Stav islama o alkoholu, drogama i duhanu?
-
goldenboy
#1 Stav islama o alkoholu, drogama i duhanu?
Ok, znam da je grijeh koristiti sve gore navedeno, međutim moze li neko navesti neki ajet koji upravo govori o upotrebi droga alkohola i duhana?
- Bosanac sa dna kace
Hadis; Sve sto steti tijelu zabranjeno je!
-
Sarafcina
Onda su me dobro nasadili za taj holesterolkekec wrote:Ne steti tijelu, samo izgledu istog (poslije obilnogSarafcina wrote:A masna janjetina?Bosanac sa dna kace wrote:Hadis; Sve sto steti tijelu zabranjeno je!
visegodisnjeg konzumiranja). A to nije ni stetno ni opasno.![]()
A aspirin? Kazu da razrjedjuje krv?
A hlorisana voda?
A pomfrit? Kazu da je stetan ako ulje malo pregori?
- kekec
Ma nemoj brinuti. Zivi i uzivaj. Oni koji se cuvaju, zive u prosjekuSarafcina wrote:Onda su me dobro nasadili za taj holesterolkekec wrote:Ne steti tijelu, samo izgledu istog (poslije obilnogSarafcina wrote: A masna janjetina?
A hlorisana voda?
duze 5 godina, ali ZADNJIH 5 godina. Ti ces se nauzivati i "otici" u
npr. 80-toj, a onaj koji se cuva, nista nije prozivio, "odlazi" u 85-toj.
Pa za koji klinac je i zivio i za sta se cuvao?
- Bosanac sa dna kace
Cekajte vi samo da ja uhvatim koju minutu slobodnog vremena pa da vam napisem vaz!
Sto se tice alkohola unistava jetru, mozak, crijeva itd...
A sto se tice duhana svima je poznato; pluca!
Cuvali se mi ili ne niko nam ne garantira da cemo dozivjet 80'tu ili 85'tu!

Cuvali se mi ili ne niko nam ne garantira da cemo dozivjet 80'tu ili 85'tu!
-
Sarafcina
I masno meso skodi srcuBosanac sa dna kace wrote:Cekajte vi samo da ja uhvatim koju minutu slobodnog vremena pa da vam napisem vaz!![]()
Cuvali se mi ili ne niko nam ne garantira da cemo dozivjet 80'tu ili 85'tu!![]()
I ulje od pomfrita je kancerogeno.
A ako ti dovedem makrobioticare (ili Hanu) oni ce reci da svako meso skodi (skoro sve osim soje, po makrobioticarima
Sta cemo onda Bosanac?
Jel onda i janjetina haram
- Bosanac sa dna kace
Soja nije meso!Sarafcina wrote: A ako ti dovedem makrobioticare (ili Hanu) oni ce reci da svako meso skodi (skoro sve osim soje, po makrobioticarima)
Sve sto si nabrojo do sad steti ako koristis u prevelikim kolicinama, a svinjetina i alkohol mogu da da stete i ostavljaju tragove na nasem tijelu ako se koriste i u malim kolicinama!
-
Sarafcina
Bosanac sa dna kace wrote:Soja nije meso!Sarafcina wrote: A ako ti dovedem makrobioticare (ili Hanu) oni ce reci da svako meso skodi (skoro sve osim soje, po makrobioticarima)
![]()
Sve sto si nabrojo do sad steti ako koristis u prevelikim kolicinama, a svinjetina i alkohol mogu da da stete i ostavljaju tragove na nasem tijelu ako se koriste i u malim kolicinama!
Gdje je granica
I duhan u manjim kolicinama djeluje pozitivno na koncentraciju i smirivanje
Ne mogu se fetve iz rukava vaditi
- danas
a crveno vino u umjerenim kolicinama je zdravo...Sarafcina wrote:Bosanac sa dna kace wrote:Soja nije meso!Sarafcina wrote: A ako ti dovedem makrobioticare (ili Hanu) oni ce reci da svako meso skodi (skoro sve osim soje, po makrobioticarima)
![]()
Gdje je granica
I duhan u manjim kolicinama djeluje pozitivno na koncentraciju i smirivanje
Ne mogu se fetve iz rukava vaditi
- manijak1
-
hananah
Bosanac ja nisam nikad rekla da meso skodi. Ja ga ne jedem jer ne volim jesti mrtve zivotinje jer i one su imale dusu, osjecale, voljele, bile tuzne
stoga ih ne volim jesti jer vjerujem jos i u reinkarnaciju i mislim da je grijeh ubiti bilo sto 
Ali iskreno, nekad mi zamirisu cevapi i smazem 5 komada, takodjer ponekad pojedem sendvic sa mortadelom ili prsutom. Tih stvari se jos ne mogu sasvim odreci pa da su i od mene same
no i to jako rijetko mozda jednom u dva mjeseca 
A sto se tice alkohola rijetko pijem ali volim crno vino uz neku prijatnu veceru osim toga crno vino je jako zdravo svako vece jedna casa
Na zalost konzumiram cigarete
a droge prezirem iz dna duse 
Ali iskreno, nekad mi zamirisu cevapi i smazem 5 komada, takodjer ponekad pojedem sendvic sa mortadelom ili prsutom. Tih stvari se jos ne mogu sasvim odreci pa da su i od mene same
A sto se tice alkohola rijetko pijem ali volim crno vino uz neku prijatnu veceru osim toga crno vino je jako zdravo svako vece jedna casa
Na zalost konzumiram cigarete
-
Sarafcina
@danasdanas wrote:
a crveno vino u umjerenim kolicinama je zdravo...
hehehe
za vino, tekst je jasan
tu nema diskusije taman da je najzdravije
@Bosanac
soja nije meso, to nije ni bilo napisano
da sam mislio da je soja meso pisalo bi "...skoro svako osim soje..."
ovako pise "...sve osim soje ..." pa ukljucuje u to i banane
@Ciciban
ne daj Boze zbog mene raka nikome
rijec je o tome da nije bas pametno po svom nahodjenju odredjivati sta je halal, a sta haram
Iznesenim rezonom, ja ne bih smio pojesti jabuku iz prodavnice (pesticidi), ne bih smio jesti slanu hranu, masnu hranu, pomfrit ....
-
gandhi
Nemoj biti bukvalac. Jesi li čuo da je neko umro od aspirina ili od pomfrita?! Ja jesam da je od droge.Sarafcina wrote:Onda su me dobro nasadili za taj holesterolkekec wrote:Ne steti tijelu, samo izgledu istog (poslije obilnogSarafcina wrote: A masna janjetina?
A hlorisana voda?
-
Sarafcina
I ja sam za pomfritgandhi wrote: Nemoj biti bukvalac. Jesi li èuo da je neko umro od aspirina ili od pomfrita?! Ja jesam da je od droge.
Isto ko i duhan
Bukvalac jesam
sve dok nije jasno
@manijak
pa nisam ja ispitivac ovdje
ko grijesi
ovo je malo onako
- CiCiban
ma ja o vezi izmedju nahodenjaSarafcina wrote:
@Ciciban
rijec je o tome da nije bas pametno po svom nahodjenju odredjivati sta je halal, a sta haram.
Iznesenim rezonom, ja ne bih smio pojesti jabuku iz prodavnice (pesticidi), ne bih smio jesti slanu hranu, masnu hranu, pomfrit ....
iliti
-
Sarafcina
CiCiban wrote:ma ja o vezi izmedju nahodenjaSarafcina wrote:
@Ciciban
rijec je o tome da nije bas pametno po svom nahodjenju odredjivati sta je halal, a sta haram.
Iznesenim rezonom, ja ne bih smio pojesti jabuku iz prodavnice (pesticidi), ne bih smio jesti slanu hranu, masnu hranu, pomfrit ....I guess ..
iliti''nije lijepo planinariti po zivcima bliznjem svom''..
da pocnem sa savjetima
sjatio bi se ovdje i sabor IZa i udruzenje psihijatara
pa zajedno citali