Za koga bi glasala dijaspora?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

wanderer

#1 Za koga bi glasala dijaspora?

Post by wanderer »

Vecina diskutanata na forumu se, eto, zalaze da nas vise izadje na izbore i pri tome se cesto provlaci teza da su za ovu situaciju krivi oni sto ne glasaju.

Tu se ponekad navedu i zaista porazavajuci podaci o broju glasaca "iz dijaspore", i od njih se trazi da u sto vecem broju izadju na izbore. Pitanje koje se postavlja je za koga bi oni glasali?

Po mojim skromnim iskustvima stecenim u nekim privatnim diskusijama na ovu temu, cini mi se da bi vecina glasala za nacionalne stranke, u jos vecem omjeru nego sto to rezultati izbora pokazuju.

Zbog toga pitam sljedece:
(1) Ima li iko neke koliko-toliko vjerodostojne analiticke i anketne podatke, ili svi lupamo?
(2) U slucaju da se moja poluteza pokaze tacnom, da li bi demokrate i "demokrate" iz gradjanskih stranaka i dalje podrzavali sto veci izlazak na izbore, posebno glasaca u dijaspori?
danas

Post by danas »

procenat dijaspore koja glasa je mizeran, a i kad glasa, dijaspora uglavnom glasa za pro-gradjanske opcije i partije.
wanderer

Post by wanderer »

Da je broj mizeran jeste, moguce je i da ih vecina glasa za gradjanske stranke, ali pitanja su malo drugacija.
pitt

Post by pitt »

Ja cu sada za nacionaliste glasati.........niste zasluzili nista bolje :D
danas

Post by danas »

ja ti samo mogu reci ovo -- glasam redovno i glasam za gradjanske stranke, kao i bukvalno SVI ljudi sa kojima se druzim.

a nevjerovatno je tesko i komplikovano registrovati se za glasanje iz dijaspore... sto mi govori... da je NEKOME u interesu da dijaspora ne glasa...
pitt

Post by pitt »

Pa logicni je objasnjenje.......dijaspora zivi u zemljama u kojima se gaje gradjanske vrijednosti i vide prednost toga nad nacionalizmom....dok vecina lokalnih ne izlazi na izbore uopste a oni sto izadju glasaju za stare-nove budale.
I ako im ne valja....dijaspora je kriva :D
BigusDickus

Post by BigusDickus »

A sta fali nacionalistima? :? :D
wanderer

Post by wanderer »

Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to... :D

Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.
Last edited by wanderer on 08/12/2005 21:39, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

BigusDickus wrote:A sta fali nacionalistima? :? :D
njima ne fali nista... handre narod, grade aerodrome i novinske kuce, postaju biznismeni i sudinice...
ne fali im ama bas nista koliko ja mogu da vidim... eto ih ko bubreg u loju.
PR80.

Post by PR80. »

pitt wrote:Pa logicni je objasnjenje.......dijaspora zivi u zemljama u kojima se gaje gradjanske vrijednosti i vide prednost toga nad nacionalizmom....dok vecina lokalnih ne izlazi na izbore uopste a oni sto izadju glasaju za stare-nove budale.
I ako im ne valja....dijaspora je kriva :D
Ma nije nama iz dijaspore la`ko. :D Za sve smo mi krivi. :D
mostarac

Post by mostarac »

Mostar, posljednji izbori, glasovi dijaspore:

SDA - 271 glasova dijaspore od ukupno 5059
SDP - 241 glas dijaspore od ukupno 2031
SBiH - 239 glasova dijaspore od ukupno 2529
HDZ - 32 glasa dijaspore od ukupno 8806

sa jednom veoma veoma zanimljivom cinjenicom, a to je da je dijaspora i na SDP listama gotovo iskljucivo glasove davala samo Bosnjacima. Ovo znam 100%

isto tako dijaspora ima najmanji uticaj na izborne rezultate HDz-a i SDA dok najveci na SDP.
Last edited by mostarac on 08/12/2005 21:41, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:
BigusDickus wrote:A sta fali nacionalistima? :? :D
njima ne fali nista... handre narod, grade aerodrome i novinske kuce, postaju biznismeni i sudinice...
ne fali im ama bas nista koliko ja mogu da vidim... eto ih ko bubreg u loju.
dijasporo... :D vi ste na posljednja nada :(
... tja kako tuzno zvuci... fakat...
pitt

Post by pitt »

wanderer wrote:Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to... :D

Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podatacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.
Jebene su ti te vrijednosti :D:D
KAkvom ba getu? Ti sto zive po "getima" i ne znaju sta su gradjanske vrijednosti i do izbora im je stalo ko do lanjskog snijega. :roll:
Kwaheri

Post by Kwaheri »

pitt wrote:
wanderer wrote:Dobar dio dijaspore zivi i u getu gdje su jedine gradjanske vrijednosti vezane za pitu, cevape, ajvar i tako to... :D

Prvo pitanje, medjutim, se tice potrebe za malo preciznijnim podatacima, a drugo bi nam moglo pomoci da vidimo kolike smo stvarno demokrate.
KAkvom ba getu? Ti sto zive po "getima" i ne znaju sta su gradjanske vrijednosti i do izbora im je stalo ko do lanjskog snijega. :roll:
pitte...da probam ja onaj avion :D
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:Mostar, posljednji izbori, glasovi dijaspore:

sa jednom veoma veoma zanimljivom cinjenicom, a to je da je dijaspora i na SDP listama gotovo iskljucivo glasove davala samo Bosnjacima. Ovo znam 100%
ako sam dobro izracunala ovako nabrzaka i "odokativno" oko 11% glasova SDP i oko 9% glasova SBiH je iz dijaspore, a manje od 3% je SDA.
i dijaspora praaaavo mrzi HDZ :D
pitt

Post by pitt »

ja cekam na pitt internaional :D:D sa TV kamerama :D:D:D
wanderer

Post by wanderer »

pitt wrote:

E pa to i ja govorim. Pitam se za koga bi oni glasali? :? Mensecini ove zadrte...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma ja cu glasat' za svoje... :D opet... :D
pitt

Post by pitt »

ma ne bi ni za koga bolan.......puca njima za bosnom. Pola ih ne bi asfalta vidjeli da nije rata. Njemacka im je zakletva.....bosna im samo dodje ko malo da se prokurche i provedu ljeti :D
wanderer

Post by wanderer »

danas wrote:

ako sam dobro izracunala ovako nabrzaka i "odokativno" oko 11% glasova SDP i oko 9% glasova SBiH je iz dijaspore, a manje od 3% je SDA.
Ovaj posljednji zakljucak mi tek zvuci nevjerovatno... Ili ih nije toliko ni moralo ici iz MO, ili se se vecinom vec vratili?
danas

Post by danas »

pitt wrote:ma ne bi ni za koga bolan.......puca njima za bosnom. Pola ih ne bi asfalta vidjeli da nije rata. Njemacka im je zakletva.....bosna im samo dodje ko malo da se prokurche i provedu ljeti :D
pa zar mislis da ni ti ljudi nisu makar nesto naucili? djeca im idu u skolu; oni rade i zive pristojno... zasto ne bi htjeli da to isto imaju i u bosni?
St.Germain

Post by St.Germain »

pitt wrote:Ja cu sada za nacionaliste glasati.........niste zasluzili nista bolje :D
fakat sto covjek i iz daljine moze naskodit ljudima tamo negdje na Balkanu zaokruzujuci pogresan odgovor na glasackom listicu. U pitanju je neznanje, nedostatak opsteg obrazovanja i politicko sljepilo. I stvarno i ovdje na forumu su polupismeni velikom dijelom (necemo reci svi :D) pristalice nacionalistickih stranaka, a to mora vec nesto da znaci.
mostarac

Post by mostarac »

wanderer wrote:
danas wrote:

Ovaj posljednji zakljucak mi tek zvuci nevjerovatno... Ili ih nije toliko ni moralo ici iz MO, ili se se vecinom vec vratili?
dijaspora je u Mostaru direktno svojim glasovima, makar i malobrojnim onemogucila HDZ da preuzme apsolutnu vlast u gradu. Sta bi bilo da su izasli onoliko koliko su trebali niko ne zna, ali je cinjenica da su direktno i indirektno HDZ potopili i oduzeli mu 3 vec uplanirana vjecnicka mjesta.
danas

Post by danas »

wanderer wrote: Ovaj posljednji zakljucak mi tek zvuci nevjerovatno... Ili ih nije toliko ni moralo ici iz MO, ili se se vecinom vec vratili?
za HDZ? pa dobili su 'vako nesto promil glasova iz dijaspore :-)
ne treba ta dijaspora da glasa za HDZ; da pojasnim -- mrzi ih da glasaju jer znaju da HDZ u mostaru ionako pobjeduje i da njihovi glasovi nisu ni potrebni...
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Slozile se kockice... :D
Post Reply