General Podžić o prisustvu prijemu povodom Dana RS
-
Superbalija
#1 General Podžić o prisustvu prijemu povodom Dana RS
Samo sam izvršio naređenje ministra Nikole Radovanovića
Nije moje komentirati političke odluke * Bećirbašić kaže da ne bi otišao čak i da je dobio Čavićevu pozivnicu * Oštro reagiranje SDA
Načelnik Zajedničkog štaba BiH general Sifet Podžić, komentirajući svoj odlazak u Banju Luku gdje je 8. januara prisustvao prijemu koji je povodom Dana RS i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana organizirao predsjednik RS Dragan Čavić, kaže da je samo izvršio naređenje državnog ministra odbrane, onako kako mu to Zakon o odbrani BiH nalaže.
Vezan Zakonom
- Prema tome, nije moje komentirati političke odluke. Ponavljam, moram se pridržavati onoga što kažu ministar i Zakon. Reagiranja na moj odlazak u Banju Luku također ne želim komentirati jer mi je to Zakonom o odbrani BiH strogo zabranjeno - pojašnjava za "Dnevni avaz" general Podžić.
Osim njega, na Čavićevom prijemu bili su i državni ministar odbrane Nikola Radovanović te načelnik Operativne komande general Vlado Džoić. Radovanovićev zamjenik Enes Bećirbašić nije ni dobio pozivnicu.
- Poziv osim mene nisu dobili ni drugi generali iz Zajedničkog štaba i Operativne komande. Mislim da mi tamo, na prijemu povodom Dana RS, nije mjesto. Da su me i pozvali, ne bih otišao - kaže Bećirbašić za "Dnevni avaz".
Podžićevo prisustvo na Čavićevom prijemu u SDA su ocijenili sramotnim. U saopćenju za javnost, između ostalog, stoji:
Ljudska prava
- SDA smatra da je prisustvovanje obilježavanju Dana RS, tvorevine koja je nastala kao rezultat genocida i protjerivanja nesrpskog stanovništva, neodgovorno i neprimjereno, a posebno ako su u pitanju visoki funkcioneri BiH. Sramotno je da se na takav način negira postojanje pripadnika drugih naroda u RS i odobrava kršenje osnovnih ljudskih prava u ovom bh. entitetu.
E. SARAČ
Mislim da ovaj u najmanju ruku zasluzuje izgon iz vojske i prezir od strane naroda a da ne govorim o drugim mjerama...
Nije moje komentirati političke odluke * Bećirbašić kaže da ne bi otišao čak i da je dobio Čavićevu pozivnicu * Oštro reagiranje SDA
Načelnik Zajedničkog štaba BiH general Sifet Podžić, komentirajući svoj odlazak u Banju Luku gdje je 8. januara prisustvao prijemu koji je povodom Dana RS i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana organizirao predsjednik RS Dragan Čavić, kaže da je samo izvršio naređenje državnog ministra odbrane, onako kako mu to Zakon o odbrani BiH nalaže.
Vezan Zakonom
- Prema tome, nije moje komentirati političke odluke. Ponavljam, moram se pridržavati onoga što kažu ministar i Zakon. Reagiranja na moj odlazak u Banju Luku također ne želim komentirati jer mi je to Zakonom o odbrani BiH strogo zabranjeno - pojašnjava za "Dnevni avaz" general Podžić.
Osim njega, na Čavićevom prijemu bili su i državni ministar odbrane Nikola Radovanović te načelnik Operativne komande general Vlado Džoić. Radovanovićev zamjenik Enes Bećirbašić nije ni dobio pozivnicu.
- Poziv osim mene nisu dobili ni drugi generali iz Zajedničkog štaba i Operativne komande. Mislim da mi tamo, na prijemu povodom Dana RS, nije mjesto. Da su me i pozvali, ne bih otišao - kaže Bećirbašić za "Dnevni avaz".
Podžićevo prisustvo na Čavićevom prijemu u SDA su ocijenili sramotnim. U saopćenju za javnost, između ostalog, stoji:
Ljudska prava
- SDA smatra da je prisustvovanje obilježavanju Dana RS, tvorevine koja je nastala kao rezultat genocida i protjerivanja nesrpskog stanovništva, neodgovorno i neprimjereno, a posebno ako su u pitanju visoki funkcioneri BiH. Sramotno je da se na takav način negira postojanje pripadnika drugih naroda u RS i odobrava kršenje osnovnih ljudskih prava u ovom bh. entitetu.
E. SARAČ
Mislim da ovaj u najmanju ruku zasluzuje izgon iz vojske i prezir od strane naroda a da ne govorim o drugim mjerama...
-
Prenj
A zasto bi sad vojnik ispastao zbog politike?
Zasto da se kola lome na onima koji ovu gadnu kasu nit'su spremali nit' ih je ko ista tada pitao.
Treba kritikovati prvenstveno onog politicara koji je priznao RS - rezultat genocida i agresije.
Ko je kriv sto je RS priznata?
To je pravi krivac koji zasluzuje prezir naroda!
Zasto da se kola lome na onima koji ovu gadnu kasu nit'su spremali nit' ih je ko ista tada pitao.
Treba kritikovati prvenstveno onog politicara koji je priznao RS - rezultat genocida i agresije.
Ko je kriv sto je RS priznata?
To je pravi krivac koji zasluzuje prezir naroda!
Last edited by Prenj on 12/01/2006 11:58, edited 1 time in total.
-
Prenj
Ma oni su "morali"! Oni uvijek nesto "moraju", biti u koaliciji sa SDS-om, odbijati zabranu SDS-a, pregovarati sa ratnim zlocincima.edu wrote:sta li je onda zasluzio tihic sto je zvao covica na iftar..![]()
..ili aljo..kad je rekao "mogu ja s krajisnikom"..
![]()
![]()
A kada vojnik izvrsi nalog svog ministra, i ode na prijem oko RS-a, on je sad ko kriv za nesto.
Nidje pameti, ni logike u tome.
-
edu
a sto ti ozbiljno komentarises mediokritetske komentare..Prenj wrote:Ma oni su "morali"! Oni uvijek nesto "moraju", biti u koaliciji sa SDS-om, odbijati zabranu SDS-a, pregovarati sa ratnim zlocincima.edu wrote:sta li je onda zasluzio tihic sto je zvao covica na iftar..![]()
..ili aljo..kad je rekao "mogu ja s krajisnikom"..
![]()
![]()
A kada vojnik izvrsi nalog svog ministra, i ode na prijem oko RS-a, on je sad ko kriv za nesto.
Nidje pameti, ni logike u tome.
-
kub lajkan
Kao i u mnogim slicnim situacijama SDA se bavi posljedicama a ne uzrocima.
Posljedice su: postojanje takvih praznika protiv kojih ce kukati i sama podjela zemlje kakva jest.
Da imaju obraza bavili bi se uzrocima: zasto se ne rijesi zakonsko regulisanje praznika i zasto nam je uopste zemlja podijeljena kako jest?
Jer njihova politika je pomogla da se dodje do ovakvih posljedica...
Posljedice su: postojanje takvih praznika protiv kojih ce kukati i sama podjela zemlje kakva jest.
Da imaju obraza bavili bi se uzrocima: zasto se ne rijesi zakonsko regulisanje praznika i zasto nam je uopste zemlja podijeljena kako jest?
Jer njihova politika je pomogla da se dodje do ovakvih posljedica...
-
kub lajkan
Jeboteee koja je to nebuloza... Javno zagovarati neposluh u vojnoj hijerarhiji... Kao da je to necija druga vojska pa joj treba odbijati poslusnost...Prenj wrote:A kada vojnik izvrsi nalog svog ministra, i ode na prijem oko RS-a, on je sad ko kriv za nesto.
-
kub lajkan
Ma to se hiljadu puta moze sresti u njihovoj politici... ONI nesto predloze, ONI izglasaju, ONI donesu zakone, a nakon nekog vremena zapnu (valjda kasno vide da su se zayebali!) protiv toga k'o magarci... kao da je to neko drugi donio protiv njihove volje, kao da je palo s Marsa...furlan wrote:To je sav paradoks Bosanske drzave.
Oni koji su je uspostavili i potpisali ovakvu kakva jeste, sada osudjuju vojnika jer izvrsava naredjenja nadredjenih.Degutantno jeste ali to je nama nasa borba dala.Ne mogu oni nasrati koliko mi mozemo pojesti.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
ima vec tema o aliji...ali
pa koji K su onda dozvolili da se potpisom ovjekovjeci ta ista RS?Ljudska prava
-
car-x
na mjestu ovog generala, ne bih otiso na prijem. kad bi me poslije u najgorem slucaju ministar prozvao i pozvao na raport, i jos dao otkaz, napravio bi frku oko toga, a mislim da do tog ne bi doslo..
elem, dostojanstva nam fali i fali nam razmisljanja svojom sopstvenom glavom..
-
kub lajkan
U vojsci vaze drugi zakoni... Hijerarhija se temelji na ispunjavanju obaveza, a razmisljanje svojom glavom nije pozeljno...car-x wrote:na mjestu ovog generala, ne bih otiso na prijem. kad bi me poslije u najgorem slucaju ministar prozvao i pozvao na raport, i jos dao otkaz, napravio bi frku oko toga, a mislim da do tog ne bi doslo..
Inace, tip o kojem je rijec je dosao u takvu situaciju da sta god je uradio ispao bi donji...
-
digger
#18 Re: General Podžić o prisustvu prijemu povodom Dana RS
Poznavanje zakona i vojnih propisa nisu ti najjace strane.Superbalija wrote:Mislim da ovaj u najmanju ruku zasluzuje izgon iz vojske i prezir od strane naroda a da ne govorim o drugim mjerama...
I kakve veze ima citav tekst da je vrijedan postavljanja? Pa nije otisao na Ravnu Goru po svom cejfu. A da je bio pozvan od banjaluckog muftije, to bi bilo u redu?
Na kraju bombastican zakljucak: "...prezir od strane naroda..."
Pateticno.
- Drvosjeca iz Dejcica
#19 Re: General Podžić o prisustvu prijemu povodom Dana RS
Ma sta druge mjere, ja bih ga namah na lomacu na sred Marijin Dvora da onako crvci bez kapi ulja...Superbalija wrote:
-
car-x
moze se to dvojako posmatrati.. s jedne strane, koliko je moralno biti na bilo cemu sto slavi i velica republiku srpsku, za koju svi znamo kako i na cemu je nastala.. jos kao "bosnjak" (u vojsci nema opcije da si bosanac, dozivio na svojoj kozi) koji ode na jedan takav skup, bez obzira o hijerarhijskog poziciji.. na njegovom mjestu, ja ne bi otiso, pa i po cijenu da dobijem otkaz.. to je dostojanstvo o kojem sam govorio.. vaditi se da je to bila "samo naredba" i izvrsavanje iste je pravo jeftino i to je onaj nedostatak dostajanstva o kojem sam prico..kub lajkan wrote:U vojsci vaze drugi zakoni... Hijerarhija se temelji na ispunjavanju obaveza, a razmisljanje svojom glavom nije pozeljno...car-x wrote:na mjestu ovog generala, ne bih otiso na prijem. kad bi me poslije u najgorem slucaju ministar prozvao i pozvao na raport, i jos dao otkaz, napravio bi frku oko toga, a mislim da do tog ne bi doslo..
Inace, tip o kojem je rijec je dosao u takvu situaciju da sta god je uradio ispao bi donji...
(isto tako, kod nas nijedan politicar nije podnio ostavku zbog nekog ociglednog propusta, pa tako donekle razumijem ovog generala koji bi otiso i na mjesec da mu je to pretpostavljeni reko.. )
to da se u vojsci ne razmislja svojom glavom, to stoji.. ali opet ako mi starjesina kaze da skocim u bunar, glatko cu ga odjebat.. kakve god posljedice bile.. eh ovaj general je skocio u bunar..
s druge strane, svoj amin na ime i prostor i sve ostalo republike srpske dali su manje vise svi uslovno kazano bosnjacki politicari, koji se zadnje desetljece vuku po nasoj politickoj sceni.. zasto bi sad trebalo prozivati ovog generala posebno, koji nije uradio nista drugacije od kompletne SDA, koja na svim nivoima vlasti koalira sa SDS-om??
eh zato velim da treba malo vise da razmisljamo svojom glavom..
-
car-x
a s ovim bi se mozda i slozio.. samo se namece pitanje, ako se odvaja vojska od politike, koji ce kurac general na jednom politickom skupu..Prenj wrote:10 godina se SFOR tj. NATO ubi da odvoji vojsku od politike i onda ce sad bas Sifet Podzic ukidati RS, nakon sto su svi SDA politicari njeno postojanje uredno aminovali zadnjih deset godina!
Izbori dolaze, jasno je.