Munir Gavrankapetanović

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac sa dna kace

#1 Munir Gavrankapetanović

Post by Bosanac sa dna kace »

Hadži Munir Gavrankapetanović
Napisao Sejad Herić
Ponedjeljak, 09 Januar 2006
Rahmetli hadži Munir Gavrankapetanović (1928-1999) kao istaknuti član antifašističke i antikomunističke organizacije "Mladi Muslimani" osuđen je 1949. godinena osam godina robije i dvije godine gubitka građanskih prava.Poslje strašnih zatvorskih tortura i montirane željezničke nesreće političkim osuđenicima u blizini Sremske Mitrovice,teško obolio i preostali dio života proveo po bolnicama i postelji.Dosad je objavio osam knjiga memoara i iz područja ahlaka(islamske etike).Rođen je u Sarajevu gdje je živio do preseljenja.

Vladavina jednopartijskog komunističkog režima u Bosni i Hercegovini,kao i u Jugoslaviji,koja je trajala od 1945. do 1990. godine,obilježena je i stalnim obračunavanjem sa idejnim protivnicima,stvarnim ili izmišljenim neprijateljima.Dva najveća obračuna u Bosni i Hercegovini,najmasovnija po broju učesnika i žrtava,dogodila se u prvim posljeratnim godinama drugog svjetskog rata.Bili su to sukobi režima sa sljedbenicima Informbiroa i sa pripadnicima organizacije "Mladi Muslimani" u kojem je stradalo nekoliko hiljada mladih ljudi,sve u dobi između šesnaest i dvadesetpet godina.Ucvjelene su mnoge porodice,unesrećeni su mnogi očevi majke,braća i sestre,sve u poduhvatu režima ka ateizaciji Bošnjaka.Cilj Mladih Mislimana je bio da odgaja mlade ljude u islamskom duhu,a drugi da ih pripremi za borbu protiv svega što ugrožava njihovu vjeru i njihov narod.
http://www.sadrvan.com/content/view/302/53/
bleka

Post by bleka »

Na racun ocevog postene borbe troje djece je zajahalo KUC i Medicinski fakultet za vjeke vjekova. Aleluja
Prenj

#3 Re: Munir Gavrankapetanović

Post by Prenj »

Hadži Munir Gavrankapetanović
Napisao Sejad Herić
Ponedjeljak, 09 Januar 2006
Rahmetli hadži Munir Gavrankapetanović (1928-1999) kao istaknuti član antifašističke i antikomunističke organizacije "Mladi Muslimani" osuđen je 1949. godinena osam godina robije i dvije godine gubitka građanskih prava.
:-)
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

bleka wrote:Na racun ocevog postene borbe troje djece je zajahalo KUC i Medicinski fakultet za vjeke vjekova. Aleluja
a oni su, sasvim slucajno odlicni u onome sto rade.... sta ces, imao je rahmetlija stele kod samog Boga pa im pacijenti prezive i ozdrave...
bleka

Post by bleka »

mIRCerka wrote:
bleka wrote:Na racun ocevog postene borbe troje djece je zajahalo KUC i Medicinski fakultet za vjeke vjekova. Aleluja
a oni su, sasvim slucajno odlicni u onome sto rade.... sta ces, imao je rahmetlija stele kod samog Boga pa im pacijenti prezive i ozdrave...
KAd ih tako visoko cijenis evo odmah zeljica da Bog da te njegova kcerka porodila.
Prenj

#6 Re: Munir Gavrankapetanović

Post by Prenj »

Vladavina jednopartijskog komunističkog režima u Bosni i Hercegovini,kao i u Jugoslaviji,koja je trajala od 1945. do 1990. godine,obilježena je i stalnim obračunavanjem sa idejnim protivnicima,stvarnim ili izmišljenim neprijateljima.Dva najveća obračuna u Bosni i Hercegovini,najmasovnija po broju učesnika i žrtava,dogodila se u prvim posljeratnim godinama drugog svjetskog rata.Bili su to sukobi režima sa sljedbenicima Informbiroa i sa pripadnicima organizacije "Mladi Muslimani" u kojem je stradalo nekoliko hiljada mladih ljudi,sve u dobi između šesnaest i dvadesetpet godina.
Nije valjda da su Mladi Muslimani bili opasni po YU komuniste u istoj mjeri kao i Staljin i njegove pristalice?
Ili se sad malcice istorija opet prepravlja ne bi li marginalna organizacija sada dobila u znacaju i vaznosti?
Kako su te "patnje" zaista izgledala mozda najbolje pokazuje biografija Azize Sacirbegovic ...
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mIRCerka wrote:
...Bog im dobro dao...i njemu svako dobro ako je imalo zasluzan za uspjeh svoje djece...a bice da jeste...babo im je...
:)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:
mIRCerka wrote:
KAd ih tako visoko cijenis evo odmah zeljica da Bog da te njegova kcerka porodila.
bleka, bipsichu....
ja sam ti davno rekla da ne pretvaras svaku diskusiju u licni sukob...
ali ti fakat moram reci, ti si preopterecen i nekad me je sramota sto dolazimo iz iste zemlje.
svoju glupost cuvaj za sebe i ljude slicnog kova. od mene odmakni bice bolje i tebi i meni.

@zena, meni je ta komplet familija ok jer su se izborili i skole zavrsili i znaju raditi svoj posao... babo ih je samo napravio :D i cestitamo mu :D
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mIRCerka wrote:
bleka wrote:
mIRCerka wrote: a oni su, sasvim slucajno odlicni u onome sto rade.... sta ces, imao je rahmetlija stele kod samog Boga pa im pacijenti prezive i ozdrave...
bleka, bipsichu....
ali ti fakat moram reci, ti si preopterecen i nekad me je sramota sto dolazimo iz iste zemlje.
svoju glupost cuvaj za sebe i ljude slicnog kova. od mene odmakni bice bolje i tebi i meni.

@zena, meni je ta komplet familija ok jer su se izborili i skole zavrsili i znaju raditi svoj posao... babo ih je samo napravio :D i cestitamo mu :D
mIRCi...ne znam komplet familiju, ali imam iskustvo s ortopedijom...i ja znam zasto im upucujem dovu...
Naravno , da su se sami izborili, i svak im cast! Rahmetlija je imao razloga za ponos...
mIRCerka

Post by mIRCerka »

zena wrote:
mIRCi...ne znam komplet familiju, ali imam iskustvo s ortopedijom...i ja znam zasto im upucujem dovu...
Naravno , da su se sami izborili, i svak im cast! Rahmetlija je imao razloga za ponos...
ma ja sam ti iz jedne hasta familije...vazda neko bolestan...pa se htio ne htio upoznas sa tim ljudima... :D:D:D:D:D

a vidis, tema je o Rahmetliji, a nije o djeci...nego me ovaj uvijek isprovocira svojim kompleksima..valjda njega niko nije mogao progurati, pa sad lelemuda iz dijaspore i pljuje na sve....a na temi nepotizam nije dao a da kazemo protiv Familije... :D

dosta od mene, odo ubleharit malo :D
lijep pozdrav zeno i Bajram Mubarek Olsun (sorry nisam stigla PP poslat)
bleka

Post by bleka »

bleka, bipsichu....
Ja stvarno ne znam gdje su ti zivci otisli. Ja ti zelim da te (po tebi) najbolji ginekolog porodi. U najkracem bolje ne dirati u govna. :zzzz:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

mIRCerka wrote:
zena wrote:
ma ja sam ti iz jedne hasta familije...vazda neko bolestan...pa se htio ne htio upoznas sa tim ljudima... :D:D:D:D:D

a vidis, tema je o Rahmetliji, a nije o djeci...nego me ovaj uvijek isprovocira svojim kompleksima..valjda njega niko nije mogao progurati, pa sad lelemuda iz dijaspore i pljuje na sve....a na temi nepotizam nije dao a da kazemo protiv Familije... :D

dosta od mene, odo ubleharit malo :D
lijep pozdrav zeno i Bajram Mubarek Olsun (sorry nisam stigla PP poslat)
tacno Bosanac ima da nam se ljutne, tema je o rahmetliji...
Allahraziola...i tebi mubarek... :)
Lika

Post by Lika »

Eh Bosanac sa dna...
bas ti nesto ne ide ovo sa forumom ili jos nisi skontao zasto sluze forumi.
Sta bi sada trebalo komentarisati na ovu tvoju "temu" koja bi mozda trebala ici na "in memoriam" a ne na "religiju i filozofiju"...
Bilo bi dobro kada bi i ti znao sta si htio sa pokretanjem ove teme pa da kazemo koju... :-)
Last edited by Lika on 11/01/2006 12:59, edited 1 time in total.
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:
bleka, bipsichu....
Ja stvarno ne znam gdje su ti zivci otisli. Ja ti zelim da te (po tebi) najbolji ginekolog porodi. U najkracem bolje ne dirati u govna. :zzzz:
tu su moji zivci, uspavani dok tebe ne procitam...
ja nisam rekla da je ona najbolji ginekolog, vec ti ne dam da i ovdje blatis familiju , troje ljudi od kojih znam dvoje , koji su se sami izborili za ono sto rade....i dobri su u svom poslu....
i da , tema je o njihovom ocu, a ne njima....
bleka

Post by bleka »

Da us se izborili sami koliko se izborio i Terza za Doktorat, itd. Svi su clanovi SDA itd, itd. Doktoriralo se u ratu, postalo profesor itd.
Putuj planeto
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:Da us se izborili sami koliko se izborio i Terza za Doktorat, itd. Svi su clanovi SDA itd, itd. Doktoriralo se u ratu, postalo profesor itd.
Putuj planeto
a sta je s tobom? zar i ti ono nisi nekad u ratu pozavrsavao skole???

prije nego su preuzeli katedre, radili su direktno sa pacijentima...gurali prste u rektuum itd...
bleka, prestani da pljujes po svima koji ti smetaju....
bleka

Post by bleka »

Ja ne pljujem to su cinjenice. Ali nejse, nek si ti nama ovdje da nam kazes koga smijemo kritikovat,a koga ne :-)
mIRCerka

Post by mIRCerka »

bleka wrote:Ja ne pljujem to su cinjenice. Ali nejse, nek si ti nama ovdje da nam kazes koga smijemo kritikovat,a koga ne :-)
to sto ti pises je mahalastina najobicnija...
cinjenica je
zavrsio to i to tad i tad, uclanio se tu i tu, postao prof bla bla...

a ja ne govorim koga smijes kritikovati, jer ti ne znas kritikovati, vec ti skrecem paznju da si fulio temu...valjda sa NEPOTIZMOM nisi uspio...
pa se siris na druge teme..ko pricija gripa...
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

#19 Re: Munir Gavrankapetanović

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Bosanac sa dna kace wrote: istaknuti član antifašističke i antikomunističke organizacije "Mladi Muslimani"
Kakvi lazovi. Kakav antifasizam i kakav antikomunizam??? Mladi Muslimani mogu ponijeti jedino epitet panislamizma (sasvi legitiman izbor) i kako su sami navodili u vise navrata, vrhunac njihovog javnog djelovanja desio se u kinu Apolo (Partizan) tokom NDH okupacije Sarajeva kada su prekinuli prikazivanje filma koji je, po njihovom misljenju, davao iskrivljenu sliku o Islamu. Koliki su antifasisti bili najbolje kazuje cinjenica da su pod ustaskom upravom Sarajeva mogli javno dijelovati bez straha od progona i zatvaranja. Sto se tice antikomunizma, to dolazi kasnije. Postali su antikomunisti nakon sto su bili progonjeni i zatvarani od strane komunistickog rezima, a ne zato sto su iz principijelnih razloga prepoznali komunizam kao globalnu opasnost i zlo.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Lika wrote:Eh Bosanac sa dna...
Sta bi sada trebalo komentarisati na ovu tvoju "temu" koja bi mozda trebala ici na "in memoriam" a ne na "religiju i filozofiju"...
Bilo bi dobro kada bi i ti znao sta si htio sa pokretanjem ove teme pa da kazemo koju... :-)
hhhhm pa nemamo jos podforum ''in memoriam''! :-)
a ja sam cisto stavio temu radi infromisanja ljudi, dakle mozes ai ne moras stavit komentar!
sto se tice djece, svetroje su bili super odlikasi u komuinstickomvremenu, i radili na Kosevu prije rata ( o tome sam rah. Munir pise), ja ih licno ne znam, ali oni koji ih znaju kazu da su ih jako jako strgogo odgojili!
A to sto su clanovi SDA, njihov izbor, ne mora da znaci d im je sve na stelu!
Slazem se da nisu bili organizacija ili pokret koji nije imao bas neke velike razmjere, ali opet imali su svoj znacaj, sa rah. Mehemedom Handzicem mogli su postat dosta jaci, milsim da im je vise bio vazan kvalitet same grupe nego kvantitet!
I mislim da su bili antifasistis- jer mnogi od njih spasavali su Jevreje, Srbe i Rome od logora, postali su zrtveno jagnje uvijek nepismene IVZ jer je morala da opere svoj obarz od II sv. rata!
Lika

Post by Lika »

Bosanac sa dna kace wrote:
Lika wrote:Eh Bosanac sa dna...
hhhhm pa nemamo jos podforum ''in memoriam''! :-)
a ja sam cisto stavio temu radi infromisanja ljudi, dakle mozes ai ne moras stavit komentar!
sto se tice djece, svetroje su bili super odlikasi u komuinstickomvremenu, i radili na Kosevu prije rata ( o tome sam rah. Munir pise), ja ih licno ne znam, ali oni koji ih znaju kazu da su ih jako jako strgogo odgojili!
A to sto su clanovi SDA, njihov izbor, ne mora da znaci d im je sve na stelu!
Slazem se da nisu bili organizacija ili pokret koji nije imao bas neke velike razmjere, ali opet imali su svoj znacaj, sa rah. Mehemedom Handzicem mogli su postat dosta jaci, milsim da im je vise bio vazan kvalitet same grupe nego kvantitet!
I mislim da su bili antifasistis- jer mnogi od njih spasavali su Jevreje, Srbe i Rome od logora, postali su zrtveno jagnje uvijek nepismene IVZ jer je morala da opere svoj obarz od II sv. rata!
Citaj malo svoje "postove" pa vidi ko je nepismen ti sa dna...
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Pa jebem mu misha, ima li ovdje vise normalnih??? Halo??? Koji vam je??? Jeli iko od vas uopste poznavao rahmetli Munira? Da li je Munir ikad od vas nesto trazio, zahtijevao, oteo, ukrao? Da li je ikada nekome palamudio, mudrovao, kako treba a kako ne treba??? Je li se petljao u politiku? Gdje su mu te silne vile, jahte, fabrike, ljetnikovci??? Je li surovao sa al-kaidom? I sta hocete od njega, na kraju krajeva, i jedni i drugi? Sta ste uzjahali na mrtvog covjeka, pobogu, gdje vam je obraz, gdje su guzovi???

Mladi muslimani su se borili za svoje pravo da klanjaju, i nista vise. U politiku se bogzna nisu petljali, i ne vidim razlog da ih jedni uvlace u temelje drzavnosti BiH (sto nije istina), a drugi da ih automatski guraju medju teroriste i kradljivce. Kladim se da ni jedni ni drugi nisu skoro nista procitali o doticnom, nego svoj zakasnjeli pubertet, agresije i pljuvaonu baziraju na mahalskim pricama...

Kako vas nije sramota da svoje frustracije lijecite na jednoj tragicnoj figuri koja nikome od vas nista nazao nije ucinila? I kako ove druge, opet, nije sramota da covjeka koga nisu ni poznavali uvlace na ovakve forume da svako pljuje po njemu kako mu drago? Rahmetli Munir G. je sa sedamnaest godina zaglavio komunisticki zatvor, dozivio strasna ponizenja i torture od kojih je kasnije godinama bolovao i povlacio se po bolnicama. Ipak, bio je lojalan gradjanin bivse jugoslavije, i nije pljuvao ni po kome, nije prozivao nikoga, cak i kasnije, kada se mogao uhvatiti vlasti i vedriti i oblaciti. I nije drugima palamudio o vrijednostima islama, on je islam zivio za sebe, druge je pustao na miru.

Ostavite i vi njega na miru. I jedni i drugi.
jusuff

Post by jusuff »

Kurt_Kombajn wrote:Pa jebem mu misha, ima li ovdje vise normalnih??? Halo??? Koji vam je??? Jeli iko od vas uopste poznavao rahmetli Munira? Da li je Munir ikad od vas nesto trazio, zahtijevao, oteo, ukrao? Da li je ikada nekome palamudio, mudrovao, kako treba a kako ne treba??? Je li se petljao u politiku? Gdje su mu te silne vile, jahte, fabrike, ljetnikovci??? Je li surovao sa al-kaidom? I sta hocete od njega, na kraju krajeva, i jedni i drugi? Sta ste uzjahali na mrtvog covjeka, pobogu, gdje vam je obraz, gdje su guzovi???

Mladi muslimani su se borili za svoje pravo da klanjaju, i nista vise. U politiku se bogzna nisu petljali, i ne vidim razlog da ih jedni uvlace u temelje drzavnosti BiH (sto nije istina), a drugi da ih automatski guraju medju teroriste i kradljivce. Kladim se da ni jedni ni drugi nisu skoro nista procitali o doticnom, nego svoj zakasnjeli pubertet, agresije i pljuvaonu baziraju na mahalskim pricama...

Kako vas nije sramota da svoje frustracije lijecite na jednoj tragicnoj figuri koja nikome od vas nista nazao nije ucinila? I kako ove druge, opet, nije sramota da covjeka koga nisu ni poznavali uvlace na ovakve forume da svako pljuje po njemu kako mu drago? Rahmetli Munir G. je sa sedamnaest godina zaglavio komunisticki zatvor, dozivio strasna ponizenja i torture od kojih je kasnije godinama bolovao i povlacio se po bolnicama. Ipak, bio je lojalan gradjanin bivse jugoslavije, i nije pljuvao ni po kome, nije prozivao nikoga, cak i kasnije, kada se mogao uhvatiti vlasti i vedriti i oblaciti. I nije drugima palamudio o vrijednostima islama, on je islam zivio za sebe, druge je pustao na miru.

Ostavite i vi njega na miru. I jedni i drugi.
kurte kombajne, dozvoli da potpisem
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Kurt Kombajn, svaka čast!
avicena

#25 Re: Munir Gavrankapetanović

Post by avicena »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote: Kakvi lazovi. Kakav antifasizam i kakav antikomunizam??? Mladi Muslimani mogu ponijeti jedino epitet panislamizma (sasvi legitiman izbor) i kako su sami navodili u vise navrata, vrhunac njihovog javnog djelovanja desio se u kinu Apolo (Partizan) tokom NDH okupacije Sarajeva kada su prekinuli prikazivanje filma koji je, po njihovom misljenju, davao iskrivljenu sliku o Islamu. Koliki su antifasisti bili najbolje kazuje cinjenica da su pod ustaskom upravom Sarajeva mogli javno dijelovati bez straha od progona i zatvaranja. Sto se tice antikomunizma, to dolazi kasnije. Postali su antikomunisti nakon sto su bili progonjeni i zatvarani od strane komunistickog rezima, a ne zato sto su iz principijelnih razloga prepoznali komunizam kao globalnu opasnost i zlo.
Svi ljudi u Bosni i Hercegovini treba da budu jednako vrijedni i svi treba da imaju ista prava – bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost. Od svoga osnivanja organizacija ''Mladih Muslimana'' je ostajala – u duhu islama – na demokratskom principu. Totalitarne ideologije – naročito fašistička i komunistička – su odbačene kao protuislamske. Nacionalno opredjeljenje nije bilo od organizacije propisivano i potpuno se toleriralo.

Organizacija Mladi Muslimani nije imala teroristički ni antikršćanski karakter, kako su je komunisti htjeli prikazati javnosti.

http://www.mm.co.ba/organizacija/histor ... imani.html
Post Reply