Page 1 of 15

#1 Krajiski specijaliteti...

Posted: 24/08/2005 13:19
by Bumbar
E posto sam ja prava poguzija i volim da njupam...zanima me da li netko od vas ima recepte od krajiskih specijaliteta (a vise i ne znam koji bi to bili)...

Eh sad ne znam koliko to samo za nas ide...ali ima li netko recept za brdare (one tamo se vamo se...kako ih neki zovu)

#2 Re: Krajiski specijaliteti...

Posted: 24/08/2005 13:24
by flora.sa
Bumbar wrote:E posto sam ja prava poguzija i volim da njupam...zanima me da li netko od vas ima recepte od krajiskih specijaliteta (a vise i ne znam koji bi to bili)...

Eh sad ne znam koliko to samo za nas ide...ali ima li netko recept za brdare (one tamo se vamo se...kako ih neki zovu)
da si poguzija, poguzija si :D ...to smo već apsolvirali :oops: :D

a da ne znam ni jedan krajiški recept, ne znam :D , ali da znam pomogla bih ti... :D što ne bi... :D pomogni ti mene, pomognuću i ja tebe :D

#3

Posted: 24/08/2005 13:25
by Diona
Sta bi ti? Brdara? Da nisi 'KULJAVA'? :P
Imam ja negdje recept. :-)

#4

Posted: 24/08/2005 13:30
by Bumbar
Diona wrote:Sta bi ti? Brdara? Da nisi 'KULJAVA'? :P
Imam ja negdje recept. :-)
:lol: ...ma to je moja majka rahmetli pravila pa mi nesto pali na pamet...kontam kako bi tatu i tetku obradovala :D

#5 Re: Krajiski specijaliteti...

Posted: 24/08/2005 13:31
by Bumbar
flora.sa wrote:
Bumbar wrote:E posto sam ja prava poguzija i volim da njupam...zanima me da li netko od vas ima recepte od krajiskih specijaliteta (a vise i ne znam koji bi to bili)...

Eh sad ne znam koliko to samo za nas ide...ali ima li netko recept za brdare (one tamo se vamo se...kako ih neki zovu)
da si poguzija, poguzija si :D ...to smo već apsolvirali :oops: :D

a da ne znam ni jedan krajiški recept, ne znam :D , ali da znam pomogla bih ti... :D što ne bi... :D pomogni ti mene, pomognuću i ja tebe :D
:P :lol: :lol: ...sta ces...obozavam hranu...rekli su mi da se obradujem kad hrana na stol dodje kao malo dijete :roll:

#6

Posted: 24/08/2005 13:33
by novalic
ja sam u krajini jela teletinu ispod saca... ali ne znam da li se to broji kao krajiski specijalitet.. jedino sto znam je da je bilo famozno

#7

Posted: 24/08/2005 13:34
by Bumbar
cisto sumnjam da je...ali znam da je dobro :-) ...

#8

Posted: 24/08/2005 13:47
by novalic
tamo mora da imaju kakve pastrve... kao specijalitet

#9

Posted: 24/08/2005 13:48
by novalic
i znam da je krajiska janjetina... grom gromova

#10

Posted: 24/08/2005 14:18
by Diona
Ma kljukuse sa sirom. :lol:

#11

Posted: 24/08/2005 14:33
by paprica29
Diona wrote:Sta bi ti? Brdara? Da nisi 'KULJAVA'? :P
Imam ja negdje recept. :-)
izvini, a šta znači KULJAVA

#12

Posted: 24/08/2005 14:37
by flora.sa
izvinite a šta je i brdara, i kuljava??? :shock: :roll:

#13

Posted: 24/08/2005 14:40
by Diona
KULJAVA (ovo je bas odvaratan naziv) - trudna :lol:
BRDARI - cini mi se da je isto sto i hurmasice :D

#14

Posted: 24/08/2005 14:42
by flora.sa
Diona wrote:KULJAVA (ovo je bas odvaratan naziv) - trudna :lol:
BRDARI - cini mi se da je isto sto i hurmasice :D
a ja mislila da je to naziv za neko jelo... :roll:

#15

Posted: 24/08/2005 14:50
by Diona
flora.sa wrote: a ja mislila da je to naziv za neko jelo... :roll:
Ma bolje da mislis da je jelo, jer rijec je skroz ubi boze. :D
ego ona trazi recepte, valja li ti ovaj?
Krajiska kljukusa


Potrebno:
1kg psenicnog crnog brasna
1 jaje
200g maslaca
1/2 l kiselog mlijeka
1dl kiselog vrhnja
10g cesnjaka
soli po zelji

Priprema:
Brasno prosijemo, dodamo jaje i so i mlakom vodom lagano mutimo do gustoce meda, a onda smijesu izlijemo u vec pripremljenu pomascenu tepsiju. Smjesu pecemo pola sata. Kada je pecena, prelijemo smjesom ranije umucenog kiselog mlijeka, vrhnja i sitno skosanog cesnjaka. Prije posluzivanja kljukusu pomastimo ucvrcalim maslacem. Posluzujemo toplo.

Samo ja ovu ne volim, ljepsa je sa sirom. :-)

#16

Posted: 24/08/2005 14:53
by paprica29
BIHACKI JAPRAK

Sastojci
Za 3 do 5 obroka:
30 dkg. grozdjanog (lozovog) lista
25 dkg. janjeceg mesa
25 dkg. juneceg mesa
5 dkg. crvenog luka
15 dkg. pirinca
1 dl. ulja
Po ukusu i potrebi:
bibera
soli
persunova lista
limuna
2 dkg butera

Nacin pripremanja
U kipucu vodu stavi lozov list da se ofuri oko 5 minuta. Ofuren list ostaviti da se hladi. Dok se list hladi, u tavu se stavi isjecano (danas mljeveno) junece i janjece meso. Mesu dodati sitno isjeckan luk, biber, persun, so i rizu. Sve to dinstati 10 minuta, a po tom smjesu hladiti. U svaki list staviti smjese i motati u obliku piramide. Tako savijeno slagati u dublju serpu, dodati vodu i kuhati oko 20 minuta, dok uvri. servira se toplo. Nacijediti limuna i zaliti uzavrelim buterom.
Napomena: Japrak se inace sprema u toku cijele godine, ali zato treba imati lozov list, koji se za van sezone konzervira. Vidjeti konzerviranje lozova lista uz recept za lozovu sarmu.

#17

Posted: 24/08/2005 14:57
by paprica29
Krajiski djuvec


Potrebno: <br> 200g telecih zlijezda<br> 150g teleceg srca<br> 150g telecih bubrega<br> 150g telecih bijelih bubrega<br> 50g luka<br> 50g rize<br> 150g krumpira<br> 100g svjeze paprike<br> 100g svjezeg paradajza<br> 1 ljuti feferon<br> so, biber i ulje po zelji<br><br> Priprema:<br> Meso iznutrice i povrce narezemo na krupnije komade i naizmjenice redamo u zemljanu zdjelu. Kad slozimo sve sastojke, djuvec prelijemo mlakom vodom, crvenom paprikom i prokuhamo na vatri. Cim prokuha, prekrijemo sacem i pecemo oko 30 minuta. S vremena na vrijeme kontroliramo i ako je potrebno dolijemo vodu, a odozgo poslazemo rizu i krumpir, pomastimo i zapecemo. Posluzujemo toplo.

Dodano: April 6th 2003

#18

Posted: 24/08/2005 14:58
by Diona
Zapravo evo link od jednog kuhara:
http://www.bihweb.com/modules.php?name=Kuhar

#19

Posted: 24/08/2005 15:14
by Bumbar
Diona wrote:Ma kljukuse sa sirom. :lol:
Suti bolan...sinoc kod tetke bila i ona napravila kljukusu sa krompirim (jedna od omiljenih)...sa puno sira...a ja vec jela...damn :roll:

#20

Posted: 24/08/2005 15:16
by Bumbar
Diona wrote:KULJAVA (ovo je bas odvaratan naziv) - trudna :lol:
BRDARI - cini mi se da je isto sto i hurmasice :D

Brdari su jednostavniji...neki skromni oblik hurmasica. i puno se vece prave :-)

#21

Posted: 24/08/2005 15:17
by pitt
Bumbar wrote:
Diona wrote:Ma kljukuse sa sirom. :lol:
Suti bolan...sinoc kod tetke bila i ona napravila kljukusu sa krompirim (jedna od omiljenih)...sa puno sira...a ja vec jela...damn :roll:
Mogu zamisliti....nije ti bilo gore kazne :D:D:D
jednom sam kod jedne curice iz okoline prjedora jeo kao neku kljukusu sa pilecim mesom......da me ubijes ne znam kako se zove al bilo je dobro :D

#22

Posted: 24/08/2005 15:21
by Bumbar
Hvala cure :-)

#23

Posted: 24/08/2005 15:21
by Bumbar
pitt wrote:
Bumbar wrote:
Diona wrote:Ma kljukuse sa sirom. :lol:
Suti bolan...sinoc kod tetke bila i ona napravila kljukusu sa krompirim (jedna od omiljenih)...sa puno sira...a ja vec jela...damn :roll:
Mogu zamisliti....nije ti bilo gore kazne :D:D:D
jednom sam kod jedne curice iz okoline prjedora jeo kao neku kljukusu sa pilecim mesom......da me ubijes ne znam kako se zove al bilo je dobro :D
Aha...kvrgusa neki je zovu i osedlana kljukusa...

#24

Posted: 24/08/2005 15:21
by pitt
Bumbar wrote:Hvala cure :-)
:x

#25

Posted: 24/08/2005 15:22
by paprica29
pitt wrote:
Bumbar wrote:Hvala cure :-)
:x
:x