"SKUP" u Bijeljini
- NIN
#1 "SKUP" u Bijeljini
Nocas sam malo gledao pocetak Senadovog dnevnika na cijem je pocetku bilo prikazano "desavanje naroda" na skupu u Bijeljini povodom tuzbe BiH. "Skup" je bio preplavljen subarama i kokardama kao i "zanimljivim" transparentima tipa "NECEMO DA ZIVIMO SA MUSLIMANIMA"!
Sve je u redu i vec vidjeno, valja nam zivjeti (ako ne zajedno, primorani smo pored) sa ovim ljudima ali mi jedno jos uvijek nije jasno, a to je: Kako je moguce da ti ljudi nemaju ni trunku samokriticnosti u sebi!? Da makar i malko predpostave da su i oni za nesto krivi radi svega ovoga, da se stave u situaciju da ima i makar mali dio istine u onome radi cega Majke Srebrenice neumorno napominju nasu inertnu javnost, makar da predpostave!!!
Znam da je sve ovo objasnjivo, jer se i sam bavim psihologijom i teoretski sam jos davno pojasnjavao ljudima sa kojim sam diskutovao o ovim psiho-socijalnim fenomenima, uzroke i predvidjanja istih. Ali, kada ovako nesto ponovo vidim sa istim ako ne i jacim intenzitetom iz godine u godinu, dolazim do mnogih zakljucaka. Jedan od njih je zabrinjavajuce psihopatolosko stanje jednog naroda.
Istorija je svjedok desavanja slicnih fenomena, da navedem onaj najvazniji: Njemacki narod pod Hitlerom!
Ali, uvijek mi je bas taj primjer ulivao dozu nade radi toga sto se nacija relativno brzo oporavila od psihoticnog duha koji im je bio nametnut od naci klera nekih 10-15 godina.
Ne zelim nikoga da plasim, niste slijepi, ali kada sam vidio fotografiju od prije par godina sa navijacima iz susjednog nam entiteta (mislim da je u pitanju bila kosarkaska utakmica izmedju Bosne i kluba iz Trebinja) nesto me je oborilo s nogu sto mi je i dan danas ostalo neizbrisivo iz svijesti: Nisu to bile crne zastave sa lobanjama, niti natpisi "Noz, Zica,..." nego izraz lica u zajapurenih i mrznjom zanesenih djecaka u rasponu od 7-8 i vise godina! Hej, 7-8 godina!!!!!!!!!!!!!
U kakvu mi to buducnost gledamo?
Kakvu moje dijete buducnost da ocekuje?
KAKVU???
Veliku krivicu za ovakvo stanje nose nasi kvazi politicari u cijem se horu i dalje nalaze oni sa pocetka devedesetih i njihovi ucenici, ali ne mislim da su oni glavni krivci!
To smo MI!
Pa bujrum!
Sve je u redu i vec vidjeno, valja nam zivjeti (ako ne zajedno, primorani smo pored) sa ovim ljudima ali mi jedno jos uvijek nije jasno, a to je: Kako je moguce da ti ljudi nemaju ni trunku samokriticnosti u sebi!? Da makar i malko predpostave da su i oni za nesto krivi radi svega ovoga, da se stave u situaciju da ima i makar mali dio istine u onome radi cega Majke Srebrenice neumorno napominju nasu inertnu javnost, makar da predpostave!!!
Znam da je sve ovo objasnjivo, jer se i sam bavim psihologijom i teoretski sam jos davno pojasnjavao ljudima sa kojim sam diskutovao o ovim psiho-socijalnim fenomenima, uzroke i predvidjanja istih. Ali, kada ovako nesto ponovo vidim sa istim ako ne i jacim intenzitetom iz godine u godinu, dolazim do mnogih zakljucaka. Jedan od njih je zabrinjavajuce psihopatolosko stanje jednog naroda.
Istorija je svjedok desavanja slicnih fenomena, da navedem onaj najvazniji: Njemacki narod pod Hitlerom!
Ali, uvijek mi je bas taj primjer ulivao dozu nade radi toga sto se nacija relativno brzo oporavila od psihoticnog duha koji im je bio nametnut od naci klera nekih 10-15 godina.
Ne zelim nikoga da plasim, niste slijepi, ali kada sam vidio fotografiju od prije par godina sa navijacima iz susjednog nam entiteta (mislim da je u pitanju bila kosarkaska utakmica izmedju Bosne i kluba iz Trebinja) nesto me je oborilo s nogu sto mi je i dan danas ostalo neizbrisivo iz svijesti: Nisu to bile crne zastave sa lobanjama, niti natpisi "Noz, Zica,..." nego izraz lica u zajapurenih i mrznjom zanesenih djecaka u rasponu od 7-8 i vise godina! Hej, 7-8 godina!!!!!!!!!!!!!
KAKVU???
Veliku krivicu za ovakvo stanje nose nasi kvazi politicari u cijem se horu i dalje nalaze oni sa pocetka devedesetih i njihovi ucenici, ali ne mislim da su oni glavni krivci!
To smo MI!
Pa bujrum!
- Mahalac
Iskreno receno strah me i pomisliti i realno sagledati buducnost svoje djece a ako bih iskreno zelio komentarisati ono sto smo svi nocas vidjeli i s kakvim narodom nas je dragi bog stavio da gradimo suzivot....... bojim se da bi me admin. banovao s meni ovog ipak vrlo dragog foruma
Iskreno sta cu ja kad je to tako i kad znam da sam nazalost u pravu
Iskreno sta cu ja kad je to tako i kad znam da sam nazalost u pravu
-
kub lajkan
#3 Re: "SKUP" u Bijeljini
NIN wrote:Nocas sam malo gledao pocetak Senadovog dnevnika na cijem je pocetku bilo prikazano "desavanje naroda" na skupu u Bijeljini povodom tuzbe BiH. "Skup" je bio preplavljen subarama i kokardama kao i "zanimljivim" transparentima tipa "NECEMO DA ZIVIMO SA MUSLIMANIMA"!
KAKVU???
To smo MI!
Pa bujrum!
Dvije stvari...
Prvo, miting je predstava. Pozorisna predstava. Ima glumce, ima statiste, ali ima i rekvizitere, i muziku... Elem, probaj zamisliti onakav skup bez transparenata i bez muzike. Ne bi bilo tako strasno, jelde?
Sa transparentima i muzikom izgledaju puno jebeniji. To je efekt koji je i konacni smisao svega. Da izgledas jako jeben. Ljudi koji to organizuju pripreme muziku i transparente. Kad statisti dodju (nije ih problem sabrati, neradni je dan), samo im se to podijeli, pusti se muzika i efekt je tu. Strah u kosti...
Drugo, naravno da je sustina u vladavini koju oni s mozgom vec godinama ocjenjuju ne kao nacionalisticku, vec kao nacisticku. Mislim na cjelokupni koncept vlasti. Ne treba pusiti pricu: mi smo za pravdu, ali oni ne valjalju... Da barem jednima ne valja, davno bi odstupili...
Vlast koja ne moze biti vlast na cijeloj teritoriji drzave je sranje obicno. Kad ti ne mozes (cesto se to i NECE) napraviti zakon, a onda ga sprovesti na svakom pedlju teritorije, sta ocekivati nego ovo: da se potpaljuje s vremena na vrijeme...
-
Goran_35
#4 Re: "SKUP" u Bijeljini
Kako to mislis? Mi krivi? Za sta? Ko smo to "mi"?NIN wrote:... ali ne mislim da su oni glavni krivci!
To smo MI!
Na zalost,cinjenica je,da u bijeljini danas zivi sigurno 95% sovinista.To je cinjenica i ja to sigurno znam jer poznajem dosta ljudi iz tog kraja.Njih uopste ne zanima niti BiH niti suzivot i multikultura.To je jedno leglo,najgorih sovinista koji su se slegli u taj kraj sa svih strana,iz svih vukojebina.
Za njihov sovinizam nisam JA kriv niti smo "mi" krivi.Oni su krivi i to treba jasno reci!
- NIN
#6 Re: "SKUP" u Bijeljini
KRIVI SMO MI STO GLEDAMO I SUTIMO!!!Goran_35 wrote:Kako to mislis? Mi krivi? Za sta? Ko smo to "mi"?NIN wrote:... ali ne mislim da su oni glavni krivci!
To smo MI!
..............
Za njihov sovinizam nisam JA kriv niti smo "mi" krivi.Oni su krivi i to treba jasno reci!
Moj primjer:
Ne glasam! Samim tim i moje je da sutim jer ne glasam i nemam se pravo buniti sto memam drzave i sto iluzijom od te drzave onakve kreature cine udarne vijesti!
Ali, treba prestati "sutjeti"!
Pa zar nije ocigledno da su ovi cobani koji nas cuvaju na okupu izabrani od strane biraca sto imaju pasla sa gradom koliko ja sa izgradnjom kineskog Velikog Zida!
Oni glasaju sa svojih "ranceva" i one koje izaberu dodju nama u gradove prosipaju svoj primitivizam i prave se da su "alfe" u coporu!
Nemam nista protiv ljudi sa sela ali oni imaju nesto protiv mene cim se ovo desava. On glasa i opet mu ostaje njegov "ranc", a meni, sta meni ostaje?
Ruralno stanovnistvo je oduvijek imalo ambivalentan stav prema gradu, toliko ga obozava da sanja da zivi i radi u jednom , ali u isto vrijeme mu se gadi, samo radi toga sto je to GRAD u kojem "nema ono svoje".
Prestati sutjeti i komentarisati nego,
IZACI NA IZBORE I GLASATI ZA BILO KOJU GRADJANSKU OPCIJU!
- danas
#7 Re: "SKUP" u Bijeljini
predstava ili ne, poruka je poslata. takodje, ne vidim da se neki lokalac koji nije bio "statista" bunio oko ove "predstave" i njenog sadrzaja. manje-vise, to je to u pobratima nam iz RS-a. u medjuvremenu, i mi smo osmislili lokalni pandan u frazi "protiv vlaha za allaha", ali mozda se ne treba sekirati ni oko likova koji ovo uzvikuju -- i to je samo predstava, nije "zaoprave", a nije ni tako strasno kad ne pale zastave i ne nose transparente, jel' tako?kub lajkan wrote:Dvije stvari...
Prvo, miting je predstava. Pozorisna predstava. Ima glumce, ima statiste, ali ima i rekvizitere, i muziku... Elem, probaj zamisliti onakav skup bez transparenata i bez muzike. Ne bi bilo tako strasno, jelde?
Sa transparentima i muzikom izgledaju puno jebeniji. To je efekt koji je i konacni smisao svega. Da izgledas jako jeben. Ljudi koji to organizuju pripreme muziku i transparente. Kad statisti dodju (nije ih problem sabrati, neradni je dan), samo im se to podijeli, pusti se muzika i efekt je tu. Strah u kosti...
ili mozda ovakve predstave i predstavice treba da nam otvore oci sa kim zivimo i da nas trgnu iz letargije i nade da ce se stvari rijesiti same od sebe... ukratko, ne vidim nikakvog razloga da se tolerise okupljanje cetnika.
grijesis u definiciji cini mi se. mi zapravo imamo vlast koja je vlast na cijeloj teritoriji BH -- u federaciji je to SDA i HDZ, a u RS-u im vlada posestrima SDS. sve skupa, ova koalicija "slozno" vlada cijelom drzavom. pitanje je kako vladaju, a ne da li vladaju. jer ne samo da vladaju vec su zajahali masala.kub lajkan wrote:Drugo, naravno da je sustina u vladavini koju oni s mozgom vec godinama ocjenjuju ne kao nacionalisticku, vec kao nacisticku. Mislim na cjelokupni koncept vlasti. Ne treba pusiti pricu: mi smo za pravdu, ali oni ne valjalju... Da barem jednima ne valja, davno bi odstupili...
Vlast koja ne moze biti vlast na cijeloj teritoriji drzave je sranje obicno. Kad ti ne mozes (cesto se to i NECE) napraviti zakon, a onda ga sprovesti na svakom pedlju teritorije, sta ocekivati nego ovo: da se potpaljuje s vremena na vrijeme...
- Fair Life
#8 Re: "SKUP" u Bijeljini
Vrijedi jos jednom procitati.kub lajkan wrote:(...)
Drugo, naravno da je sustina u vladavini koju oni s mozgom vec godinama ocjenjuju ne kao nacionalisticku, vec kao nacisticku. Mislim na cjelokupni koncept vlasti. Ne treba pusiti pricu: mi smo za pravdu, ali oni ne valjalju... Da barem jednima ne valja, davno bi odstupili...
-
klif
#10 Re: "SKUP" u Bijeljini
Stolac i drustvo pokusavaju od decembra sabrati ljude koji ce poslati poruku da im je DOSTA svega o cemu pricamo, pa nekako ne uspjeva.kub lajkan wrote:[ Kad statisti dodju (nije ih problem sabrati, neradni je dan), samo im se to podijeli, pusti se muzika i efekt je tu. Strah u kosti...
Ja sam bio tamo dva puta - i radni i neradni dan - i vidio da je veliki problem sabrati nas.
Onda sam prvo osjetio razocarenje, jer nema nikoga, a kada sam iz drugog puta nasao njih par, odusevljenje, pa onda opet razocarenje, jer nas nema vise... Ne znam, malo sam dezorijentiran...
Hemon kaze da u BiH svi znaju sve i da nikom ne treba nista objasnjavati. Dici ruke od svega i prepustiti teren do kraja onima koje nije problem sabrati je takodje jedno od rjesenja.
- Bosanac sa dna kace
S muzikom ili bez muzike rulja bradatih cetnika je poslala svoju poruku!
Nije me strah da zivim sa njim ili pored njih! Cega da se bojim? Svjestan sam citavog okruzenja!
Nije me strah da zivim sa njim ili pored njih! Cega da se bojim? Svjestan sam citavog okruzenja!
- Bosanac sa dna kace
Pa jel se iko pobunio iz Vederacije od ''nasih'' politicara da je to prijetnja sigurnosti? Da je to terorizam...itd...itd...????
-
Prenj
Ne brine me skupina jadnih i siromasnih statista vidjenih sinoc u Bijeljini kojima su podijelili unaprijed spremljene transparente prije i po tanjir graha i par maraka poslije.
Brinu me oni koji, sve ove godine, organizuju ovaj i neke druge slicne mitinge i svi oni koji na te njihove podvale tako lako nasjednu.
Izbori se priblizavaju, valja stoku tjerati u torove ...
Brinu me oni koji, sve ove godine, organizuju ovaj i neke druge slicne mitinge i svi oni koji na te njihove podvale tako lako nasjednu.
Izbori se priblizavaju, valja stoku tjerati u torove ...
-
kub lajkan
A zasto da se bune? Pa "partneri u vlasti" se potajno raduju zbog ovakvih skupova. Jedni zato sto se pokazuje da "djelom" brane svoj narod, a drugi zato sto im je drago da jos uvijek imaju od koga da brane svoj (trljaju ruke i govore "bice posla")...Bosanac sa dna kace wrote:Pa jel se iko pobunio iz Vederacije od ''nasih'' politicara da je to prijetnja sigurnosti? Da je to terorizam...itd...itd...????
-
hadis
Nisam ima priliku pogledati taj "skup" i ne znam tacno o cemu se radi, al skonto sam rijec je o bradonjama iz RS-a!
Ma raja to nije nista novo i vise manje sve se zna!Dakle oni jesu takvi kakvi su, a mi cutimo samo zato da bi bio mir u zemlji!PA koliko jos dugo da cutimo na takve stvari?Ako neko vidi nekog vehabiju po sarajevu kako hoda e taj je odmah terorista!E PA STA SU ONDA OVE BRADONJE IZ RS-A!
Pa konacno bi neko trebao javno protestovati protiv takvih i slicnih skupova!
Za mene isto teroristi!I naravno zauvijek cu ih mrziti, al daleko od toga da ih se trebamo bojati!
Ma raja to nije nista novo i vise manje sve se zna!Dakle oni jesu takvi kakvi su, a mi cutimo samo zato da bi bio mir u zemlji!PA koliko jos dugo da cutimo na takve stvari?Ako neko vidi nekog vehabiju po sarajevu kako hoda e taj je odmah terorista!E PA STA SU ONDA OVE BRADONJE IZ RS-A!
Za mene isto teroristi!I naravno zauvijek cu ih mrziti, al daleko od toga da ih se trebamo bojati!
-
Prenj
hadis wrote:Nisam ima priliku pogledati taj "skup" i ne znam tacno o cemu se radi, al skonto sam rijec je o bradonjama iz RS-a!
Bunis se protiv povrsnosti onih koji npr. sve vehabije trpaju u isti teroristicki kos, i onda komentarises "nas" i "njih", a nisi ni pogledao ovaj snimak.
- Bosanac sa dna kace
Procitaj tekst, ne, nije rijec o odraslim bradatim pijanim idiotima, rijec je o djeci 8-10 godina staroj!hadis wrote:Nisam ima priliku pogledati taj "skup" i ne znam tacno o cemu se radi, al skonto sam rijec je o bradonjama iz RS-a!
Stvar je u tome sto oni u duhu cetnistva i fasizma odgajaju nove generacije, generacije koje ce na nas sa drugu stranu crte gledat ocima nepirjatelja i nikad nece biti spremni za dijalog i suzivot!
-
kub lajkan
#18 Re: "SKUP" u Bijeljini
Evo da ne ispadne da samo pametujem a ne predlazem rjesenje...danas wrote:predstava ili ne, poruka je poslata. takodje, ne vidim da se neki lokalac koji nije bio "statista" bunio oko ove "predstave" i njenog sadrzaja. manje-vise, to je to u pobratima nam iz RS-a. u medjuvremenu, i mi smo osmislili lokalni pandan u frazi "protiv vlaha za allaha", ali mozda se ne treba sekirati ni oko likova koji ovo uzvikuju -- i to je samo predstava, nije "zaoprave", a nije ni tako strasno kad ne pale zastave i ne nose transparente, jel' tako?
ili mozda ovakve predstave i predstavice treba da nam otvore oci sa kim zivimo i da nas trgnu iz letargije i nade da ce se stvari rijesiti same od sebe... ukratko, ne vidim nikakvog razloga da se tolerise okupljanje cetnika.
Prvi kljuc cijele price se zove ZAKON. Jedan, isti za sve.
Njemacka sebi moze dozvoliti taj luksuz da neonacisti imaju svoje hepeninge. To im dodje kao neki ventil kroz koji se smanjuje socijalni pritisak.
Medjutim, kod nas ovakvi mitinzi mogu biti tretirani samo kao KRIVICNO DJELO i nikako drugacije. Da se razumijemo... da ne bude pitanja kako mislis sve njih u cuzu... Ne gone se krivicno ucesnici, nego organizatori takvih skupova...
Ne grijesim, samo se razlikujemo u shvatanju pojma VLAST. Za mene je vlast ono sto je u stanju gorenavedeno tretirati i sankcionisati kao krivicno djelo. I tu je drugi kljuc cijele price - PRIMJENA ZAKONA.danas wrote:grijesis u definiciji cini mi se. mi zapravo imamo vlast koja je vlast na cijeloj teritoriji BH -- u federaciji je to SDA i HDZ, a u RS-u im vlada posestrima SDS.kub lajkan wrote:Vlast koja ne moze biti vlast na cijeloj teritoriji drzave je sranje obicno. Kad ti ne mozes (cesto se to i NECE) napraviti zakon, a onda ga sprovesti na svakom pedlju teritorije, sta ocekivati nego ovo: da se potpaljuje s vremena na vrijeme...
I to je sve...
-
ghost_in_the_machine
ja ih se bojim i treba ih se bojat, ali ne zato sto su jaci od mene nego zato sto je ova stoka u stanju da ponovo pocne rat, kao sto ga je pocela '92. to je ono...imas normalnog covjeka sa normalnim pogledom na zivot i drustvo i ludog covjeka koji je nepredvidljiv i nikad ne znas koje mu je slijedece ludilo i kakvu stetu moze nanijeti. e zato ih se ja bojim, da mi ponovo ne osvanu tenkovi i bradonje na tenkovima kao i ne tako davne '92 (moj slucaj je grbavica). zato ovome treba stati u kraj podhitno da se nebi vise bojao jer mi je pun kurac zivota u strahu.Bosanac sa dna kace wrote:S muzikom ili bez muzike rulja bradatih cetnika je poslala svoju poruku!
ovo je stoka koja je spremna na jos jedan rat...pa na jos jedan i tako u nedogled.
pogledajte ovu djecu u sajkacama i kokardama....pa ce opet njihova djeca...pa djeca njihove djece....
meni je pun kurac rata, bijede, mizerije, mrznje, patnje, straha....to je sve ono sto se nalazi u svakom normalnom bosancu i hercegovcu...i to sve zbog ovih jebenih bradonja i njihove mrznje prema svemu sto nije srpsko.
samo je pitanje kako ovome stati u kraj...
ponovni rat...nikako
mirni protesti...ne pije vode
medijski rat...i nema neke koristi (samo moze isprovocirat)
organi reda i mira...smijesno u ovom trenutku, ali veoma moguce (ako su nekorumpirani i nepristrasni)
mozda neko ima bolje rjesenje
Last edited by ghost_in_the_machine on 19/03/2006 11:58, edited 1 time in total.
-
jacasa
Sjedim sad i gledam snimak sinocnjeg Centralnog dnevnika na internetu. Moram reci da me je stid sto mi djelimicno kroz tijelo tece srpska krv. To je bruka i sramota. Zato molim sve one koji su se juce pojavili na demonstracijama (a ovo se posebno upucuje onima sa sajkacama i slikama ratnih zlocinaca) da pokupe svoje stvari i odu zivjeti u zemlju koju oni kao jedinu priznaju. Ako ne priznajete BiH kao svoju drzavu, sta jos radite u njoj? Kocite samo njen razvoj i prosperitet. Moram jos naglasiti da ovo vazi i za sve Hrvate koji se kunu u Hrvatsku. Mislim da je to najbolje rjesenje za sve. Tada ce svi biti na svome.
- Fair Life
#22 Re: "SKUP" u Bijeljini
Predstava sa nedostatkom dasaka u glavi (onih koje zivot znace).ostro i na prvu wrote:To jeste predstava i to ona u kojoj daske ne znace nista i ne predstavljaju zelju sa suzivot .kub lajkan wrote:Dvije stvari...NIN wrote:Nocas sam malo gledao pocetak Senadovog dnevnika na cijem je pocetku bilo prikazano "desavanje naroda" na skupu u Bijeljini povodom tuzbe BiH. "Skup" je bio preplavljen subarama i kokardama kao i "zanimljivim" transparentima tipa "NECEMO DA ZIVIMO SA MUSLIMANIMA"!
KAKVU???
To smo MI!
Pa bujrum!
- avicena
#23 Re: "SKUP" u Bijeljini
Tih dešavanja u dva dana svega pet, Požarevac, Beograd 2x (pro-zlobin i anti-zlobin), Bijeljina i dan prije opet Beograd...NIN wrote:...... bilo prikazano "desavanje naroda" na skupu u Bijeljini povodom tuzbe BiH.......

Više od pet stotina pripadnika bivših entitetskih obavestajno-bezbjedonosnih agencija, među njima i visoki funkcioneri, za Novu godinu dobili su otkaze, potvrđeno je "Nezavisim" u novooformljenoj Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH. Zbog reorganizacije službe, rješenja o otkazima su 31. decembra uručena na ruke 200 agenata ...
Obavještajno-bezbjednosne službe RS, koja je do sada zapošljavala oko 400 radnika, i oko 300 iz Federalne obavještajno-sigurnosne agencije....
Otpušteni su, takođe, i gotovo svi bivši funkcioneri OBS-a RS koji su ključne funkcije zauzimali za vrijeme Vlade Milorada Dodika.
Otkaz je dobio i Slavko Jovičić, zvani Slavuj, u javnosti poznatiji po funkciji potpredsjednika Saveza logoraša RS.....
Gledao sam 20 minutni snimak na TV BN......nimalo naivno, ali ipak jadno....žalili se na odziv....ali ipak im je draže da su potencijalni mitingaši otišli u Požarevac.....Šta su rekli govornici
Govori onih koji su se obratili okupljenima mogu se svesti na nekoliko "bisera", kao što su - "Srpski narod ima pravo na samoopredjeljenje" (Cvjetinović i Dukić), "Ponovo smo u devedesetim godinama prošlog vijeka" (Dukić), "Tužba je dokaz da ne možemo da živimo zajedno" i "Milošević danas ide u legendu" (Stevanović), "Haški tim takozvane Republike BiH" (Jovičić).
Od svih govornika, Savo Cvjetinović, predsjednik boračke organizacije RS, bio je najoriginalniji govoreći o "vekovnoj srpskoj državi Bosni i Hercegovini" te o "Federaciji BiH kao genocidnoj tvorevini".
-
kub lajkan
Ima fasista razniJEh... neki ne zele sa pravoslavcima...