Da li ste za legalizaciju svih vrsta narkotika?
-
The_Fluid
#1 Da li ste za legalizaciju svih vrsta narkotika?
Legalizacija svih vrsta narkotika(ne pojedinih nego svih) bi sigurno je stavila pod kontrolu totalno nepoznato ilegalno trzhishte istih. Da ili ne?
- Da li iko zna broj registrovanih ovisnika?
- Da li iko zna broj povremenih ovisnika?
- Koja je stopa rasta?
- Koliko smo svjesni problema?
--
Prije par godina slushah prijatelja kako govori da trava nije droga i da i on povremeno 'smota' po koju. I eto bash on bi mogao prestati 'motati' odmah, jer trava nije droga, no on i njegovo drushtvo povremeno vole da se 'opuste'.
Neki dan je prodao stan, i sada zhivi kod dalje rodjake, bez igdje ichega, i dalje tvrdi da trava nije droga, i da je njemu neko podmetnuo heroin, pa se on 'navukao'.
--
- Da li iko zna broj registrovanih ovisnika?
- Da li iko zna broj povremenih ovisnika?
- Koja je stopa rasta?
- Koliko smo svjesni problema?
--
Prije par godina slushah prijatelja kako govori da trava nije droga i da i on povremeno 'smota' po koju. I eto bash on bi mogao prestati 'motati' odmah, jer trava nije droga, no on i njegovo drushtvo povremeno vole da se 'opuste'.
Neki dan je prodao stan, i sada zhivi kod dalje rodjake, bez igdje ichega, i dalje tvrdi da trava nije droga, i da je njemu neko podmetnuo heroin, pa se on 'navukao'.
--
-
kame
Sta ja znam za sta sam....treba biti ekspert.....filozofski......po meni...kad covjeku dopustis da bude kreten...on ce bit kreten....a to nije dobro....nikako.....
Legalizovanjem toga prepustili bismo gradjane tom zlu. Svaka punoljetna osoba bi slobodnon mogla dobavljati sve vrste droga. A to nije dobro. Nikako.
Legalizovanjem toga prepustili bismo gradjane tom zlu. Svaka punoljetna osoba bi slobodnon mogla dobavljati sve vrste droga. A to nije dobro. Nikako.
- horns&drums
- Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die
Svih narkotika ne, marihuane da
Ne za potpunu legalizaciju nego dekriminalizaciju.
Argumenti?
Trave je sve vise, htjeli ili ne.
Npr. nitko ispod 21 godine je ne smije konzumirati
Ne smije se uzivati van neki oznacenih mjesta, npr. da zapalim na Vrelu Bosne a da mi drotovi ne jasu za vratom, ali zapalim li je ispred skole u zatvor 20 godina-odmah
Sto se nabavke tice, e to je vec diskutabilno.No mogu zamisliti sta bi ovi nasi "privatnici" napravili od toga.ma ovako, dozvolio bih sadjenje za kucnu upotrebu, dakle apsolutno zabranjeno prodavati.Ovo bi mozda moglo proci kod nas.
Ne za potpunu legalizaciju nego dekriminalizaciju.
Argumenti?
Trave je sve vise, htjeli ili ne.
Npr. nitko ispod 21 godine je ne smije konzumirati
Ne smije se uzivati van neki oznacenih mjesta, npr. da zapalim na Vrelu Bosne a da mi drotovi ne jasu za vratom, ali zapalim li je ispred skole u zatvor 20 godina-odmah
Sto se nabavke tice, e to je vec diskutabilno.No mogu zamisliti sta bi ovi nasi "privatnici" napravili od toga.ma ovako, dozvolio bih sadjenje za kucnu upotrebu, dakle apsolutno zabranjeno prodavati.Ovo bi mozda moglo proci kod nas.
- horns&drums
.... lalala cijeli dan i nocMRAVOJED wrote:branili ne branili, mi duvamo
-
kamikaza
protiv legalizacije su samo oni koji dobro ne poznaju tematiku.mislim da bi se o drogi trebalo mnogo vise pricati i vise informativno a ne samo koristiti zastrasivanje,a tako se ne moze pricati sve dok ne dodje do odredjenog stupnja legalizacije.sta ces ti kad kod nas mozes -travu-nabavit kod istog dilera kod kojeg mozes nabaviti i hors...
i onda se ljudi cude zasto se tako to siri..pa naravno kada pola populacije mladih pusi travu to je automatski znaju krug ljudi koji ce im osigurati siguran put u smrt.ljudi nisu svjesni da preko 70% mladih poznaje barem jednog dilera kod kojeg moze uvijek nabaviti drogu...to bi se prekinulo ilegalizacijom recimo marihuane...
i onda se ljudi cude zasto se tako to siri..pa naravno kada pola populacije mladih pusi travu to je automatski znaju krug ljudi koji ce im osigurati siguran put u smrt.ljudi nisu svjesni da preko 70% mladih poznaje barem jednog dilera kod kojeg moze uvijek nabaviti drogu...to bi se prekinulo ilegalizacijom recimo marihuane...
- CiCiban
sve to lici na jedno veeliko fiLOZOFFsko pitanje .. slicno onom o koki i jajetu ( mada ne znam pouzdano ima li ono kakve veze s f.
)
s tim da u NAsem s-lucaju ovisnost predstavlja jAAje , dok ulogu koke ima legalizacija/NELEGALIZACIJA
eh sad kako su pitanja medjusobno slicna , pitam se i ja? cini mi se po tome sto ih se ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep?
s tim da u NAsem s-lucaju ovisnost predstavlja jAAje , dok ulogu koke ima legalizacija/NELEGALIZACIJA
eh sad kako su pitanja medjusobno slicna , pitam se i ja? cini mi se po tome sto ih se ne moze uhvatiti ni za glavu ni za rep?
-
scott
Znate li onu
kad je unuk podvalio Nani(Majki,Babi-tj Tatinoj Mami
) travu,pa kad je ispusila kaze
sine Nevzete otvori prozor Nana polijeceeeeeeeeeee

Cuo sam da se u Holandiji daje uz kafu(ako zelis),u Austriji se povlaci to pitanje neko vrijeme
i kod nas je svasta moguce

Cuo sam da se u Holandiji daje uz kafu(ako zelis),u Austriji se povlaci to pitanje neko vrijeme
-
kijametdedo
ma glupost notorna, cuj legalizovati sve narkotike...
sto kaze horns za gudru, dekriminalizacija bi bila prihvatljiv potez, al potpuna legalizacija ne. princip kontrole poput cigareta, nista ispod odredjene granice...
al opet, bojim se da bi trava prestala biti cool medju pubertetlijama, pa bi poceli tragati za jacim stvarima, kako bi se ufurali u neki fazon. i onda samo gore...
ma ne znam... zar nam nije dovoljno legalnih poroka? kocka, cuga, cigare...
"bogami prijatelju, bio si u pravu.
hvala ti na novom revidiranom stavu.
trava je za sminkere i homoseksualce,
a loza za prave jebace i znalce.
a od probiraca nikada jebaca..."
sto kaze horns za gudru, dekriminalizacija bi bila prihvatljiv potez, al potpuna legalizacija ne. princip kontrole poput cigareta, nista ispod odredjene granice...
al opet, bojim se da bi trava prestala biti cool medju pubertetlijama, pa bi poceli tragati za jacim stvarima, kako bi se ufurali u neki fazon. i onda samo gore...
ma ne znam... zar nam nije dovoljno legalnih poroka? kocka, cuga, cigare...
"bogami prijatelju, bio si u pravu.
hvala ti na novom revidiranom stavu.
trava je za sminkere i homoseksualce,
a loza za prave jebace i znalce.
a od probiraca nikada jebaca..."
- horns&drums
Ovaj komi radikal pravi...

-
dajdzarile
serijatsko pravo je dalo idealan odgovor sta sa dilerima , narkomanima
etc
mada ni singapursko zakonodavstvo nije za zanemariti 
etc
- sekiracija
Ja sam za legalizaciju ali bez diskriminacije.
Recimo za legalizaciju :MISLI I DJELO OSAME BIN LADINA
I nemoj ko da sere kad se ja nafuram
Recimo za legalizaciju :MISLI I DJELO OSAME BIN LADINA
I nemoj ko da sere kad se ja nafuram
-
omcho
Pozdrav svima,ja sam ovde tek novi kako se kaže.Prije 4 god. prvi put sam probao travu i nakon 1 god. sam bio navučen na HEROIN,imao sam sve i dan danas imam "nešto" i bog me saćuvao većih nedaća.Ali nemam više povjerenja,kod familije,kod drugova,kod oca itd.Na lijećenju sam bio 2 puta u 4 god. i svaki bi put po povratku iz bolnice bio navuceniji i navuceniji.Imao sam dijevoku koju sam jako volio i ona me ostavila(naravno ko će trpiti narkomana) uglavnom svi su me ostavili.Danas sam na održavanju na Crnom vrhu,na jako maloj sam miligraži ali se opet bojim,zašto?,zato što je ovisnost takva bolest u kojoj se receptori mogu upaliti i nakon mnogo godina.Postepeno se skidam sa Metadona tu mi pomaže moji drugovi iz organizacije Anonimnih narkomana i UG PROI.Momci su super i ja sam zahvaljujući njima i mojoj volji uspio da za mijesec dana skinem 15 miligrama.Jako je teško i jako boli ali boli duša,radi toga što je mnogo ljudi ostalo pored mene povrijeđeno.U komunu nisam htio da idem jer sam imao ne dovršen Fakultet i tu sam pri kraju zahvaljujući i Metadonu i raji iz UG PROI-organizacije.Uglavnom,želim vam reći da je ovo samo jedam milimetar onoga sta sam preživio kad sam bio na HEROINU(KRAĐA,MURIJA,SUD ITD).A SVE JE LJUDI POČELO OD TRVAVE,OD TRAVE,OD TRAVE.Da li treba legelizovati drogu ima i tu mnogo diskusije,treba i ne treba,zasto?.Evo zasto u gradu se pojavilo odjendanput MALO VISE LJUDI OBOLJELIH OD HIV-a,A DA NE PRICAM O HEPATITISU.Sve to ako ne stavimo pod kontrolu ode u 100-materina.Nisam pametan ali znam AKO LEGALIZUJEMO BILO KOJU DROGU BIČE NAS SVE VIŠE OBOLJELIH I TO ONIH KOJI SU NI KRIVI NI DUŽNI.Ja zelim da vam kažem da bilo koja droga stvara ovisnost i jako je teško poslije,sve dublje sto tones ,sve je teže izroniti.HVALA RAJA NA OVOJ TEMI

- Saian
za grass bi trebalo nesto skontat uz neke restrikcije, covjece ja sam u tom pogledu u ocima zakona kriminalac, alooo ja kriminalac, a nikom nista nazao ne cinim osim mozda malko svom zdravlju i to je to, glupo se zbog toga osjecat ko outlaw, ove druge stvari ma ne znam to ne bi trebalo, droga je zlo, ljudi ne pocinjite, radoznao um joj je posebno drag,
nemojte to niposto, (da i ja malo umirim savjest s ovih par pedagoskih
)
peace&love
nemojte to niposto, (da i ja malo umirim savjest s ovih par pedagoskih
peace&love
-
$
omcho, da bog da se ti meni izvuko iz toga! potresla me ova tvoja prica.
mislim da je haver pipno na pravo mjesto - trava ce neke ljude odvuci prema jacim drogama. ako je trava dozvoljena, onda je prvi korak u delikvenciju - tvrda droga. ostavimo travu kao prvi stepen delikvencije, cisto da bi udaljili onaj pravi. nisam jasan osjecam
vako : daj djeci dojam da krse zakon time sto puse travicu, da ih ne bi zelja za konfrontacijom sa autoritetom odvukla na jace
mislim da je haver pipno na pravo mjesto - trava ce neke ljude odvuci prema jacim drogama. ako je trava dozvoljena, onda je prvi korak u delikvenciju - tvrda droga. ostavimo travu kao prvi stepen delikvencije, cisto da bi udaljili onaj pravi. nisam jasan osjecam
vako : daj djeci dojam da krse zakon time sto puse travicu, da ih ne bi zelja za konfrontacijom sa autoritetom odvukla na jace