" Jedi i nogama al ne "zveci" !
Moderator: Chloe
-
Skljoco
#1 " Jedi i nogama al ne "zveci" !
... kaze Bon-ton koji naravno ne podrazumjeva da se hrana jede bez "alata" u rukama !
Ovo je moj skromni prilog ovom podforumu sa zeljom da i o ovoj "problematici" vodim diskusiju sa onima koji me "prozvase" da jedino znam pisat o politici .
Evo im prilike pa da vidimo ...
Ovo je moj skromni prilog ovom podforumu sa zeljom da i o ovoj "problematici" vodim diskusiju sa onima koji me "prozvase" da jedino znam pisat o politici .
Evo im prilike pa da vidimo ...
- manijak1
Nejasno mi je da se pravila lijepog ponašanja odnose samo na metodologiju upotrebe
hrane .
-
Skljoco
--------------------------rei wrote:pa jel' i to po bontonuSkljoco wrote:Nedaj Dami prvoj na vrata , moze je sta klepiti !
Oh , draga moja rei ,
Bon-ton nas uci Logici koju mi upraznjavamo u praksi a da nismo ni svijesni toga .
Sve se svodi na Logiku .
------------------------
Evo dva primjera,
- Mozel tebe sta udaiti kad otvoris neka vrata ?
MoRe !
E kad moRe onda Ja moram podmetnuti svoju glavu !
-----------------
Drugi primjer ,
- Uzmi noz i viljusku u ruku i ...
lijevom pridrzavas komad jagnjetine kojeg ces "racjepiti" nozem koji ti je u desnoj ruci jer sve komplikovanije ranje radis desnom rukom .
A rezanje je komplikovanija radnja od pridrzavanja , zar ne ?
- bug
skljoco gentlemanSkljoco wrote:--------------------------rei wrote:pa jel' i to po bontonuSkljoco wrote:Nedaj Dami prvoj na vrata , moze je sta klepiti !
Oh , draga moja rei ,
Bon-ton nas uci Logici koju mi upraznjavamo u praksi a da nismo ni svijesni toga .
Sve se svodi na Logiku .
------------------------
Evo dva primjera,
MoRe !
-----------------
-
Skljoco
--------------------------bug wrote:skljoco gentlemanSkljoco wrote:--------------------------rei wrote: pa jel' i to po bontonu
Oh , draga moja rei ,
Sve se svodi na Logiku .
------------------------
Evo dva primjera,
MoRe !
-----------------prvi i u
minsko polje?
Pa ... u svakom slucaju , prije svakog koji je slabiji , nemocniji , stariji , prije djece pa i dama pa ... i male re-i ! !
-
Skljoco
------------------Zox wrote:Za pustanje dame prve kroz vrata je istina samo parcijalno.
Kad IZLAZITE iz lokala, pustas nju prvu.
Kad ULAZITE u lokal, ti ulazis prvi, kao, da izvidis je li opasno, sta li.
Tako bar pise u bontonu
Bon-ton je pisan da nas podsjeti da se pridrzavamo pravila kojeg bi i mi sami uspostavili pa je i pravilo
- da slabije i nemocnije nikad prve ne pustamo u nepoznato . A kafana u kojoj smo bili je vec poznati " teren" pa je sasma normalno da prvo izlazi muskarac tj. onaj jaci . Naravno da se to odnosi i na Damu kao prvu ako ce iza nje izlaziti starije osobe ili djeca .
-
car-x
najinteresantnija stvar glede bon-tona je da za njega niko ziv ne zna osim nas (mislim na prostor bivse jugoslavije)..Skljoco wrote:------------------Zox wrote:Za pustanje dame prve kroz vrata je istina samo parcijalno.
Tako bar pise u bontonu
Bon-ton je pisan da nas podsjeti da se pridrzavamo pravila kojeg bi i mi sami uspostavili pa je i pravilo
- da slabije i nemocnije nikad prve ne pustamo u nepoznato . A kafana u kojoj smo bili je vec poznati " teren" pa je sasma normalno da prvo izlazi muskarac tj. onaj jaci . Naravno da se to odnosi i na Damu kao prvu ako ce iza nje izlaziti starije osobe ili djeca .
austrijanci, nijemci, spanci, danci, italijani, ljudi s kojim sam doso u kontakt (obicni gradjani, manje vise obrazovani) pojma nemaju sta je bonton..
samo se izgleda kod nas pokusala proturiti teza o jednoobraznom ponasanju u svakoj prilici i sta je kulturno sta nije..
-
Skljoco
---------------car-x wrote:najinteresantnija stvar glede bon-tona je da za njega niko ziv ne zna osim nas (mislim na prostor bivse jugoslavije)..Skljoco wrote:------------------Zox wrote:Za pustanje dame prve kroz vrata je istina samo parcijalno.
Tako bar pise u bontonu
austrijanci, nijemci, spanci, danci, italijani, ljudi s kojim sam doso u kontakt (obicni gradjani, manje vise obrazovani) pojma nemaju sta je bonton..
samo se izgleda kod nas pokusala proturiti teza o jednoobraznom ponasanju u svakoj prilici i sta je kulturno sta nije..
--------------
Bit cu malo sarkastican pa reci da je bon-ton pisan na osnovu pracenje tih koje si ti pobrojao .
Glede svega i svacega bon-ton je dosao u prave ruke !
Ne ?
-
car-x
uzmemo li u obzir da je medju germanima (a i sire) rasprostranjena pojava da je sasvim normalno podrignuti, glasno ispuhati nos, prnuti i ostalo u prisustvu drugih jedinki, sumnjam da bi se tu ista korisno moglo zapisati..Skljoco wrote: Bit cu malo sarkastican pa reci da je bon-ton pisan na osnovu pracenje tih koje si ti pobrojao .
Glede svega i svacega bon-ton je dosao u prave ruke !
Ne ?
elem, bon-ton je za mene vise neki pokusaj da "ne budemo ko oni", a prodavan nam je pod firmom "kultura".. austrijanci i nijemci i dalje nose bijele carape uz crne cipele, sto osim estetskog, nema nekih drugih nedostaka, ali se kod nas okarakteresalo ko krajnje "nebontonski" a tokom evolucije naraslo i u "seljacki"..
da ne govorimo o tome kad neko u autobusu na nekoj lokalnoj relaciji ispuse nos (zato valjda sto je pun i sto toj osobi pravi probleme pri disanju) a vise od pola autobusa se okrene da vidi ko je taj bezbobraznik, primitivac i nekulturni stvor, glasno negodujuci..
to je bonton uradio od nas..