Život poslije života - iskustva kliničke smrti

Rasprave o vjerskim temama.
Bosanac_HR

#1 Život poslije života - iskustva kliničke smrti

Post by Bosanac_HR »

Život poslije života - iskustva kliničke smrti

Što nas čeka nakon smrti? To je vjerojatno najčešće postavljano pitanje otkad smo razvili sposobnost vlastitog promišljanja i zaključivanja. Pretpostavke ćete naći u dva osnovna stajališta – religijskom i ateističkom – ali odgovora nigdje

Kao djeca smo se bojali utvara i duhova koji su najčešće bili obične sjene na zidu u našoj mašti preoblikovane u ljude. Međutim, postoje mnogi odrasli ljudi koji tvrde da su vidjeli mrtve, čak i razgovarali s njima i opipali ih. Dakle, postoji li život poslije života ili nas stvarno samo čeka samo mrak duboko ispod zemlje i jedno veliko ništavilo?

Činjenica je da smo skloniji vjerovati prvom dijelu pitanja jer se život čini nekako besmislen ako smrću sve završava i ako tako naprosto prestajemo postojati. O takvoj ljudskoj prirodi svjedoče i mnoge stare civilizacije koje su imale pogled na zagrobni život sličan našemu. Egipćani su, na primjer, vjerovali u besmrtnost duše pa su tijekom života odavali počasti bogovima, a mrtve su pokapali s dragocjenostima i mumificirali ih kako bi se duša nakon određenog vremena mogla vratiti u tijelo. Na taj su način, osim toga, pripremali preminulog na opasno putovanje u 'onom svijetu' na kojem je prva stanica bila zemlja bogova u kojoj su prolazili kroz sedam vrata izgovarajući pritom čarobne riječi. Ako su riječi bile pravilno izgovorene, mrtvac bi stigao u Ozirisov dom, mjesto posljednjeg suda.

Grci i Rimljani bili su politeisti, ali su također vjerovali da postoji podzemni svijet u koji odlazi duša nakon tjelesne smrti - zvali su ga Had. Elizijske poljane bile su dio Hada u kojem su prebivale duše pravednika, dok je Tartar bio ne baš primjereni ekvivalent kršćanskom paklu, ali su ondje smrtnici bili kažnjavani za svoja nedjela.

Dakle, od staroga vijeka ljudi su vjerovali da postoji nešto više od onoga što u stvarnom svijetu možemo pojmiti i netko tko će odrediti kakvi smo bili u životu. Danas postoji bezbroj spekulacija što se s nama nakon smrti zbilja događa, međutim nijedna od verzija nije znanstveno utemeljena pa, prema tome, ni općeprihvaćena.

Najviše što nam znanost može ponuditi iskustva su ljudi koji su doživjeli 'blizak susret sa smrću', tj. kliničku smrt. Knjiga koja nosi isti naslov kao naš članak uglavnom prenosi svjedočanstva takvih doživljaja i zanimljivo je da većina govori o svjetlosti na kraju svojevrsnog tunela prema kojoj su u tom stanju koračali, ali nitko nije vidio što je na kraju tunela. O svjetlosti su govorili obrazovani i primitivni ljudi, stariji, isto kao i šestogodišnjaci.

Klinička smrt podrazumijeva prestanak vanjskih znakova života, na primjer pulsa, disanja i svijesti. Sličnosti iskustva kao što je izdizanje iznad tijela i promatranje 'odozgo', ulazak u mračni tunel, svjetlost u daljini, osjećaj savršenog mira i, na kraju, ponovni povratak u tijelo, činjenica je koja najviše intrigira znanstvenike jednako kao i svećenike. Znanost njihove doživljaje objašnjava kao svojevrsne halucinacije uzrokovane lijekovima, kemijske reakcije u mozgu tijekom krize ili kao prijašnja davno zaboravljena iskustva.

Image
Tunel rezerviran samo za duše

Njihovom se objašnjenju suprotstavljaju iskustva kao što je iskustvo djevojčice koja je u trenutku kliničke smrti mogla vidjeti što radi obitelj kod kuće te večeri, pa čak i o čemu razgovaraju. Drugi su do u detalje mogli opisati predmete u sobi i izvan nje. Tako je jedan muškarac savršeno detaljno opisao tenisicu medicinske sestre na krovu bolnice koju prije nikako nije mogao vidjeti. Ovakvi doživljaju ne dokazuju postojanje pakla ili raja, već odvajanje duše od tijela i njezinu svjesnost i nakon smrti.

Jedan je autor u svom članku o ovoj temi konstatirao da nema razloga da čovjek ne vjeruje u život poslije života jer za to nema objektivnog razloga. Znanstvenici će svoju istinu tražiti u dokazima, a vjernici su svoju već pronašli. Možda je lijepo vjerovati da se nećemo pretvoriti u prah ili da nećemo istrunuti pod zemljom i da će to biti naš kraj, ali možda je još ljepše ne zamarati se time, već postupati u ovom životu što bolje možemo, ne božjeg suda radi, nego radi ljudi koji nas okružuju i sebe samih.
hananah

Post by hananah »

Poslije zivota je zivot - vjerujem u reinkarnaciju :)
Bosanac_HR

Post by Bosanac_HR »

Činjenica je da su mnogi koji su imali takva iskustva do u detalje opisali sve ono što se događalo sa njima iako su klinički bili mrtvi - npr. operacijska dvorana u kojoj se lječnici bore za njihov život ili opis mjesta nesreće, nakon toga tunel na kraju kojeg je prekrasna svjetlost, zatim susreću bića od svjetlosti pa i svoje pokojne. Ovakvih primjera ima stvarno jako puno i svi ljudi koji imaju ovakva iskustva opisuju ih na gotovo isti način.

Danas se to može objasnit jedino s teološkog stajališta dok je za znanost to još ne objašnjivo ili je jako teško objašnjivo, barem za sada.
Last edited by Bosanac_HR on 11/09/2005 17:09, edited 1 time in total.
love

Post by love »

Rahmetli nana je u svojoj mladosti imala "near death experience", vecinom svi vidu bijelo svjetlo na kraju crnog tunela i onda vidu svoje mrtve poznanike(vecina ih ne zeli da se vrati na ovaj nas svijet)
avicena

Post by avicena »

Sve je to šetanje po marginama i tako će ostati jer ko prođe tunel prešao je crtu i više se ne vraća, ali su zanimljiva iskustva tolikog broja ljudi:

http://www.near-death.com/index.html
Dalmatinac

Post by Dalmatinac »

Toozla

Post by Toozla »

Što nas čeka nakon smrti?
....pojma nemam...
Dalmatinac

Post by Dalmatinac »

Mislim da kada umremo imamo prijeći preko neke jame balansirajući na jednome koncu. Tada zli popadaju a oni vrjedni zivota nastavljaju gore u nebo gdje će pjevati jednu pijesmu do vijeke i vijekova.

........... (edited by mod)
hananah

Post by hananah »

Dalmatinac bolan ohladi malo :( Stavio si link i klikali smo i citali i nadivili se :)
Sad da o necemu drugom diskutujemo :) Eto, ja sam zaljubljena u jednog Dalmatinca - ali nisi mu ni nalik :D
A ti - kako ljubav, posao, zivot :)
Ima li izgleda da se Hajduk bolje plasira nego sada :)
Dalmatinac

Post by Dalmatinac »

E, ona šetnja na koncu koja će neke dovesti do neba gdje će pijevati, ima melodiju:

Pleas go:http://www.dalmatiahus.com/Hrvatat/PERSEPOLIS.html
hananah

Post by hananah »

Blago tebi kad te pjesme dovode do vrhunca i do neba :D
Meni uz muziku jos je nesto potrebno :D Moram ti priznati da ste hot u krevetu, ali...ne uz ovakve pjesme - ni slucajno :D
Dalmatinac

Post by Dalmatinac »

Ako sam pogrešio isprićavam se, no, zaista nevjerujem da može biti niti nogometa ni seksualnog iskustva poslije kliničke smrti ............
hananah

Post by hananah »

Ali zato moze biti klinicke smrti nakon sexa sa hot Dalmatincem :D
Bosanac_HR

Post by Bosanac_HR »

Dalmatinac wrote:UNDERSTANDING THE ETERNAL LAW
http://www.dalmatiahus.com/Hrvatat/HRVATAT.html
Dobro je čovječe više jebo te zaratustra, nemožeš nijedan post bez zaratustre... :x
Bosanac_HR

Post by Bosanac_HR »

Toozla wrote:
....pojma nemam...
Morat ćeš saznat... :D
Saian

Post by Saian »

Toozla wrote:
....pojma nemam...
Toozla ne idi prema svjeeeeeeeetluuuuuuuuuuuuu :D :D :D
Bosanac_HR

Post by Bosanac_HR »

Evo recepta za sve koji žele iskusiti kliničku smrt:

5-10 tableta phenobarbitona (ili drugih iz porodice barbiturata)

5-10 praxitena ili apaurina (ovisno o rapolaganju)

i 1/2 l votke (ili drugih alkoh proizvoda sa 40 %)

poslije par minuta nazvati hitnu pomoć pa onda sjesti i uživati....

:D :D :D
Toozla

Post by Toozla »

Saian wrote:
Toozla wrote:
....pojma nemam...
Toozla ne idi prema svjeeeeeeeetluuuuuuuuuuuuu :D :D :D
....jel' ti ja na leptira licim.... :D :D :D
Toozla

Post by Toozla »

Bosanac_HR wrote:
Toozla wrote:
....pojma nemam...
Morat ćeš saznat... :D
....sve u svoje vrijeme....bas kao i sa svim ostalim prije smrti.... :D
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

jedna od interesantnijih tema

prije par godina gledo sam neku reportazu i rijec je bilo o nekoj zeni koja je bila klinicki mrtva.
kada se je vratila u svoje tijelo,nije vise pricala svoj maternji jezik vec ruski ,a ruski prije toga ni rijeci nije znala.
stella_k

Post by stella_k »

Poznajem gospodju koja mi je iz prve ruke prenijela svoje vrlo neobicno iskustvo.
abdulhaqq_

Post by abdulhaqq_ »

Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

A wrote:
Bosanac_HR wrote:Činjenica je da su mnogi koji su imali takva iskustva do u detalje opisali sve ono što se događalo sa njima iako su klinički bili mrtvi - npr. operacijska dvorana u kojoj se lječnici bore za njihov život ili opis mjesta nesreće, nakon toga tunel na kraju kojeg je prekrasna svjetlost, zatim susreću bića od svjetlosti pa i svoje pokojne. Ovakvih primjera ima stvarno jako puno i svi ljudi koji imaju ovakva iskustva opisuju ih na gotovo isti način.

Danas se to može objasnit jedino s teološkog stajališta dok je za znanost to još ne objašnjivo ili je jako teško objašnjivo, barem za sada.
Netacno.
Prije nekih dvije-tri godine u Genève, prilikom operacije mozga, koja se obavlja u svjesnom stanju pacijenta, nadrazivanjem odredjenog centra u mozgu, pacijentica je "izlazila iz svog tijela" i vidjela cijelu scenu "iz vana". Bila je u stanju reci to doktorima, te su jos jednom namjerno ucinili istu stvar i "vantjelesno putovanje" se ponovilo. Doktori ne izvlace jos uvijek nikakav kategorican zakljucak tog dogadjaja, ali im je on otvorio put ka razumijevanju tog fenomena.
Istina, gledao sam slicnu reportazu gdje su blizu objasnjenja fenomena "vantjelesnog putovanja". Navodno covjekov mozak ima moc samoodbrane kod umiranja te je u stanju projicirati lebdenje i pogled odozgo na prostoriju ili prostor. Ni meni ovo nije bas najjasnije ali kazu da je to samo refleks kao kada covjeku odsjeku ruku a ona se refleksno jos mice... Polazeci od stanovista vjerovanja jednog muslimana ovo se uklapa u ono sto je i receno u Kur'an-u. Nema reinkarnacije i nema zivota nakon ovog, ono sto slijedi je "mali" sudnji dana kada covjek umre i cekanje u grobu do konacnog SUDA. Zavisno po zaslugama, dusa dok "ceka" moze osjetiti Allahovu milost i svjetlost. Opet kazu Allah zna najbolje, covjek moze vjerovati ovo ili ono.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

slucajno sam vidio temu pa htjedoh samo da s vama podijelim iskustvo iz prve ruke :)

Licno sam dozivio neku vrstu "klinicke" duboke kome praceno prestankom disanja jer su mi pluca bila otkazala u jednom trenutku pa sam proveo par dana na respiratoru...sve ukupno je trajalo 7 dana.

Za to vrijeme - nisam apsolutno dozivio nista. Samo mrak. Nista. Praznina. Bez snova, bez misli, bez onoga "ma cuju oni sve" i slicnih gluposti...

Pao u komu i probudio se nakon 7 dana, nemajuci pojma gdje sam i zasto sam tu jer zadnje cega sam se sjecao je momenat prije nego se to desilo.

ne vjeruj pricama...bottom line :D
Post Reply