Katrina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

pitt

#1 Re: Katrina

Post by pitt »

A wrote:Nadam se da nema forumasa u dijelovima pogodjenim uraganom Katrina. Izgleda zastrasujuce :(
Belaj pravi.....pricham sa jaranom maloprije kaze pobjego je u memfis......pojma nema sta ce naci kad se vrati.....ako se bude imao gdje i vratit :(
|||||

Post by ||||| »

Ne znam pojedinosti, nacuo sam da se val visine 9 metera trebao pribliziti obali jutros ili popodne, ako je to istina bice gadno....
sojka

Post by sojka »

Racuna se i na to da ce grad biti potpuno nenaseljiv vise, po rijecima nacelnika grada. :roll:
Bumbar

Post by Bumbar »

:( :(
pitt

Post by pitt »

Pored poplava....najvecu opasnot predtavljaju potencionalni pozari. Cisterne i tankeri sa gorivom nisu ukopani (jer je NO ispod nivoa mora). Ako se izliju........sva ta voda ce biti u plamenu :(
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ako se ta nafta i kemikalije ne zapale, U NO se nikad vise nece moci zivjeti. U svakom slucaju je veca katastrofa, ako ne i najveca u USA. Najgore je da se ovakva oluja ocekivala vec odavno. Upravo cujem na vijestima da je jedan od ustava popustio, i da se rijeka, jezero i more pocinju izlijevati u centar grada
DiplomataSaSela

#7 Re: Katrina

Post by DiplomataSaSela »

pitt wrote:
A wrote:Nadam se da nema forumasa u dijelovima pogodjenim uraganom Katrina. Izgleda zastrasujuce :(
Belaj pravi.....pricham sa jaranom maloprije kaze pobjego je u memfis......pojma nema sta ce naci kad se vrati.....ako se bude imao gdje i vratit :(
Pitt ba ne brini se za jarana moze vazda na Dormont
bpsang

Post by bpsang »

Last edited by bpsang on 29/08/2005 18:06, edited 2 times in total.
pitt

Post by pitt »

Mene ce spiciti u srijedu mislim.......nece biti vjetra toliko al ima da bude poplava ko prosle godine :D:D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ko zna Ameriku i njene gradove, zna da je svaki grad manje vise slican drugima, osim par mjesta kao NYC, LA, SF, Vegas, Miami, Boston i na kraju liste New Orleans. Bio sam jednom u New Orelansu i mogu vam reci da mi se je grad toliko dopao, sa blues i jazz muzicarima na svakom koraku, dobrim restoranima, Mardi Grass zabavama da mi je jako zao svega ovoga sto se desava.

Zadnje sto sam procitao je da je Superdome u kojem igraju Saintsi (football tim iz NO kojem je preznak ljiljan, kao podsjetnik na bogatu francusku kulturu koja je ostala u tom gradu) popustio nad silinom nevremena, a u njemu je smjesteno 10.000 ljudi.

Interesuje me ako iko zna ista o ovim hurikanima, mozda sam ja naivan, vrlo vjerovatno ali da li postoji ikakvo istrazivanje koje pokusava da hurikane suzbije, preusmjeri, predvidi jako rano, ili nesto slicno...ima li ikakvog rijesenja ili napredka na ovom polju? Odkako sam dosao u USA samo gledam kako ljudi sa Floride bjeze iz svojih domova, barem jednom godisnje od ove "vise sile"....niko ne govori ni o kakvoj soluciji ili potrazi za solucijom...

New Orleans je jedan i od siromasnijih gradova, jer je jako veliki broj ljudi koji se sljevaju u njega, koji nisu adekvatno zaposleni, koji vecinu godine provedu na ulicama i slicno... Koliko je takvih, koji nisu mogli ili nisu imali s cim, napustiti grad, moze se samo pretpostaviti. Uglavnom izgleda da cemo tek veceras imati neke detaljnije informacije o svemu ovome...

Interesuje me da li zna iko u kojem pravcu Katarina ce nastaviti svoj put destrukcije?
love

Post by love »

Interesuje me kako je dobio ime Katrina?
karanana

Post by karanana »

In 1979, both women and men's names were used. One name for each letter of the alphabet is selected, except for Q, U and Z. For Atlantic Ocean hurricanes, the names may be French, Spanish or English, since these are the major languages bordering the Atlantic Ocean where the storm occur.

So who decides what names are used each year? The World Meteorological Organization uses six lists in rotation. The same lists are reused every six years. The only time a new name is added is if a hurricane is very deadly or costly. Then the name is retired and a new name is chosen.
rajvosa

Post by rajvosa »

Jeli BA Ameri, kako je tamo ...
Pozdrav
neko iz mase

Post by neko iz mase »

rajvosa wrote:Jeli BA Ameri, kako je tamo ...
Pozdrav
zeznuto.
Ovdje vec udara iako je 1000 milja udaljen (malo vece kise za sad). Kod mene se ocekuje u utorak i ocekuje se da centar predje preko moje okoline.
morti

Post by morti »

Evo ja gledam CNN od popodneva...maloprije bio snimak kako lik trči za autom kojeg voda nosi,a vozač je još unutra...mislim da se izvukao...
Uglavnom...ja još nisam čuo ništa o ljudskim žrtvama...je li moguće da niko nije povrijeđen...ako je tako,onda je Bog nešto raspoložen... :-)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

morti wrote:Evo ja gledam CNN od popodneva...maloprije bio snimak kako lik trči za autom kojeg voda nosi,a vozač je još unutra...mislim da se izvukao...
Uglavnom...ja još nisam čuo ništa o ljudskim žrtvama...je li moguće da niko nije povrijeđen...ako je tako,onda je Bog nešto raspoložen... :-)
jos nema informacija jer hurricane nije ni prosa.
Za sliku uzivo idite na
http://radar.weather.gov/radar/loop/DS. ... klix.shtml
kekec

Post by kekec »

neko iz mase wrote:
rajvosa wrote:Jeli BA Ameri, kako je tamo ...
Pozdrav
zeznuto.
Ovdje vec udara iako je 1000 milja udaljen (malo vece kise za sad). Kod mene se ocekuje u utorak i ocekuje se da centar predje preko moje okoline.
Oko cetvrtka (nije forumaski cetvrtak) ce doci i do kanadske granice,
vjerovatno dobro oslabljen, ali ... :shock:
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ama ja da sam u Kanadi, selio bih na Aljasku... :D

Kazu da je na Floridi periferni talas kise uzrokovao mudslides tj. odron zemljista koje se je pretvorilo u blato, i da je od toga poginulo 7 ljudi...

Siguran sam da ima zrtava, narucito u djelovima za koje nisu predvidjeli da ce biti na udaru jer kazu da je huragan dosao na obalu istocnije od mjesta gdje su oceklivali da ce se to desiti.

Neki su penzici isto tako umrli, jer ih nisu mogli evakuirati iz doma za starce.

Uglavnom ima zrtava, ali novinari radije izvjestavaju i obavjestavaju one koji mogu jos biti u opasnosti (regioni koji ocekuju Katrinu), oni koji su nagrabusili, su nagrabusili...njima informacije tesko da sta mogu sta pomoci poslje bitke.
hananah

Post by hananah »

Uzas :(
sojka

Post by sojka »

234 km/h kroz Louisianu, Mississippi und Alabamu.
Fair Life

Post by Fair Life »

Florida je bas kao ispitni stol... prirodnih katastrofa u ljetnom periodu.
Toozla

Post by Toozla »

MSNBC Breaking News
------------------------------------------------------

Mississippi official says at least 50 people dead in Harrison County. -
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www.tportal.hr/imagesT/fset_images/logo50.gif[/img][color=white]___[/color][size=117]Utorak, 30.08.2005.[/size] wrote:IZBJEGNUTA DRAMA
Hrvatski brod u blizini uragana Katrina

Tanker Novigrad u vlasništvu najvećeg hrvatskog brodara, zadarske tvrtke Tankerska plovidba, sa 23 člana posade, našao se nadomak razornog uragana

Usidreni smo na rijeci Mississippi, 30 kilometara od New Orleansa, pa smo bili udaljeni stotinu kilometara od središta uragana, rekao je kapetan Tihomir Bačić. Uplašili smo se zbog najava nevremena i same atmosfere. Čuli smo da je u 60-im godinama prošloga stoljeća strašan uragan sve opustošio.

U naselju ispred nas evakuirano je cijelo mjesto i bilo je strašno gledati zbjeg stanovništva. Pa i naš je agent s obitelji napustio New Orelans rekao nam je kapetan Tihomir Bačić. Stanovnici naselja u blizini broda prije naleta uragana na prozore su zakucavali daske kako bi zaštitili svoje kuće. Ipak su morali napustiti svoje domove.

Amerikanci su dobro organizirani. Članove naše posade nisu pustili u New Orleans ni dan uoči uragana zbog evakuacije, kako bi se spriječio prometni kaos kakav je nastao prošle godine za uragana Ivan. Posljedica prošlog uragana bila je velika poplava i toga se najviše boje u New Orleansu jer je grad ispod razine rijeke.

Na radiju smo čuli da je grad poplavljen, da su kuće oštećene, da je gotovo cijeli grad ostao bez struje. Izgubio nam se signal na mobitelima. Osim uragana, područjem hara i tornado, pa se ljudima ne preporučuju izlazak iz kuća, čak ni otvarnje prozora. Zasad nemam informaciju o broju poginulih. Čini se da je uragan ipak nešto blaži nego što se predviđalo.

Također smo čuli da je uragan prošao nešto istočnije rekao nam je kapetan Tihomir Bačić, te dodao da su sve učinili kako ne bi stradali. Naime, na brod je ukrcan dodatni teret od 4000 tona, ima dva sidra, a u slučaju opasnosti, najavljena je i upotreba stroja. Na vezu je još šest tankera, a pogodnost brodovima bila je to što su struja i vjetar imali suprotan smjer, pa je uspostavljena ravnoteža.

Ive Mustać, direktor Tankerske plovidbe, rekao nam je da je tanker Novigrad proizveden 1978. godine u Japanu, dugačak je 164 metra, nosivosti 22.000 tona. Na brodu je baš jučer trebao početi utovar žita, no to je spriječio uragan.

Večernji list
ponedjeljak, 29.08.2005.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

sojka wrote:234 km/h kroz Louisianu, Mississippi und Alabamu.
Nije to nista...ja sam kroz Njemachku ishao 250 km/h u BMW-u... 8) .

A da se malo osvrnemo na svakodnevna nevremena u BiH...milionske stete koje su nanesene...porushene mostove..unishtene puteve...fakat...jel zhivi iko u BiH...ili ne primjechuje.Prosla subota i nezapamceno nevrijeme na podruchuju Srebrenice i Bratunca...jel pogodilo nekog?Takodje subota..nevrijeme na podruchju sela Orahovica opcina Zenica...takodje milionske stete na putevima, domovima... :-?
Fair Life

Post by Fair Life »

[size=150]HURRICANE KATRINA GALLERY[/size] wrote:Image
SAVED FROM THE STORM: Cynthia Gonzales runs through the rain with a stray dog she rescued from a destroyed gas station in Gretna, Louisiana.

Image
STAYING PUT: Richard Googe looks around the Thomasville Apartments in Biloxi, Mississippi where he lives and weathered the storm.

Image
NATURE'S POWER: A view of a parking lot that has fallen into the ocean at the beach after hurricane Katrina struck in Destin, Florida.

Image
SUNKEN CITY: The Terme neighbourhood of New Orleans lies under water. Downtown is seen in the background.

Image
TO THE RESCUE: Gulfport Mississippi police officer Jason Payne gets into his patrol car as Hurricane Katrina continues to rage at the Thomasville Apartments in Biloxi after officers rescued a woman trapped in the rubble of a fallen brick wall that crashed through her roof, breaking several bones.

Image
KATRINA TURNS OFF THE LIGHTS: Power poles are pushed over in a flooded street in Gretna, Louisiana.

Image
SOMETIMES A HORSE COMES IN HANDY: Darnell Stewart rides his horse Brandy in the Terme area of New Orleans, which lies under several feet of water after being struck by Hurricane Katrina.

Image
FOR THE RECORD: A man videotapes a car crushed by the front of a building in downtown New Orleans.
Post Reply