ZABORAVLJENI HEROJI!

Murisno1

#1 ZABORAVLJENI HEROJI!

Post by Murisno1 »

Nele Karajlić, Emir Kusturica, Goran Bregović , Zdravko Čolić ...
i mnogi drugi koji su iz sarajeva izvukli sve sto im je vrijedilo u životu a zaboravili ga za tren oka... sve je uredu samo ih izdaje onaj naglasak :-D
da pamtis

Post by da pamtis »

sve sto su u zivotu postigli, postigli su dok su bili u Sa, sad samo kita...ne svi ali 90% tih Eroja.....
jazzer

Post by jazzer »

Zasto '' heroji '' majke ti? :?
Murisno1

Post by Murisno1 »

Zasto '' heroji '' majke ti?
ej jebo ga ti!!
dijasporac.gz

Post by dijasporac.gz »

Ehh ja se samo pitam jesu li oni u danasnjem Sarajevu postali sto su ili onom Sarajevo koje je vidjelo sve svoje gradjane podjednako, i nije davalo nekima prednost i veci znacaj nego drugima.. Ne vidim da danasnjem Sarajevu imaju ista da zahvale. Bili se ti vratijo u danasnje Sarajevo da si na njihovom mjestu? I onako im je bilo dosta doseljenika a danas pola grada su doseljeno poslije rata. :roll:
Heroji neznam dali su, ali da su cinili grad i predstavljali ga u podpunoscu nevjerujem da iko u to moze da sumlja...
jazzer

Post by jazzer »

Murisno1 wrote:
Zasto '' heroji '' majke ti?
ej jebo ga ti!!
Do mene je, nisam se jos razbudio :) .
Ne znam sta bi se moglo reci o njima a da
vec nije receno. Jedino Cola mozda nije za istog kosa
sa njima al' eto..
edu

Post by edu »

u ovoj postavi za Colu nema mjesta...

ostala trojica su supci..a lista ide ovim redom..kusturica..nele..brega...
Vingo

Post by Vingo »

Ja volim Colu.
Brega mi je dragi motherfucker.

Ostale ne bih tretirala.

Nego hajmo malo gender balansa ovdje.

Moj favorit je Neda Ukraden :D
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa to sto velite za Colu ima nekog smisla ... ali ja bi njeg opet smjestio u isto kos s ovima...
poslije rata poleti da odrzi koncert u BiH i ulaznica 10 maraka najmanje..
a Đorđe Balašević dođe i džabalama...
pa sad vi vidte!! :D

Josip Pejaković se sturi spominjući Bosnu na svakom koraku a ... Brena sturi...
a opet ode u Tuzlu i napunu TUSANJ!
a sto neko rece bil se ti ko vratio u Sarajevo da je ono kao prije zastitnik svih građana ... to nešto ne bi polemiso ... ima takvih kamara... ali ne onih sto su se vratili nego sto nikad ga nisu napustili
Murisno1

Post by Murisno1 »

Za vreme rata povukao se u Beograd i posle koncerta iz 1991. godine, kada je u beogradskom Centru "Sava" doveo za goste Harisa D?invica i Gorana Bregovica, snimio je tek pocetkom 2000. godine novi album. I tada je nastala prava histerija za povratak Cole na estradu, pa je samo u Beogradu imao deset koncerata zaredom.
sta li smo mi tad radili? :?
edu

Post by edu »

Murisno1 wrote:pa to sto velite za Colu ima nekog smisla ... ali ja bi njeg opet smjestio u isto kos s ovima...
poslije rata poleti da odrzi koncert u BiH i ulaznica 10 maraka najmanje..
a Đorđe Balašević dođe i džabalama...
pa sad vi vidte!! :D

Josip Pejaković se sturi spominjući Bosnu na svakom koraku a ... Brena sturi...
a opet ode u Tuzlu i napunu TUSANJ!
a sto neko rece bil se ti ko vratio u Sarajevo da je ono kao prije zastitnik svih građana ... to nešto ne bi polemiso ... ima takvih kamara... ali ne onih sto su se vratili nego sto nikad ga nisu napustili
cola je pjevac..on zivi od toga..(da..trebao je odrzati koncert u humanitarne svrhe..)..u poredjenju s onim koji ti podijele po pola kile kafe pred izbore..pa ti onda nametnu 17% na hljeb..cola je tito...
Murisno1

Post by Murisno1 »

cek,cek... nemoj sad mjesat stvari..
jebes te sto djele kafu pred izbore...oni su prica za sebe..
upravo zato sam ga uporedio sa Balaševićem...ista su branša...
još ovaj nije imo "obavezu"...a Cola je to trebo MAKAR uraditi za Sarajevo i to MAKAR jednom...
nije ista stvar drug...
a u poređenju s ovim sto djele kafu i 17% poreza svako je Tito :D
edu

Post by edu »

Murisno1 wrote:cek,cek... nemoj sad mjesat stvari..
jebes te sto djele kafu pred izbore...oni su prica za sebe..
upravo zato sam ga uporedio sa Balaševićem...ista su branša...
još ovaj nije imo "obavezu"...a Cola je to trebo MAKAR uraditi za Sarajevo i to MAKAR jednom...
nije ista stvar drug...
a u poređenju s ovim sto djele kafu i 17% poreza svako je Tito :D
pa napisah da je trebao...
Murisno1

Post by Murisno1 »

pa jesi al nesto mi to blago :D

trebao je i mogao je on uradit dosta više... a s tim da nije uradio ništa = isti koš!
edu

Post by edu »

Murisno1 wrote:
pa jesi al nesto mi to blago :D

trebao je i mogao je on uradit dosta više... a s tim da nije uradio ništa = isti koš!
ne! isti kos ni pod razno...

kusturica je cetnik! nele bijednik..brega supak!..cola? barem ponosno kaze da je sarajlija..meni dovoljno da ga ne stavim u isti kos sa ovom trojicom...
shin

Post by shin »

dijasporac.gz wrote:Ehh ja se samo pitam jesu li oni u danasnjem Sarajevu postali sto su ili onom Sarajevo koje je vidjelo sve svoje gradjane podjednako, i nije davalo nekima prednost i veci znacaj nego drugima.. Ne vidim da danasnjem Sarajevu imaju ista da zahvale. Bili se ti vratijo u danasnje Sarajevo da si na njihovom mjestu? I onako im je bilo dosta doseljenika a danas pola grada su doseljeno poslije rata. :roll:
Heroji neznam dali su, ali da su cinili grad i predstavljali ga u podpunoscu nevjerujem da iko u to moze da sumlja...

Jos jedan mit strusen.
Murisno1

Post by Murisno1 »

dobro... upravu si! Možda u isti kos ne !!
Ali meni ništa ne znači što je on od tamo ponosno govorio da je sarajlija i drzo koncerte po beogradu dok se ovde gladovalo i ginulo a sve to on zna !!
edu

Post by edu »

Murisno1 wrote:dobro... upravu si! Možda u isti kos ne !!
Ali meni ništa ne znači što je on od tamo ponosno govorio da je sarajlija i drzo koncerte po beogradu dok se ovde gladovalo i ginulo a sve to on zna !!
to da li je cola drzao koncerte u to vrijeme ili nije..ja to ne znam..mozes li dokumentovati?
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

Post by Woody »

Datum: 06.12.2005
Piše: Anton Kasipović
Geleri nacionalizma

Na svega pet, šest stranica razmaka jučerašnjeg broja ovih novina smjestile su se dvije životne priče u korijenu slične u raspletu dramatično različite. Ne ustručavajući se ni malo, ove novine su izvijestile o spektakularnom dočeku Dejvis kup reprezentacije Hrvatske nakon finalne pobjede nad Slovačkom. Ove novine, takođe, već danima prenose čemerne retke jednog Banjolučanina, koji je, uz porodičnu tragediju, napustio svoj rodni grad onih godina koje se pamte, jer se ne mogu zaboraviti.
Dakle, riječ je o izbjeglicama.
Ivan Ljubičić, ključni igrač u ovogodišnjem briljantnom uspjehu Hrvatske, je Banjolučanin. I izbjeglica. Ili je to makar bio.
I onaj koji ispisuje bol predratnih i ratnih banjolučkih godina je izbjeglica. Ono što me fascinira je gotovo natprirodna sklonost aboliciji. Gola muka. Ni traga mržnji.
Dakle, pola hrvatskog tima koji je dosegnuo ono što ni najveći optimisti nisu očekivali je bosanskohercegovačko. Ili je tako nekad bilo. To me neminovno vraća razmišljanju šta je to sve Bosna i Hercegovina izgubila zbog odlaska ljudi, odlaska kojem se nekad blazirano tepalo, gotovo još morbidnijim od samog protjerivanja - humanim preseljenjem.
Znamo i da je u planetarni uspjeh hrvatskog rukometa ugrađeno i igračko i trenersko znanje Banjolučana, igrača nekad velikog Borca. Znamo i da je dobrim dijelom nadu bh. fudbalskog tima srušio igrač s naših prostora.
Ono što ne znam, a volio bih znati da li je neko iz "zvanične" Banje Luke čestitao nekadašnjem sugrađaninu Ljubičiću. Zvanično ili nezvanično.
Ono što takođe ne znam je da li bi neko od onih koji u svemu navijaju protiv Bosne i Hercegovine navijao za naš državni tim da smo mi proteklog vikenda igrali finale Dejvis kupa, a da su nastupili Ljubičić i još neko.
Međutim, ono što znam je da ovoj zemlji i te kako manjka uspjeha. Ova anoreksičnost u dometima je, uvjeren sam, dijelom rezultat i tih ratnih, ali i poratnih odlazaka onih koji su mogli, željeli, pa na kraju krajeva i uspjeli postići mnogo više.
Naravno da mi u tome nismo bili jedini, ali je naša stvarnost još dramatičnija nego kod drugih. Vratila mi se ovih dana i priča o mom prijatelju, sveučilišnom profesoru u Zagrebu, koji je u revolucionarnom zanosu pod Tuđmanom, odmah, na samom početku ostao bez posla, jer je rodni list u kojem je pisalo da je čovjek Srbin postao preči papir od doktorata u Njemačkoj. Čovjek se pritajio, javno nastupajući jedino na Cvjetnom trgu gdje je preprodavao čokoladice. Pravovjerenim je i to postalo nepodnošljivo i čovjek je - hmano preseljen. U Banjoj Luci je dočekan s nevjerovatnom amplitudom nacionalnog oduševljenja koja je koliko god bila euforična bila i jednako kratkotrajna. Poslije je radio za neke privatnike koji su pročitali manje novina nego što je on napisao knjiga. Ovih dana se vraća. Čeka ga katedra. Strepi, jer je svih ovih godina boreći se za egzistenciju nenadoknadivo apstinirao od nauke.
Treba li se čuditi da je u jednim banjolučkim novinama osvanuo naslov da je "Slovačka izgubila", ili da je sportski blok televizije bio pretijesan za izvještaj sa dočeka tenisera u Zagrebu. Dio političke garniture ni dan-danas, dakle, nije voljan suočiti se sa ovom i ovakvom stvarnošću, ali i dio medija u Banjoj Luci očigledno ima strožije kriterije od CCN-a, koji je, naravno, imao priču o pobjedniku Devis kupa.
Međutim, čini mi se da za Bosnu i Hercegovinu ima prečih pitanja od još jedne u nizu alhemičarske epizode u izgradnji bolje prošlosti. Prije svega, osnovno pitanje je šta bi bilo u sportskom smislu sa Ivanom Ljubičićem da je ostao u Banjoj Luci. Šta bi, dakle, bilo sa teniserom u zemlji u kojoj se na tenis gleda kao na mogućnost da se poigra u dva dobijena seta sa nekim od predstavnika međunarodne zajednice. Istina, u Banjoj Luci konkretno tenis je mogao doživjeti nagli procvat u vrijeme kad je Majkl Đorđević u bescijenje kupovao Razvojnu banku, između dvije serve, a brojni biznismeni i političari se utrkivali ko će mu se naći s druge strane mreže. Dakle, Ljubičića neće vratiti nijedan aneks Dejtonskog mirovnog ugovora. To je, dakle, završena priča. Ali, pitanje je da li je ikog zabrinulo što još jedan teniski drgulj, Čilić, napušta Bosnu i Hercegovinu.
Ivan Ljubičić je samo jedan od naših ljudi koji su izvan svoje države postigli briljantan uspjeh. Koliko je naših stolara, profesora, tehnologa, ljekara, arhitekata... koji negdje u svijetu briljiraju. Sve dok nas politička gerila zasipa gelerima zaostalim od nekadašnje erupcije nacionalizma - nema nade. Sve dok je ova zemlja iskolčeni katastarsko-gruntovni posjed ovovremenih političkih feudalaca najbolji će odlaziti brišući znoj sa čela prosječnih.
Stari

Post by Stari »

Nele Karajlić, Emir Kusturica, Goran Bregović , Zdravko Čolić ...

Prvo bi se, barem po meni, trebale neke stvari sloziti da vidimo na cemu smo ...prije nego krenemo u daljnju pricu.

Elem jesu li ovi ljudi ...da tako kazem ...."Nasi"...pri tom mislim pripadnici bosanskohercegovacke nacije (skljoco izvoli... postavi dijagnozu u slucaju gore-navedene cetvorke)...

Ne znam kako ce uvazeni skljoco dijagnozu postaviti jer priznajem ja jos uvijek sepam u dijagnostici te vrste...no mozda to i nije pretjerano bitno..bar ne u datom slucaju.

Ako se naime ispostavi da su nasi (skljoco pozuri ..jer imam osjecaj da bez tvoje dijagnoze ova teorija ne drzi vodu)....da li to automatski iskljucuje mogucnost da budu ...shupcine , cetnici, papkari ili nesto srodno? Ja mislim da ne ...jer tih kategorija ima posvuda.

U suprotnom se moze postaviti slicno pitanje...dakle ako ova cetvorka nisu nasi....cini li ih to automatski ...manjim ili vecim shupcima, papcima, cetnicima..?

Opcenito gledano ne bi trebalo da je tako...dochim mensecini da u nasem slucaju to jeste tako...necu postavljati pitanje ...zasto?
Murisno1

Post by Murisno1 »

to da li je cola drzao koncerte u to vrijeme ili nije..ja to ne znam..mozes li dokumentovati?
pa ovaj post koji sam stavio prije za koncerte je skinut sa neke srbijaske stranice...i tekste je ekavica... nisam ja izmislio nego eto nađoh ga!
edu

Post by edu »

Stari wrote:Nele Karajlić, Emir Kusturica, Goran Bregović , Zdravko Čolić ...
Prvo bi se, barem po meni, trebale neke stvari sloziti da vidimo na cemu smo ...prije nego krenemo u daljnju pricu. Elem jesu li ovi ljudi ...da tako kazem ...."Nasi"...pri tom mislim pripadnici bosanskohercegovacke nacije (skljoco izvoli... postavi dijagnozu u slucaju gore-navedene cetvorke)...Ne znam kako ce uvazeni skljoco dijagnozu postaviti jer priznajem ja jos uvijek sepam u dijagnostici te vrste...no mozda to i nije pretjerano bitno..bar ne u datom slucaju. Ako se naime ispostavi da su nasi (skljoco pozuri ..jer imam osjecaj da bez tvoje dijagnoze ova teorija ne drzi vodu)....da li to automatski iskljucuje mogucnost da budu ...shupcine , cetnici, papkari ili nesto srodno? Ja mislim da ne ...jer tih kategorija ima posvuda. U suprotnom se moze postaviti slicno pitanje...dakle ako ova cetvorka nisu nasi....cini li ih to automatski ...manjim ili vecim shupcima, papcima, cetnicima..?
Opcenito gledano ne bi trebalo da je tako...dochim mensecini da u nasem slucaju to jeste tako...necu postavljati pitanje ...zasto?
stari..svoje cetvorici su zajednicke dvije stvari..svi su rodjeni u sarajevu i niko od njih nije bio u ratu u sarajevu...
kusturica: otvoreno stao na stranu agresora..pusio kitu milosevicu..stidi se reci da je sarajlija...
nele: rat proveo u beogradu..odrzavao koncerte u vrijeme agresije na nasu/njegovu zemlju..nikad nisam cuo da je osudio agresiju..i dan - danas kaze..mozete mi uzeti sve ali zelju ne..no..jedno je prica drugo je praksa..nele je bijednik koji..mislim..nece nikad doci u sarajevo..jer..mozes se ti svidjeti i bakiru..i terzicu..i gojeru..i tihicu i jovicu i paravcu..ali ako te raja ne moze onda ti dzaba sve to..nele je bio jednom raja..i nikad vise nece biti...
brega: avidc je za njega napisao..brega je kurvin sin..ali je nas kurvin sin..(znaci to bi moglo vaziti za sve..)..ja za njega imam samo jedno misljenje..brega je supak!
cola: nikad nisam cuo da je odrzavao koncerte za vrijeme agresije..nikad nisam cuo da je osudio agresiju..ali sam ga cuo da kaze naravno da se ponosim sto sam sarajlija..(mozda naivno od mene..ali je tako..)..cola je odmah poslije rata dosao i odrzao koncert..(iako je trebao biti u humanitarne svrhe..)..i to je nesto..kada je to merlin odrzao koncert u humanitarne svrhe? a 90% bosnjaka ce ti reci da je on najveci patriota..jasta je..iz zagreba pjevao mene metak nece..isto k'o hanka..ona patriota..a s piste je pokupili da ne pobjegne...

lafcine su: balas..rambo..bono...
Vingo

Post by Vingo »

I Goca Trzan....sta je tek ona uradila i jos radi za dobre Bosnjake...Pustala brucise da joj ljube zize...
Pa jel mogla da ucini vise za ovu napacenu djecu???
Stari

Post by Stari »

Edu:
I sva trojca su drzali koncerte u periodu 1992-1995, i sva trojca su to radili na pristojnoj udaljenosti, ...sta ono jos imadoh reci ? ...aha da ...ne kontam :D
edu

Post by edu »

Stari wrote:Edu:
I sva trojca su drzali koncerte u periodu 1992-1995, i sva trojca su to radili na pristojnoj udaljenosti, ...sta ono jos imadoh reci ? ...aha da ...ne kontam :D
upravo na jednom od tih koncerata je rambo jebavo majku agresorskom rezimu..i govorio kako u tim momentima sarajevo gori..a milosevic ga razara...

bono je..koliko ja znam..u ratu dolazio u sarajevo..napravio pjesmu opkoljenom sarajevu..poslije rata odrzao koncert u sarajevu..on i pavaroti otvorili muzicki centar..ili sta je vec..u mostaru..

balas..odrzao..cini mi se..dva koncerta i sav prihod je isao za nabavku ortopedskih pomagala...

nisu svi cestiti ljudi mogli prestati sa svojim poslom jer je rat u bih..ali mogli su osuditi agresiju...
Post Reply