Strajk studenata Univerziteta u Tuzli!!!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stickman

#1 Strajk studenata Univerziteta u Tuzli!!!

Post by stickman »

Mozda ste culi , a mozda niste , ali studenti Univerziteta u Tuzli strajkuju gladju!!! Razlog je povecanje skolarine za one koji obnavljaju... Sta mislite o ovome???

Temple Of The Dog - Hunger Strike

I don't mind stealing bread
From the mouths of decadents
But I can't feed off the powerless
When my cup's already overfilled, Yeahhhh
But it's on the table
The fire is cooking
And they're farming babies
While slaves are working
Blood is on the table
And the mouths are choking
But I'm going hungry

I don't mind stealing bread
From the mouths of decadents
But I can't feed off the powerless
When my cup's already overfilled
But it's on the table
The fires cooking
And they're farming babies
While the slaves are all working
And it's on the table
The mouths are choking
But I'm going hungry
I'm going hungry
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

Svaka cast!
stickman

Post by stickman »

Zakljucali su se u kabinet informatike na Medicinskom Fakultetu i vecers im je druga noc strajka...
gandhi

Post by gandhi »

Soul_Sista wrote:Svaka cast!
Šta ba 'svaka čast', pa to je tužno. :-?

@stickman De malo pojasni situaciju.
Toozla

Post by Toozla »

....nisu ni oni blesavi.....cuj "na Medicinskom Fakultetu" ..... :D
stickman

Post by stickman »

Radi se o tome da obnavljaju drugu godinu (vecinom medicinari) te ih kaci zakon da trebaju platiti obnovu 100 KM , te skolarinu 800 KM...
PR80.

Post by PR80. »

stickman wrote:Radi se o tome da obnavljaju drugu godinu (vecinom medicinari) te ih kaci zakon da trebaju platiti obnovu 100 KM , te skolarinu 800 KM...
Zar je moguce? :shock: :shock:
Ja na zapadu placam ca 250 KM za cijelu skolsku godinu (2 semestra), obnavljanje se ne placa.
Da mi je samo znati u koju svrhu ide taj uplaceni novac? :? :?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

PR80. wrote:
stickman wrote:Radi se o tome da obnavljaju drugu godinu (vecinom medicinari) te ih kaci zakon da trebaju platiti obnovu 100 KM , te skolarinu 800 KM...
Ja na zapadu placam ca 250 KM za cijelu skolsku godinu (2 semestra), obnavljanje se ne placa.
Na ovom zapadu (pardon, sjeveru! :D ) ne da se ne placa nista nego ti jos i daju izmedju 400 i 1400 KM mjesecno da studiras!

A ako si nezaposlen, nadju ti (ili si sam nadjes) neki kurs pa ti daju 80% od plate koju si imao(la) prije nezaposlenosti...

A opet niko ne strajkuje zbog toga... :-) :-)
Svasta! :D :D
pitt

Post by pitt »

Kralj te jebo gdje sam ja dosao onda :D:D ja oko 20 milja ( nekad i vise) zelenih godisnje izletim :(
dugi

Post by dugi »

Vodenjak wrote:
PR80. wrote:
Na ovom zapadu (pardon, sjeveru! :D ) ne da se ne placa nista nego ti jos i daju izmedju 400 i 1400 KM mjesecno da studiras!

A ako si nezaposlen, nadju ti (ili si sam nadjes) neki kurs pa ti daju 80% od plate koju si imao(la) prije nezaposlenosti...

A opet niko ne strajkuje zbog toga... :-) :-)
Svasta! :D :D
Vidim ima se iskustva sa sparanjem A-kassa dana :D :D
PR80.

Post by PR80. »

@dugi: Za to su bosanci experti u Skandinaviji. :D :D
PR80.

Post by PR80. »

pitt wrote:Kralj te jebo gdje sam ja dosao onda :D:D ja oko 20 milja ( nekad i vise) zelenih godisnje izletim :(
Ne brini... mi izletimo sa plavima. :D :D
Vodenjak

Post by Vodenjak »

dugi wrote:
Vidim ima se iskustva sa sparanjem A-kassa dana :D :D
Shuti, ja licno jos nemam, ali nikad ne reci nikad... :-) :)

Dobro je biti informisan, ha? :D
8. sekretar SKOJ-a

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Vidio putem tv. Blijedo. Samo se za sebe bore. Prestrašene djevojčice. Kažem ja i ponavljam: Samo su PENZIONERI avangarda našeg društva!
Ali_G

Post by Ali_G »

Koliko sam ja shvatio ti studenti dva puta obnavljaju istu godinu. Mogli bi navesti i primjer koliko se puta na zapadu moze obnoviti godina. :? il da nam ovi preko bare kazu koliko se kod njih placa godina.
Jebga, ne mogu svi studirati. Studira ko ima pare da plati i onaj ko je dobar pa mu drugi placaju. Nigdje nema da se upise fakultet pa onda vjeciti student, samo kod nas.
Da sam ja rektor, ljudima koji za 2 godine nisu u stanju da ociste jednu bih elegantno poslao indexe i papire na kucnu adresu , taman da mi je dijete.
Mahalac

Post by Mahalac »

stickman wrote:Zakljucali su se u kabinet informatike na Medicinskom Fakultetu i vecers im je druga noc strajka...
A imaju'l kakve vjezbe anatomije u sitne nocne sate il nako sjede :D
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

gandhi wrote:
Soul_Sista wrote:Svaka cast!
Šta ba 'svaka čast', pa to je tužno. :-?

@stickman De malo pojasni situaciju.
..a sta je tu tuzno, sto se bore za svoj kruh?
..mozda je bolje da protestuju gladju nego da sjede gladni za knjigom, onako praznih stomakova...razmisli malo!
...naravno da je tuzno a sta trebaju, da sjede i sute?

..zanima me ako ovo ima ikakve veze sa pitanjima koja su postavljena direktoru Izudinu Kapetanovicu sa strane studenata, 15 pitanja objavljenih u Danima prije sedmicu ili dvije...??
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Mene zivo zanima zbog cega se trazi toliki novac ;)
ono...udjes u taksi i kaze .. jarane poskupilo gorivo, skuplja je i tura danas ;)
udjes u kafanu. jarane PDV .. ;) :D
telekom kaze, onaj ko pravi trosak on ga i placa (RAK tako kaze) :(

zasto bas oni koji obnavljaju da placaju ;)
bug

Post by bug »

Ali_G wrote:Koliko sam ja shvatio ti studenti dva puta obnavljaju istu godinu. Mogli bi navesti i primjer koliko se puta na zapadu moze obnoviti godina. :? il da nam ovi preko bare kazu koliko se kod njih placa godina.
Jebga, ne mogu svi studirati. Studira ko ima pare da plati i onaj ko je dobar pa mu drugi placaju. Nigdje nema da se upise fakultet pa onda vjeciti student, samo kod nas.
Da sam ja rektor, ljudima koji za 2 godine nisu u stanju da ociste jednu bih elegantno poslao indexe i papire na kucnu adresu , taman da mi je dijete.
:D slazem se osim :D sa jednim :D
Ali_G wrote:Jebga, ne mogu svi studirati. Studira ko ima pare da plati i onaj ko je dobar pa mu drugi placaju.
studira onaj ko ima volje zelje i namjeru :D da zavrsi
ostalima se nekako mora stati u kraj..
mada mi niej najjasnija informacija o skolarini, 800KM? za redovan studij?
PR80.

Post by PR80. »

Ali_G wrote:Koliko sam ja shvatio ti studenti dva puta obnavljaju istu godinu. Mogli bi navesti i primjer koliko se puta na zapadu moze obnoviti godina. :? il da nam ovi preko bare kazu koliko se kod njih placa godina.
Evo prvo da podjem kako je ovdje:
Student upisao visu skolu/ fakultet, studiji lose idu, ne polozi ispit... Student se prijavi opet(ukupno ima 3 sanse za ispit). Svaki semestar kosta npr oko 120 KM sto znaci da ako ne uspije pratiti redovnu skolsku godinu mora uplatiti za semestar da bi se mogao prijaviti na ispit.
Za neke predmete broj ispita nije ogranicen, sve zavisi od studija do studija. Npr kod mene ima par medicinskih predmeta gdje mi je granica da maksimalno 3X imam pravo izici na ispit.

Samo... ovdje u Norveskoj je drzavni zavod za kreditiranje djaka i studenata uveo novi zakon i pravila. Npr prije su studenti dizali kredite, festali, provodili se... na kraju nista ne zavrse a u dugovima do vrata.
Eh, sad su uveli pravilo da pred sami pocetak semestra dobiju jednu odredjenu cifru kredita + stipendije (sve zavisi od ekonomske situacije i sl.) i poslije polozenih ispita iz tog odredjenog semestra pretvaraju kredit u stipendiju, ako ne polozis nemas pravo na kredit za sljedeci semestar.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bug wrote:
:D slazem se osim :D sa jednim :D
Ali_G wrote:Jebga, ne mogu svi studirati. Studira ko ima pare da plati i onaj ko je dobar pa mu drugi placaju.
studira onaj ko ima volje zelje i namjeru :D da zavrsi
ostalima se nekako mora stati u kraj..
mada mi niej najjasnija informacija o skolarini, 800KM? za redovan studij?

Pa stali su :). Na svakom faksu je uvijek bilo da dva puta mozes obnoviti godinu i onda vise nemas pravo da studiras ;).
Ali ovo nisu ni rektori ni naucnici ni biznismeni ... nego nesto izmedju ;)
kada trebaju biti rektori oni su naucnici, kada trebaju naucnici onda su biznismeni.. i tako sve ukrug ;)
bug

Post by bug »

sarafcino :D bar ti znas da to nije slucaj :D na nasem :D fakultetu :D Ljudi studiraju godinama..
a posljedica je stotina studenata na petoj godini na samo jednom odsjeku.
Sa kojima se ne moze raditi. Nema prostora, nema kadrova, nema opreme.
Nikome ne donosi dobro...
Sarafcina

Post by Sarafcina »

bug wrote:sarafcino :D bar ti znas da to nije slucaj :D na nasem :D fakultetu :D Ljudi studiraju godinama..
a posljedica je stotina studenata na petoj godini na samo jednom odsjeku.
Sa kojima se ne moze raditi. Nema prostora, nema kadrova, nema opreme.
Nikome ne donosi dobro...

Sigurno je to slucaj. Druga je prica sto su nekom drage pare ;), pa upisuj ljude po hiljadu puta na istu godinu, a svejedno ti je jer ti ne pravi nikakav trosak ;).
Posljedica stotina studenata na petoj je iz drugih razloga ;).
Narocito ako pricamo o medicini ;)
znas .. ako nemas povratne veze izmedju prolaznosti i ocjenjivanja.... dobijas ovakve situacije.
Ja se slazem da se uvede placanje 5000km za obnovu, 2500 student ostatak profesori :D
bug

Post by bug »

situacija je upravo :D obrnuta, ne znam kad si studirao ali ni u ratu :D studenti nisu mogli prenijeti 6 semestar predmeta :? kao sto to rade ove godine.
I znas li cega je to posljedica?
toga sto je zaostatak tih generacija iz devedeset i neke toliki da mjesta jednostavno ponestaje, mozes im uzeti pare ali ih ne mozes nogama nagurati u ucionicu koju zoves amfiteatrom. A dolazi bolonja generacija koja ove godine broji tacno 300 :? studenata na prvoj godini.
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ja placam $10K godisnje, i jos sam sretan sto je tako jer ima i gorih. A sto se njih tice, fino da su se konacno odlucili da nesto aktivno urade, ali bi mozda bio bolje da sljedeci put malo vise zapnu, stave knjigu u sake i ne ponavljaju.
Post Reply