MEDITACIJA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kriticarka_nikova

#1 MEDITACIJA

Post by kriticarka_nikova »

Jel ima onih sto meditiraju?
Zanima me sve o meditaciji....jel moguce da se uz pomoc meditacije mogu postici neki zacrtani ciljevi.....pitanje:kako meditirati....kako se skoncentrisati...kako disati prilikom meditacije.....itd...
konyan

Post by konyan »

Meditacija nije nesto u sto upadnes ako pogodis prave sastojke u bilo kojem trenutku. Ima jako puno ljudi koji rade meditativne vjezbe (koje su same po sebi jako korisne) godinama, pa nikada nisu dosegli bilo koji meditativni nivo.

Koliko ja znam, ima vise pristupa meditaciji i nisu neophodno povezani sa jogom, mada su sve te tehnike isprepletene i dolaze otprilike sa istog podrucja.

Smatram da je najvaznije poceti sa vjezbama disanja, jer bez pravilnog disanja se ne moze ni koncentrisati kako treba. Postoje razlicite vjezbe disanja. U jogi se, npr., potencira prana-yama kao put ka meditaciji. Mozes naci literaturu o tome, a i internet je sigurno preplavljen slicnim stvarima.

Medjutim, dobro bi bilo da imas nekoga da te vodi kroz to sve, jer je to stvarno dugotrajan proces, a ne dogadjaj.

:D :D
kriticarka_nikova

hocu jos pojasnjenja :-)
konyan

Post by konyan »

Zahtjevna si ti. Pricacemo jednom nekad kad se vidimo... :D
kriticarka_nikova

htjela bih da mi pojasne tehnike disanja...kako da disem pravilno?
syd_barrett

Post by syd_barrett »

Moj najiskreniji savjet ti je da se ne upustas u to...zivim pola svoga zivota sa osobom koja se bavi time...navodno na nekom nivou itd...koliko ti to prividno pomogne..ubjedi te da si bolje...istina je malo drugacija...dosta stvari kroz to samo sakrijes i potisnes...a na neki cudan nacin na kraju zavrsis pa skoro kao neciji rob...uvjeren da to zaista zelis i da ti to treba...da je istina...to je ipak samo sekta...najpriznatija od svih ali i dalje sekta...i na kraju kao sto vec rekoh budes rob svom ucitelju...i uradio bi sve za njega...iako nisi takva osoba...ali to nemozes primjetiti...sa najboljom namjerom...puno pozdrava :)
Pooll

Post by Pooll »

syd_barrett wrote:Moj najiskreniji savjet ti je da se ne upustas u to...zivim pola svoga zivota sa osobom koja se bavi time...navodno na nekom nivou itd...koliko ti to prividno pomogne..ubjedi te da si bolje...istina je malo drugacija...dosta stvari kroz to samo sakrijes i potisnes...a na neki cudan nacin na kraju zavrsis pa skoro kao neciji rob...uvjeren da to zaista zelis i da ti to treba...da je istina...to je ipak samo sekta...najpriznatija od svih ali i dalje sekta...i na kraju kao sto vec rekoh budes rob svom ucitelju...i uradio bi sve za njega...iako nisi takva osoba...ali to nemozes primjetiti...sa najboljom namjerom...puno pozdrava :)
A?

Sekta?

Mislis da ne mozes meditirati sam, u svojoj fotelji? Bez ikakvog ucenja? Ljudi pogresno shvataju i tumace meditaciju... KAKAV crni ROB??? Cccc... pricamo o istim stvarima?
kriticarka_nikova

syd_barrett wrote:Moj najiskreniji savjet ti je da se ne upustas u to...zivim pola svoga zivota sa osobom koja se bavi time...navodno na nekom nivou itd...koliko ti to prividno pomogne..ubjedi te da si bolje...istina je malo drugacija...dosta stvari kroz to samo sakrijes i potisnes...a na neki cudan nacin na kraju zavrsis pa skoro kao neciji rob...uvjeren da to zaista zelis i da ti to treba...da je istina...to je ipak samo sekta...najpriznatija od svih ali i dalje sekta...i na kraju kao sto vec rekoh budes rob svom ucitelju...i uradio bi sve za njega...iako nisi takva osoba...ali to nemozes primjetiti...sa najboljom namjerom...puno pozdrava :)
hvala o tome sam i ja razmisljala,ali ne bih htjela da imam ucitelje vec da smaa ucim...ne slazem se da je sekta,ali .... jos nisam upucena u sve to pa bolje je da cutim....ipak ne bih ganjala ucitelej vec bih to radila sama
Hvala ti puno na savjetu ,iskren je :)
Pooll

Post by Pooll »

Savjet je iskren... ali ako imas mozga i nisi labilna osoba to ti se ne moze desiti...

Sasvim ti je dovoljno da sama pronadjes neku tehniku i upraznjavas je... cisto radi opustanja i lakseg savladjivanja stresa u svakodnevnom zivotu... a ne zbog ucitelja i kojekakvih nivoa... :roll:
syd_barrett

Post by syd_barrett »

nisi me bas shvatio...nisam mislio rob svom ucitelju u mjestu gdje jesi...mislio sam na onoga iznad kao svamidzi i ostali...ja sam samo iznio svoje dugogodisnje iskustvo...moja majka je u tome od kako znam za sebe...nekazem da sam upravu ali o tome mislim sve najgore...postoje dvije grupe ljudi koje to rade \ radili su...jedni ce reci bilo je super ali se meni nije dalo...dok drugi nemogu nista ni reci osim sve najbolje...ovo je samo misljenje posmatraca koji nije u tome...ali zivi s tim vec vise od deset godina... :)
BECHO

Post by BECHO »

A Thai-Chi? :)
Pooll

Post by Pooll »

syd_barrett wrote:nisi me bas shvatio...nisam mislio rob svom ucitelju u mjestu gdje jesi...mislio sam na onoga iznad kao svamidzi i ostali...ja sam samo iznio svoje dugogodisnje iskustvo...moja majka je u tome od kako znam za sebe...nekazem da sam upravu ali o tome mislim sve najgore...postoje dvije grupe ljudi koje to rade \ radili su...jedni ce reci bilo je super ali se meni nije dalo...dok drugi nemogu nista ni reci osim sve najbolje...ovo je samo misljenje posmatraca koji nije u tome...ali zivi s tim vec vise od deset godina... :)
Ma razumijem ja tebe... ja licno meditaciju dozivljavam kao dobru stvar da kratko budes sam sa sobom, opustis se, dises...
kriticarka_nikova

A da li znate sta o Sankarima,sljedbenicima Sai Babe kojih u BiH ima i uglavnom se predstavljaju da su njihovi ucenici tj.sljedbenici.Ovo pitam onako
Poll nisam podvodljiva,ali bih voljela sama da naucim meditirati tj.to vec radim ali se ne mogu skoncentrisati...za meditaciju koristim mandalu,ako znas sta je to,a vjerujem da znas
Pooll

Post by Pooll »

Znam, znam kriticarko...

Kako tacno meditiras?

O "sankarima" kako ih ti nazva znam dosta toga... ali to je vec druga tema :-)
kriticarka_nikova

Onako kako su mi i rekli...
Gledam u mandalu,skoncentrisem se na nju i ne znam jel trebam duboko disati????
Sjedim turski ili na stolici...jel to pravilno???
Ponekad kad disem duboko na nos a izdisem na usta osjetim lagano gusenje u grlu :roll: pa se uplasim..........
Pooll

Post by Pooll »

Moze turski... a moze se i udobno namjestiti kako zeliss...

Dises normalno... osjetis disanje.... kakvo gusenje? :(
kriticarka_nikova

Pooll wrote:Moze turski... a moze se i udobno namjestiti kako zeliss...

Dises normalno... osjetis disanje.... kakvo gusenje? :(
Udisem duboko na nos,(inace ne mogu skroz duboko na nos,hebiga takav nos :D ) a onda polako izdisem na usta.....osjetim poslije par udisaja gusenje u vratu :( Nemam pojma sta je....imam i onu bioenergetsk.karticu..........znam da znas o cemu pricam......sa karticom ne treba ti ni joint,nista,osjecam se superiornom i iznad svih situacija......cool!!!!!!!!!
Pooll

Post by Pooll »

Ona iz Arke? Imao sam i ja... izgubih je :(

http://www.bosnic.com/
kriticarka_nikova

Pooll wrote:Ona iz Arke? Imao sam i ja... izgubih je :(

http://www.bosnic.com/
ma da ali ona traje samo 100 dana....ja je tek dobila ,naruci je preko interneta,bas sa te adrese stupis u kontakt sa Bosnicem.....extra se osjecammmmmmmmmmm,WOW ne mogu da vjerujemmmm :-)
orca

Post by orca »

Ne mogu vjerovati da jedan predmet moze uticati na covjeka u tolikoj mjeri.To je ipak samo predmet.
konyan

Post by konyan »

kriticarka_nikova wrote:Onako kako su mi i rekli...
Gledam u mandalu,skoncentrisem se na nju i ne znam jel trebam duboko disati????
Sjedim turski ili na stolici...jel to pravilno???
Ponekad kad disem duboko na nos a izdisem na usta osjetim lagano gusenje u grlu :roll: pa se uplasim..........
Kao sto rekoh, ima razlicitih pristupa.

Meni fercer ne gledanje ni u sta. Koncentrisanje u mislima na predio izmedju ociju (trece oko). Disanje je uvijek i uvijek na nos i otvorenog grla. Opustanje je nevjerovatno. Nema dalje.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ima ovih kartica na pijaci za 200 dana, samo zene pricaju da im impulsi nisu kvalitetni :D :D valjda sto su u kini pravljene, pa nisu bas kompaktibilne sa bosanskim hardverom :-D :lol: :) :-)
Pooll

Post by Pooll »

neko iz mase wrote:ima ovih kartica na pijaci za 200 dana, samo zene pricaju da im impulsi nisu kvalitetni :D :D valjda sto su u kini pravljene, pa nisu bas kompaktibilne sa bosanskim hardverom :-D :lol: :) :-)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kriticarka_nikova

neko iz mase wrote:ima ovih kartica na pijaci za 200 dana, samo zene pricaju da im impulsi nisu kvalitetni :D :D valjda sto su u kini pravljene, pa nisu bas kompaktibilne sa bosanskim hardverom :-D :lol: :) :-)
:lol: e sto me nasmija
Post Reply