Ulicne borbe u Parizu(opet)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

savjest

#1 Ulicne borbe u Parizu(opet)

Post by savjest »

U cetvrtak navece su ponovo izbili sukobi izmedu stanovika prigradskih naselja Pariza(vecinom stranog porijekla) i policije i vatrogasaca.

Ovi sukobi su vrlo cesta pojava u Francuskoj. desavaju se kad je dan drzavnosti, nova godina ili neki drugi poznatiji datum. Svakog 31 decembra bude zapaljeno izmedu 500 i 1.000 automobila sirom Francuske.

Ovi zadnji sukobi su izbili zbog toga sto su dva mladica primjeceni u kradi automobila. Pokusali su da se sakriju i uskocili su u "trafostranicu" gdje ih je usmrtila struja. Na stotine mladih osoba je izaslo na ulice i pocelo da razbija izloge pali auta ili jednostavno unistava sve sto im je bilo pri ruci. na drugoj strani je bila policija.

Uglavnom prve noci je unisteno preko 30 auta i bezbroj izloga. Bilo je i povrijedinih na obadvije strane.

Sukobi su se ponovoli i sinoc i to mnogo veci nego prethodne noci.

Video (kliknuti na naslove gdje pise CLICHY)
http://jt.france2.fr/20h

Evo par slika
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
daduli_sa

Post by daduli_sa »

"Ovi sukobi su vrlo cesta pojava u Francuskoj. desavaju se kad je dan drzavnosti, nova godina ili neki drugi poznatiji datum. Svakog 31 decembra bude zapaljeno izmedu 500 i 1.000 automobila sirom Francuske. "

A koji im je cilj zbog kojeg rade sve to? :roll: :?
savjest

Post by savjest »

Integracija doseljenika u Franucsku nije uspjela, daleko od toga. Napravljena su geta u kojima vlada veliak nezaposlenost i nesigurnost. trenutna situacija u svjetu je samo poveacala mrznju izmedu i jedni i drugih. Citam na nekim francuskim forumima kako pozivaju da u te kvartove treba uci vojska.

Sef lokalne policjske brigade je rekao da je ovo civilni rat i uputio poziv francuskom ministru odbrane da posalje vojsku. Naime jean metak je pogodio policijski kombi.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

savjest wrote:Naime jean metak je pogodio policijski kombi.
Naime jedan metak!
perke

Post by perke »

nemiri u francuskoj :D :D bosna se ponudila da primi :D izbjeglice :-)
savjest

Post by savjest »

daduli_sa wrote:"Ovi sukobi su vrlo cesta pojava u Francuskoj. desavaju se kad je dan drzavnosti, nova godina ili neki drugi poznatiji datum. Svakog 31 decembra bude zapaljeno izmedu 500 i 1.000 automobila sirom Francuske. "

A koji im je cilj zbog kojeg rade sve to? :roll: :?
Pa u Francusku se doselio veliki broj stranaca nakon 60-tih. tada je Francuska bila u ekonomskom bumu i oni su isli u magreb(sjever Afrike), Portugal, jihove kolonije itd... po radnu snagu. medutim oni su te ljude trpali u predgrada, geta, nesto slicno kao u USofA, tako da se ti ljudi nisu nikada potpuno uklopili u fransusko drustvo. Naravno ima izuzetaka kao Zidane, jamel debouze i ostali sportisti ali ogromna vecina je ostala u tim pregradima. Medutim ovo je vec 3-4 generacija tih doseljenika i oni su izmedu dvije stolice. Niti su pravi francuzi niti su vise pravi marokanci.
U meduvremenbu se ekonomska situacija jako pogorsala sto je dovelo do povecanja kriminaliteta. Tome pridodati i islamofobiji i ona uvjek dobro postojeci francuza koji su racisticki nastrojeni i dobivas dobar koktel.

Danas u neke od tih kvartova zalazi samo specijalna policija. Bas je neki dan pokusao da u jedan od njih ude francuski ministar odbrane i desila se prava kanonada!

Prije 6 godina jedan razred odavde otisao u francusku na eksurziju. isli su biciklima i tako su na podne napravili pauzu da bi jeli. Odjednom se pojavilo oko 30 mladica i samo su pokupili bicikla(njih preko 20) i odvukli ih u zgradu preko puta. Naravano da nisu pruzali bilo kakav otpor jer bi to bilo suludo. Pozvali su policiju i objasnili sta se desilo. Policija uopste nije izasla na teren. Ili bolje reci nisu smjeli da se obracunaju sa tim lopovima.

Kuda ovo vodi nije tesko predvidjeti. Na proslim predsjednickim izborima le pen je dobio preko 5 miliona glasova.
savjest

Post by savjest »

Bosanac sa dna kace wrote:
Naime jedan metak!
sta si ovim htio reci?
muha_sa

Post by muha_sa »

Eto nama izbjeglica iz Pariza.
Shoshana

Post by Shoshana »

Sve mi se cini da sam negdje citala nedavno da su veoma cesti pozari u tim siromasnim/doseljenickim kvartovima, i da je vecina podmetnuta.

Pa ne treba zaboraviti Le Pena i, nazalost, rastuci broj njegovih pristalica.
daduli_sa

Post by daduli_sa »

Hvala SAVJEST na iscrpnom pojasnjenju.
Zalosno!
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

savjest wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Naime jedan metak!
sta si ovim htio reci?
pa samo jedan metak je potrebno za akicju, sta bi se desilo da su izresetali policijska kola? :x
savjest

Post by savjest »

dupli post
Last edited by savjest on 29/10/2005 22:52, edited 1 time in total.
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

to je u vise francoskoj postalo normalno. clichy,saint denis ili les tarterets ,corbeil .navedena mjesta imaju uvijek istu pricu.tuca s policijom ili kvart protiv kvarta.
nomalno je i postalo da murija dobije po nosu,doduse nekad ih i nos zasvrbi pa provociraju.

ma znas sta , jebo francusku
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

najnesigurniji grad u kome sam bio je pariz

i sada se naježim kad se sjetim :(
savjest

Post by savjest »

komi wrote:najnesigurniji grad u kome sam bio je pariz

Svi veci gradovi u Europi su nesigurni. U vecim gradovima zive samo azilanti, oni na socijali, bijeda i sumnjivi tipovi.(90%). Normalni ljudi zive na selima. Imaju mir, sigurnost a u grad se i tako stigne za par minuta.
savjest

Post by savjest »

ww
St.Germain

Post by St.Germain »

savjest wrote:

Svi veci gradovi u Europi su nesigurni. U vecim gradovima zive samo azilanti, oni na socijali, bijeda i sumnjivi tipovi.(90%). Normalni ljudi zive na selima. Imaju mir, sigurnost a u grad se i tako stigne za par minuta.

:lol: :lol: :lol:
savjest

Post by savjest »

St.Germain wrote:
savjest wrote:

:lol: :lol: :lol:
Opet si se vratio nakon onog "samara"? Nego jesi li gledo justrosnju misu na TV? Ah vidi mene... pa toga nema... bar ti tako napisa.
St.Germain

Post by St.Germain »

o cemu ti :?
danas

Post by danas »

"sumnjivi tipovi"... :-) :-) :-) :roll: :roll: :roll:
St.Germain

Post by St.Germain »

momak ocito nema pojma koliko zivot u "vecim" gradovima kosta...
ja zaista ne znam u kojoj drzavi ti zivis i u kakvom gradu. Istina je da je periferija omiljena kod bolje stojeceg staleza. U gradu ne mozes dobiti stan bez prethodne provjere i bez potvrde o stalnom radnom mjestu. Grad je grad i lijepo je biti udaljen 10-tak minuta pjeske od svih kulturnih desavanja (eeeeehm...kultura, sta to bjese :roll: )>Tebi tvoje, meni moje, ja volim zivot u gradu jer se uvijek nesto desava, mada je zivot dva puta skuplji nego u provinciji. Barem je to tako u dijelu Njemacke u kojem zivim.
savjest

Post by savjest »

St.Germain wrote:momak ocito nema pojma koliko zivot u "vecim" gradovima kosta...
ja zaista ne znam u kojoj drzavi ti zivis i u kakvom gradu. Istina je da je periferija omiljena kod bolje stojeceg staleza. U gradu ne mozes dobiti stan bez prethodne provjere i bez potvrde o stalnom radnom mjestu. Grad je grad i lijepo je biti udaljen 10-tak minuta pjeske od svih kulturnih desavanja (eeeeehm...kultura, sta to bjese :roll: )>Tebi tvoje, meni moje, ja volim zivot u gradu jer se uvijek nesto desava, mada je zivot dva puta skuplji nego u provinciji. Barem je to tako u dijelu Njemacke u kojem zivim.

Pa ti ocito da zivis u nekoj "mikrozoni". Ja sam gore naveo neke kategorije stanovnistva koje zive u vecim gradovima(azilanti,oni koji su na socijali,sumnjivi tipovi) a njima sam zaboravio da dodam i izbjeglice, studente,osobe u tranzitu,izbezumljene... itd.

Domorodci bjeze na sela i u manja mjesta jer ne mogu da trpe, buku,nasilje,guzve,nesigurnost itd... Opsti trend je iseljevanje iz centra grada u periferiju i sela.(onih koji su tu rodeni). Recimo samo iz centra Lièga je otislo 8.000 osoba u zadnjih 10 godina. Gradske vlasti muku muce da to zaustave, pa tako prave nove pkjesacke zone, zatvaraju "glasnije kafice" itd. I ja sam, sam ucestvovao u tom projektu.

Drugi i sigurno najfrapantniji primjer u Europi je engleski grad Leicester gdje u centru vise nema engleza. Samo azilantska i izbjeglicka bijeda hrli u nebodere. Samo je ona zacarana "lampama sto svetlucaju". To su fakti.(ovdje ne spominjem one nebodere u koje se zabijaju oni koji primaju socijalnu pomoc)
X puta mi se desilo da udem u metro u Briselu i da budem jedini bijelac u njemu.

Domorodci hoce da imaju bascu, mir, tisinu,sigurnost pogotovo sigurnost za njihovu djecu.Nece navece kad se vrati sa posla da krui po 30min dok nade mjesto za parking, nece da misli hoce li neki klinac da mu unisti to isto auto samo onako da bi vidio kako gori. Nece da se se peglaju po 2 sata u jutarnjim guzvama itd..

A nije ovo Congo pa da to znaci ako si na selu nemas pristip nicemu. Autoputevi su tu i u grad stignes za 15 min maksimum.I kao sto je slucaj i sa narodom koji se iseljava iz centra tako je i sa drugim aktivnostima. Opet se vracam na grad Liège. Recimo univerzitet(ULG) je izgraden 6 km od grada(a one napustene su zgrade u centru), najveca klinika(CHU) je smjestena 9km od grada, najveci sportski kompleks se nalazi 7km od grada. Svi najveci trgovacki centri su minimum 5km od grada
To je uradeno da bi se imala laksa pristupacnost.

I na kraju da su cijene skuplje u gradu je vrlo diskutabilno. Prvo cijene koga i cega?
Evo recimo kuca u Briselu. Kuca u kvartu Laeken(Kod kraljevske palate) velinice 220m² cijena 265.000 €
http://www.vlanimmo.be/vlan-immo/add_de ... ab=SUMMARY

Kuca u selu Erezee(u najmanje naseljenom dijelu drzave nema veceg grada u rejonu od 100km) velicine 151m² cijena 295.000€
http://www.vlanimmo.be/vlan-immo/add_de ... ab=SUMMARY
savjest

Post by savjest »

Samo da dodam i ovo.

I ovdje ja ne pisem o onome sta ti volis ili ja vec govorim o opstoj situaciji i trendu. U gradovima ostaju pridoslice a oni koji su tu rodeni ili koji poticu iz njih se iseljavaju.
To se da primjetiti u gradskim upravama. Sve to ide kresendo.

http://www.brucity.be/artdet.cfm?id=128&nLanguage=1
http://www.molenbeek.be/fr/Maison_Commu ... om02FR.htm
http://www.schaerbeek.net/?rubrique=adm ... onseillers
savjest

Post by savjest »

Sukobi u Parizu jos uvijek nisu stali, 6-ta noc zaredom. Jos su se prosirili i u neke druge kvartove. Uspjeli su zapaliti i policjsku garazu sa autima unutra. jedan suzavac je bacen u ulaz od dzamije i to dok su se unutra nalazili vjernici.. sto je samo jos vise povecalo tenzije.

http://permanent.nouvelobs.com/societe/ ... S3619.html

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Na stranu losa politika francuske prema (nekada trazenim, sada nepozeljnim) doseljenicima...to osudjujem, ali zelim reci i ovo:

...bez obzira kakvo je stanje, ono nikome ne daje pravo da prevrce tudja auta i krade djeci bicikle...dva djecaka su poginula u trafo-stanici...tragicno...ali svi osudjuju policiju, a niko se ne pita sta je to sto je dovelo ova dva bilmeza u tu situaciju???

...i iz bosne su za vrijeme rata dolazile izbjeglice u EU, stanovali su (pocesto) u mizeriji, i gladni i bosi...pa opet nisu nikome randalirali auto, niti su nasrtali na policiju...

...sorry, siledzije i lopove ne mogu, pa da ga jebes...
Post Reply