DOGOVORENE ustavne promjene!

Post Reply
Al-aqsa

#1 DOGOVORENE ustavne promjene!

Post by Al-aqsa »

Ono naj teze pitanje koje je morilo nase plemenase, izgleda da je rijeseno. Troclano predsjednistvo ce se birati u parlamentu. Narod vise nema pravo da bira predsjednike! Ovako su se otvorila vrata za raskusurivanje i politicke igre nasih parlamentaraca! :-?

Ali naravno, netreba sve odmah na noz. Na kraju krajeva, mozda nije ni bitno kako se predsjednici biraju, vazno je da se izaberu pravi ljudi!! :-?
A pravi ljudi ce se izabrati ako mi izaberemo prave stranke!

Dakle; SDA, SDP, SDS, HDZ, S BiH, SNSD = Penzija!
Naravno, cast izuzecima u ovim nekim pro BiH strankama!

Vrijeme je za izbore, vrijeme je za nove ljude!!
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Uz takvo tvoje pregrupisanje stranaka ja ne vidim sta je to ostalo kao alternativa ali hajd, svakako jedna u nizu pokrenutih dnevnopolitickih tema / diskusija!
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Funkcije clanova Predsjednistva su vise protokolarne. Sva vlast je rukama clanova Vlade. Slicno je, npr. u Njemackoj, gdje je takodje predsjednik uglavnom za parade, a svu vlast drzi kancelar. Predsjednik se bira u Bundestagu, isto kao kancelar. Ovo je pogotovo OK u jednoj visenacionalnoj drzavi poput BiH gdje postoji mogucnost majorizacije manjinskih naroda preko prevaranata tipa Harisa Silajdzica koji se shatro zalaze za gradjansku drzavu a stalno drvi o ugrozenosti Bosnjaka. Slicno Silajdzicu pricao je Slobodan Milosevic: zalagao se za gradjansku demokratiju tipa "jedan covjek-jedan glas", a homogenizirao mase na temu "ugrozenosti Srba". Posljedica takve politike je beogradski pasaluk umjesto Velike Srbije, sto bi nam trebala biti pouka kada je buducnost BiH u pitanju. Hrvati u BiH su se s pravom bojali da im Silajdziceve "gradjanske demokrate" iz stranke ZAgraBiH manipulacijom na izborima ne podmetnu nekog hrvatskog Sejdu Bajramovica kao sto je to radio drug Slobo.
zzzzz

Post by zzzzz »

SDU - SBiH....moj izbor

Optimalno uredjenje za BiH je da se principi Vasingtonskog sporazuma primjene na teritoriju cijele zemlje....Federacija nacionalnih i mjesovitih kantona, sa jednom vladom na drzavnom nivou, jednim predsjednikom uz zastitu nacionalnih interesa svih naroda BiH
Slavko Klisura

Post by Slavko Klisura »

Prevarantni , dupeljupci medjunarodne zajednice , politicki profiteri ... su se dogovorili !
O ustavnim promjenama bez ucesca u tom procesu - nas , tzv.obicnih i neobicnih gradjana , iako nam mister Tihi u izjavi na TV upravo sada izvali : " dobila je BiH , dobili su njeni gradjani..."
E , jesmo dobili!

Opet ce sansu da budu kandidati za clanove troglave azdahe imati podrepasi , uguzice , poslusnici ovih bandidata koji su nacinom na koji su mijenjali ustav do kraja ponistili svako , pa i namjanje pravo gradjana i gradjanina - pojedinca!
Boze , sta ce nam se slijedec desiti !
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Naravno da nisam izjednacio gore navedene stranke. Naravno da se u isti kos nemogu staviti SDP, SDA, S BiH sa SDS, SNSD, HDZ-om. Ali samo smatram da bi ove stranke trebale napraviti malo pauze. A moje misljenje je da bi trebalo pokusati sa SDU, PBS itd...
Vingo

Post by Vingo »

Al-aqsa wrote:Naravno da nisam izjednacio gore navedene stranke. Naravno da se u isti kos nemogu staviti SDP, SDA, S BiH sa SDS, SNSD, HDZ-om. Ali samo smatram da bi ove stranke trebale napraviti malo pauze. A moje misljenje je da bi trebalo pokusati sa SDU, PBS itd...
Jel ovo ona s Dragom Maricem na celu? Ja cu za njih akbgd....
:)
Stolac92

Post by Stolac92 »

I onda mi neko kaže da ne treba izaći na ulicu. Eto vam pa nek se dogovaraju, a mi ćemo izlaziti na ulicu i rušiti ih jer su oni lopovi, kriminalci i manipulatori zatucanim narodom kojega nije briga za sopstvenu sudbinu. Prvo na ulice pa na izbore. Oni su nelegalni jer imaju podršku manje od 25% ukupnog glasačkog tijela Bosne i Hercegovine.

DOSTA!

Idemo na plato ispred Skupštine!
Joni

#9 Re: DOGOVORENE ustavne promjene!

Post by Joni »

Al-aqsa wrote:Ono naj teze pitanje koje je morilo nase plemenase, izgleda da je rijeseno. Troclano predsjednistvo ce se birati u parlamentu. Narod vise nema pravo da bira predsjednike! Ovako su se otvorila vrata za raskusurivanje i politicke igre nasih parlamentaraca! :-?

Ali naravno, netreba sve odmah na noz. Na kraju krajeva, mozda nije ni bitno kako se predsjednici biraju, vazno je da se izaberu pravi ljudi!! :-?
A pravi ljudi ce se izabrati ako mi izaberemo prave stranke!

Dakle; SDA, SDP, SDS, HDZ, S BiH, SNSD = Penzija!
Naravno, cast izuzecima u ovim nekim pro BiH strankama!

Vrijeme je za izbore, vrijeme je za nove ljude!!

a ko to dogovori , predstavnici kojih naroda , ustavne promjene ?
:lol:
Joni

Post by Joni »

Slavko Klisura wrote:Prevarantni , dupeljupci medjunarodne zajednice , politicki profiteri ... su se dogovorili !
O ustavnim promjenama bez ucesca u tom procesu - nas , tzv.obicnih i neobicnih gradjana , iako nam mister Tihi u izjavi na TV upravo sada izvali : " dobila je BiH , dobili su njeni gradjani... 'URAC :? :? :sad: "
E , jesmo dobili!

Opet ce sansu da budu kandidati za clanove troglave azdahe imati podrepasi , uguzice , poslusnici ovih bandidata koji su nacinom na koji su mijenjali ustav do kraja ponistili svako , pa i namjanje pravo gradjana i gradjanina - pojedinca!
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

SDU, BOSS, I PONEKI SAMOSTALNI UMOVI, ...mozemo pokusati, nista ne gubimo!
Joni

Post by Joni »

Al-aqsa wrote:SDU, BOSS, I PONEKI SAMOSTALNI UMOVI, ...mozemo pokusati, nista ne gubimo!
pa , cuj , bi nas i oni usrecili :lol:
isto ko i ovi :shock:
klif

Post by klif »

Slavko Klisura wrote:Prevarantni , dupeljupci medjunarodne zajednice , politicki profiteri ... su se dogovorili !
O ustavnim promjenama bez ucesca u tom procesu - nas , tzv.obicnih i neobicnih gradjana , iako nam mister Tihi u izjavi na TV upravo sada izvali : " dobila je BiH , dobili su njeni gradjani..."
E , jesmo dobili!

A sta su se dogovorili osim nacina (marginalno pitanje) izbora clanova predsjednistva? Entiteti ostaju? Dejtonski sporazum i formalno (p)ostaje ustav? Nacionalne podjele kao srz politickog zivota? Ozvanicena segregacija? Neformalna podjela drzave?

Molim vas, recite mi da apsolutno nisam u pravu!!
Prenj

Post by Prenj »

klif wrote:
E , jesmo dobili!

A sta su se dogovorili osim nacina (marginalno pitanje) izbora clanova predsjednistva? Entiteti ostaju? Dejtonski sporazum i formalno (p)ostaje ustav? Nacionalne podjele kao srz politickog zivota? Ozvanicena segregacija? Neformalna podjela drzave?

I nisi.
Daytonski sporazum je formalno stupio na snagu njegovim potpisivanjem, u novembru 1995. godine, a neki od ovih sto sada dizu ponajvecu dreku su bili i njegovi potpisnici.
A ti si samo jedan od mnogih koji je nasjeo na predizbornu eksploziju naknakdne pameti SBiH i njenog osnivaca.
paul

Post by paul »

klif wrote:
E , jesmo dobili!

Ovo bi i mene zanimalo. Jesu li entiteti ukinuti? Ne vjerujem da su tako brzo donijeli odluku o tome. Garant su ubacili neki krajnji rok do kojega će iznositi prijedloge kako će transformirati entitete na državni niveau. I to neće se nikada desiti, osim ako narod masovno nastupi i traži jedinstvenu BiH. Početna tačka takvog nastupa bi morala biti Banja Luka. I od toga je narod još udaljen nekih godina...
Santos

Post by Santos »

Promjenit potpisujem.Ali haj mi reci recept kako glasaca evo recimo najblize Sarajvu .Hadzici.Kako u Hadzicima ubjedit glasaca da ne glasa za SDA.Recept mislim ne postoji.Ovo je samo primjer da mi neko ne zamjeri.
muha_sa

Post by muha_sa »

Volio bih doživjet da čujem nekog intelektualca (srbina) iz genocidne tvorevine koji će priznat da je RS genocidna tvorevina u kojoj je ubijeno oko stotinuhiljada nesrba u kojoj je sistematski silovano nekoliko hiljada nesrpkinja i u kojoj je do sad otkriveno i otkopano oko tristo masovnih grobnica.
Vezano za temu:kao da neko nas nešto pita ?Kako su hadje iz medjunarodne zajednice zacrtali tako će biti. Bar je tako ovih 14 godina---opstali smo(BiH) i to im je slaba procjena bila pa su skontali Dejton pa evo ko hoće da ga mijenjaju a u stvari betoniraju genocidnu tvorevinu
edinbug

Post by edinbug »

Djelimično se slažem sa Muha_sa da je veoma mali broj Srba iz RS-e koji bi glasali za ukidanje RS-e. Čast izuzecima kao što su Slobodan Popović, Mladen Grahovac i još nekoliko njih. Ova dvojica su istaknuti članovi SDP-e.
Nažalost sadašnje vođe iz RS -e ni po koju cijenu ne žele pristati na ukidanje entiteta. Jedan razlog je taj što to ne žele, a drugi takođe veoma bitan razlog je taj što da i hoće ne smiju. Bili bi linčovani od strane svojih sunarodnjaka.
Bitno je naglasiti da su po Ustavu i Srbi jedan od faktora u političkim zbivanjima BH političke scene. To znači da se i oni pitaju.
E sada bi Silajdžić i kompanija u ovakvim uslovima ukidali entitete. Nažalost nemoguća misija. On to veoma dobro zna, ali kako dolaze izbori a on nema šta ponuditi nakon svih onih obećanja i laži, onda treba radikalizirati u ovom slučaju Bošnjačko biračko tijelo i pokupiti glasove. Ne smijemo zaboraviti da ovdje nacionalisti djeluju i opstaju plašeći nas od onih "drugih". I što je veoma čudno, najgrlatiji protivnici ovih promjena pored Silajdžića i kompanije su Srpski radikali i neke stranke sa hrvatskim predznakom.
Zato apsolutno podržavam dogovoreno, jer politika je stvar kompromisa, a objektivno u ovakvim političkim prilikama se više nije ni moglo. I na kraju dogovoreno i potpisano je da ovo nije kraj Ustavnih promjena, nastavak slijedi odmah poslije izbora.
muha_sa

Post by muha_sa »

Haris je svoje rekao davno i to u Dejtonu--on najmanje ima pravo da ukazuje na manjkavost entiteta jer je on stavio potpis na legalizaciju istih al ja sam za funkcionalnu državu a ako će biti funkcionalna i po mjeri čovjeka sa još nekoliko entiteta onda bujrum.Dokazalo se do sad da ova Dejtonska nakarada niti je funkcionalna niti je po mjeri običnog čovjeka al zato je raj za lopove a iste podržava i štiti MZ.
Al-aqsa

Post by Al-aqsa »

Muha=Haris je svoje rekao davno i to u Dejtonu--on najmanje ima pravo da ukazuje na manjkavost entiteta jer je on stavio potpis na legalizaciju istih.

Ne trebamo se zavaravati u vezi Dejtona! Ni Haris, ni Alija, ni Sacirbegovic nisu izmislili Dejton. Dejton je proizvod rata I VELIKIH SILA, a ne naum bosnjackog rukovodstva. A Da bi se doslo do Dejtona, trebalo je prvo GOLORUKO odbraniti Bosnu i Hercegovinu. I ponekad smo malo naivni i bezobrazni u vezi Dejtona. Svi sada pametujemo, i govorimo sta je trebalo a sta nije trebalo uradili ili potpisivati. A svi zaboravljamo da se u Dejtonu radilo o PREGOVARANJU O PREZIVLJAVANJU!!

Mozda je Alija pogrijesio sto je potpisao Dejton, Ali ipak..., da nije, stradalo bi jos vise neduznog naroda i djece. A svaki pametan, normalan, patriota i covjek to nebi dopustio. Jer ipak, bolje je godinama pregovarati nego jos jedan dan ratovati!! Zato smatram da je uz sve manjkavosti, Alija u Dejtonu uradio ono sto je tada bilo naj bolje i naj realnije!
klif

Post by klif »

edinbug wrote:Zato apsolutno podržavam dogovoreno, jer politika je stvar kompromisa, a objektivno u ovakvim političkim prilikama se više nije ni moglo.
Ja bih zbilja volio da znam sta je dogovoreno.

Ti i Prenj odmah prozivate Silajdzica (o kome uzgred licno nemam nikakav stav), koji koliko znam nije ni ucestvovao u pregovorima, tako da je u ovom krugu ustavnih promjena (bude li uopce sljedecih krugova) marginalna licnost.

Budite dobri pa mi recite sta je dogovoreno, jer ne znam.
muha_sa

Post by muha_sa »

Što se mene lično tiće,u Dejtonu se nije smjelo potpisat ime genocidnoj tvorevini pa makar još ratovali---šta sam to još mogao izgubit ?
Dobrovoljno sam se od prvog dana uključio u odbranu svog grada i svoje države i mnogi moji saborci su poginuli u odbrani BiH i zar nije bilo sramotno i IZDAJA potpisat takav sporazum kojim se aminuje genocidna tvorevina ?
Po meni je to IZDAJA. Ostanak terorističke organizacije (SDS)u političkom životu BiH je isto tako IZDAJA a koalicija sa istom je ZLOČIN.
vesela

Post by vesela »

muha_sa wrote:Volio bih doživjet da čujem nekog intelektualca (srbina) iz genocidne tvorevine koji će priznat da je RS genocidna tvorevina u kojoj je ubijeno oko stotinuhiljada nesrba u kojoj je sistematski silovano nekoliko hiljada nesrpkinja i u kojoj je do sad otkriveno i otkopano oko tristo masovnih grobnica.
Vezano za temu:kao da neko nas nešto pita ?Kako su hadje iz medjunarodne zajednice zacrtali tako će biti. Bar je tako ovih 14 godina---opstali smo(BiH) i to im je slaba procjena bila pa su skontali Dejton pa evo ko hoće da ga mijenjaju a u stvari betoniraju genocidnu tvorevinu
za prvi dio posta, muha_sa

te moram pitati da ti, mozda nemas temperaturu?...cisto zbog tog sto i ti i ja znamo da nema sanse da srbin dira u rs...pa bio ga orac ili intelektualac

za drugi dio isto tako sam sigurna da znas da "svijet" ima balkan tacno tamo gdje hoce da ga ima
wels

Post by wels »

Onako,vizionarski.

Opstanak RS, pogledom u dalju buducnost moze se zakljucit da ce ova tvorevina kad tad dovesti do novog sukoba.
edinbug

Post by edinbug »

Da ne bi ovdje pisao šta je dogovoreno, možete i sami pogledati na teletekstu Federalne televizije, str. 157.

Odgovor klifu:
Tačno je da Silajdžić nije direktno učestvovao na pregovorima, ali ne treba zaboraviti da je Belkić, inače jedan od najbližih suradnika Silajdžića gotovo svo vrijeme bio učesnik pregovora, skupa sa Safetom Halilovićem.
Pošto su imali nerealne zahtjeve za predstavnike iz RS-e, i kada su uvidjeli da njihovi zahtjevi ne prolaze, onda su se povukli. Sada se polako povlače, pogotovo nakon izražene podrške Američkog Senata do sada što je postignuto.
Ponavljam, što je najbitnije. Ovo nije kraj kako su nas poslednjih dana uvjeravali Silajdžić i ostali, a bogami nisu za njima zaostajali ni pojedini forumaši. Ustavne reforme se nastavljaju poslije izbora.
Post Reply