Sarajevski taksisti!??

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

enigma svijeta

#1 Sarajevski taksisti!??

Post by enigma svijeta »

Obzirom da vec duuze vrijeme dajem cijelo malo bogatstvo na koristenje taxi usluga, mislim da mogu komentarisati ponasanje nasih cjenjenih taxi vozaca!

Grrr.. tako sam se iznervirala sinoc (a svaki put sebi obecam da necu).. definitivno najmrzi taxi stand u Sarajevu jeste kod Doma armije, u strogom centru... pa ti ljudi zaista nisu normalni! Nema sanse da vas voze bilo gdje, ukoliko cifra na taksimetru nece biti oko 7 km (moj slobodni proracun).. sjednem tako sinoc, i kazem do Ciglana, a on sav namrsten, ubija me pogledom u retrovizoru, ona njegova cigara me gusi, a radio Kalman se podrazumijeva! :roll: Sreca pa uvijek sjedam nazad, jer bih u suprotnom samo usred voznje otvorila vrata i izletila vanka :x Naravno, tokom cijele voznje mi je drzao "lekciju" kako ne trebam vise sjedati u taxi kod tako "kratkih" voznji, kako me niko ne bi primio da sam rekla unaprijed gdje trebam, kako smo mi mladi svi bezobrazni i neodgojeni??? Na kraju mi je pukao film i posvadjala sam se s njim, rekla sve sto mislim, i zalupila vratima sva nakostrijesena :)

Razumijem ja da je to naporan, iscrpljujuci posao, i pri tome jos imaju najnize startne cijene u Evropi, ali Boze moj, nisu musterije tome krive, niti ja to moram trpiti! Toliko bahatosti i drskosti nigdje nisam vidjela! Kad dajem svoje novce, ocekujem bar ugodnu i finu voznju, uredjen auto i normalno ponasanje.

Zar ne postoji neki nacin da se sprijeci takva tortura gradjana? Kome to prijaviti? Nikome, jer oni imaju svoje Udruzenje i svoja pravila, i bas ce neko od njih biti zabrinut kad kazem da nema osnovne kulture i postovanja prema musterijama. ZAR trebamo strahovati od reakcija vozaca kad sjednemo u taxi? :shock:
addem

Post by addem »

Citao sam da preko 60% taksista Sarajevo Taxija ima dosije u policiji. To su obicno (cast izuzecima) propaliteti kojima nista drugo nije ostalo osim da taxiraju.
shadow

Post by shadow »

addem wrote:Citao sam da preko 60% taksista Sarajevo Taxija ima dosije u policiji. To su obicno (cast izuzecima) propaliteti kojima nista drugo nije ostalo osim da taxiraju.
Jest ali pogledaj koliko je danas takvih kojima fakat nista drugo nije preostalo. Nemoj sve gurati u isti kosh, nije fer.
debela

Post by debela »

moje relacije su uvijek kratke, ne pamtim kad je racun bio 5 km pa opet nikad jos nisam dozivjela neugodnost. na kraju, toliko je taksista u gradu da mozes i birati sa kojom firmom ces se voziti.
Qler

Post by Qler »

debela wrote:moje relacije su uvijek kratke, ne pamtim kad je racun bio 5 km pa opet nikad jos nisam dozivjela neugodnost. na kraju, toliko je taksista u gradu da mozes i birati sa kojom firmom ces se voziti.
uze mi post iz tastature... :D
Lace

Post by Lace »

debela wrote:moje relacije su uvijek kratke, ne pamtim kad je racun bio 5 km pa opet nikad jos nisam dozivjela neugodnost. na kraju, toliko je taksista u gradu da mozes i birati sa kojom firmom ces se voziti.
uglavnom su i moja iskustva takva...svaki put kada kasnim ulijecem u taxi na drveniji...cijena voznje nikad ne predje 3 KM a znalo mi se desiti kada nemam sitno...ako u startu pitam jel problem tada i izadjem iz vozila..a par puta nisam imala sitno...i kaze taksista "daj to sitno sto imas"...pa me voznja umjesto 3 KM dodje 1.10 KM
Meshtar

Post by Meshtar »

addem wrote:Citao sam da preko 60% taksista Sarajevo Taxija ima dosije u policiji. To su obicno (cast izuzecima) propaliteti kojima nista drugo nije ostalo osim da taxiraju.
Jest addeme u pravu si, to im piše u aplikaciji za posao, da moraju biti kriminalci i da nemaju ništa drugo da rade... :roll: :roll:

E svašta čuti od ljudi, Bože sačuvaj me ljudskih gluposti i predrasuda..amin
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

Pa dobro, necemo sad generalizirati, ali svakako znam za anegdotu koja je 100% provjerena.. dosta dobar prijatelj gledao svojim ocima, kako u neko doba noci, na parking stize onaj zuti taxi, i lik fino parkira, izlazi i pocinje obijati pored parkirano auto!!! :shock:
Ti vozaci zutog taxija su vecinom pridoslice iz Sandzaka, Kosova.. ali su i teski rauberi.. nista me vise ne moze zacuditi :roll:
debela

Post by debela »

enigma svijeta wrote:Ti vozaci zutog taxija su vecinom pridoslice iz Sandzaka, Kosova.. ali su i teski rauberi.. nista me vise ne moze zacuditi :roll:
izvor ove informacije?
strong69

Post by strong69 »

enigma svijeta wrote:Pa dobro, necemo sad generalizirati, ali svakako znam za anegdotu koja je 100% provjerena.. dosta dobar prijatelj gledao svojim ocima, kako u neko doba noci, na parking stize onaj zuti taxi, i lik fino parkira, izlazi i pocinje obijati pored parkirano auto!!! :shock:
Ti vozaci zutog taxija su vecinom pridoslice iz Sandzaka, Kosova.. ali su i teski rauberi.. nista me vise ne moze zacuditi :roll:
E i tvoja glupost je nemjerljiva... To da su vozaci Zutog Taxija iz Sandzaka i Kosova cista je glupost, jer sam u svojim crnim studentskim danima radio kod istog pa znam. Uglavnom su iz Sarajeva i to mlada raja... Cuj, anegdota, 100% provjerena... Hoce li konacno da nestanu ovi glupi i ograniceni likovi puni podjela i predrasuda u limitaranim mozgovima sposobnim samo za te stvari?
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

strong69 wrote:
enigma svijeta wrote:Pa dobro, necemo sad generalizirati, ali svakako znam za anegdotu koja je 100% provjerena.. dosta dobar prijatelj gledao svojim ocima, kako u neko doba noci, na parking stize onaj zuti taxi, i lik fino parkira, izlazi i pocinje obijati pored parkirano auto!!! :shock:
E i tvoja glupost je nemjerljiva... To da su vozaci Zutog Taxija iz Sandzaka i Kosova cista je glupost, jer sam u svojim crnim studentskim danima radio kod istog pa znam. Uglavnom su iz Sarajeva i to mlada raja... Cuj, anegdota, 100% provjerena... Hoce li konacno da nestanu ovi glupi i ograniceni likovi puni podjela i predrasuda u limitaranim mozgovima sposobnim samo za te stvari?
Slusaj "Strong69" :roll: , kada se naucis kulturno izrazavati, mozda ti i bude mjesto na ovom forumu. Dotad mene fino zaobidji i ovu temu koju sam otvorila, jer sasvim sigurno nije za "limitirane mozgove" poput tvog!(mozda da nastavis voziti taxi?) :lol:
Posto te ocito ovo nesto licno dotaklo, samo da ti kazem da se vozim svaki dan po 10 puta taxijem (svim mogucim firmama) i tvrdim da u zutim taxijima ima najmanje 50% tih prodoslica, jer sa njima pricam o svemu i svacemu dok se vozim...
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

debela wrote:
enigma svijeta wrote:Ti vozaci zutog taxija su vecinom pridoslice iz Sandzaka, Kosova.. ali su i teski rauberi.. nista me vise ne moze zacuditi :roll:
izvor ove informacije?
Izvor su svakodnevne price koje vodim sa tim ljudima u toku voznje. Volim sa svima popricati, ako vidim da su ok, jer ih ima zaista super momaka. Nemam nista protiv ljudi koji dodju iz raznih sredina u Sarajevo, i zele na pristojan nacin zaraditi novac, ali itekako imam protiv onih koji nemaju trunku odgoja, kulture, ili morala, pa misle da je za posao taxiste dovoljno imati polozen vozacki i znati vecinu ulica, a ponasati se kao da su upravo izasli iz pecine.
ClonedAgain

Post by ClonedAgain »

Od Doma armije do Ciglana 10-15 minuta cca, i uz to se riješiš hroničnog snobizma i ksenofobije koja te opsjeda, da ne govorimo o drugim zdravstvenim aspektima

http://www.uihealthcare.com/reports/fam ... 2walk.html

Summer is a great time to get into walking--one of the easiest, simplest, and most versatile exercises available, says Joni Troester of the UI Family Care Center's Counseling and Health Promotion Services.

Getting involved in a walking program can produce remarkable results over time. Starting slowly and gradually building to a vigorous walk at least 30 minutes four or five times a week can improve muscle tone, ease stress, boost your energy level, and burn between 180 to 250 calories. Walking at a moderate pace for 30 to 60 minutes can build muscle, increase your metabolism, and burn stored fat. In fact, you burn more fat walking than running.

The first step is setting appropriate goals. "One of the most important aspects of developing a fitness plan is knowing why you want to become more fit," says Troester. "That may sound simple, but it requires a critical look at what you want and why."

Don't expect too much of yourself in the beginning and become discouraged. Also, don't start too quickly and risk soreness and injury. To enjoy the full benefits of walking, you must eventually be able to walk 20 minutes at a brisk pace without stopping. (A brisk pace will cover a mile in 15 minutes--that's four miles per hour.)

Buying good walking shoes is an important step. The ideal walking shoe should be stable from side to side, well cushioned, and feel good on your foot.

Don't forget to loosen up. Warming up exercises will help alleviate muscle stiffness and pulled muscles. Remember to stretch after you walk to decrease the buildup of lactic acid, the chemical byproduct that causes muscles to ache.

Everyone knows how to walk, right? Not necessarily. To get the most from your walking program, walk with your chin up and your shoulders slightly back. Walk so that the heel of your foot touches the ground first, then roll your weight forward. Swing your arms as you walk for additional exercise.

Those are the basics. Now it is up to you to make the decision to walk out the door and start down the path to a healthier, more relaxed you.

Take a walk
It's a great conditioner--It conditions your heart and lungs and increases the body's ability to use oxygen efficiently.

It acts as a protector--It helps reduce the risk of some health problems. It has been shown to reduce the risk of heart attack and stroke and some forms of cancer and osteoporosis while taking off fat and building muscle.

It's a joint saver--Walking can burn about as many calories as running, but delivers only one quarter of the jolt to your joints and muscles.

It relieves stress--Most walkers report they feel better, sleep better, and have a better outlook.

It's a winner--Walking has the lowest dropout rate of any form of exercise.

Don't overcompensate
You've just finished walking and you've calculated about how many calories you burned. Don't sabotage yourself by treating yourself to something that will wipe out the gains you've made in your fitness program.

It takes only one or two ounces of chips (about 300 calories) to negate an hour of walking. A Snickers candy bar is 280 calories and a can of soda is 150 calories. Kathy Mellen, registered dietitian with the UI Family Care Center's Counseling and Health Promotion Services, said a better alternative is a piece of fruit (60 calories for a small to medium piece of fresh fruit, 1/2 cup of canned or fresh fruit or fruit juice, or 1/4 cup of dried fruit).

A pound of fat
One pound of fat equals 3,500 calories. To lose one pound of body weight, you must cut your calorie intake and/or increase your physical activity to equal 3,500 calories. Walking is a great way to do this.
Meshtar

Post by Meshtar »

:lol: :lol:
debela

Post by debela »

enigma svijeta wrote:
debela wrote:
izvor ove informacije?
Izvor su svakodnevne price koje vodim sa tim ljudima u toku voznje. Volim sa svima popricati, ako vidim da su ok, jer ih ima zaista super momaka. Nemam nista protiv ljudi koji dodju iz raznih sredina u Sarajevo, i zele na pristojan nacin zaraditi novac, ali itekako imam protiv onih koji nemaju trunku odgoja, kulture, ili morala, pa misle da je za posao taxiste dovoljno imati polozen vozacki i znati vecinu ulica, a ponasati se kao da su upravo izasli iz pecine.
blah, to sam i mislila... :-)
strong69

Post by strong69 »

enigma svijeta, sve me se dotice licno kada se neko vrijeda bez obzira na koji nacin... Ovdje si uvrijedila taxiste, njihov poziv, uvrijedila si ljude koji nisu iz Sarajeva nazvavsi ih rauberima... Svaki posao koji se radi posteno i casno je dobar posao... Ja sam svasta radio da bih sebe finansirao, sve cista obraza i posteno i ne stidim se sto sam taxista bio...
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

ClonedAgain wrote:Od Doma armije do Ciglana 10-15 minuta cca, i uz to se riješiš hroničnog snobizma i ksenofobije koja te opsjeda, da ne govorimo o drugim zdravstvenim aspektima

http://www.uihealthcare.com/reports/fam ... 2walk.html

Summer is a great time to get into walking--one of the easiest, simplest, and most versatile exercises available, says Joni Troester of the UI Family Care Center's Counseling and Health Promotion Services.

Getting involved in a walking program can produce remarkable results over time. Starting slowly and gradually building to a vigorous walk at least 30 minutes four or five times a week can improve muscle tone, ease stress, boost your energy level, and burn between 180 to 250 calories. Walking at a moderate pace for 30 to 60 minutes can build muscle, increase your metabolism, and burn stored fat. In fact, you burn more fat walking than running.

The first step is setting appropriate goals. "One of the most important aspects of developing a fitness plan is knowing why you want to become more fit," says Troester. "That may sound simple, but it requires a critical look at what you want and why."

Don't expect too much of yourself in the beginning and become discouraged. Also, don't start too quickly and risk soreness and injury. To enjoy the full benefits of walking, you must eventually be able to walk 20 minutes at a brisk pace without stopping. (A brisk pace will cover a mile in 15 minutes--that's four miles per hour.)

Buying good walking shoes is an important step. The ideal walking shoe should be stable from side to side, well cushioned, and feel good on your foot.

Don't forget to loosen up. Warming up exercises will help alleviate muscle stiffness and pulled muscles. Remember to stretch after you walk to decrease the buildup of lactic acid, the chemical byproduct that causes muscles to ache.

Everyone knows how to walk, right? Not necessarily. To get the most from your walking program, walk with your chin up and your shoulders slightly back. Walk so that the heel of your foot touches the ground first, then roll your weight forward. Swing your arms as you walk for additional exercise.

Those are the basics. Now it is up to you to make the decision to walk out the door and start down the path to a healthier, more relaxed you.

Take a walk
It's a great conditioner--It conditions your heart and lungs and increases the body's ability to use oxygen efficiently.

It acts as a protector--It helps reduce the risk of some health problems. It has been shown to reduce the risk of heart attack and stroke and some forms of cancer and osteoporosis while taking off fat and building muscle.

It's a joint saver--Walking can burn about as many calories as running, but delivers only one quarter of the jolt to your joints and muscles.

It relieves stress--Most walkers report they feel better, sleep better, and have a better outlook.

It's a winner--Walking has the lowest dropout rate of any form of exercise.

Don't overcompensate
You've just finished walking and you've calculated about how many calories you burned. Don't sabotage yourself by treating yourself to something that will wipe out the gains you've made in your fitness program.

It takes only one or two ounces of chips (about 300 calories) to negate an hour of walking. A Snickers candy bar is 280 calories and a can of soda is 150 calories. Kathy Mellen, registered dietitian with the UI Family Care Center's Counseling and Health Promotion Services, said a better alternative is a piece of fruit (60 calories for a small to medium piece of fresh fruit, 1/2 cup of canned or fresh fruit or fruit juice, or 1/4 cup of dried fruit).

A pound of fat
One pound of fat equals 3,500 calories. To lose one pound of body weight, you must cut your calorie intake and/or increase your physical activity to equal 3,500 calories. Walking is a great way to do this.
Tnx na ovim iscrpnim informacijama :) ti uvijek setas ili?
Sreca pa ce uskoro lijepo vrijeme, pa cu se moci odmoriti od "prica u taxiju" :-)
Meshtar

Post by Meshtar »

Prošetajte skupa... :-D :-D
Dirty Harry

Post by Dirty Harry »

Imao sam i ja nemilih scena sa taksistima zbog "kratkih relacija" mada sam imao nekolio teških torbi, još je bila noć ... Prvo pitaju dokle ćeš, a kad sam rekao, kaže pitaj nekog drugog, ko da sam šugav ...

Gledam na TV kako direktor ASA auta kaže da je taksi nevjerovatno jeftin ovdje, najjeftiniji u regionu, usluga super ... Ne znam da li je npr. Bugarska region za njegov pojam ali tamo je skoro 3 puta jeftiniji ... Ali šta ćeš taksisti su mu valjda dobri klijenti za automobile, valja se uvuć ...
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

strong69 wrote:enigma svijeta, sve me se dotice licno kada se neko vrijeda bez obzira na koji nacin... Ovdje si uvrijedila taxiste, njihov poziv, uvrijedila si ljude koji nisu iz Sarajeva nazvavsi ih rauberima... Svaki posao koji se radi posteno i casno je dobar posao... Ja sam svasta radio da bih sebe finansirao, sve cista obraza i posteno i ne stidim se sto sam taxista bio...
Prvo, trebao bi malo razmisliti o svom nacinu izrazavanja (jer otkud tebi pravo, ma koliko god se "uspalio"- mene vrijedjati?)
Drugo, ja nisam nista generalizovala, pa rekla da su svi taxisti seljaci ili primitivci, niti sam rekla da je taxi sluzba necastan posao!!
Trece, procitaj moj post upucen "debeloj", pa ces vidjeti da cijenim svaki posao, ukoliko se posteno obavlja i naravno najbolje sto znas.. a ne po principu "lako cemo do dinara", a hebe mi se za musterije!
Cetvrto, nikoga ne mrzim, niti razvrstavam po mjestu porijekla, vec samo navodim podatak u koji sam se sama uvjerila (dobro, ljudi dolaze iz raznih mjesta u SA, da bi vozili zuti taxi, pa sta!?) Ne znaci da su rauberi, vec sam mislila da je rauber onaj lik ciji sam primjer navela za obijanje auta.
Jel ti sad jasnije? :-)
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

Meshtar wrote:Prošetajte skupa... :-D :-D
Meshtar, odakle dokle ti setas? :)
Shoba

Post by Shoba »

mene uvijek gledaju poprijeko kad sjednem sam nazad. a to je u cijelom svijetu normalna stvar. valjda im ponos ne dozvoljava da budu soferi,,,,ma puni su frustracija, uostalom , kao i cijelo drustvo...Uvijek me nervira sto je muzika glasna, pusi se, nema klime.........

Po svim normalnim standardima, taxi mora biti limuzina, samo kod nas svako moze koristiti bilo kakvo auto za taksi. jebote, moram se grbit u nekakvoj skodi koja se raspada.....

U svim normalnim drzavama su taksiji iste boje, tako da nema zabune, i zna se ko je "divljak" a ko nije. U americi imaju metalne medaljone koji se zavare za haubu....no fucking around.....
enigma svijeta

Post by enigma svijeta »

[quote="Dirty Harry"]Imao sam i ja nemilih scena sa taksistima zbog "kratkih relacija" mada sam imao nekolio teških torbi, još je bila noć ... Prvo pitaju dokle ćeš, a kad sam rekao, kaže pitaj nekog drugog, ko da sam šugav ...

E i meni je to najgore, hodaj od jednog do drugog po standu, dok se neko ne smili na tebe i poveze te...
Meshtar

Post by Meshtar »

Shoba wrote:mene uvijek gledaju poprijeko kad sjednem sam nazad. a to je u cijelom svijetu normalna stvar. valjda im ponos ne dozvoljava da budu soferi,,,,ma puni su frustracija, uostalom , kao i cijelo drustvo...Uvijek me nervira sto je muzika glasna, pusi se, nema klime.........

Po svim normalnim standardima, taxi mora biti limuzina, samo kod nas svako moze koristiti bilo kakvo auto za taksi. jebote, moram se grbit u nekakvoj skodi koja se raspada.....

U svim normalnim drzavama su taksiji iste boje, tako da nema zabune, i zna se ko je "divljak" a ko nije. U americi imaju metalne medaljone koji se zavare za haubu....no fucking around.....
U svim normalnim zemljama startna cijena nije 1 km... a litar goriva preko 1, 5 km
baba

Post by baba »

Gospodo taxisti prosla su vremena kad ste zaradjivali vise od doktora, inzenjera, profesora......Za vasu profesiju treba vozacki ispit i nista vise. Sta se bunite, koliko skole tolika plata. Za koju godinicu necete pusiti u autu, necete slusati Koketa do daske i necete zapocinjati konverzacije sa musterijama ko' da su vam jarani. Vi ste samo usluzna djelatnost i tako se trebate i ponasati.
Post Reply