Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Pa ljudi se baš ne snalaze s glagolima izvinuti i izviniti. Uglavnom ih ne znaju deklinirati pravilno. A navodno su završili srednju (ili čak fakultet).
dodao bih,
"velika vecina ljudi i bla bla bla"..
uvijek sam se pitao koja je to manja vecina. nije li dovoljno reci "vecina ljudi" ?????? zna se sta je manjina.
pa onda, "par ljudi mi je reklo"... par je cipela, par je rukavica itd itd.
Ispričavam se ali ja volim da letim bez nekontroliranog prizemljenja ........tj. padanja .
Šta rade silni lektori ?
1. Prodaju srećke ?
2. Kupuju prodaju certifikate
3. Sastavljaju pravilnike kladionica ?
4. Lete od izdavača do izdavača ?
5. Još imaju diplomski ?
Većina televizija i nema lektora. Kao da je njima stalo da plaćaju nekoga da im pametuje i uči ih kako da govore. Čini mi se da lektore imaju sami javni servisi, a i oni samo u nekim redakcijama i očigledno im ne gledaju sve. Ili su možda pojedini malo manje sposobni.
Panta Rei wrote:Pa ljudi se baš ne snalaze s glagolima izvinuti i izviniti. Uglavnom ih ne znaju deklinirati pravilno. A navodno su završili srednju (ili čak fakultet).
Panta Rei wrote:Pa ljudi se baš ne snalaze s glagolima izvinuti i izviniti. Uglavnom ih ne znaju deklinirati pravilno. A navodno su završili srednju (ili čak fakultet).
bezzeze wrote:dodao bih,
uvijek sam se pitao koja je to manja vecina. nije li dovoljno reci "vecina ljudi" ?????? zna se sta je manjina.
Pa vecina je i 51% a i 99%, tako da je prihvatljiva "velika vecina"...
wtf
UPS, do mene je...
To je lapsus calami, nisam razmišljao, mahinalno sam pisao.
Al' džaba mi se sad pravdati, jel' de?
Iz tvoga obrazlozenja onda su velika i mala manjina, te mala vecina sve prihvatljive izvedbenice.
I sam objasnjavas da sa, "velika vecina" ne preciziras citatelju o kojoj se brojnosti radi. Ostavljas istog da nagadja je li to 53% ili 79% ili 99. Dakle, "vecina od 78% ljudi" zvuci logicnije.
Daj mi dokaze da je "velika vecina" ispravno i odmah cu nauciti primjenjivati isto.
Iz tvoga obrazlozenja onda su velika i mala manjina, te mala vecina sve prihvatljive izvedbenice.
I sam objasnjavas da sa, "velika vecina" ne preciziras citatelju o kojoj se brojnosti radi. Ostavljas istog da nagadja je li to 53% ili 79% ili 99. Dakle, "vecina od 78% ljudi" zvuci logicnije.
Daj mi dokaze da je "velika vecina" ispravno i odmah cu nauciti primjenjivati isto.
Sijetih se jos jedne
"cirka, negdje oko.... ".
"Cirka oko" je sasvim druga prica. To je spoj rijeci koje imaju isto znacenje.
"Velika vecina" ne znaci automatski da postoji i "mala vecina". U svim jezicima svijeta postoje fraze koje kad se razlazu tako kako ti cinis, moze se o tome cumurati do sutra. To je jednostavno tako...
kub lajkan wrote:
Sijetih se jos jedne
"cirka, negdje oko.... ".
"Cirka oko" je sasvim druga prica. To je spoj rijeci koje imaju isto znacenje.
"Velika vecina" ne znaci automatski da postoji i "mala vecina". U svim jezicima svijeta postoje fraze koje kad se razlazu tako kako ti cinis, moze se o tome cumurati do sutra. To je jednostavno tako...
"cirka oko" je bilo usput, nevezano....
A, " to je jednostavno tako", ko kaze da je to tako?
Daj mi stivo, materiju da naucim.
Često se u medijima može čuti i pogrešna upotreba riječi zadnji. Zadnji sastanak komisije, zadnja utakmica reprezentacije,...
Ovako je to objasnio pokojni Bato Zurovac u emisiji Liga mladih lingvista, a meni se, do bola, urezalo u "znanje":
Svaka riječ ima svoju suprotnu riječ, suprotnost. Suprotno od zadnji je prednji. Suprotno od posljednji je prvi.
Zadnji i prednji dio tramvaja, autobusa,... =ok!
Zadnji sastanak komisije? Prednji sastanak komisije=nemoguće!
Zadnja utakmica reprezentacije? Prednja utakmica reprezentacije=nemoguće!
Posljednji sastanak i posljednja utakmica=ok!
U zadnje vrijeme? U prednje vrijeme? Koje je prednje vrijeme, ono pred nama ili ono što je prošlo? Pravilno: U posljednje vrijeme.
To se zove "trazenje dlake u jajetu". Ne vidim razloga zasto "zadnji" i "posljednji" ne bi bili sinonimi, kao sto to i jesu?
To je reduciranje broja razlicitih znacenja neke rijeci. Jezik je bogat. Ne mozemo uzimati samo neka znacenja kao ispravna, a druga kao neispravna. Pritom ne mislim na znacenja koja vaze samo u govornom jeziku (pa bi neka od njih mogla biti samo regionalnog karaktera), nego i znacenja koja su zapisana u rjecnicima.
Rjecnik daje ova znacenja rijeci ZADNJI:
1. koji je odzada, straznji
2. koji se nalazi na kraju reda ili niza, posljednji
kub lajkan wrote:To se zove "trazenje dlake u jajetu". Ne vidim razloga zasto "zadnji" i "posljednji" ne bi bili sinonimi, kao sto to i jesu?
To je reduciranje broja razlicitih znacenja neke rijeci. Jezik je bogat. Ne mozemo uzimati samo neka znacenja kao ispravna, a druga kao neispravna. Pritom ne mislim na znacenja koja vaze samo u govornom jeziku (pa bi neka od njih mogla biti samo regionalnog karaktera), nego i znacenja koja su zapisana u rjecnicima.
Rjecnik daje ova znacenja rijeci ZADNJI:
1. koji je odzada, straznji
2. koji se nalazi na kraju reda ili niza, posljednji
kub lajkane,
Ne bih se upuštao u raspravljanje jer nisam jezički stručnjak, niti su mi mediji profesija. Jednostavno, slušao sam Batinu Ligu i čovjek je objasnio onako kako sam naveo.
P.S.
Još samo da dodam:
Treba razoriti Kartaginu, demontirati gt RS i ostale tekovine genocida i agresije na BiH!
bezzeze wrote:A, " to je jednostavno tako", ko kaze da je to tako?
Daj mi stivo, materiju da naucim.
Pa ti ako ne kontas smisao fraza u nekom jeziku onda se malo raspitaj. Nemaju one tu vrstu logike koju ti ocekujes...
Ti cijelo vrijeme nista nisi rekao.
Ko je otac "fraze" "velika vecina"?. Kako znas da je to ispravno. Daj me nauci, dokazi ispravnost rijeci.
Kakav je odgovor "ako ne kontas ....onda se malo raspitaj" ?. Sta mislis da sad radim?. "To je jednostavno tako" . kakva su to razmisljanja, postavke i naucna dostignuca?.
Ti, ili si skrt na znanju ili polovicno poznajes tematiku.