#276 Re: Krajiski specijaliteti...
Posted: 13/11/2010 02:28
Meni su najdrze pite, a kod nas u Krajini ih ima na pretek. Samo od nekih koje sam volio jesti a nisam ih probao vec dugo, dugo...dakle, idemo redom;
kupusnjaca - jedna od najboljih...mislim da se obari kupus, pa se izdinsta, pa se doda vrhnje/kajmak i mislim jaja..kore naravno, ali po mogucnosti one domace
masireCenca' - moj buraz je plakao kada bi mu neko spomenuo da ce morati jesti masireCencu' netju masijace zuta tikva/masireca se isjece na kocke i mislim da se malo poseceri i posoli pa se filuje u kore...ok pita
burek od pecuraka - aj, aj, aj pita od bijelih pecuraka, prva liga. pravi se i s vrganjima i lisicarkama/skripavcima ali meni je od bijelih pecuraka bez premca
mlikusa - joj imena znam samo da se zbrcka vrhnje, jaja i jos nekakvih djakonija. kod nas se pravila iskljucivo s pecenim korama za pitu. razvije se tijesto, zatim se isjece na osrednje komade koji se pecu na plehu, zatim se filuje i u pekaru nam'aa
pita od varenih jaja - e, ova je cudna, zna biti i ukusna. skuhau se jaja, doda se luk i zacini i isti proces; kore pa u pekaru nam'aa
pita od luka; neobicna, ali ukusna. ako volite luk, poslalstica. ne znam tocno je li se luk prvo izdinsta, a mislim da se dinsta, pa se dodaju zacini, kore pa u pekaru samo sto se ova pita mora jako dobro zaliti kada je vec skoro gotova i bude mekana, mecava
burek od droba - suseni drob/tripice, prste da odgrizes - moja sestra je imala napade panike od ovog bureka pa sam ja po obicaju morao pojesti njenu porciju
lusenca - puno posla oko ove pite, ne znam kako se pravi, ali je uglavnom bilo suseno tijesto/kore, jako tanke kore, ne znam kako im uspije onakvo nesto razviti pece se, pa se dobro zalije...nije losa, nije moj favorit.
ima toga jos samo me sjecanje slabo sluzi...kad se sjetim se napisem
uh, zamalo zaboravih krajiski grah kojeg nema boljeg na svijetu. mozda jos samo licani mogu skuhati/svariti grah kao krajisnici, a ti licani su nama krajisnicima naj slicniji po mentalitetu i kulturi. grah prdo s susenim mesom ili bez i dobrim domacim kruhom, feferonkama ili grah s kiselim kupusom, a joj prdekane sowiiiiii
kupusnjaca - jedna od najboljih...mislim da se obari kupus, pa se izdinsta, pa se doda vrhnje/kajmak i mislim jaja..kore naravno, ali po mogucnosti one domace
masireCenca' - moj buraz je plakao kada bi mu neko spomenuo da ce morati jesti masireCencu' netju masijace zuta tikva/masireca se isjece na kocke i mislim da se malo poseceri i posoli pa se filuje u kore...ok pita
burek od pecuraka - aj, aj, aj pita od bijelih pecuraka, prva liga. pravi se i s vrganjima i lisicarkama/skripavcima ali meni je od bijelih pecuraka bez premca
mlikusa - joj imena znam samo da se zbrcka vrhnje, jaja i jos nekakvih djakonija. kod nas se pravila iskljucivo s pecenim korama za pitu. razvije se tijesto, zatim se isjece na osrednje komade koji se pecu na plehu, zatim se filuje i u pekaru nam'aa
pita od varenih jaja - e, ova je cudna, zna biti i ukusna. skuhau se jaja, doda se luk i zacini i isti proces; kore pa u pekaru nam'aa
pita od luka; neobicna, ali ukusna. ako volite luk, poslalstica. ne znam tocno je li se luk prvo izdinsta, a mislim da se dinsta, pa se dodaju zacini, kore pa u pekaru samo sto se ova pita mora jako dobro zaliti kada je vec skoro gotova i bude mekana, mecava
burek od droba - suseni drob/tripice, prste da odgrizes - moja sestra je imala napade panike od ovog bureka pa sam ja po obicaju morao pojesti njenu porciju
lusenca - puno posla oko ove pite, ne znam kako se pravi, ali je uglavnom bilo suseno tijesto/kore, jako tanke kore, ne znam kako im uspije onakvo nesto razviti pece se, pa se dobro zalije...nije losa, nije moj favorit.
ima toga jos samo me sjecanje slabo sluzi...kad se sjetim se napisem
uh, zamalo zaboravih krajiski grah kojeg nema boljeg na svijetu. mozda jos samo licani mogu skuhati/svariti grah kao krajisnici, a ti licani su nama krajisnicima naj slicniji po mentalitetu i kulturi. grah prdo s susenim mesom ili bez i dobrim domacim kruhom, feferonkama ili grah s kiselim kupusom, a joj prdekane sowiiiiii