Cega je kriz simbol...?

Rasprave o vjerskim temama.
MedoX

#1 Cega je kriz simbol...?

Post by MedoX »

Cega...

Sta je radio Ivan Krstitelj,ako je kriz simbol Isusovog raspeca...mozel koji katolik to definisat?
papak_eliminator

#2 Re: Cega je kriz simbol...?

Post by papak_eliminator »

MedoX wrote:Cega...

Sta je radio Ivan Krstitelj,ako je kriz simbol Isusovog raspeca...mozel koji katolik to definisat?
nisam katolik, ali iznosim svoje misljenje....

kriz je simbol cinjenice da je Isus umro za covjecanstvo csiteci ih od grijeha....treba uvijek da podsjeca ljude na to....na zrtvu....
MedoX

Post by MedoX »

a zbog cega je Ivan Krstitelj krstio ,dakle prije Isusove zrtve (po Bibliji) za to covjecanstvo...

Cega je krstenje bilo simbol prije smrti Isusove...[/u]
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

MedoX wrote:a zbog cega je Ivan Krstitelj krstio ,dakle prije Isusove zrtve (po Bibliji) za to covjecanstvo...

imas super film "Isus iz Nazareta" radjen po ev. po Mateju....
JOHN BAPTIST je krstenjem u rijeci "prao" ljude od grijeha.....
bošnjo A

Post by bošnjo A »

Križ (krst) je najjednostavniji i najzagonetniji simbol od postanka svijeta.Simbolizira krščanstvo i ljude kojima je Isus Krist (Božiji miljenik) ućinio neizmjerna dobra,a ti isti ljudi ga izdali i umro razapet na križu u najtežim mukama,napušten od sviju- tako naućava Jevanđelje (Radosna vijest).Mislim da je tako nekako.Drugi znaju bolje.
Kompleksna pojava!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

http://www.forum.hr

podforum religija

tu ćeš naći mnogo kompetentnih ljudi
nebi

Post by nebi »

MedoX wrote:a zbog cega je Ivan Krstitelj krstio ,dakle prije Isusove zrtve (po Bibliji) za to covjecanstvo...

Izraz "krstio" je pogresan.U njemackom jeziku se upotrebljava izraz "taufen",sto otprilike znaci da su ljudi zagnjureni u vodu Jordana i tako simbolicno "oprani" od grijeha.
digger

Post by digger »

bošnjo A wrote:Križ (krst) je najjednostavniji i najzagonetniji simbol od postanka svijeta.Simbolizira krščanstvo i ljude kojima je Isus Krist (Božiji miljenik) ućinio neizmjerna dobra,a ti isti ljudi ga izdali i umro razapet na križu u najtežim mukama,napušten od sviju- tako naućava Jevanđelje (Radosna vijest).Mislim da je tako nekako.Drugi znaju bolje.
Kompleksna pojava!
Nek' ti bog oprosti za gornje. :-)

Krst/kriz nije nastao sa ili oko Isusa: isti je preuzet od egipatske faraonske kulture gdje je bio simbol faraonske vlasti. Znaci da je bio u upotrebi bar 2.500 do 3.000 godina prije Hrista.

Image
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Definitions of Christian cross on the Web:

The Christian cross is a familiar religious symbol of most Christianity. Its significance lies in the belief that Jesus Christ was executed by the governor of Judea on a large wooden cross. The New Testament reports that the manner of Christ's death was crucifixion, which involved being tied or (in Christ's case) nailed to the cross (Greek stauros), and left to die. This painful method of execution was common for slaves and non-Romans convicted of serious crimes in the Roman Empire at the time.
štzngrm

Post by štzngrm »

križ, krst je postao zajeban simbol davno prije svih religija iz razloga što je pravilnog oblika- u prirodi jednostavno ne postoji tako pravilan oblik-
zato je kod praljudi izazivao straho--poštovanje i ostao i danas onako zajeban
kanzleramt

Post by kanzleramt »

štzngrm wrote:križ, krst je postao zajeban simbol davno prije svih religija iz razloga što je pravilnog oblika- u prirodi jednostavno ne postoji tako pravilan oblik-
zato je kod praljudi izazivao straho--poštovanje i ostao i danas onako zajeban
...e ovo je najkonkretniji opis :D :D :D :D
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Krst(kriz) kao sto vec neko rece simbol Isusovog stradanja i patnje, treba da se nosi da obicne smrtnike uvijek podsjeca na smrt i kraj ovog svijeta!
Bird

Post by Bird »

Križ. Evo pokušaću to svojim riječima opisati.

Smrt na križu je za tadašnje ljude bila najveća moguća sramota. Tko je bio razapet, bio je osramoćen. Dok je u ljudskim očima bio sramota, Bog je odlučio učiniti drukčije, jer Njegove misli nisu ljudske misli, Njegovi putovi nisu kao ljudski putovi.

Od znaka sramote, Bog je napravio najpoštovaniji simbol u povijesti čovječanstva.

Križ je znak trpljenje, ne mora biti samo križ kao križ. Svaka nevolja u životu čovjeka je križ, ali ćemo nagradu zaslužiti ne što smo imali križ, nego samo ako budemo nosili križ kao što ga je Isus nosio.

Čovjek mora u svom životu trpiti, i Isus je trpio na križu, ali se nije završilo sa križom, nego Uskrsnućem. Ovakav pogled na križ čini ga mnogo lakšim za nositi.

Kažu da je jedan čovjek molio Boga da mu da što manji križ. Umre čovjek i dođe skoro pred raj. I tamo vidi provaliju, a preko nje je raj. Vidi ljude kako svoje križeve polažu preko provalije i prelaze u raj.

No nažalost on nije mogao preći, jer je imao prekratak križ. Želio je imati što manji križ u svom životu i dobio ga je, ali nažalost volio bi da nije.
Shoshana

Post by Shoshana »

Kriz je simbol krscanstva - sa stanovista krscana. Inace je (zajedno sa krugom) jedan od najstarijih ljudskih simbola i simbolizuje sunce.

http://www.designboom.com/history/cross_2.html

A Ivan Krstitelj je radio nesto sto se u istoriji religije zove "rit de passage".

Ideja je stara i rasprostranjna, pa je susrecemo u vise-manje svim starim religijama. Radi se o tome da covjek ritualno umre da bi se ponovo rodio kao drugi (bolji) covjek. Nacini su raznovrsni (od "potapanja" u vodu do "vracanja u majcinu utrobu" - ritualno naravno!), a katolicka crkva ih je sacuvala sedam, koliko je meni poznato.

Cak je i zrtvovanje jedne individue (koja predstavlja sve grijesnike) za dobrobit svih ostalih starija od krscanstva, pa je susrecemo kod jevreja (uskrsnje janje) a ako se dobro sjecam i kod nekih drugih plemena iz Arabije.

Ideja o zrtvovanju grijesnika je mozda u korijenu "arabijska", ako se uzme u obzir da su Jevreji emigrirali sa Arabijskog polustrva negdje 1500 p.n.e.
digger

Post by digger »

Bird wrote:Križ. Evo pokušaću to svojim riječima opisati.

Smrt na križu je za tadašnje ljude bila najveća moguća sramota. Tko je bio razapet, bio je osramoćen...
Pored sramote, malo je i bolilo, kaj ne? :-)

You're for the birds!
Nina 2

Post by Nina 2 »

Da i ja kazem koju :P

Cula sam da je Marija/Merjem kad se pojavila pred svijetom sa djetetom, a nakon sto su je optuzili za blud, pokretom ruku iskazala svoje opravdanje koje je znacilo: "Moj razum i andjeli/meleki (koji su na ramenima i imaju duznost da zapisuju dobra i losa djela svakog covjeka) znaju sta je u mom stomaku"

Tako je nastalo famozno krstenje : U ime oca....bla bla
margo

Post by margo »

Merjem je rukom pokazala na novorodjence Isaa a.s. Tacno, ajet, glasi: "A ona im na njega pokaza. 'Kako da govorimo djetetu u besici?' - rekose." (Maryam, 29) :) Selam
Bosanac sa dna kace

Shoshana wrote:Ideja o zrtvovanju grijesnika je mozda u korijenu "arabijska", ako se uzme u obzir da su Jevreji emigrirali sa Arabijskog polustrva negdje 1500 p.n.e.
Valjda su Jevreji emigrirali iz Mezopotamije ne iz Arabije! :-) Tacnije iz Ura kaldejskog!
Nina 2

Post by Nina 2 »

Selam

Istina, ali to ne iskljucuje da je prije toga prvo sebe pravdala da bi nakon insistiranja ljudi da progovori pokazala na djete, zar ne???
margo

Post by margo »

Za Nina2:

Ne znam, ne razumijem, ali je vrlo moguce da se uopste ne razumijemo... ili tako :)
Shoshana

Post by Shoshana »

Bosanac sa dna kace wrote:
Shoshana wrote:Ideja o zrtvovanju grijesnika je mozda u korijenu "arabijska", ako se uzme u obzir da su Jevreji emigrirali sa Arabijskog polustrva negdje 1500 p.n.e.
Valjda su Jevreji emigrirali iz Mezopotamije ne iz Arabije! :-) Tacnije iz Ura kaldejskog!
Svako istoriju zaustavlja gdje mu najvise odgovara.....

Semites
{sem' - yts}
General Information

"Semites are peoples who speak Semitic languages; the group includes Arabs, Aramaeans, Jews, and many Ethiopians. In a Biblical sense, Semites are peoples whose ancestry can be traced back to Shem, Noah's eldest son. The ancient Semitic populations were pastoral Nomads who several centuries before the Christian Era were migrating in large numbers from Arabia to Mesopotamia, the coasts of the Mediterranean Sea, and the Nile River delta. Jews and other Semites settled in villages in Judea, southern Palestine.

Present day speakers of Semitic languages are as diverse in physical, psychological, cultural, and sociological characteristics as are speakers of Indo European languages. The most prominent Semites today are Arabs and Jews. They are different in many ways, and they have absorbed a variety of European traits through centuries of migration and trade. The origin of Semitic languages, however, and many similarities in the stories of Islam and Judaism reflect a common ancient history."

Nek' ti vrati uciteljica pare :)
Bosanac sa dna kace

Ja sam iso drzavnu skolu! :)
Ima osjecaj da ovim tekstom Jevreji traze pravo na Haremi serif u Mekki! :D
Kao sto su vec trazili dio oko Mekami Ibrahima! :-)
stella_k

Post by stella_k »

Kriz je simbol iz najdaljih vremena......Simbol je univerzalnog, arhetipskog covjeka sposobnog za bezgranicno i harmonicno sirenje kako u horizontalnoj tako i u vertikalnoj ravni; vertikalna linija je nebeska, duhovna i intelektualna, dok je horizontalna zemaljska, racionalna i pasivna. On predstavlja dualizam u prirodi i jedinstvo suprotnosti; predstavlja duhovno sjedinjenje i integraciju covjekova duse u njenom horizontalnom i vertikalnom vidu, nuznu za pun zivot. Etc.
hananah

Post by hananah »

Ovako, kad gledam raspece u nekoj crkvi, osjecam nesto sto nikad ne osjecam ni prema cemu, neku tugu i radost, neku milinu i posebnu vrstu ljubavi, tako da mi moje srce i moje sesto culo govore da je raspece Isusovo kao i njegovo uskrsnuce nista drugo nego do istina i samo istina.
Morala sam to ovako napisati, jer ja ipak polazim od svojih osjecana, a ona me rijetko prevare, licno rijetko u sta vjerujem, ali u Isusa bez ikakve dvojbe vjerujem i u njegovu nesebicnu ljubav koja jednostavno kola od njegovog srca do moga i vraca se natrag.
Mozda ce nekome zvucati smijesno ovo sto sam napisala ali ja sam samo napisala kako ja dozivljavam Isusa. Kao neprikosovenu ljubav i istinu.
begefendija

Post by begefendija »

hananah wrote: Mozda ce nekome zvucati smijesno ovo sto sam napisala ali ja sam samo napisala kako ja dozivljavam Isusa. Kao neprikosovenu ljubav i istinu.
On to i jest
Post Reply