Za koga bi glasala dijaspora?
-
wanderer
#1 Za koga bi glasala dijaspora?
Vecina diskutanata na forumu se, eto, zalaze da nas vise izadje na izbore i pri tome se cesto provlaci teza da su za ovu situaciju krivi oni sto ne glasaju.
Tu se ponekad navedu i zaista porazavajuci podaci o broju glasaca "iz dijaspore", i od njih se trazi da u sto vecem broju izadju na izbore. Pitanje koje se postavlja je za koga bi oni glasali?
Po mojim skromnim iskustvima stecenim u nekim privatnim diskusijama na ovu temu, cini mi se da bi vecina glasala za nacionalne stranke, u jos vecem omjeru nego sto to rezultati izbora pokazuju.
Zbog toga pitam sljedece:
(1) Ima li iko neke koliko-toliko vjerodostojne analiticke i anketne podatke, ili svi lupamo?
(2) U slucaju da se moja poluteza pokaze tacnom, da li bi demokrate i "demokrate" iz gradjanskih stranaka i dalje podrzavali sto veci izlazak na izbore, posebno glasaca u dijaspori?
Tu se ponekad navedu i zaista porazavajuci podaci o broju glasaca "iz dijaspore", i od njih se trazi da u sto vecem broju izadju na izbore. Pitanje koje se postavlja je za koga bi oni glasali?
Po mojim skromnim iskustvima stecenim u nekim privatnim diskusijama na ovu temu, cini mi se da bi vecina glasala za nacionalne stranke, u jos vecem omjeru nego sto to rezultati izbora pokazuju.
Zbog toga pitam sljedece:
(1) Ima li iko neke koliko-toliko vjerodostojne analiticke i anketne podatke, ili svi lupamo?
(2) U slucaju da se moja poluteza pokaze tacnom, da li bi demokrate i "demokrate" iz gradjanskih stranaka i dalje podrzavali sto veci izlazak na izbore, posebno glasaca u dijaspori?
- danas
ja ti samo mogu reci ovo -- glasam redovno i glasam za gradjanske stranke, kao i bukvalno SVI ljudi sa kojima se druzim.
a nevjerovatno je tesko i komplikovano registrovati se za glasanje iz dijaspore... sto mi govori... da je NEKOME u interesu da dijaspora ne glasa...
a nevjerovatno je tesko i komplikovano registrovati se za glasanje iz dijaspore... sto mi govori... da je NEKOME u interesu da dijaspora ne glasa...
- pitt
Pa logicni je objasnjenje.......dijaspora zivi u zemljama u kojima se gaje gradjanske vrijednosti i vide prednost toga nad nacionalizmom....dok vecina lokalnih ne izlazi na izbore uopste a oni sto izadju glasaju za stare-nove budale.
I ako im ne valja....dijaspora je kriva
-
BigusDickus
A sta fali nacionalistima?

-
wanderer
Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to...
Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.
Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.
Last edited by wanderer on 08/12/2005 21:39, edited 1 time in total.
-
PR80.
Ma nije nama iz dijaspore la`ko.pitt wrote:Pa logicni je objasnjenje.......dijaspora zivi u zemljama u kojima se gaje gradjanske vrijednosti i vide prednost toga nad nacionalizmom....dok vecina lokalnih ne izlazi na izbore uopste a oni sto izadju glasaju za stare-nove budale.
-
mostarac
Mostar, posljednji izbori, glasovi dijaspore:
SDA - 271 glasova dijaspore od ukupno 5059
SDP - 241 glas dijaspore od ukupno 2031
SBiH - 239 glasova dijaspore od ukupno 2529
HDZ - 32 glasa dijaspore od ukupno 8806
sa jednom veoma veoma zanimljivom cinjenicom, a to je da je dijaspora i na SDP listama gotovo iskljucivo glasove davala samo Bosnjacima. Ovo znam 100%
isto tako dijaspora ima najmanji uticaj na izborne rezultate HDz-a i SDA dok najveci na SDP.
sa jednom veoma veoma zanimljivom cinjenicom, a to je da je dijaspora i na SDP listama gotovo iskljucivo glasove davala samo Bosnjacima. Ovo znam 100%
isto tako dijaspora ima najmanji uticaj na izborne rezultate HDz-a i SDA dok najveci na SDP.
Last edited by mostarac on 08/12/2005 21:41, edited 1 time in total.
-
Kwaheri
dijasporo...danas wrote:njima ne fali nista... handre narod, grade aerodrome i novinske kuce, postaju biznismeni i sudinice...BigusDickus wrote:A sta fali nacionalistima?![]()
ne fali im ama bas nista koliko ja mogu da vidim... eto ih ko bubreg u loju.
... tja kako tuzno zvuci... fakat...
- pitt
Jebene su ti te vrijednostiwanderer wrote:Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to...![]()
Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podatacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.
KAkvom ba getu? Ti sto zive po "getima" i ne znaju sta su gradjanske vrijednosti i do izbora im je stalo ko do lanjskog snijega.
-
Kwaheri
pitte...da probam ja onaj avionpitt wrote:Jebene su ti te vrijednostiwanderer wrote:Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to...![]()
Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podatacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.:D
KAkvom ba getu? Ti sto zive po "getima" i ne znaju sta su gradjanske vrijednosti i do izbora im je stalo ko do lanjskog snijega.
- danas
ako sam dobro izracunala ovako nabrzaka i "odokativno" oko 11% glasova SDP i oko 9% glasova SBiH je iz dijaspore, a manje od 3% je SDA.umro je mostar wrote:Mostar, posljednji izbori, glasovi dijaspore:
i dijaspora praaaavo mrzi HDZ
-
wanderer
E pa to i ja govorim. Pitam se za koga bi oni glasali?pitt wrote:Jebene su ti te vrijednostiwanderer wrote:Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to...![]()
Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podatacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.:D
-
BigusDickus
Ma ja cu glasat' za svoje...
opet... 
-
wanderer
Ovaj posljednji zakljucak mi tek zvuci nevjerovatno... Ili ih nije toliko ni moralo ici iz MO, ili se se vecinom vec vratili?danas wrote:ako sam dobro izracunala ovako nabrzaka i "odokativno" oko 11% glasova SDP i oko 9% glasova SBiH je iz dijaspore, a manje od 3% je SDA.umro je mostar wrote:Mostar, posljednji izbori, glasovi dijaspore:
- danas
pa zar mislis da ni ti ljudi nisu makar nesto naucili? djeca im idu u skolu; oni rade i zive pristojno... zasto ne bi htjeli da to isto imaju i u bosni?pitt wrote:ma ne bi ni za koga bolan.......puca njima za bosnom. Pola ih ne bi asfalta vidjeli da nije rata. Njemacka im je zakletva.....bosna im samo dodje ko malo da se prokurche i provedu ljeti
-
St.Germain
fakat sto covjek i iz daljine moze naskodit ljudima tamo negdje na Balkanu zaokruzujuci pogresan odgovor na glasackom listicu. U pitanju je neznanje, nedostatak opsteg obrazovanja i politicko sljepilo. I stvarno i ovdje na forumu su polupismeni velikom dijelom (necemo reci svipitt wrote:Ja cu sada za nacionaliste glasati.........niste zasluzili nista bolje
-
mostarac
dijaspora je u Mostaru direktno svojim glasovima, makar i malobrojnim onemogucila HDZ da preuzme apsolutnu vlast u gradu. Sta bi bilo da su izasli onoliko koliko su trebali niko ne zna, ali je cinjenica da su direktno i indirektno HDZ potopili i oduzeli mu 3 vec uplanirana vjecnicka mjesta.wanderer wrote:Ovaj posljednji zakljucak mi tek zvuci nevjerovatno... Ili ih nije toliko ni moralo ici iz MO, ili se se vecinom vec vratili?danas wrote:ako sam dobro izracunala ovako nabrzaka i "odokativno" oko 11% glasova SDP i oko 9% glasova SBiH je iz dijaspore, a manje od 3% je SDA.umro je mostar wrote:Mostar, posljednji izbori, glasovi dijaspore:
- danas
za HDZ? pa dobili su 'vako nesto promil glasova iz dijasporewanderer wrote: Ovaj posljednji zakljucak mi tek zvuci nevjerovatno... Ili ih nije toliko ni moralo ici iz MO, ili se se vecinom vec vratili?
ne treba ta dijaspora da glasa za HDZ; da pojasnim -- mrzi ih da glasaju jer znaju da HDZ u mostaru ionako pobjeduje i da njihovi glasovi nisu ni potrebni...
-
BigusDickus
Slozile se kockice...