Italija prosla kroz "crveno" svjetlo

Post Reply
valterbranisarajevo

#1 Italija prosla kroz "crveno" svjetlo

Post by valterbranisarajevo »

Postkomunist i doživotni senator Giorgio Napolitano (81) :oops: novi je predsjednik Republike Italije. Napolitano je prvi član bivše KP na čelu Italije i općenito jedne zapadne zemlje. Premda ga i talijanska desnica naziva komunistom, Napolitano je po idejama bio bliži njemačkoj socijaldemokraciji nego sovjetskim komunistima, te je jedan od najzaslužnijih za preobraćenje talijanske KP u stranku Demokratske ljevice. :) :D :P

Giorgio Napolitano rođen je 1925. u Napulju, a doživotnim je senatorom postao 2005. Diplomirao je pravo, kao i njegov otac. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je antifašist (1942. je bio među osnovačima antifašističkog pokreta), a 1945. ušao je u Talijansku Komunističku partiju, u kojoj je imao više ključnih dužnosti. Bio je jedan od glavnih sudionika procesa obnove bivše KP i rađanja današnje stranke Demokratske ljevice. U vrijeme 13. parlamentarnog saziva, kada je premijerom bio Romano Prodi, Napolitano je bio ministar unutarnjih poslova. Napolitana nazivaju i "kraljem Umbertom" jer fizički nalikuje na posljednjeg talijanskog kralja, a i zbog ponašanja.

Buon Giorno Italia ! :oops:
jay

Post by jay »

nikad vise Milan nece biti prvak :D
mostarac

Post by mostarac »

jay wrote:nikad vise Milan nece biti prvak :D
Milan je komunisticki klub iako mu je predsjednik fasista :(
dinash

Post by dinash »

Image

Avanti popolo, alla riscossa
Bandiera rossa, bandiera rossa
Avanti popolo, alla riscossa
Bandiera rossa trionfera.

Refr
Bandiera rossa la trionfera
E viva il communisme e la liberta

(btw,, lijepo da su se sjetili ... sta je ono bilo na jucerasnji dan?)
jay

Post by jay »

mostarac wrote:
nije veci od Juventusa i Intera
mostarac

Post by mostarac »

jay wrote:
mostarac wrote:
nije veci od Juventusa i Intera
:shock:
max_power

Post by max_power »

mostarac wrote:
Imaju i puno desno orijentiranih navijaca...

Da ja znam, jedini potpuno komunisticki klub u Italiji (znaci klub+navijaci komunisti) je Livorno
mostarac

Post by mostarac »

nobody wrote:
mostarac wrote:

Da ja znam, jedini potpuno komunisticki klub u Italiji (znaci klub+navijaci komunisti) je Livorno
I Peruggia
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#9 Re: Italija prosla kroz "crveno" svjetlo

Post by pape »

valterbranisarajevo wrote:Postkomunist i doživotni senator Giorgio Napolitano (81) :oops: novi je predsjednik Republike Italije. Napolitano je prvi član bivše KP na čelu Italije i općenito jedne zapadne zemlje. Premda ga i talijanska desnica naziva komunistom, Napolitano je po idejama bio bliži njemačkoj socijaldemokraciji nego sovjetskim komunistima, te je jedan od najzaslužnijih za preobraćenje talijanske KP u stranku Demokratske ljevice. :) :D :P

Imali su Italijani i prije lijevo orijentiranih ljudi na celu drzave, .... sjetimo se Sandra Pertinija. Bio je partizan u WWII, .... socijaldemokrata po ubjedjenju, ... :)
mostarac

#10 Re: Italija prosla kroz "crveno" svjetlo

Post by mostarac »

pape wrote:
valterbranisarajevo wrote:Postkomunist i doživotni senator Giorgio Napolitano (81) :oops: novi je predsjednik Republike Italije. Napolitano je prvi član bivše KP na čelu Italije i općenito jedne zapadne zemlje. Premda ga i talijanska desnica naziva komunistom, Napolitano je po idejama bio bliži njemačkoj socijaldemokraciji nego sovjetskim komunistima, te je jedan od najzaslužnijih za preobraćenje talijanske KP u stranku Demokratske ljevice. :) :D :P

Imali su Italijani i prije lijevo orijentiranih ljudi na celu drzave, .... sjetimo se Sandra Pertinija. Bio je partizan u WWII, .... socijaldemokrata po ubjedjenju, ... :)
a kad se tome pridodaju desavanja u Francuskoj moglo bi od ovog svega nesto i ispast. "Tiha voda brijege valja" :-)

Jebote sta bi ovih danasnjih antikomunista iz nacionalnih stranaka ponovo postali pioniri i omladincii govorilo da su oni tamo samo bili kao spijuni na tajnom zadatku, a onda bi je poceo ic u dzamiju :lol:
Harrys

Post by Harrys »

mostarac wrote:
nobody wrote:
mostarac wrote: Milan je komunisticki klub iako mu je predsjednik fasista :(

I Peruggia
Ali je najveci ,Bologna. :-) :-)
mr2

Post by mr2 »

:D :D dobra ova komunisticka vlada :lol: :lol: fosili su preuzeli vlast :lol: :lol: ali od prodija se moglo ocekivat :D :D

covjeku je 80 godina.koliko dugo misli da bude precednik????? mislim izuzetno zahtjevan , naporan i odgovoran posao .....super je da stariji ljudi rade ,ali postoje granice kada se radi o izuzetno odgovornim pozicijama.....ma talijanska posla :lol: :lol:
Prenj

Post by Prenj »

Za zemlju u kojoj je skoro 50% biraca dalo glas koaliciji desnice, na celu sa Berlusconijem kojem velicanje mitova o Musoliniju ne samo da nije bilo mrsko vec ih je i sam podsticao, i u cijem su sastavu mnoge ekstremne, skoro pa fasisticke stranke, tvrditi da je crvena je neozbiljno.
Meshtar

Post by Meshtar »

mr2 wrote::D :D dobra ova komunisticka vlada :lol: :lol: fosili su preuzeli vlast :lol: :lol: ali od prodija se moglo ocekivat :D :D

covjeku je 80 godina.koliko dugo misli da bude precednik????? mislim izuzetno zahtjevan , naporan i odgovoran posao .....super je da stariji ljudi rade ,ali postoje granice kada se radi o izuzetno odgovornim pozicijama.....ma talijanska posla :lol: :lol:
E i mene baš zanima koliko će biti precednik, :lol:

Zanimljivo ljudima u Italiji ne smeta, no bošnjama smeta. Jesmo eminencija, ha?? :D
mr2

Post by mr2 »

Meshtar wrote:
mr2 wrote::D :D dobra ova komunisticka vlada :lol: :lol: fosili su preuzeli vlast :lol: :lol: ali od prodija se moglo ocekivat :D :D

E i mene baš zanima koliko će biti precednik, :lol:

Zanimljivo ljudima u Italiji ne smeta, no bošnjama smeta. Jesmo eminencija, ha?? :D
zanimljivo da u toj banana republci ne postoji starosna diskriminacija :-D :-D

smeta mi kao poreznom obavezniku evropske unije,ne kao bosnji.....super da zele da im komunisti vode zemlju,ali molim o svom trosku :roll: :roll: :roll:
Meshtar

Post by Meshtar »

UUUHH, sad mi je pao kamen sa srca, drago mi je da si stanovnik EU. Uvijek smo izvozili kvalitetan materijal.

Italija banana republika :roll:
mr2

Post by mr2 »

Meshtar wrote:UUUHH, sad mi je pao kamen sa srca, drago mi je da si stanovnik EU. Uvijek smo izvozili kvalitetan materijal.

pogledaj malo stupanj korupcije ,kriminala nezaposlenosti...stabilnost kabineta u zadnjih 50 godina.....drzavni budet, .....vanjski dug....socijalnu sigurnost. pogotovo na jugu....pa onda sve to fino :D :D uporedi sa sjevernim drzavama eu :D :D :D

za kompletnu sjevernu evropu je italija banana 8-) 8-) 8-)
Meshtar

Post by Meshtar »

mr2 wrote:
Meshtar wrote:UUUHH, sad mi je pao kamen sa srca, drago mi je da si stanovnik EU. Uvijek smo izvozili kvalitetan materijal.

pogledaj malo stupanj korupcije ,kriminala nezaposlenosti...stabilnost kabineta u zadnjih 50 godina.....drzavni budet, .....vanjski dug....socijalnu sigurnost. pogotovo na jugu....pa onda sve to fino :D :D uporedi sa sjevernim drzavama eu :D :D :D

za kompletnu sjevernu evropu je italija banana 8-) 8-) 8-)
Prijjatelju ja živim u BIH, po tim tvojim pokazateljima meni ni banana nije "banana". Kad sam kako bi komšije rekle u banani.
Kukuruz_Barbe-q

Post by Kukuruz_Barbe-q »

Milan je komunisticki,radnicki klub iako Berlusconi nije komunista.
Milan nema puno fasistickih navijaca i neznam kada se dogodio neki incident.

Ovaj predsjednik je bas mlad mogli su nekog starijeg :-D
Post Reply