Pomoć: auto trza na niskim obrtajima
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Gray
#1 Pomoć: auto trza na niskim obrtajima
Ovo mi se desilo bukvalno preko noći, sinoć je sve bilo normalno, a jutros sam primjetio da mi auto strašno trza na niskim obrtajima, do jedno 3000-3500 obrtaja, a onda se ne primejti toliko. Baš se čuje da motor štekće kada se pritisne gas. Daihatsu Applause 1991. godište, benzinac 1.6 sa 16 ventila.
Priznajem da se ne razumijem najbolje u auta, zna li iko šta bi moglo biti?
Priznajem da se ne razumijem najbolje u auta, zna li iko šta bi moglo biti?
- Sinapsa
-
digger
Razvodna kapa je mogucnost. Ujedno, moze biti da je kratki spoj izmedju kabla i svijecice. Ako mozes parkirati na suhom (garaza), vjerovatno ce to nestati isto kako je pocelo: preko noci.Sinapsa wrote:kako bi se to moglo nazvati na nasem??? razvodna kapa??
Imao sam slican problem prije par godina u po zime, pa rekoh da napravim prijedlog...
- Sinapsa
Diggeru bio si brz kó varnica na svijecici...ni korigovati se stigao nisam...digger wrote:Razvodna kapa je mogucnost. Ujedno, moze biti da je kratki spoj izmedju kabla i svijecice. Ako mozes parkirati na suhom (garaza), vjerovatno ce to nestati isto kako je pocelo: preko noci.Sinapsa wrote:kako bi se to moglo nazvati na nasem??? razvodna kapa??
Imao sam slican problem prije par godina u po zime, pa rekoh da napravim prijedlog...
-
Gray
Hvala na brzim odgovorima, ali još nekoliko pitanja 
Kao prvo, ako su raštelovani ventili šta je moglo bit uzrok tome, jer bukvalno jedan dan nisam primjetio ništa neobično dok sam slijedeći dan jedva vozio koliko je trzalo. I, još važnije, koliko bi koštalo da se napravi.
Drugo, ako je razvodna kapa, zašto baš sada, i prije je auto bio na otvorenom i na snijegu, ali nisam imao ovih problema.
Kao prvo, ako su raštelovani ventili šta je moglo bit uzrok tome, jer bukvalno jedan dan nisam primjetio ništa neobično dok sam slijedeći dan jedva vozio koliko je trzalo. I, još važnije, koliko bi koštalo da se napravi.
Drugo, ako je razvodna kapa, zašto baš sada, i prije je auto bio na otvorenom i na snijegu, ali nisam imao ovih problema.
-
Coco_Marocco
Promjeni pasa benzinsku pumpu gdje tocis gorivo, kuckanje u motoru ne mora znaciti da su ventili, kucanje se javlja i kada se pomjeri paljenje motora izazvano losim ili ne odgovarajucim gorivom. Potrosi to sto imas u rezervaru, onda naspi gorivo na INI, Brkicu ili OMV-u, pa se javni da vidimo ima li pomaka. Pored toga zamjeni i filter goriva.
-
Stitch__
e ja ga vala ne bi nasuo na INI pa makar moro gurat do sljedece pumpe 
poslusaj me, provjeri kablove (nisam previse strucan, pa ti ne znam rec koje) ja sam imo slican problem, pa kad god je kisha ili snijeg trzalo mi. bio ubijedjen da je do goriva, odvuko ga na ispumpavanje, kad dzafko legenda otvori haubu, zamijeni kabl, i sve ok otad
poslusaj me, provjeri kablove (nisam previse strucan, pa ti ne znam rec koje) ja sam imo slican problem, pa kad god je kisha ili snijeg trzalo mi. bio ubijedjen da je do goriva, odvuko ga na ispumpavanje, kad dzafko legenda otvori haubu, zamijeni kabl, i sve ok otad
- bpsang
ne citam gornje postove,
nego imas dva razloga
prvi je da ti je jedna svijecica crkla tj da ne baca dovoljno iskre da zapali smjesu u klipu,obicno strada prva lijeva,
drugi razlog je zacepljena dizna za dovod goriva produvaj diznu na karburatoru
Jos jedan od mogucih razloga a nisam naveo tri
je benzin koji je katastrofalan.
trpaju u njega svasta a ne bi ti bilo lose staviti flasicu aditiva protiv vode u benzinu to ide na pun rezervoar tri do cetiri punjenja
aditiv je likvi moli protiv vode u benzinu
ali prvo provjeri svjecice
nego imas dva razloga
prvi je da ti je jedna svijecica crkla tj da ne baca dovoljno iskre da zapali smjesu u klipu,obicno strada prva lijeva,
drugi razlog je zacepljena dizna za dovod goriva produvaj diznu na karburatoru
Jos jedan od mogucih razloga a nisam naveo tri
je benzin koji je katastrofalan.
trpaju u njega svasta a ne bi ti bilo lose staviti flasicu aditiva protiv vode u benzinu to ide na pun rezervoar tri do cetiri punjenja
aditiv je likvi moli protiv vode u benzinu
ali prvo provjeri svjecice
-
Vozdra_123
ako je problem vlage...Sinapsa wrote:kako bi se to moglo nazvati na nasem??? razvodna kapa?? vlaga na kontaktima izmedju kape i svijecica
????
imao sam slicnu situaciju
mehanicar mi je preprorucio da naspricam kablove i oko svjecica sa wd-40
i radilo
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
Ljudi..kod mene naopako
...kad je hladno ide k`o 3maj
...chim udje u radnu temperatutu pocne trzat pri dodavanju gasa
...3 godine vec pa se ne sikiram
.
-
Gray
Ne bi se ni ja sekirao da je moj auto, nego od starog (ali ga samo ja vozim doduše). Zato se prvo raspitujem prije nego odem kod mehaničara, tanak sam sa parama, znate kakav je studentski život 
Je li mogu svjećice provjeriti sam, kako ću znati je li uredu?
-
neko iz mase
pa sto ti nineac kaze, hvataj kabal po kabal rukom, ako sta osjetis, znaci radi (naravno dok je automobil upaljen)
. Isto promjeni filter od benzina, on se zbog loseg goriva moze zastopati i oslabiti pritisan u dovodnoj cijevi za gorivo)
-
The_Flyer2002
buraz ja mislim da su ti se rastelovali ventili. kada si zadnji put mjenjo zupcasti? mozda je vrijeme da ga promjenes.
jos jedna stav moze da bude - sto su vec rekli jesu cvijecice tj da ti jedan od cilindara ne radi.
jos jedna stav moze da bude - sto su vec rekli jesu cvijecice tj da ti jedan od cilindara ne radi.
-
Vozdra_123
zavisi gdje mu je filter.... neki auti ga imaju u rezervaruneko iz mase wrote:pa sto ti nineac kaze, hvataj kabal po kabal rukom, ako sta osjetis, znaci radi (naravno dok je automobil upaljen). Isto promjeni filter od benzina, on se zbog loseg goriva moze zastopati i oslabiti pritisan u dovodnoj cijevi za gorivo)
kad sam imao problem sa filterom auto bi se gasilo pri vecim RPMa a ne manjim...
-
shadow
Mislis na pumpu, ona je u rezervaru, filteri su vani. Kod nekih auta su pod haubom ali na vecini su smjesteni negdje oko zadnjih tockova, dakle blizu rezervoara.Vozdra_123 wrote:
zavisi gdje mu je filter.... neki auti ga imaju u rezervaru
Gray, ima metar stvari koje mogu biti uzrok tvom problemu. Svjecice, kablovi, kapa, injectori (ako je fuel injected) ,lose gorivo, filter itd. Kreni od najjeftinijeg. Zamjeni svjecice (ako ne znas sam to ti moze bilo ko na parkingu odraditi) i barem rukom provjeri kablove, vidi jel drma
-
Vozdra_123
Mislis na pumpu, ona je u rezervaru, filteri su vani. Kod nekih auta su pod haubom ali na vecini su smjesteni negdje oko zadnjih tockova, dakle blizu rezervoara.shadow wrote:Vozdra_123 wrote:
zavisi gdje mu je filter.... neki auti ga imaju u rezervaru
quote]
nisu svi vani....
http://autorepair.about.com/cs/doityour ... 203a_3.htm
- bpsang
skidaj kabl sa svjecice jedan po jedan i slusaj rad masine ako je isti kaoGray wrote:Ne bi se ni ja sekirao da je moj auto, nego od starog (ali ga samo ja vozim doduše). Zato se prvo raspitujem prije nego odem kod mehaničara, tanak sam sa parama, znate kakav je studentski život
kad ne skines do svjecice ja ako gubi u taktu tj. mjenja zvuk onda je sve u dure
-
neko iz mase
prije toga se dobro pocesljaj100_KA wrote:
skidaj kabl sa svjecice jedan po jedan i slusaj rad masine ako je isti kao
kad ne skines do svjecice ja ako gubi u taktu tj. mjenja zvuk onda je sve u dure
-
c4dinamit
i to sto kazete...ima ta pumpa koja se cuje kad dam "kontakt"....negdje oko rezervoara...provjeri onaj neki filtercic ispod tapacirunga u gepeku...moze se zacepiti pa pumpa nemoze da izvlaci gorivo iz rezervoara....
jbg....ja bih dosad napravio novi motor.....hahaa
jbg....ja bih dosad napravio novi motor.....hahaa
- dedi
uradi ti prvo ono šo ti neko gorte reče sa gorivom a ako bude isto onda razišljati šta je jer meni je prvo gorivo palo na pamet jer se to desilo više puta kod ljudi što dođu kod par momaka kod mene što popravljaju a ako nije to lista može biti duga kilometar zato prvo provjeri naj jednostavnije
- -Chesterfield-
#25 Re:
Počelo i kod mene malo trzati. Nasuo prije dva dana pun rezervoar i od tada se dešava.
Malo se i zvuk motora promijenio pri određenom ubrzaju.
Šta je kod tebe bio problem?