Ukidanje entiteta??
-
cevapXXL
#1 Ukidanje entiteta??
Vozdra, sellam, dobar dan itd....
Kada covjek posmatra druge "normalne" zemlje tek onda moze se vidjeti koliko smo mi unazad sa nasim uredenjem drzave. Neznam kako vi vidite tu situaciju al ja je vidim kao formulu: imamo 3 predsjednika (koji beru veliku lovu) + 3 podpredsjetnika (koji takode beru lovu) + 2 entiteta x ministarstva u tim entitetima (koji pojedose sve financije) = raja nema para ni posla
Posto nas ovdje ima razlicitih vjeroispovjesti (nacija necu reci posto smo svi jedne tj. bh-gradani), interesuje me vase misljenje!
Normalno da u BiH nece da dolaze strani investitori da ulazu svoje pare kada nam je situacija ovakva nazalost kakva jest. Citam neke postove ovdje koji govore o RS o HB o FBiH pa mi nije jasno kako neki ljudi misle na buducnost tj. da mu je svejedno da kada ostari on a i njegova djeca ako ovako ostane nece vecina imati ni jednoga feninga uplacenog u penzioni fond a oni sto uplacuju svejedno nemaju nista od toga (pogledaj formulu).
Kada covjek posmatra druge "normalne" zemlje tek onda moze se vidjeti koliko smo mi unazad sa nasim uredenjem drzave. Neznam kako vi vidite tu situaciju al ja je vidim kao formulu: imamo 3 predsjednika (koji beru veliku lovu) + 3 podpredsjetnika (koji takode beru lovu) + 2 entiteta x ministarstva u tim entitetima (koji pojedose sve financije) = raja nema para ni posla
Posto nas ovdje ima razlicitih vjeroispovjesti (nacija necu reci posto smo svi jedne tj. bh-gradani), interesuje me vase misljenje!
Normalno da u BiH nece da dolaze strani investitori da ulazu svoje pare kada nam je situacija ovakva nazalost kakva jest. Citam neke postove ovdje koji govore o RS o HB o FBiH pa mi nije jasno kako neki ljudi misle na buducnost tj. da mu je svejedno da kada ostari on a i njegova djeca ako ovako ostane nece vecina imati ni jednoga feninga uplacenog u penzioni fond a oni sto uplacuju svejedno nemaju nista od toga (pogledaj formulu).
-
mr2
#2 Re: Ukidanje entiteta??
pogledaj belgiju ...koliko dugo je njima trebalo da naprave drzavu, koja kolko tolko funkcijonise.....cevapXXL wrote:Vozdra, sellam, dobar dan itd....
-
cevapXXL
Nezaboravi samo da belgijanci nisu balkanci 
A kako iskustva pokazuju dugo ce nama dugo trebat ako i ne 10 do 15 generacija da i mi pocnemo da pravimo drzavu kakva treba da bude
Mi smo samo drzava sa oko 4 miliona stanovnika a od toga 30 % politicara koji nista nerade osim sire nacionalizam kako bi ostali na stolici.
A kako iskustva pokazuju dugo ce nama dugo trebat ako i ne 10 do 15 generacija da i mi pocnemo da pravimo drzavu kakva treba da bude
Mi smo samo drzava sa oko 4 miliona stanovnika a od toga 30 % politicara koji nista nerade osim sire nacionalizam kako bi ostali na stolici.
-
cevapXXL
Ma ako ovako nastavimo u BiH misliti ne samo da necemo ukinuti ni kantone ni entitete nego cemo jos napraviti podkantone i podentitete (nemislim sada na tebe nego uopste na nas i nasu raju)da pamtis wrote:hebes drzavu koja entitene nema![]()
![]()
,a sad ozbiljno hajmo prvo kantone ukinuti, manji cu od entitea lakse za porobit
-
senada
entiteti su idealan prekrivac suvisnih, nepotrebnih kantona....ali i ekonomsko socijalnog koplapsa.... stranke koje su docekale i do danas uspjele spasavati entitete, kantone, odnosno same sebe, uvijek ce inicirati samo pricu o kojekakvim ukidanjima... jedino sto ovoj zemlji treba je ukidanje profitabilnih kompanija sda & sds & hdz & sbih
-
gora
Ukidanje etiteta...kakva glupost!
Nije Srpska nesto sto se moze dekretom "ukinuti"...
Nije Srpska stvarana u Tuzli ili Zenici,u Vasingtonu ili Briselu,da bi tamo bila ukinuta...
Ovdje se vode stvarno nezrele i smijesne polemike...
Vi u FBiH necete nikada ukinuti Srpsku,jer to narod u njoj ne zeli!
To je kao da ja u BL zelim da "ukinem" Hrvatsku!?
Morate se pomiriti da se Vi iz Sarajeva vise nikada sami necete upravljati sa Srpskom!
Sto prije ovo razumijeta,bolje po vas...
Nije Srpska nesto sto se moze dekretom "ukinuti"...
Nije Srpska stvarana u Tuzli ili Zenici,u Vasingtonu ili Briselu,da bi tamo bila ukinuta...
Ovdje se vode stvarno nezrele i smijesne polemike...
Vi u FBiH necete nikada ukinuti Srpsku,jer to narod u njoj ne zeli!
To je kao da ja u BL zelim da "ukinem" Hrvatsku!?
Morate se pomiriti da se Vi iz Sarajeva vise nikada sami necete upravljati sa Srpskom!
- seljak_cojek
Naravno, nije dekretom ni stvorenagora wrote: Nije Srpska nesto sto se moze dekretom "ukinuti"...
Nije "narod" želio ni: jedinstvene dokumente (pasoš i lična), jedinstvene tablice, državnu zastavu, državni grb, državnu himnu, državnu vladu, državnu SIPA-u, državnu valutu, državno Ministarstvo odbrane, državno ...................gora wrote: Vi u FBiH necete nikada ukinuti Srpsku,jer to narod u njoj ne zeli!
Sve je samo pitanje vremena a ne trenutnih želja "naroda"
-
gora
senada wrote:mi necemo ukidati rs ali hocemo ukinuti sda a samim tim i federaciju bez koje nema sds-a ni rs-a.gora wrote:Vi u FBiH necete nikada ukinuti Srpsku,jer to narod u njoj ne zeli!
Logika ti je ultra-sega-mega straobalna...
Vi mozte da poukidate u FBiH sta god hocete,ali Srpska stoji i dalje...
Mislima da Srpska ima veze sa FBiH jednako kao sa bilo kojom drzavom u Evropi.
Ipak,jasno nam je da je Srpska zasad zarobljena u jednoj drzavi u kojoj Vi hocete da gazdujete.
Nema potrebe da se mucite.
Prvom pogodnom prilikom moracete da spoznate realnost,a to je da narod Srpske plebiscitarnom vecinom NE ZELI da zivi sa vama u istoj drzavi i ne zeli da se seli iz nje(znam da bi dio diskutanata zelio da istjera sve stanovnike Srpske iz nje).
Najbolje da se sto prije dogovorimo oko toga,jer ovo stanje je lose i Vama kao i nama!
Jedino gore od ovoga je jednistvena i unitarna Bosna!
-
Prenj
Snovi pusti neutemeljeni ...gora wrote: ...
Prvom pogodnom prilikom moracete da spoznate realnost,a to je da narod Srpske plebiscitarnom vecinom NE ZELI da zivi sa vama u istoj drzavi i ne zeli da se seli iz nje(znam da bi dio diskutanata zelio da istjera sve stanovnike Srpske iz nje).
Najbolje da se sto prije dogovorimo oko toga,jer ovo stanje je lose i Vama kao i nama!
Sta mislis zasto su Albanci 1981. izasli sa parolom Kosovo - Republika?
-
gora
Obzirom da to pobrojano nije zelio narod,onda je to protiv naroda!seljak_cojek wrote:Naravno, nije dekretom ni stvorenagora wrote: Nije Srpska nesto sto se moze dekretom "ukinuti"...
Nije "narod" želio ni: jedinstvene dokumente (pasoš i lična), jedinstvene tablice, državnu zastavu, državni grb, državnu himnu, državnu vladu, državnu SIPA-u, državnu valutu, državno Ministarstvo odbrane, državno ...................gora wrote: Vi u FBiH necete nikada ukinuti Srpsku,jer to narod u njoj ne zeli!
A ono sto je protiv naroda,to cemo da odbacimo posto to nije odrzivo!
Imali smo mi i ranije iskustva sa nametnutim drzavama(od Otomanske imperije do Treceg Rajha i njohove NDH),pa ih vise nema ovdje daas!
Ako je istorija uciteljica zivota,onda vam je jasno da ce tako biti i sa Vasom drzavom,kojm bi da upravljate i Sarajeva,a da u Srpskoj nikog ne pitate.
Sto kaze Peter Kocic:
UKOPACIJA!
-
gora
Paw ako vuces paralelu izmedju zelja Albanaca na Kosmetu i Srba u Srpskoj,onda ti je jasno da bi svi mogli da dozivimo ono kroz sta danas prolazi Srbija sa svojom juznom pokrajinom!Prenj wrote:Snovi pusti neutemeljeni ...gora wrote: ...
Jedno si zaboravio:
Albanci su nacionalna manjina u Srbiji ( oko 20%)
Srbi u BiH nisu ( preko 30%)
-
Reina
gora wrote:Obzirom da to pobrojano nije zelio narod,onda je to protiv naroda!seljak_cojek wrote:Naravno, nije dekretom ni stvorenagora wrote: Nije Srpska nesto sto se moze dekretom "ukinuti"...
A ono sto je protiv naroda,to cemo da odbacimo posto to nije odrzivo!
Imali smo mi i ranije iskustva sa nametnutim drzavama(od Otomanske imperije do Treceg Rajha i njohove NDH),pa ih vise nema ovdje daas!
Ako je istorija uciteljica zivota,onda vam je jasno da ce tako biti i sa Vasom drzavom,kojm bi da upravljate i Sarajeva,a da u Srpskoj nikog ne pitate.
Sto kaze Peter Kocic:
UKOPACIJA!
![]()
![]()
ma pitat ce taj narod vas dokle mislite srat dosta je njima sranja i
cetnikovanja... nego jel ovo predizborna kampanja
-
gora
Pa i Srbi su bili suveren narod u SR Hrvatskoj,pa ih je onda HV zajedno sa ABH i Atifom Dudakovicem istjerala iz Krajine!mashenka wrote:ma samo sto nije crpucknula a on bi da je rs i drzava....
i ne znam zasto bi ti imao vise prava na bilo koji dio teritorije ...
to je MOJE koliko i tvoje...
-
Tuzlanka25
@gora
Ja fakat ne znam kad cete se vi u RS-u okanit te separativne politike. Sta ocekujete i da se otcijepite od Federacije - blagostanje? Ekonomski prosperitet? Stabilnost? Pripajanje SiCG?
Pa, plivate u problemima! Mislim, prvo - GDP vam je nizi nego u FBiH, plate i penzije takodjer, infrastruktura da i ne govorim. Od cega mislite zivjeti? Krijete ratne zlocince, a evo vam odmah preko Drine najbolji dokaz sta EU radi sa zemljama koje kriju ratne zlocince - pa ukopali biste se sami!
U biti biste trebali biti sretni sto ste jos u BiH, jer vas majka Srbija ne bi ni pincetom prihvatila da se otcijepite, ako je to ono na sto ciljate i o cemu sanjate. Dosta je njima problema sa Kosovom i Crnom Gorom, vi ste za njih bili i ostat cete Bosanci, da li sa pridjevom ili bez.
A Bosna i Hercegovina je bila, jeste i bice od Save do Neretve. Pa, sad vi mozete to akceptirati ili ne. Vi ste svoje "ispricali" u presudnim godinama, sada mi imamo rijec.
Ja fakat ne znam kad cete se vi u RS-u okanit te separativne politike. Sta ocekujete i da se otcijepite od Federacije - blagostanje? Ekonomski prosperitet? Stabilnost? Pripajanje SiCG?
Pa, plivate u problemima! Mislim, prvo - GDP vam je nizi nego u FBiH, plate i penzije takodjer, infrastruktura da i ne govorim. Od cega mislite zivjeti? Krijete ratne zlocince, a evo vam odmah preko Drine najbolji dokaz sta EU radi sa zemljama koje kriju ratne zlocince - pa ukopali biste se sami!
U biti biste trebali biti sretni sto ste jos u BiH, jer vas majka Srbija ne bi ni pincetom prihvatila da se otcijepite, ako je to ono na sto ciljate i o cemu sanjate. Dosta je njima problema sa Kosovom i Crnom Gorom, vi ste za njih bili i ostat cete Bosanci, da li sa pridjevom ili bez.
A Bosna i Hercegovina je bila, jeste i bice od Save do Neretve. Pa, sad vi mozete to akceptirati ili ne. Vi ste svoje "ispricali" u presudnim godinama, sada mi imamo rijec.
-
gora
Znamo mi kako je kada o nama "brinu" iz Sarajeva...ma pitat ce taj narod vas dokle mislite srat dosta je njima sranja i
"Brinuli" ste o Srbima iz Sarajeva na teritoriji FBiH,pa Srba vise nema tamo...
Problem u Vama je sto sve sto je vas podsjeca na srpsko,Vi proglasavate velikosrpsko i cetnicko!
Nema vise gazdovanja nad Srpskom iz Sarajeva,a Vi cete morati u RS (zajedno sa Srbaima i ostalima) da stvarate gradjansku drzavu,ako vam je do gradjanstva...
-
Reina
eh pa da nije bilo agresije i sna o velikoj srbiji , haman sto sugora wrote:Pa i Srbi su bili suveren narod u SR Hrvatskoj,pa ih je onda HV zajedno sa ABH i Atifom Dudakovicem istjerala iz Krajine!mashenka wrote:ma samo sto nije crpucknula a on bi da je rs i drzava....
i ne znam zasto bi ti imao vise prava na bilo koji dio teritorije ...
to je MOJE koliko i tvoje...
trazili to i dobili....
-
Prenj
Ne mozemo nista ni slicno dozivjeti. Albanci, da nije bilo Slobe, ne bi nikada dobili nezavisnost. Ovako, jos koji dan i uradili su posao.gora wrote:Paw ako vuces paralelu izmedju zelja Albanaca na Kosmetu i Srba u Srpskoj,onda ti je jasno da bi svi mogli da dozivimo ono kroz sta danas prolazi Srbija sa svojom juznom pokrajinom!Prenj wrote:Snovi pusti neutemeljeni ...gora wrote: ...
Jedno si zaboravio:
Albanci su nacionalna manjina u Srbiji ( oko 20%)
Srbi u BiH nisu ( preko 30%)
Opet te pitam, zasto Albanci nisu napravili referendum 1981. ili 1992. kada su to radile sve republike bivse YU?
Zasto u Vojvodini nije bilo refernduma 1992.?
Zasto referendume do sada nisu napravili Baski, Kurdi, Katalonci?
-
Reina
gora wrote:Znamo mi kako je kada o nama "brinu" iz Sarajeva...ma pitat ce taj narod vas dokle mislite srat dosta je njima sranja i
"Brinuli" ste o Srbima iz Sarajeva na teritoriji FBiH,pa Srba vise nema tamo...
.[/b]
jah.... znam kako je Srbima u FBiH, bjeze iz tih vukojebina evo ih
kod mene ovdje.... a ti mozes sad lagati i servirati ljudima price ...hajde znamo se...
-
ares
gora ba, ukino bi rs i dodik i sds i pdp i svi ostale stranke iz rs...samo izgubit ce na sledeceim izborima..oni su dovoljno "pametni" da znaju sta je bitno jednoj drzavi kako teba da bude uredjena..nego je frka sto ce popusit nai zborima...
helem mic po mic... a ako je istorija uciteljica neka onda vi srbi treba dobro da znate da se ne trebate upletati ni u kakve konflikte...jer rat u zivotu dobili niste....
citav u profilu (austrijski politicki magazin) neki dan kako ismijavaju srbijju i sve sto je srpsko... porede vas sa nokijom sa svakim novim izdanjem manja i manja.... pljuje cijeli svijet po vama jer znaju svi dobro koja ste bagra....
cast pojedincima!! srbija je zaokupljena svojim problemima i nema vremena za jednu rs vise... milos vas je hebo... jos vas hebe kao i radikali i vas sds...eto vam rs..umrite od galdi u njoj..imate jedan grad bl i nista vise u njoj...tuzlasnki kanotn ima vec budzet nego cijeli rs... hebo vas ona kad ste glupi...umrite od gladi pa ce te onda progoovriti debili jedni neotesani.... seljaci najveci zive tamo...srpski sume, srpsko vode, srpska posta... srpski vadzuih...pa vi ste bolesni...
helem mic po mic... a ako je istorija uciteljica neka onda vi srbi treba dobro da znate da se ne trebate upletati ni u kakve konflikte...jer rat u zivotu dobili niste....
citav u profilu (austrijski politicki magazin) neki dan kako ismijavaju srbijju i sve sto je srpsko... porede vas sa nokijom sa svakim novim izdanjem manja i manja.... pljuje cijeli svijet po vama jer znaju svi dobro koja ste bagra....
cast pojedincima!! srbija je zaokupljena svojim problemima i nema vremena za jednu rs vise... milos vas je hebo... jos vas hebe kao i radikali i vas sds...eto vam rs..umrite od galdi u njoj..imate jedan grad bl i nista vise u njoj...tuzlasnki kanotn ima vec budzet nego cijeli rs... hebo vas ona kad ste glupi...umrite od gladi pa ce te onda progoovriti debili jedni neotesani.... seljaci najveci zive tamo...srpski sume, srpsko vode, srpska posta... srpski vadzuih...pa vi ste bolesni...