Treba li nam ova Historija!?
-
Al-aqsa
#1 Treba li nam ova Historija!?
Dali bi nasa djeca na casu historije trebala uciti o ljudima poput; Kapetana Zajke, generala Dudakovica, generala Mehmeda Alagica, komandanta Bole od Olova, kapetana Hajre, Izeta Nanica, Dine Magode..., te o svim junacima -zlatnim ljiljanima?
Dali bi nasa djeca trebala da uce o svim vaznijim bitkama odbrambeno oslobodilackog rata; bitka na Zuci, bitka za deblokadu Sarajeva...,
Dali su ovi ljudi i dogadjaji vrijedni spomena u knjigama nase djece, ili bi to sve trebalo zaboraviti i okrenuti se buducnosti?
Dali bi nasa djeca trebala da uce o svim vaznijim bitkama odbrambeno oslobodilackog rata; bitka na Zuci, bitka za deblokadu Sarajeva...,
Dali su ovi ljudi i dogadjaji vrijedni spomena u knjigama nase djece, ili bi to sve trebalo zaboraviti i okrenuti se buducnosti?
-
Al-aqsa
Mozda si u pravu, ...ali mozda i NE!
Ono sto nam treba u zivotu je da znamo kako nam se zove drzava, a u to spada i da znamo ko ju stvorio i ko se za nju borio. Jer, bez znanja o onima koji su se za nju borili, nista neznamo o svojoj domovini.
Ali svako ima svoje misljenje!
Ono sto nam treba u zivotu je da znamo kako nam se zove drzava, a u to spada i da znamo ko ju stvorio i ko se za nju borio. Jer, bez znanja o onima koji su se za nju borili, nista neznamo o svojoj domovini.
Last edited by Al-aqsa on 14/03/2006 18:31, edited 1 time in total.
-
tatoo
I to je ok pogled na temu. Ja sam bio pripadnik 5. korpusa, nema problema hajmo uciti djecu ko je Dudak, ko je Tigar, ali hajmo im pokazati i sta oni sad imaju od kuca do lokala, maltene drze cijele gradove, i hajmo im reci sta je sa hiljadama onih koji su isto dali jednak doprinos pa prezivljavaju. Da ne bude ono kao prije sto smo ucili o II svjetskom. Da bude potpuna informacija. Ovo ti govorim za svoj kraj, ostale navedene ne poznajem pa ne mogu o tome.Mozda si u pravu, ...ali mozda i NE!
-
dinash
#8 Re: Treba li nam ova Historija!?
ima profesionalna vojska. pa ko hoce da uci imena generala nek uci.Al-aqsa wrote:Dali bi nasa djeca na casu historije trebala uciti o ljudima poput; Kapetana Zajke, generala Dudakovica, generala Mehmeda Alagica, komandanta Bole od Olova, kapetana Hajre, Izeta Nanica, Dine Magode..., te o svim junacima -zlatnim ljiljanima?
- Bosanac sa dna kace
#9 Re: Treba li nam ova Historija!?
NE ZABORAVI PROSLOSTAl-aqsa wrote:Dali bi nasa djeca na casu historije trebala uciti o ljudima poput; Kapetana Zajke, generala Dudakovica, generala Mehmeda Alagica, komandanta Bole od Olova, kapetana Hajre, Izeta Nanica, Dine Magode..., te o svim junacima -zlatnim ljiljanima?
ZIVI SADASNJOST
MISLI NA BUDUCNOST
-
Joni
#16 Re: Treba li nam ova Historija!?
vrijedni su i te kako ,Al-aqsa wrote:Dali bi nasa djeca na casu historije trebala uciti o ljudima poput; Kapetana Zajke, generala Dudakovica, generala Mehmeda Alagica, komandanta Bole od Olova, kapetana Hajre, Izeta Nanica, Dine Magode..., te o svim junacima -zlatnim ljiljanima?
mnogi koje si spomenuo zavrijedjuju
sve pocasti , neki djelimicno itd.
tu mozda i lezi pravi problem
ko ce napisati pravu istinu i tako izbjeci
"partizanske " price .
-
Al-aqsa
Naravno da su vrijedni, ali eto, ni oni nam nevaljaju sada! Ono sto su oni uradili nije bilo nista, ...izgleda!
Neki kazu, "pogledajte kakvo bogatstvo ima Dudakovic", a ja kao prosjecan gradjanin kazem; sta me briga za njegovo bogatstvo, za mene je ucinio mnogo, odbranio je moju domovinu, u glavnom nije mi ucinio nista zla. A i ako ima veliku kucu, neka ima, zasluzili su!
Ali nama je uvjek vaznije dali Dudakovic zivi u velikoj kuci i sa koliko soba, od njegovih nemjerivih ratnih zasluga za odbranu naroda i drzave! pih... et' kakvi smo!

"General Mehmed Alagić zasigurno spada u sami vrh onoga što obično nazivamo legendarnim u oslobodilačkom bosanskom ratu...S druge strane, Alagić je geografiju okrenuo tumbe, i pretvorio je u strategiju. Do Bosanske krajine se, logično, dolazilo bliže svuda nego iz Travnika, ali je, u Alagićevoj izrnutoj logici, bilo baš najbliže preko Vlašića!"
Ako oni nisu vrijedni skolskih udzbenika, ...ko jeste!?!?
Neki kazu, "pogledajte kakvo bogatstvo ima Dudakovic", a ja kao prosjecan gradjanin kazem; sta me briga za njegovo bogatstvo, za mene je ucinio mnogo, odbranio je moju domovinu, u glavnom nije mi ucinio nista zla. A i ako ima veliku kucu, neka ima, zasluzili su!
Ali nama je uvjek vaznije dali Dudakovic zivi u velikoj kuci i sa koliko soba, od njegovih nemjerivih ratnih zasluga za odbranu naroda i drzave! pih... et' kakvi smo!

"General Mehmed Alagić zasigurno spada u sami vrh onoga što obično nazivamo legendarnim u oslobodilačkom bosanskom ratu...S druge strane, Alagić je geografiju okrenuo tumbe, i pretvorio je u strategiju. Do Bosanske krajine se, logično, dolazilo bliže svuda nego iz Travnika, ali je, u Alagićevoj izrnutoj logici, bilo baš najbliže preko Vlašića!"
Ako oni nisu vrijedni skolskih udzbenika, ...ko jeste!?!?
- stickitout
Opet bacanje na vatru....
A u RS nek ih uce ko su njihovi junaci, a sta li ce tek na taj prijedlog reci komsiluk sa istoka i zapada???
Ja dokone price majko draga.........heroji rata u skolskim knjigama. Daj uzrast predlozi kad da im se pocne prat glava s ljepotanima vicnim vatrenom oruziju.
A u RS nek ih uce ko su njihovi junaci, a sta li ce tek na taj prijedlog reci komsiluk sa istoka i zapada???
Ja dokone price majko draga.........heroji rata u skolskim knjigama. Daj uzrast predlozi kad da im se pocne prat glava s ljepotanima vicnim vatrenom oruziju.
-
Panta Rei
Svakako ih ne treba zaboraviti, ali nemojmo ih ni okivati u zvijezde i praviti mitove od njih.
Pametnije bi bilo da se ne zaborave Abdulah Sidran, Marko Vešović, Nenad Veličković, Miljenko Jergović i ostali pisci i drugi umjetnici. Njih svi vrlo lako zaboravljaju, a to je žalosno.
Pametnije bi bilo da se ne zaborave Abdulah Sidran, Marko Vešović, Nenad Veličković, Miljenko Jergović i ostali pisci i drugi umjetnici. Njih svi vrlo lako zaboravljaju, a to je žalosno.
- manijak1
-
mr__bosnjak
Naravno da se treba ucit. Sana 95 u detalj da znaju, generali da uvijek budu pamceni a kuce, ma treba im i jos veca poslije toga sto su uradili. U Sanskom Mostu imaju vise ulica za koje neznaju kako ce dat ime a nedolazi ideja "Ulica Mehmeda Alagica" ili "Ulica Atifa Dudakovica". Sve se to treba znat, od svih zlocina(a i onih pojedinacnih sa bosanske strane) Cetnika i Ustasa do odbrane:
Crni Labudovi
Brigada Zmaj od Bosne
5 korpus
7 korpus
Avdo Palic
Mehmed Alagic
Atif Dudakovic
Izet Nanic
Jovan Divjak
Stjepan Siber
Sefer Halilovic
Alija Izetbegovic
Haris Silajdzic
i bas svima da biografije znaju
Ako nedaju da to uce i ko god da neda je IZDAJICA. Bosna se nebrani samo ucenjem nego i pamcenjem, i sada ljudi zele da Bosna umre a neki "nasi" dok Bosna umire glas im se necuje...
Crni Labudovi
Brigada Zmaj od Bosne
5 korpus
7 korpus
Avdo Palic
Mehmed Alagic
Atif Dudakovic
Izet Nanic
Jovan Divjak
Stjepan Siber
Sefer Halilovic
Alija Izetbegovic
Haris Silajdzic
i bas svima da biografije znaju
Ako nedaju da to uce i ko god da neda je IZDAJICA. Bosna se nebrani samo ucenjem nego i pamcenjem, i sada ljudi zele da Bosna umre a neki "nasi" dok Bosna umire glas im se necuje...
- manijak1
Đe je Gardijska brigada ?