Hajde Mladi ovdje na forumu sarajevo-x portala da vidimo vase komentare i vas angazman u spasavanju teritorijalne cjelovitosti drzave BiH i izgradnji moderne i prosperitetne evropske drzave za sve njene gradjane!
Izvor: http://www.fena.ba/rubrika.html?fena_id ... rubrika=BH
Bosna i Hercegovina
10.11.2005 (19:02)
MLADI BiH PREDSTAVILI SVOJ USTAV
SARAJEVO, 10. novembra (FENA) – Britanski i američki ambasadori u BiH, Matthew Rycroft i Douglas McElhaney, direktor Misije USAID-a Howard Sumka i drugi predstavnici diplomatskog kora prisustvovali su danas u Sarajevu prezentaciji "Ustava mladih BiH".
Zaključujući da ustrojstvo zemlje ne pruža preduvjete za izgradnju prosperitetne budućnosti, učenici i studenti iz Sarajeva, Lukavice, Foče i Mostara, uz pomoć organizacije «Dječiji pokret za kreativno obrazovanje», izradili su prijedlog novog ustava za BiH, koji odražava njihovu viziju zemlje u kakvoj bi željeli živjeti.
Ova grupa je obilazila gradove i mjesta širom zemlje i održavala ustavne konvencije mladih gdje se raspravljalo i tragalo za rješenjima pitanja koja političari do sada nisu bili u mogućnosti da riješe.
Preambula njihovog ustava obavezuje zemlju na jedinstvo i jednakost, raspuštanje entiteta i stvaranje jedinstvene centralne vlade. Pri izradi Ustava, mladima su pomoć pružali pravni eksperti OHR-a.
Grupa raste svakodnevno, jer nastoji ostvariti saradnju s mladima u svim dijelovima zemlje i traži od njih da postanu potpisnici ovog ustava. Njihov cilj je da se u neophodne izmjene Ustava uključe svi glasovi mladih kao jedan snažan glas.
Oni najavljuju da će naredne godine nastaviti putovanja kroz BiH kako bi njihov ustav potpisao što veći broj mladih.
(Fena) mb
MLADI BiH PREDSTAVILI SVOJ USTAV
- Novi_Nick
#1 MLADI BiH PREDSTAVILI SVOJ USTAV
- Novi_Nick
davis.ba wrote:Odlična stvar ali problem je što to nikad neće proći kod srpskih političara.
Vecina gradjana u BiH je za da se ukinu dva entiteta RS i Federacija kao i svi kantoni te da se drzava BiH organizuje na principu Regija i opstina i bude decentralizovana drzava.
-
davis.ba
Bio sam ti ja optimista kad sam bio nešto mlađi i naivniji. Nema ni teorije da ovakav jedan dokument može proći. Naravno na žalost. A bilo bi fino.
A to za većinu građana, vjerovatno jeste, problem je što se ne gleda da li je većina građana za nešto nego ko je od političara sva tri naroda za to nešto.
A to za većinu građana, vjerovatno jeste, problem je što se ne gleda da li je većina građana za nešto nego ko je od političara sva tri naroda za to nešto.
- Novi_Nick
Pa valjda se u demokratskoj i modernoj evropskoj drzavi gradjani pitaju a ne politicari.davis.ba wrote:Bio sam ti ja optimista kad sam bio nešto mlađi i naivniji. Nema ni teorije da ovakav jedan dokument može proći. Naravno na žalost. A bilo bi fino.
-
davis.ba
Pa onda me stvarno čudi tvoje razmišljanje. Ne govorim da je pogrešno, naprotiv, ali ako pratiš trenutnu političku situaciju, onda znaš na koji način može doći do novog ustava. Znači političari imaju riječ, i sve je na njima. A zna se kako razmišljaju iz rs-a.
- Novi_Nick
Pa nije bas tako
Ako bi se skupila vecina gradjana, udruzenja gradjana, nevladine organizacije, udruzenja i organizacije mladih, mediji i svi drugi potencijali recimo jedan dan u centru Sarajeva ili u svim vecim gradovima isti dan i u isto vrijeme i zahtjevali od parlamenta, politicara i stranaka da parlament mora da uzme na razmatranje njihove prijedloge Ustava i sl te da se oragnizuje eventualni referendum po tom pitanju vidjeo bi da gradjani odlucuju radikalno na odluke politicara.
Hvala ti za dijalog.
Moram da idem dalje!
Lijep pozdrav
Hvala ti za dijalog.
Lijep pozdrav
-
davis.ba
Problem je što se kod nas takvo nešto nikad neće desiti, jednostavno zbog mentaliteta građana. Ne možemo se ni oko čega dogovoriti, jednostavno previše je podjela i među istim narodima.
Druga stvar, i da se desi takvo nešto, ustav propisuje da se ustavne i sl promjene mogu desiti jedino koncenzusom sva tri naroda, dakle ne većine građana, već većine sva tri naroda i to u parlamentu preko političara. Dakle... ništa na žalost.
Tako nam je kako nam je.
Druga stvar, i da se desi takvo nešto, ustav propisuje da se ustavne i sl promjene mogu desiti jedino koncenzusom sva tri naroda, dakle ne većine građana, već većine sva tri naroda i to u parlamentu preko političara. Dakle... ništa na žalost.
Tako nam je kako nam je.
-
padobranski77
mislim ako je to stvarno tako a znamo da nije čemu onda sva ova muka oko BH Ustava ? Nek EU fino proglasi politički moratorij u BIH do odrastanja tih "mladi" pa kad raja naraste u BIH će biti sloga.
No znamo da se radi o čitoj propagandi kamo sreće da u ovom ima pola istine.
Četnici , Ustaše i Džamahirci već odgajaju horde potencijalnih koljača , ubojica i silovatelja, budimo realni.
Četnici , Ustaše i Džamahirci već odgajaju horde potencijalnih koljača , ubojica i silovatelja, budimo realni.
-
mr__bosnjak
Ustav je dobar. Ja u principu takava i podrzavam, znaci ukidanje entiteta i centralizacija drzave. Ne zato st hocu da nametnem nesto nekome nego zato sto znam da decentralizacija ce zavrsiti u nekim podrucjima sa referendumima o nezavisnosti. Ja mislim da je ovo idealno:
1. Vlada BiH u Sarajevu ima glavnu moc i drzi vanjsku politiku te glavne odluke u drzavi. Kao porezi, penzije, ekonomija, odbrana, policija, skolstvo, medicina itd.
2. Postoje 4-5 regija(kantona, zupanija, sandzaka) i svaka ima lokalnu vlast koja odlucuje o imenima ulica, kolko para svaka skola dobiva pod okriljem vlade, vrse popise, brinu se o medicini pod okriljem vlade, i uopce vrse lokalne odluke.
3.Opcine. Odlucuju se najlokalnije stvari. Prave se prijedlozi za imena ustanova, odrzava se pod okriljem vlade policija, liste stanovnistva i uopce vecinom posloji koji opcine vrse.
Postoji jedan autohtoni narod odnosno bosanska nacija a to su Bosnjaci. Njihov bosanski jezik je sluzbeni. Onda postoje nacionalne manjine Srbi i Hrvati koji kao i svi ostali gradzani BiH njoj moraju izrec lojalnost i u slucaju rata borit se u Armiji BiH i onda uzivaju jednaka prava svi gradzani.
Vjera je osobna stvar i nema veze sa politikom i ustavom nego je do svakog pojedinca da odluci.
Obiljezje drzave odnosno zastava i grb su Kotromanic-grb sa sest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi.
A za padobranca: Nepostoji organizacija zvana "dzamahirci" i koja se bavi fasizmom kao sto postoje ili postojali Cetnici i Ustase, "dzamahirci" nisu ikada vodili istrjebljenje ili agresiju sto jesu Cetnici i Ustase i vecina tih sto ti nazivas "dzamahircima" su se goloruki organizovali i pruzili zestoku odbranu daleko nadmocijem agresoru i nasu drzavu spasili. Oni trebaju da nam budu uzor i heroji a ne neki koji se stavljaju u isti kos sa cetnicima i ustasama. Manjinske zlocine pojedinaca nemozes stavljat u kos sa vecinskim isplaniranim zlocinima cinjenim od same uprave dok se Armija BiH sa takvima razracunavala i borila za opstanak BiH i Bosnjaka kao i drugih njoj lojalni.
1. Vlada BiH u Sarajevu ima glavnu moc i drzi vanjsku politiku te glavne odluke u drzavi. Kao porezi, penzije, ekonomija, odbrana, policija, skolstvo, medicina itd.
2. Postoje 4-5 regija(kantona, zupanija, sandzaka) i svaka ima lokalnu vlast koja odlucuje o imenima ulica, kolko para svaka skola dobiva pod okriljem vlade, vrse popise, brinu se o medicini pod okriljem vlade, i uopce vrse lokalne odluke.
3.Opcine. Odlucuju se najlokalnije stvari. Prave se prijedlozi za imena ustanova, odrzava se pod okriljem vlade policija, liste stanovnistva i uopce vecinom posloji koji opcine vrse.
Postoji jedan autohtoni narod odnosno bosanska nacija a to su Bosnjaci. Njihov bosanski jezik je sluzbeni. Onda postoje nacionalne manjine Srbi i Hrvati koji kao i svi ostali gradzani BiH njoj moraju izrec lojalnost i u slucaju rata borit se u Armiji BiH i onda uzivaju jednaka prava svi gradzani.
Vjera je osobna stvar i nema veze sa politikom i ustavom nego je do svakog pojedinca da odluci.
Obiljezje drzave odnosno zastava i grb su Kotromanic-grb sa sest zlatnih ljiljana na plavoj podlozi.
A za padobranca: Nepostoji organizacija zvana "dzamahirci" i koja se bavi fasizmom kao sto postoje ili postojali Cetnici i Ustase, "dzamahirci" nisu ikada vodili istrjebljenje ili agresiju sto jesu Cetnici i Ustase i vecina tih sto ti nazivas "dzamahircima" su se goloruki organizovali i pruzili zestoku odbranu daleko nadmocijem agresoru i nasu drzavu spasili. Oni trebaju da nam budu uzor i heroji a ne neki koji se stavljaju u isti kos sa cetnicima i ustasama. Manjinske zlocine pojedinaca nemozes stavljat u kos sa vecinskim isplaniranim zlocinima cinjenim od same uprave dok se Armija BiH sa takvima razracunavala i borila za opstanak BiH i Bosnjaka kao i drugih njoj lojalni.
-
digger
Vrijeme je da se podsjetimo da drugi (ponovo) rade na nasem novom Ustavu koji bi konacno trebao da eliminise ono sto trenutno koci razvoj drzave i drustva. Sreca, inace bi mi polako postali zemlja par mocnika.Novi_Nick wrote:Hajde Mladi ovdje na forumu sarajevo-x portala da vidimo vase komentare i vas angazman u spasavanju teritorijalne cjelovitosti drzave BiH i izgradnji moderne i prosperitetne evropske drzave za sve njene gradjane!
Slicne ideje date su oko virtualne politicke partije za mlade postavljene na Internet prije skoro dvije godine. (Vidi: http://www.ulbih.netfirms.com ). Mozda je vrijeme da se ista "ozivi?"
Vrijeme za promjene polako dolazi. Ili sto je Bob Dylan pjevao: Slow train comin'
-
privremeni
Ne znam jel me vise strah nacina razmisljanja "Starih" ili "mladih" na ovom forumu, a sire ne smijem ni pomisliti.
Sto neko rece, vec stasavaju nove istrenirane generacije od kojih se nema sta dobro ocekivati.
Pa nam ipak jedina nada ostaju stranci da nesto poprave ako ostane za popravljati kad zadovolje svoje interese.
Sto neko rece, vec stasavaju nove istrenirane generacije od kojih se nema sta dobro ocekivati.
Pa nam ipak jedina nada ostaju stranci da nesto poprave ako ostane za popravljati kad zadovolje svoje interese.
-
Mr_M
Ove price oko novog ustava su smijesnije nego neki cirkus. Ne kazem da nam nije potreban novi ustav, ali ne bilo kakav, nego jedan koji nece nikog ostetiti.
Ali najveci biser mi je ko se sve javlja da predlaze ustav, neke biskupske konferencije neki "krugovi intelektualaca" jos treba da se jave neki pristalice monarhije pa da kazu kako nam treba kralj ili neki koji smatraju kako nam je potreban serijtiski sistem. Novi ustav se moze postici samo dogovorom, jer ce u suprotnom biti kontraproduktivan.
Ali najveci biser mi je ko se sve javlja da predlaze ustav, neke biskupske konferencije neki "krugovi intelektualaca" jos treba da se jave neki pristalice monarhije pa da kazu kako nam treba kralj ili neki koji smatraju kako nam je potreban serijtiski sistem. Novi ustav se moze postici samo dogovorom, jer ce u suprotnom biti kontraproduktivan.
- Fair Life
Najbolji je "put ka vodi"... jedina ispravna staza koju treba slijediti !!??Mr_M wrote:Ove price oko novog ustava su smijesnije nego neki cirkus. Ne kazem da nam nije potreban novi ustav, ali ne bilo kakav, nego jedan koji nece nikog ostetiti.
Mladi da su pametni i snazni kao sto nisu trebali bi sve stare olinjale prdonje na smece... i praviti sebi ustav koji ce omoguciti zemlji da opstane, njima da zive... zivote dostojne covjeka.
Ne zaboravite da je... sadasnjost pozajmljena od buducnosti. Mladi ne smiju dozvoliti da im lopovi danas upropaste njihovo sutra (ako vec nisu...).
- Bosanac sa dna kace
haj ne seri, vrijedjas nas vjernike! Mi vjernic muslimani, vidimo jedini spas u za nas u jednom ovakvom ustavu!padobranski77 wrote:mislim ako je to stvarno tako a znamo da nije čemu onda sva ova muka oko BH Ustava ? Nek EU fino proglasi politički moratorij u BIH do odrastanja tih "mladi" pa kad raja naraste u BIH će biti sloga.
ne znam za nemuslimane!
-
MedoX
Ne znam sto se trose tolike pare na mlacenje prazne slame...petnaesterica ih se na petanest mjesta skupi i dogovaraju verzije ustava...
ali
..
cekaj koga obicno zaboravljamo... SRBE'?
Da Srbe...vazda Srbe zaboravimo...
svi se dogovore i skontaju dje su tu Srbi...
i onda shvatis da ti Srbi sjede u parlamentu i da nema promjena bez njih tako da je najbolje,ako zelis fakat nesto uradit vise od polovine onih s kim "kontas" novi ustav budu Srbi...
nista bez Srba... lijepi stari rezim iz 1991..kad nije bilo doma naroda... ko ga nema bez njega se moze..dogovore sjednicu Hrvati i Bosnjaci, ne zovnu Srbe i sve dogovore... sto toga danas nema???
ali
..
cekaj koga obicno zaboravljamo... SRBE'?
Da Srbe...vazda Srbe zaboravimo...
svi se dogovore i skontaju dje su tu Srbi...
i onda shvatis da ti Srbi sjede u parlamentu i da nema promjena bez njih tako da je najbolje,ako zelis fakat nesto uradit vise od polovine onih s kim "kontas" novi ustav budu Srbi...
nista bez Srba... lijepi stari rezim iz 1991..kad nije bilo doma naroda... ko ga nema bez njega se moze..dogovore sjednicu Hrvati i Bosnjaci, ne zovnu Srbe i sve dogovore... sto toga danas nema???
-
MedoX
nadam se da to meni nije upuceno zbog ovog komentara...
KOMUNISTI su pali 19.11.1990., a ja sam rekao stari rezim iz 1991. ista vlast ko sada je tada bila (SDA - HDZ - SDS),ali naprimjer,kada su Srbi izasli iz parlamenta, Hrvati i Bosnjaci mogli donjeti odluku o Referendumu...
KOMUNISTI su pali 19.11.1990., a ja sam rekao stari rezim iz 1991. ista vlast ko sada je tada bila (SDA - HDZ - SDS),ali naprimjer,kada su Srbi izasli iz parlamenta, Hrvati i Bosnjaci mogli donjeti odluku o Referendumu...
- muha_sa
Onda Srbi onako demokratski u znak protesta popeše se na brda,jadni goloruki. te u stvaranje genocidne tvorevine.MedoX wrote:nadam se da to meni nije upuceno zbog ovog komentara...
-
digger
Po tome kako neki od nas i dan danas razmisljaju, ocito je da drugi treba da nam kroje Ustav...muha_sa wrote:Onda Srbi onako demokratski u znak protesta popeše se na brda, jadni goloruki. te u stvaranje genocidne tvorevine.MedoX wrote:nadam se da to meni nije upuceno zbog ovog komentara...
I vode sudstvo...
I vode bankarstvo...
I vode fiskalnu politiku...
I ganjaju kandidate za Haag...
I pokusavaju da eliminisu "torove"...
I kupuju fabrike...
U medjuvremenu, iz dosade zbog nerada oko gornjeg, nama kao ostaje da jebemo sve najdraze komsijama... i to dozivotnim...