St.Germain wrote:momak ocito nema pojma koliko zivot u "vecim" gradovima kosta...
ja zaista ne znam u kojoj drzavi ti zivis i u kakvom gradu. Istina je da je periferija omiljena kod bolje stojeceg staleza. U gradu ne mozes dobiti stan bez prethodne provjere i bez potvrde o stalnom radnom mjestu. Grad je grad i lijepo je biti udaljen 10-tak minuta pjeske od svih kulturnih desavanja (eeeeehm...kultura, sta to bjese

)>Tebi tvoje, meni moje, ja volim zivot u gradu jer se uvijek nesto desava, mada je zivot dva puta skuplji nego u provinciji. Barem je to tako u dijelu Njemacke u kojem zivim.
Pa ti ocito da zivis u nekoj "mikrozoni". Ja sam gore naveo neke kategorije stanovnistva koje zive u vecim gradovima(azilanti,oni koji su na socijali,sumnjivi tipovi) a njima sam zaboravio da dodam i izbjeglice, studente,osobe u tranzitu,izbezumljene... itd.
Domorodci bjeze na sela i u manja mjesta jer ne mogu da trpe, buku,nasilje,guzve,nesigurnost itd... Opsti trend je iseljevanje iz centra grada u periferiju i sela.(
onih koji su tu rodeni). Recimo samo iz centra Lièga je otislo 8.000 osoba u zadnjih 10 godina. Gradske vlasti muku muce da to zaustave, pa tako prave nove pkjesacke zone, zatvaraju "glasnije kafice" itd. I ja sam, sam ucestvovao u tom projektu.
Drugi i sigurno najfrapantniji primjer u Europi je engleski grad Leicester gdje u centru vise nema engleza. Samo azilantska i izbjeglicka bijeda hrli u nebodere. Samo je ona zacarana "lampama sto svetlucaju". To su fakti.(ovdje ne spominjem one nebodere u koje se zabijaju oni koji primaju socijalnu pomoc)
X puta mi se desilo da udem u metro u Briselu i da budem jedini bijelac u njemu.
Domorodci hoce da imaju bascu, mir, tisinu,
sigurnost pogotovo sigurnost za njihovu djecu.Nece navece kad se vrati sa posla da krui po 30min dok nade mjesto za parking, nece da misli hoce li neki klinac da mu unisti to isto auto samo onako da bi vidio kako gori. Nece da se se peglaju po 2 sata u jutarnjim guzvama itd..
A nije ovo Congo pa da to znaci ako si na selu nemas pristip nicemu. Autoputevi su tu i u grad stignes za 15 min maksimum.I kao sto je slucaj i sa narodom koji se iseljava iz centra tako je i sa drugim aktivnostima. Opet se vracam na grad Liège. Recimo univerzitet(ULG) je izgraden
6 km od grada(a one napustene su zgrade u centru), najveca klinika(CHU) je smjestena 9km od grada, najveci sportski kompleks se nalazi 7km od grada. Svi najveci trgovacki centri su minimum 5km od grada
To je uradeno da bi se imala laksa pristupacnost.
I na kraju da su cijene skuplje u gradu je vrlo diskutabilno. Prvo cijene koga i cega?
Evo recimo kuca u Briselu. Kuca u kvartu Laeken(Kod kraljevske palate) velinice
220m² cijena 265.000 €
http://www.vlanimmo.be/vlan-immo/add_de ... ab=SUMMARY
Kuca u selu Erezee(u najmanje naseljenom dijelu drzave nema veceg grada u rejonu od 100km) velicine
151m² cijena 295.000€
http://www.vlanimmo.be/vlan-immo/add_de ... ab=SUMMARY