Photoshop i web design kursevi

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Forsaken

#1 Photoshop i web design kursevi

Post by Forsaken »

Znate li ima li kurseva za Photoshop i web design u Sa?
La_Forge

Post by La_Forge »

ma bud euvijek tu i tamo .. nažalost ti ja sad trenutno nemam neki pametan savjet dati (gdje da ideš i koga da tražiš) ....
često u Accesu naletim na neke oglase ovog tipa, svako malo se organizuju takvi kursevi ...
tu su naravno samo neke osnove u pitanju .. sve ostalo moraš malo sam potražiti po tutorijalima na netu ....
G

Post by G »

zasto trositi lovu na kurs kada to isto mozes naci i na netu, dzabana...

nije ti potrebno ni za photoshop niti za web-design.
osnove mozes nauciti, poslje je do tebe sta ces da stvoris od tih osnovi. tj to zavisi od tvoje kreativnosti.

photoshop je vrlo jednostavno kompleksan program.
za webdesign ti je potrebno malo poznavanje boja i forme,s ta se s cim slaze i tako to... i naravno HTML i to mozes da naucis na netu ...

ja sam fakticki u procesu pisanja osnovi HTML-a osam lekcija za sada ima, uskoro ce biti jos
http://www.bregava.com/tema/znanje/html/
Forsaken

Post by Forsaken »

Nisam pitao za mene vec za prijateljicu ... Hvala u svakom slucaju
car-x

Post by car-x »

G wrote:zasto trositi lovu na kurs kada to isto mozes naci i na netu, dzabana...

nije ti potrebno ni za photoshop niti za web-design.
osnove mozes nauciti, poslje je do tebe sta ces da stvoris od tih osnovi. tj to zavisi od tvoje kreativnosti.

photoshop je vrlo jednostavno kompleksan program.
za webdesign ti je potrebno malo poznavanje boja i forme,s ta se s cim slaze i tako to... i naravno HTML i to mozes da naucis na netu ...

ja sam fakticki u procesu pisanja osnovi HTML-a osam lekcija za sada ima, uskoro ce biti jos
http://www.bregava.com/tema/znanje/html/
na ovo mogu samo reci: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
G

Post by G »

hajde pojasni mozda se i ja pocnem smijati ...
car-x

Post by car-x »

G wrote:hajde pojasni mozda se i ja pocnem smijati ...
za webdesign je potrebno puno vise od poznavanja koja se boja s kojom bojom slaze.. ako ti to treba pojasnjavati, onda nema potrebe da bilo sta pisem.. samo se opet mogu nasmijati tvom kurtonu..

ljudi godinama posjecuju workshopove, studiraju, kursevi, seminari, kamare procitani knjiga.. svesti to na poznavanje koja se boja i forma s kojom bojom i formom slaze je u najmanju ruku bogohuljenje..

predlazem ti da posjetis http://www.tokyoplastic.com/ (svakako i http://www.tokyoplastic.com/drummachine) i da vidis da tu osim boje i forme ima jos puno toga sto se slaze..
G

Post by G »

ocito si ti taj kome treba stvari objasniti.

nigdje nisam spomenuo da mozes preko noci postati bilo sta, pa ni web designer.

i da, na kraju krajeva svodi se na na 2-3 stvari, a to je forma i boja i fiunkcionalitet. milion ti knjiga, kurseva, seminara i pizdica koje si naveo nece pomoci ako te ne nauce formu i boju kao osnovu. funkcionalitet naravno isto igra veliku ulogu.

sta si linkom zelio reci? da web designer mora biti i animator sada? mozda nisam shvatio smisao stranice.

flash je tehnika BEZ koje se moze biti web designer. mislim da na ovoj stranici nema nista posebno za vidjeti sto se tice web design-a. ima fino uradjena prezentacija njihovog rada, ali da dodjes do nje moras jedno te isto gledati/raditi citav minut (mozda i vise ako imas sporiji internet) jer autor misli da te to zanima, ne daje ti mogucnost da preskocis to i dodjes do samog sadrzaja zbog kojeg si i dosao.
bez pogovora, svidja mi se sto vidim, ali kad pogledas prosjecni korisnik bi imao malo problema sa navigacijom, jer nije bas intiutivna. vidio sam impresivnije radove.

flash nije web design, flash je tehnika/tehnologija koja podupire sadasnja ogranicenja web-a i rad sa flashom bi trebao da se kvalifikuje po design-u aplikacija ne web stranica. flash nije stranica vec objekt u jednoj web stranici.
bug

Post by bug »

G wrote:sta si linkom zelio reci? da web designer mora biti i animator sada? mozda nisam shvatio smisao stranice.

flash je tehnika BEZ koje se moze biti web designer. mislim da na ovoj stranici nema nista posebno za vidjeti sto se tice web design-a. ima fino uradjena prezentacija njihovog rada, ali da dodjes do nje moras jedno te isto gledati/raditi citav minut (mozda i vise ako imas sporiji internet) jer autor misli da te to zanima, ne daje ti mogucnost da preskocis to i dodjes do samog sadrzaja zbog kojeg si i dosao.
bez pogovora, svidja mi se sto vidim, ali kad pogledas prosjecni korisnik bi imao malo problema sa navigacijom, jer nije bas intiutivna. vidio sam impresivnije radove.
Sustina prezentacije jeste informacija, ali me ubija cinjenica da se treba odnositi prema korisniku kao retardiranom stvorenju kojemu treba crtati put i stvari..
Razmisli o ovom "design" u web designu, da je informacija najbitnija onda bi se stranice heklale u notepadu... no ovo je sad totalno druga tema, ne zelim ici u drugu krajnost, napraviti nesto sto nikome nece sluziti nego ce samo "izgledati"... isto nema smisla
car-x

Post by car-x »

G wrote:ocito si ti taj kome treba stvari objasniti.

nigdje nisam spomenuo da mozes preko noci postati bilo sta, pa ni web designer.

i da, na kraju krajeva svodi se na na 2-3 stvari, a to je forma i boja i fiunkcionalitet. milion ti knjiga, kurseva, seminara i pizdica koje si naveo nece pomoci ako te ne nauce formu i boju kao osnovu. funkcionalitet naravno isto igra veliku ulogu.

sta si linkom zelio reci? da web designer mora biti i animator sada? mozda nisam shvatio smisao stranice.

flash nije web design, flash je tehnika/tehnologija koja podupire sadasnja ogranicenja web-a i rad sa flashom bi trebao da se kvalifikuje po design-u aplikacija ne web stranica. flash nije stranica vec objekt u jednoj web stranici.
imas li ti svojih radova da nam pokazes kako to treba da izgleda??
G

Post by G »

evo gdje sam i na cemu sam radio prije par godina

web2it.dk
updater.dk
jamo.dk
streetlook.dk
shoutcity.dk

licne stranice

bregava.com
mcni7e.dk
stolac.info
car-x

Post by car-x »

dodjoh svojoj kuci, okupah se, namirisah, pa sad imam zivaca i malo opsirnije da odgovorim na ove kurtone:
G wrote:i da, na kraju krajeva svodi se na na 2-3 stvari, a to je forma i boja i fiunkcionalitet. milion ti knjiga, kurseva, seminara i pizdica koje si naveo nece pomoci ako te ne nauce formu i boju kao osnovu. funkcionalitet naravno isto igra veliku ulogu.
dva posta prije si tvrdio kako je dovoljno samo znati posloziti boje i forme.. sad odjednom i funkcionalitet.. hm..

G wrote: sta si linkom zelio reci? da web designer mora biti i animator sada? mozda nisam shvatio smisao stranice.
wrong.. linkom sam htio reci da je za realizaciju jedne web stranice potrebno puno vise od slaganja boja i forma.. potreban je koncept.. ideja.. puno puno zivaca.. kreativnosti.. a bogami i poprilicno siroko znanje sto se tice html-a i css-a prije svega, a u malo siroj varijanti i javascripta i dhtml-a.

G wrote: flash je tehnika BEZ koje se moze biti web designer. mislim da na ovoj stranici nema nista posebno za vidjeti sto se tice web design-a.
mislim da se na ovoj stranici ima vidjeti itekako puno toga sto se designa tice.. potrebno je samo otvoriti friends stranicu, pa da ti sve bude jasno..
G wrote:...vidio sam impresivnije radove...
jos jednom, ovo nije trebalo nikog da impresionira, ali eto, ti si to odmah primio ko napad na tvoj (umjetnicki) ego..
G wrote: flash nije web design, flash je tehnika/tehnologija koja podupire sadasnja ogranicenja web-a i rad sa flashom bi trebao da se kvalifikuje po design-u aplikacija ne web stranica. flash nije stranica vec objekt u jednoj web stranici.
hm.. opet ti o flash-u.. ko je pomenuo flash..

da vidimo ove linkove tvoje..
car-x

Post by car-x »

web2it.dk
updater.dk
jamo.dk - offline
streetlook.dk
shoutcity.dk
za ove si reko da si radio prije par godina, pa mislim da ih nema potrebe ni diskutovati (vidim, i ti koristis flash, za koji tvrdis da ne treba..) jedna je stranica offline, a ona streetlook je sporija od tokyoplastic.com (koja je u tokiu)..

bregava.com - koji bi dio ovdje nazvo "tvojim design-om"??
ovo je najobicniji template.. http://creativecommons.org/
kao i stolac.info.. naravno..

mcni7e.dk - ovo sam neki dan vidio na jednoj stranici sa nic.ba domain list.. ne mogu se sad sjetit ko je to bio tacno, ali 1/1 isto.. ko je od koga prepiso i da li je i ovo template, ne mogu reci.. elem, unikat garant nije..

suma sumarum, kad ovo pogledam, razumijem zasto kazes da je web design samo slaganje boja i formi.. jos mogu dodati: i posudjivanje ponekog template-a..

haj zivio..
G

Post by G »

tocak nisam tvrdio nikada da sam ja izmislio (ako jesam onda bih da demantujem ovom prilikom), ali kroz tvoju pricu, cini mi se sve vise i vise da si ti jedan od izumioca, pa bi to zelio da vidim kako izgleda, ako nista proto tipu.

kod mene nista ukradeno neces naci.

i nazad na temu...
nikad se sloziti necu u tome da ti u najmanju ruku doktorat treba, kako bi stranicu napravio.
sta ti treba je osnovno poznavanje tehnike pravljenja stranice i volja/zelja. vremenom ces vise i vise iskustva da dobijas i napredujes.
perke

Post by perke »

bug wrote:
Sustina prezentacije jeste informacija, ali me ubija cinjenica da se treba odnositi prema korisniku kao retardiranom stvorenju kojemu treba crtati put i stvari..
Razmisli o ovom "design" u web designu, da je informacija najbitnija onda bi se stranice heklale u notepadu... no ovo je sad totalno druga tema, ne zelim ici u drugu krajnost, napraviti nesto sto nikome nece sluziti nego ce samo "izgledati"... isto nema smisla
:-) sta fali notepadu :D :D valj'o mi je bezbroj puta :D
G wrote:i nazad na temu...
nikad se sloziti necu u tome da ti u najmanju ruku doktorat treba, kako bi stranicu napravio.
sta ti treba je osnovno poznavanje tehnike pravljenja stranice i volja/zelja. vremenom ces vise i vise iskustva da dobijas i napredujes.
sto se tice teme, nisam mogao da ne prozborim :D bar malo ....
i mogu reci da se u principu slazem sa carom... potrebno je mnogo vise od samostalnog ucenja s neta (osjetio na svojoj kozi) da bi se bilo kakav sajt uradio kako treba, pocevsi od ideje i puta kojim ces ici da bi tu ideju realizovao do pravljenja nekog novca od tog svog rada ..... stranicu moze napraviti svako a to sa dizajnom u vecini slucajeva nema veze.

Ovo sto si ti radio, narocito one wordpress skinove ne bih mogao nazvati svojim radovima....vec vidjeno vjeruj mi.
bug

Post by bug »

nista :D mu ne fali ako imas vremena na :D bacanje :D
perke

Post by perke »

Šeha wrote:Nisam nista procitao ali slazem se sa Bug :) :D

:D :D ma nesto je tebe pominjala :D u negativnom kontekstu :D :D
bug

Post by bug »

nemoguca ti je ta :D kombinacija perke :D
pitt

Post by pitt »