih dijelova tijela, kao što su srce i bubrezi u cilju liječenja u potpunosti je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo i nagrađeno od Uzvišenog Allaha.

Kloniranje čovjeka je zabranjeno iz više razloga:

1. Kloniranje je kontradiktorno samom činu stvaranja. Uzvišeni Allah je stvorio Univerzum na temelju samog čina stvaranja, dok je čovjekovo kloniranje zasnovano na duplikatima jednakih osobina prototipa ljudskih tijela. Ovo stvara veliki nered čijih svih formi mi nismo ni svjesni.

Npr. kada bi učenik u razredu, u kojem su svi učenici klonirani uradio nešto pogrešno, kako bi učitelj mogao identificirati nju/njega kada cijeli razred ima iste osobine i crte lica.

2. Ako bi kloniranje ljudi bilo dozvoljeno kako ćemo odrediti vezu kloniranog čovjeka spram njegovog prototipa.Hoće li on biti njegov brat, otac ili će biti samo svoj?

3. Kloniranje je u kontradikciji sa načinom stvaranja bića u parovima,kao što Uzvišeni Allah kaže:

“I od svega po par stvaramo da bi ste razumjeli.”

(Kur'an, LI/49)

Kloniranje je suprotno ovom principu zato što se zasniva na samo jednom rodu, te bi ova pojava zbog toga bila uzrok mnogobrojnih zala po ljude.

4. Poznato je da čovjek nije mogao živjeti sam čak ni u Džennetu. Uzvišeni Allah je stvorio Havu uz Adema, a .s., da živi s njim u Džennetu i tako su oni postali izvor međusobne ljubavi i zajedničkog života. Ovo nisu bili jedini roditelji koji su trebali jedno drugom da bi nastavili ljudsku vrstu, ali također njihovo potomstvo je trebalo njih oboje.

“Sve navedeno nikada se ne bi moglo ostvariti kloniranjem”, kaže dr. Qaradavi.

Muslimani su osnovali velike civilizacije izgrađene na religiji, vjerovanju i nauci. To je bio spoj nadnaravne duhovnosti i materijalnog progresa. U islamskoj civilizaciji nauka je u službi vjere i morala, dok u Zapadnoj civilizaciji nauka je odvojena od religije, a naučni duh odvojen od svih moralnih i religijskih vrijednosti. Zbog toga nije neobično kada se pojavi nauka koja se pojavi kao sredstvo razaranja.

Uzvišeni Allah, dž.š., kaže:

“Čim se neko od njih dočepa položaja, nastoji da napravi nered na Zemlji, ništeći usjeve i stoku. A Allah ne voli nered.”

(Kur'an, II/205)

Molim Vas da što više glasate na ovo pitanje jer mi je potrebno za jedan rad
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Ovo je u skladu sa pravilom izvedenim iz Kur’ana i Hadisa, a koje glasi: ‘Haram neæe biti ka¾njen ukoliko donosi korist, s tim da korist ne smije biti veæa od ¹tete.’ Za¹tita od harama je izdata u svrhu koristi.”

Za ovo pravilo nikada nisam cuo.
Kako se mjeri korist/steta odnos?

1. Kloniranje je kontradiktorno samom èinu stvaranja. Uzvi¹eni Allah je stvorio Univerzum na temelju samog èina stvaranja, dok je èovjekovo kloniranje zasnovano na duplikatima jednakih osobina prototipa ljudskih tijela. Ovo stvara veliki nered èijih svih formi mi nismo ni svjesni.

Npr. kada bi uèenik u razredu, u kojem su svi uèenici klonirani uradio ne¹to pogre¹no, kako bi uèitelj mogao identificirati nju/njega kada cijeli razred ima iste osobine i crte lica.
Ko i na osnovu cega kaze da je kontradiktorno? Cak i da jeste, to nije dokaz da to mozes zabraniti. A ako odes u krajnost, s ovim rezonom mozes zabraniti i kompjuter.

2. Ako bi kloniranje ljudi bilo dozvoljeno kako æemo odrediti vezu kloniranog èovjeka spram njegovog prototipa.Hoæe li on biti njegov brat, otac ili æe biti samo svoj?
Ovo je pitanje, a ne dokaz.

3. Kloniranje je u kontradikciji sa naèinom stvaranja biæa u parovima,kao ¹to Uzvi¹eni Allah ka¾e:

“I od svega po par stvaramo da bi ste razumjeli.”

(Kur'an, LI/49)

Kloniranje je suprotno ovom principu zato ¹to se zasniva na samo jednom rodu, te bi ova pojava zbog toga bila uzrok mnogobrojnih zala po ljude.

Ovo sto se navodi nije princip. A ne vidim ni da je obaveza za covjeka. I fali tumacenje citiranog ajeta.

4. Poznato je da èovjek nije mogao ¾ivjeti sam èak ni u D¾ennetu. Uzvi¹eni Allah je stvorio Havu uz Adema, a .s., da ¾ivi s njim u D¾ennetu i tako su oni postali izvor meðusobne ljubavi i zajednièkog ¾ivota. Ovo nisu bili jedini roditelji koji su trebali jedno drugom da bi nastavili ljudsku vrstu, ali takoðer njihovo potomstvo je trebalo njih oboje.
I kakve veze ovo ima sa kloniranjem? Klon nema ni oca ni majku?!!? Nema ih ni siroce. Ovo takodjer nije nikakav dokaz, ili sam ja neobavijesten, pa su ljudi duzni da prave "kopije dzeneta"?
Panta Rei

Post by Panta Rei »

Religije su tokom historije na razne načine pokušavale usporiti ili zaustaviti naučna istraživanja (i napredak). Sve što je nepoznato i drugačije pokušava se zaustaviti. Za sada nam je kloniranje novo, ima mnogo negativnih elemenata (posebno etičke prirode), ali kako ćemo znati šta nam sve to dobro može donijeti, ako se istraživanja ne nastave?
:-)
Ne možemo kriviti Alfreda Nobela što nam je napravio dinamit, pa se sad to koristi i u pogrešne svrhe.
:roll:
Mislim da kloniranje može donijeti mnogo toga dobrog, samo treba dozvoliti da se razvije.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Panta Rei wrote:Religije su tokom historije na razne naèine poku¹avale usporiti ili zaustaviti nauèna istra¾ivanja (i napredak). Sve ¹to je nepoznato i drugaèije poku¹ava se zaustaviti. Za sada nam je kloniranje novo, ima mnogo negativnih elemenata (posebno etièke prirode), ali kako æemo znati ¹ta nam sve to dobro mo¾e donijeti, ako se istra¾ivanja ne nastave?
:-)
Ne mo¾emo kriviti Alfreda Nobela ¹to nam je napravio dinamit, pa se sad to koristi i u pogre¹ne svrhe.
:roll:
Mislim da kloniranje mo¾e donijeti mnogo toga dobrog, samo treba dozvoliti da se razvije.
ma nema to veze sa religijama...to ima veze samo sa ljudima.
islamska civilizacija je npr. omogucila razvoj nauke, da ne kazem postavila temelje...upravo zbog odnosa religije prema nauci i istrazivanju. ali i tu si kao i svigdje morao imati reakcionarne snage koje religiju koriste kao plast. a neki su opet, iz cistog neznanja...pricali i radili svasta nesto.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Najjača mi je konstatacija koju sam čula, da je kloniranje korisno jer će se onda tako moći spašavati ljudski životi :-) tako što će se klonovi bukvalno koristiti za "rezervne dijelove" :-) (npr. u slučajevima gdje je nužna transplatacija, bubrega, srca, jetre itd)

Pod pretpostavkom da tim naučnicima uspije da naprave takvo jedno biće, da li mislite da je humano koristiti ga u te svrhe?? :-?
Gost123

Post by Gost123 »

vodolija_33 wrote:Najjača mi je konstatacija koju sam čula, da je kloniranje korisno jer će se onda tako moći spašavati ljudski životi :-) tako što će se klonovi bukvalno koristiti za "rezervne dijelove" :-) (npr. u slučajevima gdje je nužna transplatacija, bubrega, srca, jetre itd)

Pod pretpostavkom da tim naučnicima uspije da naprave takvo jedno biće, da li mislite da je humano koristiti ga u te svrhe?? :-?
hahaha.....malo me nasmija... po tebi ispade kao da bi napravli covjeka i od njega klepali dijelove.....k'o da je auto.... :D

ne bi oni dobivali cijelog covjeka, engo samo pojedine organe. jer maticne stanice imaju tu mogucnost da kreiraju bilo koji dio tijela, ako ih se "usmjeri" kako treba
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Gost123 wrote:
vodolija_33 wrote:Najjača mi je konstatacija koju sam čula, da je kloniranje korisno jer će se onda tako moći spašavati ljudski životi :-) tako što će se klonovi bukvalno koristiti za "rezervne dijelove" :-) (npr. u slučajevima gdje je nužna transplatacija, bubrega, srca, jetre itd)

hahaha.....malo me nasmija... po tebi ispade kao da bi napravli covjeka i od njega klepali dijelove.....k'o da je auto.... :D

ne bi oni dobivali cijelog covjeka, engo samo pojedine organe. jer maticne stanice imaju tu mogucnost da kreiraju bilo koji dio tijela, ako ih se "usmjeri" kako treba
:shock: ne znam, meni je to upravo tako zvučalo i želudac mi se okrenuo :-? i nije mi bilo ni malo smiješno :roll:

a koliko god mi nevjerovatno zvučala varijanta da "stvore" čovjeka (koliko znam još uvijek im nije uspjelo, jer bi već na sva zvona oglasili tu vijest) još mi je nevjerovatnije da su u stanju da stvore odnosno razviju određeni ljudski organ odnosno "rezervni dio" koji bi se mogao poslije uspješno koristiti u svrhe transplatacije.... :-?
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

vodolija_33 wrote:Najjaèa mi je konstatacija koju sam èula, da je kloniranje korisno jer æe se onda tako moæi spa¹avati ljudski ¾ivoti :-) tako ¹to æe se klonovi bukvalno koristiti za "rezervne dijelove" :-) (npr. u sluèajevima gdje je nu¾na transplatacija, bubrega, srca, jetre itd)

Pod pretpostavkom da tim nauènicima uspije da naprave takvo jedno biæe, da li mislite da je humano koristiti ga u te svrhe?? :-?
Ma oni planiraju da imaju planta¾u bubrega i jetri... Neæe to biti kompletni organizmi... Ode¹ na Otoku i ka¾e¹ daj mi jedan desni od 5-7 godina...

Utopija... :x
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...korisno štivo za ovu temu....ima prevedena kod nas...izdavač: Utopija
Beograd 2004.

Image
ja71

Post by ja71 »

--------------------------------------------------------
Međutim, kloniranje samo određenih dijelova tijela, kao što su srce i bubrezi u cilju liječenja u potpunosti je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo i nagrađeno od Uzvišenog Allaha.

Doticni efendija nam napisa puno toga ali ne rece u kojem razdoblju razvoja on jedan embrio/fetus/bebu smatra LJUDSKIM BICEM.

Za mene COVJEK nastaje kada se spoje spermatozoid i jajna celija.

Da bi se "klonirali pojedini dijelovi tijela" potrebna je celija koja vec ima diobu iza sebe.
A to znaci da je oplodjena.

Jako me cudi ovakvo tumacenje odnosa koristi i stete i to bas od nekoga ko zastupa vjeru.
Naravno da to donosi korist onome ko je narucio bubreg.

A sta je sa onim koji "dariva" bubreg ?
Da li bi iko od nas postao sretan da se razvio u samo jedan "bubreg" da bi nekome spasio zivot ?

Nisam katolik ali je bivsi papa bio u pravu kad je reko da je to moderni kanibalizam.
ja71

Post by ja71 »

Međutim, kloniranje samo određenih dijelova tijela, kao što su srce i bubrezi u cilju liječenja u potpunosti je dozvoljeno, pa čak i preporučljivo i nagrađeno od Uzvišenog Allaha.

znam da je druga tema ali ima slicnosti sa "problemom" da li je i od kada je dozvoljen abortus ?
CiCiban

Post by CiCiban »

:D I'LL bet you in a jaM tart that i'LL be fasteRR one day :cry::D
NIN

Post by NIN »

ja71 wrote: Za mene COVJEK nastaje kada se spoje spermatozoid i jajna celija.

Da bi se "klonirali pojedini dijelovi tijela" potrebna je celija koja vec ima diobu iza sebe.
A to znaci da je oplodjena...

...Nisam katolik ali je bivsi papa bio u pravu kad je reko da je to moderni kanibalizam.

Prijedlog,
razmisljaj ''svojom glavom''!!

''Za tebe'' mozda covjek ''nastaje'' prilikom spajanja spermija i jajasaca, ali, sasvim je drugacija slika onoga sto tvoje ''oci vide''!!

Pozdrav...
bzing

Post by bzing »

A štaš.
Tom klonu ne možeš ni mater opsovat.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ova mi je tema, najveća briga :D I mene,i ummeta Muhammeda a.s. i vaskolikog čovječanstva, svih boja, nacija, vjera,opredjeljenja.... :D
NIN

Post by NIN »

Daj nam definiciju ''COVJEKA'', da znamo kada je zacet?!?!?!
Pozdrav...
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Kloniranje ¾ena je recimo isplativ posao... Izabere¹ najbolje primjerke i bizzznisss :) nikad se ne istro¹e originalni primjerci...
ja71

Post by ja71 »

NIN wrote:Daj nam definiciju ''COVJEKA'', da znamo kada je zacet?!?!?!
Pozdrav...
Pa ja sam vec dao svoju "definiciju" ljudskog bica.
Na tebe je red.

Da ponovim: "Od onog trenutka kada se spoje spermic i jajna celija nastalo je ljudsko bice" !!!

Ja uostalom ne bih covjeka ni u kakve definicije stavlja.
Covjek stoji na prvom mjestu.
Nauka treba sluziti covjeku a ne covjek nauci.

Kao sto rekoh: od kada za tebe nastaje covjek ?
ja71

Post by ja71 »

NIN wrote: Prijedlog,
razmisljaj ''svojom glavom''!!

''Za tebe'' mozda covjek ''nastaje'' prilikom spajanja spermija i jajasaca, ali, sasvim je drugacija slika onoga sto tvoje ''oci vide''!!

Pozdrav...
Sta to moje oci vide ?
Budim malo konkretniji.

I kako izgleda ta "sasvim drugacija slika" ?

Iz iskustva znam kada nekome ponestane argumenata da se pocinje hvatati "argumenata" tipa "razmoisljaj svojom glavom" kao da imam jos jednu tudju da njome razmisljam :-)

Jos jedno, pitanje "od kada za tebe nastaje covjek" ?

I jos jednom da ponovim: Covjek nastaje kada se spoje spermic i jajna celija !!!
ja71

Post by ja71 »

NIN wrote:Daj nam definiciju ''COVJEKA'', da znamo kada je zacet?!?!?!
Pozdrav...
Svi mi znamo sta znaci ljudsko bice ili covjek.
I sta znaci "definisati pojam covjek-ljudsko bice" ?
To mi zvuci kao degradacija covjeka.
Kao da je ljudsko bice neka stvar.

Ako ti to samo po sebi nije jasno niko ti to nemoze "definisati".
ja71

Post by ja71 »

Beatrice_22 wrote:
ja71 wrote: Da li bi iko od nas postao sretan da se razvio u samo jedan "bubreg" da bi nekome spasio zivot

:lol: :lol: :lol: :lol: joj,e! ispade mi bubreg od smijeha. treba l' kome? :lol:

cuj da li bi bio sretan... pa kako ce, bolan, bit sretan ili ne sretan ako je bubreg???!! pa da bi mislio, osjecao, bio sretan ili ne sretan, moras biti citav coek. pa... :lol: jooj ne mrem, majke mi ---

ti si meni king :D
Naravno da je pitanje bilo "vise figurativno" (odmah se sjetim Djure :-) ) postavljeno.

Isto kao sto ubijenog nemozes upitati da li bi bio sretniji da je ostao ziv.

I hvala na komplimentu
Sarafcina

Post by Sarafcina »

a sta bi bilo s dollz da ode u kurban? :)
NIN

Post by NIN »

Usprkos suprotnim tvrdnjama, život ne počinje začećem: zapravo se radi o neprekinutom lancu koji se proteže gotovo dostvaranja Zemlje prije 4,6 milijardi godina. Čak ni ljudski život ne počinje začećem: to je neprekinuti lanac započet u začetku naše vrste prije nekoliko stotina tisuća godina. Svaki ljudski spermij i jajašce su, bez ikakve sumnje, živi. Naravno, oni nisu ljudi. Međutim, može se tvrditi da to nije ni oplođeno jajašce. Kod nekih se životinja jajašce razvija u zdravo odraslo biće bez doprinosa spermija. To, koliko znamo, nije slučaj kod ljudi. Spermij i neoplođeno jajašce zajednički daju potpuni genetski sklop ljudskog bića. Pod određenim okolnostima, nakon oplodnje mogu se razviti u dijete. Ali većinu se oplođenih jajašaca spontano pobaci. Razvoj u dijete ni u kom slučaju nije zajamčen. I spermij i jajašce zasebno, kao i oplođeno jajašce, tek su potencijalno dijete ili potencijalno odraslo biće. Pa ako su spermij i jajašce toliko ljudi koliko i oplođeno jajašce stvoreno njihovim stapanjem, pa ako je uništenje oplođenog jajašca ubojstvo - usprkos činjenici da se tek potencijalno radi o ljudskom biću — zašto nije ubojstvo i uništenje spermija ili jajašaca? Prosječnom ejakulacijom muškarca stvaraju se stotine milijuna stanica sperme (najveća brzina koju postižu mašući repovima: 12,5 cm na sat). Zdrav mladić može za tjedan ili dva stvoriti dovoljno spermija da udvostruči stanovništvo Zemlje. Pa je li samozadovoljavanje masovno ubojstvo? A što je s noćnom polucijom ili običnim spolnim odnosom? Kad se svakog mjeseca izbaci neoplodeno jajašce, je li netko umro? Trebamo li žaliti za svim spontanim pobačajima? Mnoge niže životinje mogu se u laboratoriju uzgojiti od jedne tjelesne stanice. Ljudske stanice mogu se klonirati (možda je najpoznatiji klon HeLa, nazvan po darovateljici stanica, Helen Lane). U svjetlu takvih tehnika kloniranja, počinjamo li masovno ubojstvo uništavanjem stanica koje se mogu klonirati? Ispuštanjem kapi krvi? Sva ljudska sperma i jajašca genetske su polovice »potencijalnih « ljudskih bića. Ne bi li se zbog tog »potencijala« morali poduzeti herojski napori za čuvanje svake od tih stanica? Je li neobavljanje te zadaće nemoralno i kriminalno djelo? Naravno, postoji razlika između uzimanja života i nemogućnosti njegova spašavanja. A mnogo je veća razlika između vjerojatnosti opstanka spermija i oplođenog jajašca. Ali apsurdnost postojanja vojske visokomoralnih čuvara spermija navodi nas na pitanje čini li nas uništavanje »potencijala« oplođenog jajašca da postane dijete ubojicama. Svatko od nas počinje od točke. Oplođeno jajašce otprilike je veličine točke na kraju ove rečenice. Do stapanja spermija i jajašca obično dolazi u jednom od dva jajovoda. Jedna stanica dijeli se u dvije, dvije postaju četiri, i tako dalje — aritmetika potenciranja s bazom 2. Do desetog dana oplođeno jajašce postalo je neka vrsta šuplje lopte koja stiže u drugo carstvo: maternicu. Na svom putu uništava tkiva. Iz kapilara siše krv. Kupa se u majčinoj krvi iz koje vadi kisik i hranjive tvari. Poput nekog parazita smješta se na stijenku maternice.

• Do trećeg tjedna, kad žena po prvi put može primijetiti izostalu mjesečnicu, zametak u razvoju dug je oko dva milimetra i u njemu nastaju različiti dijelovi tijela. Tek u tom trenutku počinje ovisiti o rudimentarnoj posteljici.
Zametak je sad pomalo nalik crvu kolutićavcu. Do kraja četvrtog tjedna zametak je dug oko pet milimetara. Sad se može prepoznati kao kralješnjak, njegovo cjevasto srce počinje tući, vrlo je raspoznatljivo nešto poput škržnih lukova ribe ili vodozemca, a ima i naglašeni rep. Zapravo je nalik vodenjaku ili punoglavcu. Sad se nalazimo na kraju prvog mjeseca poslije oplodnje. U petom se tjednu može raspoznati dijeljenje mozga. Vidljive su i tvorevine koje će kasnije postati oči, a rastu i mali pupoljci - preteče ruku i nogu. Do šestog tjedna zametak je dug 13 milimetara. Oči su još uvijek sa strane glave, kao u većine životinja, a gmazovsko lice na mjestima gdje će kasnije nastati usta i nos ima povezane pukotine. Krajem sedmog tjedna gotovo da je nestao rep, a polako se počinju razabirati spolne značajke (premda oba spola izgledaju ženski). Lice je sisavačko, ali pomalo svinjsko. Na kraju osmog tjedna lice je slično licu majmuna, ali još uvijek nije posve ljudsko. Sad postoje skoro svi dijelovi tijela. Dijelovi donjeg dijela mozga dobro su razvijeni. Plod počinje refleksno reagirati na blagu pobudu. U desetom tjednu lice ima posve čovječji izgled. Postupno se počinju razlikovati muškarci od žena. Nokti i glavni dijelovi kostura ne pojavljuju se do trećeg mjeseca.

• Tijekom četvrtog mjeseca moguće je razlikovati lice jednog ploda od lica drugog. Do oživljavanja ploda obično
dolazi u petom mjesecu. Bronhiole pluća počinju se razvijati u šestom mjesecu, a alveole još kasnije.

Dakle, ako se samo osoba može ubiti, kad plod postaje osobom? Kad mu lice postaje posve ljudsko, krajem prvog tromjesečja trudnoće? Kad plod počne reagirati na podražaje — i opet na kraju prvog tromjesečja? Kad postane dovoljno aktivan da se to opazi kao »oživljavanje«, obično polovicom drugog tromjesečja? Kad se pluća toliko razviju da plod, ako baš ustreba, može samostalno disati u vanjskom zraku? Poteškoća s tim razvojnim prekretnicama nije samo u tome da su proizvoljne. Više uznemirava to što niti jedna od njih ne uključuje posve ljudska svojstva - osim površne sličnosti lica. Sve životinje reagiraju na podražaje i svojevoljno se kreću. Mnoge
od njih dišu. Ali to nas ne sprječava da ih na milijarde koljemo.

Iz knjige ''Billions and Billions'', Carl Sagan

Pozdrav...
Post Reply