Pite spremaju Grci, Bugari, Bosanci-Hercegovci, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Hrvati...i kud god nadjes manjine tih naroda...nac'ces i pitu! Cak i u Sj.Africi spremaju vrstu bureka koju zovu "brik". I Tatari peku burek!
Kraljica PITA! Kralj PITAC!
Moderator: anex
-
zlata
#1 Kraljica PITA! Kralj PITAC!
Otvaram temu o najvaznijem jelu u BiH.
Da, mnogi misle da su to cevapi, al'tvrdim da nam je svima "PITA U DUSI"!
Najvolim zeljanicu, burek s'mesom, drobanicu...sve pite. Nista mi nije zalosnije...neg'kad odem nekud daleko..ostanem dulje...i nemam nikud otic...pojest pite. Jedan'put davno sam svrljajuci po Sao Paulo-u naisla na "Casa das Burekas". Sefaradski Zidov iz Bugarske je pek'o male sitne buredzike. Ama...to je bilo lijek za dusu! Proslavio se po citavom gradu!
A ja mu nisam izlaz'la iz burekdzin'ce!
Pite spremaju Grci, Bugari, Bosanci-Hercegovci, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Hrvati...i kud god nadjes manjine tih naroda...nac'ces i pitu! Cak i u Sj.Africi spremaju vrstu bureka koju zovu "brik". I Tatari peku burek!
Last edited by zlata on 16/11/2005 00:39, edited 3 times in total.
- jazzer
#2 Re: Kraljica PITA! Kralj PITAC!
Morate priznati da smo vi mi pitari u dusizlata wrote: Pite spremaju Grci, Bugari, Bosanci-Hercegovci, Makedonci, Albanci, Turci, Srbi, Hrvati...i kud god nadjes manjine tih naroda...nac'ces i pitu! Cak i u Sj.Africi spremaju vrstu bureka koju zovu "brik". I Tatari peku burek!
Neki se ne izjasnjavaju tako ali duboko u sebi znaju da jesu
Sada malo o temi, i stari portugalci su znali
reci ''bolje dva zvrka bureka nego cetiri sirnice''.
-
zlata
#3 Re: Kraljica PITA! Kralj PITAC!
Portugalci, kad nauce peci pite...ce ih napun'ti bakalarom i rastikom.jazzer wrote:Sada malo o temi, i stari portugalci su znali
reci ''bolje dva zvrka bureka nego cetiri sirnice''.
- danas
#7 Re: Kraljica PITA! Kralj PITAC!
cujzlata wrote:Najvolim zeljanicu, burek s'mesom, drobanicu...sve pite.
zeljanicu najvolim, pa onda tikvenjacu sa sirom i jajima ... njam
- Edin H.
Iskreno ne bi ni Fati, niti bilo kojoj drugoj.zlata wrote:Ma najvaznije je da je *ita "happy".Za nju ce i pitu razvlac'ti!
![]()
'De matere ti priznaj...je'l'bi Fati jufke razvlacio?
Previse smo zadrti mi Bosanci, tesko je to promijeniti.
-
zlata
Ma samo se ti tijesiEdin H. wrote:Ma nesto kontam pita i nije cemu.danas wrote:ostace ti dusha gladna pite...Edin H. wrote: Mislim da cu morati, posto zivim sa strankinjom![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Sirotinjsko jelo.Kao i pizza.
na isti su nacin nastali.
- perke
muha_sa wrote:Furdenjaća.Nesferatu wrote:Imas drobni burek....cuj burek s'mesom.... pa burek je samo sa mesom... nema drugi burek...
Barem ja nikad nisam cuo da neko kaze pita s drobom ili drobopita.
-
zlata
Kod mene se jede "Mujin Odrezak".Edin H. wrote:Vidis kako englezi zovu njihovu pitu
shepards pie - cobanska pita![]()
Zar tebi nije draza Karadzordzeva snicla od bureka?![]()
Eh pa, bureci i pite su mi "Soul Food".
Last edited by zlata on 15/11/2005 19:34, edited 1 time in total.
- muha_sa
Ne.učkuruša je nešto drugo---vjeruj starijem čikici.perke wrote:muha_sa wrote:Furdenjaća.Nesferatu wrote: Imas drobni burek....
Barem ja nikad nisam cuo da neko kaze pita s drobom ili drobopita.valjda učkuruša
![]()
Učkuruša je naziv za način pravljenja pite a furdenjaća je pita od ,kako ovi kažu,droba.