Ocilo na federalnoj, a ljiljani i šahovnica na zastavi RS??

Post Reply
Ahmmed

#1 Ocilo na federalnoj, a ljiljani i šahovnica na zastavi RS??

Post by Ahmmed »

Ustavni Sud BiH razmatrajući zahtijev Sulejmana Tihića o ocjeni ustavnosti entitetskih oblježja, donio odluku po kojoj entiteti moraju uskladiti znakovlje na zastavama i grbovima u skladu sa Ustavom BiH i činjenicom o konstitutivnosti naroda na cijelom teritoriju BiH.

Iz vrlo kompliciranog saopćenja, zaključujem da na zastavi,odnosno grbu RS više ne može biti samo ocilo, već se moraju dodati i obilježja ostalih naroda, odnosno naći rješenje , koje će biti "potaman" svim narodima i građanima BiH. Isto važi i za obilježja FBiH, kao i za himnu RS.
danas

Post by danas »

imal' ko da se zajebe pa da stavi kakvo bosansko obiljezje igdje? :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ljiljani?
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Abla,

Koliko sam ja shvatio iz ove odluke, nije neophodno da buduće zastave i grbovi imaju obilježja bilo kojeg naroda, već jednostavno, moraju biti tako
koncipirane da ne smij udovoditi u pitanje osjećaje bilo koga. Dakle,ima nade i za neko od bosanskih obilježja!

Ja predlažem ljiljane :D
danas

Post by danas »

Ahmmed wrote: Ja predlažem ljiljane :D
ja predlazem onaj grb kralja tvrtka, sa rukom i isukanim macem :D
cek da vidim mogu li ga djegod nac :D

PS evo... sta fali... :oops:

Image
cHupjahalic@

Post by cHupjahalic@ »

Moj prijedlog: :D
Image
BECHO

Post by BECHO »

danas wrote:imal' ko da se zajebe pa da stavi kakvo bosansko obiljezje igdje? :roll:
Tako je. Ljiljani nek se vijore u citavoj BiH i nema frke! :)

Salu na stranu ali umjesto da raspravljaju o ukidanju svih entiteskih obiljezja i uvedu ovu novu plavo-zutu zastavu na nivou citave drzave, oni polemisu o ocilu na federalnoj i ljiljanima/sahovnici na republiko-srpskoj zastavi/grbu! Nidje veze s vezom a puna su im usta ustavnih promjena i jacanja drzavnih institucija!
Reina

Post by Reina »

mr__bosnjak wrote:Ljiljani?

ljiljani jesu obiljezja bosansko hercegovackog naroda.....
a vjerovatno ce oni drugi htjeti neka "svoja" tako da ce
ljiljani vjerovatno predstavljati Bosnjake, pa dobro OK
onda nek se ne bune kada se kaze da su BOSNJACI
jedini autohtoni narod ove zemlje.... :roll:
Reina

Post by Reina »

BECHO wrote:
danas wrote:imal' ko da se zajebe pa da stavi kakvo bosansko obiljezje igdje? :roll:
Tako je. Ljiljani nek se vijore u citavoj BiH i nema frke! :)

Salu na stranu ali umjesto da raspravljaju o ukidanju svih entiteskih obiljezja i uvedu ovu novu plavo-zutu zastavu na nivou citave drzave, oni polemisu o ocilu na federalnoj i ljiljanima/sahovnici na republiko-srpskoj zastavi/grbu! Nidje veze s vezom a puna su im usta ustavnih promjena i jacanja drzavnih institucija!

pa to i jeste, pricaju o promjenama ustava a ikone svetog save u skolama, drzavnu zastavu plavo zutu ne znema ima li ko da je vidio u RS..... :-)
adda_sa

#10 ...

Post by adda_sa »

ja sam definitivno za grb kralja tvrtka....ljiljani :-D :D
samo sto je to sad kao zastava bosnjaka, ne znam da bi ostala dva naroda mogla ici pod tom zastavom. naime, taj grb, sa ukrstenim macevima, je bio grob armije bih, pa nesto kontam, srbi i hrvati bi to mogli s tim povezati, reci da ih ta zastava sjeca na rat, armiju... :-)
uostalom, to je grb BOSNE, a posto se oni ne izjasnjavaju kao bosanci, htjece neka svoja nacionalna obiljezja uz ljiljane :( :(
i eto ti onda frke na grbu...nidje veze...
adda_sa

Post by adda_sa »

:oops: :oops: :oops:
e kako se ubacuje slika u poruku hihihihi
fakat nece, a htjela sam vam nesta poslati :D
hvala
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Ustavni sud BiH utvrdio je danas da članovi 1 i 2 Zakona o grbu i zastavi FBiH i članovi 2 i 3 Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS nisu u skladu sa Ustavom BiH, u dijelu koji se odnosi na Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

Parlamentu FBiH i Narodnoj skupštini RS naloženo je da u roku od šest mjeseci od dana objave ove odluke u Službenom glasniku BiH, usaglase navedene odredbe sa Ustavom BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je, na sjednici koja je danas počela na Vlašiću, utvrdio da član 2 Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, u dijelu u kojem je propisano da se zastavom, grbom i himnom RS "predstavlja državnost RS", nije u skladu sa Ustavom BiH, kao ni član 3 ovog zakona, u dijelu u kojem je propisano da se simboli RS upotrebljavaju "u skladu sa moralnim normama srpskog naroda", te ih je Ustavni sud u tom dijelu i ukinuo.

Ukinute odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud BiH smatra da je legitimno pravo bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH, odnosno srpskog naroda u RS, da putem zakonodavnih mehanizama očuvaju svoju tradiciju, kulturu i identitet, ali i da se jednako pravo mora dati srpskom narodu u FBiH, odnosno bošnjačkom i hrvatskom narodu u RS, kao i ostalim građanima BiH.

"Ustavni sud ne može prihvatiti kao racionalno i opravdano da bilo koji od konsitutivnih naroda ima privilegovan položaj u očuvanju tradicije, kulture i identiteta imajući u vidu činjenicu da sva tri konstitutivna naroda i ostali građani BiH svoja prava i obaveze ostvaruju na jednak način kako je to predviđeno Ustavom BiH i ustavima entiteta", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je od izuzetne važnosti činjenica da su identitet konstitutivnih naroda, kao i obrazovanje, vjeroispovijest, jezik, njegovanje kulture, tradicije i kulturno nasljeđe, u Ustavu FBiH i RS, definisani kao vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

Rješavajući ovaj zahtjev tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića za ocjenu ustavnosti članova 1 i 2 Zakona o grbu i zastavi FBiH, članova 1, 2 i 3 Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS, članova 2 i 3 Zakona o upotrebi zastave, grba i himne i članova 1 i 2 Zakona o slavama i svetkovinama, Ustavni sud je odlučio da donese djelimičnu odluku.

U pogledu dijela zahtjeva koji se odnosi na članove 1 i 2 Zakona o slavama i svetkovinama RS, a imajući u vidu da je u toku usvajanje novog zakona, Ustavni sud je odlučio da odgodi izjašnjavanje o ovom pitanju, kao i o pitanju zastave iz člana 1 Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS.

U dosadašnjem toku sjednice Ustavni sud je verifikovao tekst odluke, usvojene na prošloj plenarnoj sjednici, kojom je odbacio Tihićev zahtjev za ocjenu saglasnosti pojedinih članova Ustava BiH sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao nedopušten zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH.

Odluka će biti objavljena u službenim glasilima BiH.

Ustavni sud BiH je odlučio da odloži odlučivanje za narednu sjednicu o zahtjevu Tihića za ocjenu saglasnosti člana 8.1. stav 1 i 2 Izbornog zakona BiH sa Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnom konvencijom o uklanjanju svih oblika rasne diskriminacije.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

A zar Srbi vec nisu predstavljeni na federalnoj zasatvi i grbu? :roll:
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ma ljiljani to je historijski simbol Bosne i gotovo. Jeste to je i bosnjacka nacionalna zastava jer je glupo rec da je to ona sa polumjesecom kao sto neki kazu jer zasto onda Srbi i Hrvati nemaju nacionalne zastave sa krstovima nego sa historijskim simbolima. To jeste bosnjacka zastava ali je i zastava cijele Bosne i svih Bosanaca koji su joj odani. Isto kao sto je ovdje plavo-zuta svedska nacionalna ali je i moja ako sam odan Svedskoj jer je i njena drzavna. Postavljat bilo sta osim ljiljana je negiranje vlastitog naslijedza.
AjvazDedo

Post by AjvazDedo »

Nova zastava federacije :lol:

Image
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Najbolje je da obiljezja budu potpuno nova ...izbaciti i federalna i ona iz rs-a ....ako ostaju entiteti ,promijeniti ime u entitet"a" i entitet"b" ili nesto slicno tome.

Promjena naziva i simbola je ,bitnija od bilo koje dosad reforme.jer konacno ubija u glavama nekim da su entiteti ekskluzivna prava samo pojedinih naroda.
kekec

Post by kekec »

Ahmmed wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:A zar Srbi vec nisu predstavljeni na federalnoj zasatvi i grbu? :roll:
Jesu, kako nisu! Mogu birati: Volja im ljiljan, volja šahovnica :D
A mogu cak i bijele zvijezdice. Treca varijanta (njihov broj). :)
Image
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

BASTA wrote: oprosti al su nama ljiljani dosli sa francuskom princezom, ona nam je to donijela, u to doba je to bila francuska zastava, a sad quebeska :D
Bosanski Ljiljan ili (Lilium Bosniacum), obrati paznju na ovo Bosniacum, je tipicna vrsta ljiljna za Bosnu i Hercegovinu. Gotovo ga je nemoguce pronaci u prirodni u drugim zemljama. Kralj Tvrtko I Kotromanic je ljiljane uveo prije
1365. godine. Zlatni ljiljan se može smatrati autohtonim bosanskim simbolom.
Image
bezzeze

Post by bezzeze »

Vodenjak

Post by Vodenjak »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
BASTA wrote: oprosti al su nama ljiljani dosli sa francuskom princezom, ona nam je to donijela, u to doba je to bila francuska zastava, a sad quebeska :D
Bosanski Ljiljan ili (Lilium Bosniacum), obrati paznju na ovo Bosniacum, je tipicna vrsta ljiljna za Bosnu i Hercegovinu. Gotovo ga je nemoguce pronaci u prirodni u drugim zemljama. Kralj Tvrtko I Kotromanic je ljiljane uveo prije
Image
Ovaj ljiljan kao da nam se svima ruga... :oops:

:D
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Mislim da svaki narod treba sebi da izabere jedan grb, da se dogovore oko podloge koja moze biti trobojna a moze biti i jednobojna, i da se napokon napravi zajednicka zastava. A onda sebi poslije svaki grad ili regija mogu krojiti posebne zastave, toga u svijetu ima ko govana..neki guverner moze da stavi 10 zastava u svoju kancelariju, ali je samo jedna na jarbolu ispred UNa. A ovu nasu nikad nisam prihvatio u potpunosti jer je nametnuta, ali na zalost i ovi drugi simboli su nam nametani kroz vijekove..od francuza ljiljani, od turaka polumjesec i zvijezda i zeleno bijela zastava, od rusa trobojka crveno-plavo-bijela i sve njene kombinacije :roll: , tako da tu nema mnogo toga sto je nasih ruku djelo.

Ja sam za to da simbol Bosnjaka bude neka varijanta koja bi ukljucivala simbol Zmaja od Bosne, znam da ima srednjevjekovni grb sa zmajem, pa bi se od toga na fazon Huseina Gradascevica moglo napraviti kao nesto oko cega se mozemo identifikovati. Mi tom covjeku ne dajemo mnogo paznje a on je ipak jedini pored Tita koji je uspio da ujedini narode Bosne i jedini koji je frontalno pobijedio Turke i to na Kosovu. Mislim da je i jedan od rijetkih kojeg sultan nije ubio kad ga je pozvao u Istanbul, jer se tamo obicno gubila glava, vec ga je protjerao u Irak..ja mislim :roll: . U svakom slucaju ili on ili tri piramide...sta nas boli racku mi smo Atlantida :-)
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Image
Upravu si Drvosjeca, Bosanski ljiljan je jedan a Francuski ili neki drugciji imaju svoja znacenja. Nas je zuti ljiljan, koji je rasto na Bosanskoj zemlji 8-)
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Image-Bosnjacki nacionalni simbol(simbol srednjovjekovne Bosne, Kotromanica, moderne Bosne i Armije RBiH)

Image -Bosnjacka tradicionalna i vjerska(islamska) zastava(simbol Bosne iz osmanlijskog doba i pokreta Husein Kapetana Gradascevica, nezavisne Bosne 1878. godine i IZ BiH).

Image-Stara bosnjacka narodna zastava(usvojena od SDA na bazi njihove partijske zastave iz 1992. godine).

Image-Zastava Bosnjaka Sandzaka(skrojena od Bosnjackog nacionalnog vijeca Srbije i Crne Gore).

Image -Srpska nacionalna zastava

Image-Hrvatska nacionalna zastava

Image-Drzavna zastava Republike Bosne i Hercegovine(postavljena od Medzunarodne Zajednice).
Post Reply