Da li je nas mentalitet nas najveci problem???

Shoba

#1 Da li je nas mentalitet nas najveci problem???

Post by Shoba »

Da li je to tacno?

Postoji mnogo razlika izmedju nas i ostalih uspjesnih Evorpskih naroda, i koliko ja mogu da primijetim, one su iskljucivo pitanje mentaliteta. Nas mentalitet je baziran na macho odnosu prema stvarima u koje je utkano mnogo starinskog ponosa i trvdoglavosti. :x
Recimo, nasi ljude ne vole priznati da u necemu grijese, a pogotovo ne ispred zena. Radije ce sto godina raditi pogresno nego priznati krivicu i onda raditi ispravno. Priznavanje greske narusava sliku o sopstvenoj savrsenosti i ponosu. :x

Nasi ljudi kad zalutaju negdje u gradu nikoga ne pitaju za pravac, ko biva, to je sramota ili neprijatnost. :x

Nas covjek nikada nece nikome reci da ide psihijatru, jer je to sramota. Sramota je uopste pricati o svojim emocijama i personalnim intimnim iskustvima , cak i sa najblizom rodbinom. :x

Kad god neko udje u granap da nesto kupi, uvijek se osjeca inferiorno u odnosu na one koji rade unutra (osim ako ih licno ne pozna). Prodavaci stvaraju utisak nevjerovatne vaznosti njihovog posla i uvijek su namrsteni i neprijatni, i ispada kao da oni tebi cine nevjerovatnu uslugu sto kupujes robu kod njih. Sa konobarima je slicna situacija. Oni se uvijek postavljaju da oni tebi cine uslugu sto ti donose kafu, i trebao bi da budes sretan sto te usluzuje. :x

Nas narod uvijek izbjegava prodavnice koje izgledaju savrseno. Radije ce otici u prodavnicu koja izgleda katastrofalno mada su cijene u njoj skuplje nego u onoj koja je napucana. :x

Sa taksistima je slicno. Oni ne vole da izgledaju kao tvoj sofer, nego se trude da sve izgleda kao da oni tebi cine uslugu. Uvreda je sjesti na zadnje sjediste a ne pored vozaca, jer na taj nacin ti si u stvari na visem nivou od njega. :x

Nasi ljudi su uvijek savrseno obuceni, a u dzepu nemaju ni marke. Sve je kod nas pitanje spoljasnjosti, i tako se uglavnom sudi o ljudima. Ko nema golfa, zippo upaljac, ne pusi marlboro, nema satelitsku, mobitel, kompjuter ili zlatni lanac, taj je niko i nista. :x

Proci ulicom a ne podraviti se sa svakim i popricati je nezamislivo. najgori grijeh je drugima reci da si zauzet i da nemas vremena. Odmah si supak i ufurani peder. MORAS svakome staviti sebe na raspolaganje i saslusati sve sto taj ima da kaze. :x

Najbolje rangirani poslovi su oni na kojima se nista ne radi.(po mogucnosti za strance) :D

Nije sramota ici u njemacku cistiti smece po ulicama, ali je kod kuce sramota cak i sopstveno izbaciti na ulicu (smece je rezervisano za zene)

Nemamo nista protiv biti izbjeglica u njemackoj, ali cemo razbiti svakog kineza koji dodje kod nas da radi. :x

Svi se kod nas razumiju u vino a znaju samo za crno i bijelo. :?

Uvijek je neko dugi kriv za sve.. :sad:

Nas covjek zaposlen u nekom domacem kombinatu ce ubaciti kamen u masinu vrijednu milione maraka i sjebati sve samo da bi taj dan isao okopavati krompir u svojoj basti. :zzzz:

Mislim, milion je primjera koji govore kako je nas mentalitet nepilagodjen vremenu u kojem zivimo. Najbolje bi bilo angazovati grupu svjetski poznatih psihologa da dodju i izanaliziraju situaciju, i onda javnosti predoce rezultate istrazivanja...da nam u lice kazu ko smo i sta smo. Mozda bi to pomoglo da prevazidjemo sopstvene nelagode i pogledamo se u ogledalo.

naidealnije bi bilo objaviti knjigu MALIH BOSANSKIH NEPRIJATNOSTI I NELAGODA

(da se razumijemo, mi imamo jako mnogo vrlina, ali nase vrline nisu problem....)
Fair Life

Post by Fair Life »

Odlicno, sad ce budale moci da se vade na mentalitet. U smislu: "Nisam ja kriv, takav mi (nam) je mentalitet".
Fair Life

Post by Fair Life »

Odlicno, sad ce budale moci da se vade na mentalitet. U smislu: "Nisam ja kriv, takav mi (nam) je mentalitet".
micika

Post by micika »

angela wrote:Budale se svakako uvijek vade na nesto, bas i to spada u taj "nas mentalitet". Nikad niko nije kriv, nego je to tako jer je Bosnjak, jer mu babo nije bogat, jer supak komsija zaradjuje bolje... uvjek je greska negdje drugo.

BOSNJAK :?

dakle tu smo!
daca l

Post by daca l »

ma znas kako to ide, mi smo vjecite zrtve i uvijek nam je netko drugi kriv za sve i takoder mislim da smo jako negativni prema radikalnim promjenama drustva

ali inace se ne razlikujemo od ostalih zemalja
8-)
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

Post by horns&drums »

angela wrote:Budale se svakako uvijek vade na nesto
hahahahahahahahaha

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
elektropotrosac

Post by elektropotrosac »

veliki problem medju nama je ogovaranje. ko je imalo inteligentniji zna o cemu govorim.
horns&drums

Post by horns&drums »

elektro....ja ne kontam...
micika

Post by micika »

Angela nikakve zakljucke ja ne donosim.Ja samo citam ono sto je napisano.Rekla si Bosnjak.
Ako nisi tako mislila,ispravi poruku.

Ah da i sama si rekla da je uvijek greska negdje drugo
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

micika wrote:Angela nikakve zakljucke ja ne donosim.Ja samo citam ono sto je napisano.Rekla si Bosnjak.
Ako nisi tako mislila,ispravi poruku.

Ah da i sama si rekla da je uvijek greska negdje drugo
:roll: Micika, ..... duso, ... :D .... mislim da imas problem. :D
Znas, .... ljudi nauce citati, ali ....... nekima ide malo teze da shvate ono sto procitaju. :D :D
:roll: Pokusaj, .... mozes ti to. :D
micika

Post by micika »

Nisam ni ocekivala drugacije :( :shock:
micika

Post by micika »

Pape ne sikiraj se ti za mene i moje probleme.
ti ih imas i previse da bi se bavio mojima :zzzz:
horns&drums

Post by horns&drums »

Micika, vidi se da si vani (i Angela je ali ona konta stvari)

Ja prvi sebe nazivam "Bosnjo" ne misleci na nacionalnost. To sto je Angela rekla bosnjak, mislim da je prvenstveno zargon, a ne odredjivanje nacije.

Udjem u kafanu u Splitu, popijem pivu, tapsem se po stomaku i kazem: "Sto mi bosnje mozemo popit'"

Kuzis sada?
micika

Post by micika »

Horni sreco nisam ja toliko glupa.
Bojim se da je ovo bila namjerna provokacija :-?
Kontas li ti?
Saian

Post by Saian »

jednom sam citao jedan clanak, nesto nemam pojma ja mislim da je Ozren Kebo to bio "Dobri Bosnjo" u kojem jako dobro ukazano na jednu osobinu koju kod nasih ljudi stvarno ne mogu. KOMODITET bosanskog covjeka mi ide debelo na jetra, onaj stav :"Ma haj more i ovako sto mora biti po pravilima, daj da ih zaobidjemo gdje god se moze..." jer je tako uvijek lakse, linija manjeg otpora to mrzim kod nas Bosanaca, pocevsi od saobracajne kulture, stajanja u redu, i takvih sitnica, dobrom Bosnjo ima obicaj da na puno sitnica (nekom to i nisu sitnice) jednostavnoodmahne rukom i proglasi nevaznim, problem je sto te sitnice koje on zanemari cine razliku izmedju normalnog, principijelnog covjeka i uhljupa
Saian

Post by Saian »

ah vidjeh da sam i aktuelan s ovim Bosnjo, e super i ja mislim da ovo Bosnjo-Bosnjak nije nikakvo suzavanje pojma 8)
horns&drums

Post by horns&drums »

Sigurno nisi glupa, inteligencija nema veze s ovim

Siguran sam i da ovo nije bila provokacija, jer to ne lici na nick Angela ni na mentalni sklop Angela ni na stil Angela

Kontam da si malo paranoicna po tom pitanju i da je to tvoje pravo i plus mi je zao sto je tako jer pretpostavljam da ti kao bosnjakinji nije lako tamo gdje si...

Ima ovdje dobrih krscana(i jevreja) Mitzi, uvjeravam te.Dodji, pozivam te da se uvjeris na licu mjesta
photomag

Post by photomag »

Shoba, u pravu si. mentalitet jeste nas najveci problem. evo ti gore primjera, vec su poceli da se raspravljaju da li je ona rekla bosnjak kao nacionalnost ili nesto drugo. a sve to sto si ti naveo niko ne spominje. mentalitet bosanaca i hercegovaca je lijnenost, shana majka, kafica, gledati koke i slicno i cekati da im neko drugi nesto uradi. curice se sve nesto spremaju, a kada im pridjes ako nisi bogat ne igras. sve nesto mrze strance a svaka bi sa strancem u krevet i slicno. imam osjecaj da se nasi ljudi stide onoga sto jesu (ne mislim na vjeru ili naciju). stide se ono sto su kao ljudi i pojedinci. i sve dok se ponasamo tako da nam slovenac moze doci u sarajevo i smijuci se u lice pokupovati oslobodejenje, otvoriti meraktor i otvoriti investicione fondove uzimajuci nam nase pare (a i ostali) uvijek cemo biti donji. zbog naseg mentaliteta da ne radimo nista sve dok nam neko daje malu crkavicu da prezivimo, svi ce nas gaziti i uvijek cemo biti glupi bosanci i hercegovci. jos samo da se naguzimo i sve ce biti OK. na zalost, shoba, sve sto si rekao si u pravu.
micika

Post by micika »

Ma znam horni i vjeruj mi da nikada ne pravim razliku izmedju "ovih" i "onih".Vecina mojih prijatelja su krscani.
mene licno nervira cijela ova situacija.Prije smo bili BOSANCI,svi,i sad se odjednom dijelimo.
ne volim ni ja sebe nazivati Bosnjakinjom ali tako nam je nametnuto :sad:
pape

Post by pape »

micika wrote:Pape ne sikiraj se ti za mene i moje probleme.
ti ih imas i previse da bi se bavio mojima :zzzz:
:D Micika, ...... duso, ... :D .... naravno da imam problema, ali borim se, ....... rjesavam ih. 8)
:D Nego, ...... pocinjem se brinuti za nase diplomate. Kako li se snalaze u silnim diplomatskim zavrzlamama, kad im jedna ovako jasna, ( :D prosta, a Bogami i prosirena :D) recenica predstavlja problem. :zzzz: :roll: :D
micika

Post by micika »

Ej papa svasta se proslo i svasta se vidi po svijetu,pa se ponekad i svoje sjenke bojis.

I samo da ti kazem,mnogo si zajedljiv.ponekad stvarno ne biras sredstva.
progDVB

#22 Re: Da li je nas mentalitet je nas najveci problem???

Post by progDVB »

Shoba wrote:(da se razumijemo, mi imamo jako mnogo vrlina, ali nase vrline nisu problem....)
Nisu vrline problem, daleko od toga...problem je sto ih je malo :-?
pape

Post by pape »

micika wrote:Ej papa svasta se proslo i svasta se vidi po svijetu,pa se ponekad i svoje sjenke bojis.

I samo da ti kazem,mnogo si zajedljiv.ponekad stvarno ne biras sredstva.
:) Micika, .... :roll: ... Micika, ..... duso, ...... :P ............. Image ... jesam li se barem malcice, .......................... izvadio? :roll: :D
Fair Life

Post by Fair Life »

Saian wrote:... KOMODITET bosanskog covjeka mi ide debelo na jetra, onaj stav :"Ma haj more i ovako sto mora biti po pravilima, daj da ih zaobidjemo gdje god se moze..." jer je tako uvijek lakse, linija manjeg otpora to mrzim kod nas Bosanaca, pocevsi od saobracajne kulture, stajanja u redu, i takvih sitnica, dobrom Bosnjo ima obicaj da na puno sitnica (nekom to i nisu sitnice) jednostavnoodmahne rukom i proglasi nevaznim, problem je sto te sitnice koje on zanemari cine razliku izmedju normalnog, principijelnog covjeka i uhljupa
Prije nekoliko godina putujem avionom na relaciji Frankfurt "am Main" (sjetih se Pejakovica pa ne odolih iskusenju da ne napisem ovo "am Main") - Zagreb. Ulaze muskarac i zena (pedesetih godina starosti) - "nasi" i sjedaju na prva mjesta do ulaza u avion. Na zeninu primjedbu da to nisu njihova mjesta, on mrtav hladan joj odgovori: "Samo ti sjedi, nije te briga. Ako neko dodje da sjedne ovdje dacemo mu nase karte pa neka sjedne tamo naprijed na nasa mjesta."

Post by progDVB »

U principu, koliko god se mi trudili da pobjegnemo od toga, velika vecina nas je u stvari dio tog mentaliteta.
Jedni nista ne rade nego samo nesto pametuju, drugi nista ne pametuju nego samo rade, a to sto rade nema nikakvog smisla, a rijetki su oni koji nesto rade a da to ima smisla
Kako je Fair vec citirao Pejakovica:"Znas nas, jebo nas." :(
Post Reply