MEDITACIJA
- kriticarka_nikova
#1 MEDITACIJA
Jel ima onih sto meditiraju?
Zanima me sve o meditaciji....jel moguce da se uz pomoc meditacije mogu postici neki zacrtani ciljevi.....pitanje:kako meditirati....kako se skoncentrisati...kako disati prilikom meditacije.....itd...
Zanima me sve o meditaciji....jel moguce da se uz pomoc meditacije mogu postici neki zacrtani ciljevi.....pitanje:kako meditirati....kako se skoncentrisati...kako disati prilikom meditacije.....itd...
-
konyan
Meditacija nije nesto u sto upadnes ako pogodis prave sastojke u bilo kojem trenutku. Ima jako puno ljudi koji rade meditativne vjezbe (koje su same po sebi jako korisne) godinama, pa nikada nisu dosegli bilo koji meditativni nivo.
Koliko ja znam, ima vise pristupa meditaciji i nisu neophodno povezani sa jogom, mada su sve te tehnike isprepletene i dolaze otprilike sa istog podrucja.
Smatram da je najvaznije poceti sa vjezbama disanja, jer bez pravilnog disanja se ne moze ni koncentrisati kako treba. Postoje razlicite vjezbe disanja. U jogi se, npr., potencira prana-yama kao put ka meditaciji. Mozes naci literaturu o tome, a i internet je sigurno preplavljen slicnim stvarima.
Medjutim, dobro bi bilo da imas nekoga da te vodi kroz to sve, jer je to stvarno dugotrajan proces, a ne dogadjaj.

Koliko ja znam, ima vise pristupa meditaciji i nisu neophodno povezani sa jogom, mada su sve te tehnike isprepletene i dolaze otprilike sa istog podrucja.
Smatram da je najvaznije poceti sa vjezbama disanja, jer bez pravilnog disanja se ne moze ni koncentrisati kako treba. Postoje razlicite vjezbe disanja. U jogi se, npr., potencira prana-yama kao put ka meditaciji. Mozes naci literaturu o tome, a i internet je sigurno preplavljen slicnim stvarima.
Medjutim, dobro bi bilo da imas nekoga da te vodi kroz to sve, jer je to stvarno dugotrajan proces, a ne dogadjaj.
- Pooll
- kriticarka_nikova
htjela bih da mi pojasne tehnike disanja...kako da disem pravilno?
-
syd_barrett
Moj najiskreniji savjet ti je da se ne upustas u to...zivim pola svoga zivota sa osobom koja se bavi time...navodno na nekom nivou itd...koliko ti to prividno pomogne..ubjedi te da si bolje...istina je malo drugacija...dosta stvari kroz to samo sakrijes i potisnes...a na neki cudan nacin na kraju zavrsis pa skoro kao neciji rob...uvjeren da to zaista zelis i da ti to treba...da je istina...to je ipak samo sekta...najpriznatija od svih ali i dalje sekta...i na kraju kao sto vec rekoh budes rob svom ucitelju...i uradio bi sve za njega...iako nisi takva osoba...ali to nemozes primjetiti...sa najboljom namjerom...puno pozdrava 
- Pooll
A?syd_barrett wrote:Moj najiskreniji savjet ti je da se ne upustas u to...zivim pola svoga zivota sa osobom koja se bavi time...navodno na nekom nivou itd...koliko ti to prividno pomogne..ubjedi te da si bolje...istina je malo drugacija...dosta stvari kroz to samo sakrijes i potisnes...a na neki cudan nacin na kraju zavrsis pa skoro kao neciji rob...uvjeren da to zaista zelis i da ti to treba...da je istina...to je ipak samo sekta...najpriznatija od svih ali i dalje sekta...i na kraju kao sto vec rekoh budes rob svom ucitelju...i uradio bi sve za njega...iako nisi takva osoba...ali to nemozes primjetiti...sa najboljom namjerom...puno pozdrava
Sekta?
Mislis da ne mozes meditirati sam, u svojoj fotelji? Bez ikakvog ucenja? Ljudi pogresno shvataju i tumace meditaciju... KAKAV crni ROB??? Cccc... pricamo o istim stvarima?
- kriticarka_nikova
hvala o tome sam i ja razmisljala,ali ne bih htjela da imam ucitelje vec da smaa ucim...ne slazem se da je sekta,ali .... jos nisam upucena u sve to pa bolje je da cutim....ipak ne bih ganjala ucitelej vec bih to radila samasyd_barrett wrote:Moj najiskreniji savjet ti je da se ne upustas u to...zivim pola svoga zivota sa osobom koja se bavi time...navodno na nekom nivou itd...koliko ti to prividno pomogne..ubjedi te da si bolje...istina je malo drugacija...dosta stvari kroz to samo sakrijes i potisnes...a na neki cudan nacin na kraju zavrsis pa skoro kao neciji rob...uvjeren da to zaista zelis i da ti to treba...da je istina...to je ipak samo sekta...najpriznatija od svih ali i dalje sekta...i na kraju kao sto vec rekoh budes rob svom ucitelju...i uradio bi sve za njega...iako nisi takva osoba...ali to nemozes primjetiti...sa najboljom namjerom...puno pozdrava
Hvala ti puno na savjetu ,iskren je
- Pooll
Savjet je iskren... ali ako imas mozga i nisi labilna osoba to ti se ne moze desiti...
Sasvim ti je dovoljno da sama pronadjes neku tehniku i upraznjavas je... cisto radi opustanja i lakseg savladjivanja stresa u svakodnevnom zivotu... a ne zbog ucitelja i kojekakvih nivoa...
Sasvim ti je dovoljno da sama pronadjes neku tehniku i upraznjavas je... cisto radi opustanja i lakseg savladjivanja stresa u svakodnevnom zivotu... a ne zbog ucitelja i kojekakvih nivoa...
-
syd_barrett
nisi me bas shvatio...nisam mislio rob svom ucitelju u mjestu gdje jesi...mislio sam na onoga iznad kao svamidzi i ostali...ja sam samo iznio svoje dugogodisnje iskustvo...moja majka je u tome od kako znam za sebe...nekazem da sam upravu ali o tome mislim sve najgore...postoje dvije grupe ljudi koje to rade \ radili su...jedni ce reci bilo je super ali se meni nije dalo...dok drugi nemogu nista ni reci osim sve najbolje...ovo je samo misljenje posmatraca koji nije u tome...ali zivi s tim vec vise od deset godina... 
- Pooll
Ma razumijem ja tebe... ja licno meditaciju dozivljavam kao dobru stvar da kratko budes sam sa sobom, opustis se, dises...syd_barrett wrote:nisi me bas shvatio...nisam mislio rob svom ucitelju u mjestu gdje jesi...mislio sam na onoga iznad kao svamidzi i ostali...ja sam samo iznio svoje dugogodisnje iskustvo...moja majka je u tome od kako znam za sebe...nekazem da sam upravu ali o tome mislim sve najgore...postoje dvije grupe ljudi koje to rade \ radili su...jedni ce reci bilo je super ali se meni nije dalo...dok drugi nemogu nista ni reci osim sve najbolje...ovo je samo misljenje posmatraca koji nije u tome...ali zivi s tim vec vise od deset godina...
- kriticarka_nikova
A da li znate sta o Sankarima,sljedbenicima Sai Babe kojih u BiH ima i uglavnom se predstavljaju da su njihovi ucenici tj.sljedbenici.Ovo pitam onako
Poll nisam podvodljiva,ali bih voljela sama da naucim meditirati tj.to vec radim ali se ne mogu skoncentrisati...za meditaciju koristim mandalu,ako znas sta je to,a vjerujem da znas
Poll nisam podvodljiva,ali bih voljela sama da naucim meditirati tj.to vec radim ali se ne mogu skoncentrisati...za meditaciju koristim mandalu,ako znas sta je to,a vjerujem da znas
- kriticarka_nikova
Onako kako su mi i rekli...
Gledam u mandalu,skoncentrisem se na nju i ne znam jel trebam duboko disati????
Sjedim turski ili na stolici...jel to pravilno???
Ponekad kad disem duboko na nos a izdisem na usta osjetim lagano gusenje u grlu
pa se uplasim..........
Ponekad kad disem duboko na nos a izdisem na usta osjetim lagano gusenje u grlu
- kriticarka_nikova
Udisem duboko na nos,(inace ne mogu skroz duboko na nos,hebiga takav nosPooll wrote:Moze turski... a moze se i udobno namjestiti kako zeliss...
Dises normalno... osjetis disanje.... kakvo gusenje?
- kriticarka_nikova
ma da ali ona traje samo 100 dana....ja je tek dobila ,naruci je preko interneta,bas sa te adrese stupis u kontakt sa Bosnicem.....extra se osjecammmmmmmmmmm,WOW ne mogu da vjerujemmmm
-
konyan
Kao sto rekoh, ima razlicitih pristupa.kriticarka_nikova wrote:Onako kako su mi i rekli...
Ponekad kad disem duboko na nos a izdisem na usta osjetim lagano gusenje u grlupa se uplasim..........
Meni fercer ne gledanje ni u sta. Koncentrisanje u mislima na predio izmedju ociju (trece oko). Disanje je uvijek i uvijek na nos i otvorenog grla. Opustanje je nevjerovatno. Nema dalje.
-
neko iz mase
ima ovih kartica na pijaci za 200 dana, samo zene pricaju da im impulsi nisu kvalitetni
valjda sto su u kini pravljene, pa nisu bas kompaktibilne sa bosanskim hardverom

- kriticarka_nikova
neko iz mase wrote:ima ovih kartica na pijaci za 200 dana, samo zene pricaju da im impulsi nisu kvalitetni![]()
valjda sto su u kini pravljene, pa nisu bas kompaktibilne sa bosanskim hardverom
![]()
![]()
![]()