Ja volim (samo) sebe...

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

anais_nin

#1 Ja volim (samo) sebe...

Post by anais_nin »

samoljublje...za vecinu ljudi izgleda ima negativne konotacije...

da li i koliko volite sami sebe?

Licno smatram da je zdrava doza samoljublja potrebna svima, i ne vidim to kao nesto negativno...samoljublje nije isto sto i sebicnost, narcisoidnost, egocentricnost...ili kao sto kazu "ko ne zna svojoj guzici, ne zna ni tudjoj" :D naravno ne treba pretjerivati ni u cemu, ali mislim da sto covjek ranije pocne ljubavnu aferu sam sa sobom to bolje za njega :D

sta vi mislite? :D

P.S. "SAMO" je namjerno u zagradi, naravno da ne mislim da volite SAMO sebe, nego eto pade mi na pamet Psihomodo pop ko soundtrack za ovu temu :D
Last edited by anais_nin on 19/08/2005 15:25, edited 1 time in total.
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#2 Re: Ja volim (samo) sebe...

Post by horns&drums »

anais_nin wrote:mislim da sto covjek ranije pocne ljubavnu aferu sam sa sobom to bolje za njega :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
anais_nin

#3 Re: Ja volim (samo) sebe...

Post by anais_nin »

horns&drums wrote:
anais_nin wrote:mislim da sto covjek ranije pocne ljubavnu aferu sam sa sobom to bolje za njega :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
izadjite sejtani iz njega :lol: :lol: :lol: ne mora sve imati poljoprivredne konotacije :lol: :D haj kad se prestanes smijati, prijavi volis li se imalo? :D

p.s. ti si moja inspiracija
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Baš me interesuje kako sam pogodila da je anais otvorila ovu temu :? :D:D
Bumbar

Post by Bumbar »

I volim samo sebe...i jedino sebe...

Hm...u normali se volim...a fizicki sam si najljepsa kad tek ustanem ujuto pa pogledam na ogledalo (onako blurry) :lol:
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Voljeti samo sebe je egoizam, ali voljeti sebe da bi bio u stanju voljeti druge je neophodno. Kazu da je ljubav prema sebi, najveca od svih ljubavi. Onaj ko ne voli sebe, obicno pati od socijalne depresije i nije u stanju da ima dugotrajnu vezu sa ljudima (ljubavnu ili prijateljsku).

Ljudi koji vole samo sebe se ne razlikuju mnogo od onih koji sebe ne vole nikako, jer i jedni i drugi pate. Prvi zato sto nastoje po svaku cijenu da uvijek budu centar svemira za sve i svakoga, a drugi zato sto ne mogu da se prihvate onakvima kakvi jesu i pocnu "ljubavnu aferu" sa samim sobom :).
anais_nin

Post by anais_nin »

vodolija_33 wrote:Baš me interesuje kako sam pogodila da je anais otvorila ovu temu :? :D:D
zato sto si ti vodena LIJA, a lije su mudrice :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

anais_nin wrote:
vodolija_33 wrote:Baš me interesuje kako sam pogodila da je anais otvorila ovu temu :? :D:D
zato sto si ti vodena LIJA, a lije su mudrice :D
Ne nego valjda što svako, ko ima makar prosječan IQ može da skonta da ti sebe jaako voliš, i tako dalje jer to non stop potenciraš.... :D:D:D

p.s. VODENA LIJA je fakat više isfurano :D:D haj probaj neki novi originalniji anagram :D:D a ja ću onda probati isto to sa tvojim nickom :D:D:D važi??? :D:D:D
anais_nin

Post by anais_nin »

jasta nego volim sebe :D ali trebale su mi godine i godine da skontam koliko je to u stvari bitno...mozda zato toliko vaznosti pridajem toj cinjenici

p.s. nisam ja kriva sto si ti na mene od pocetka ostavila takav utisak...zamisljam te ko prozracnu mudricu...anagrami mi nisu jaca strana ali obecavam da cu se potruditi :D
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

anais_nin wrote:jasta nego volim sebe :D ali trebale su mi godine i godine da skontam koliko je to u stvari bitno...mozda zato toliko vaznosti pridajem toj cinjenici

p.s. nisam ja kriva sto si ti na mene od pocetka ostavila takav utisak...zamisljam te ko prozracnu mudricu...anagrami mi nisu jaca strana ali obecavam da cu se potruditi :D
Ali ti zato praavo ide od ruke da procjenjuješ ljude :D:D valjda profesionalna :D deformacija :D:D šta li :D:D:D
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

normalna stvar je voljeti sebe,ali ne pretjerivati u tome :D
mislim da je ipak jako bitna ta neka granica "normalne" ljubavi prema samom sebi i narcisoidnosti(egoizmu)
:)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

PITARKA_SA wrote:normalna stvar je voljeti sebe,ali ne pretjerivati u tome :D
mislim da je ipak jako bitna ta neka granica "normalne" ljubavi prema samom sebi i narcisoidnosti(egoizmu)
:)
Moje je mišljenje da se ta "normalna" ljubav prema samome sebi podrazumijeva i da je svaki čovjek ima u sebi, ali to ne ističe na svakom koraku i ne raspravlja o tome. :)

Na sve ostale varijante, bilo da se radi o nedostatku ljubavi prema samome sebi ili pak o prevelikoj ljubavi, gledam kao na poremećaje... :)
anais_nin

Post by anais_nin »

vodolija_33 wrote:
Ali ti zato praavo ide od ruke da procjenjuješ ljude :D:D valjda profesionalna :D deformacija :D:D šta li :D:D:D
hvala hvala :D 8)
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

anais_nin wrote:
vodolija_33 wrote:
hvala hvala :D 8)
i drugi put, oko :wink:
flora.sa

Post by flora.sa »

ako je zadovoljstvo samim sobom, zbog onoga što smo u životu postigli, jednako ljubav, onda da, i ja se sebe volem. :roll:
xygirl

Post by xygirl »

Me, Myself and ... myself :D jel? :D:D

salim se, slazem se s tim da je normalno voljeti sebe :) ali ne pretjerivati naravno... (jer ko nezna sebi nezna ni drugome :D)
anais_nin

Post by anais_nin »

vodolija_33 wrote: Moje je mišljenje da se ta "normalna" ljubav prema samome sebi podrazumijeva i da je svaki čovjek ima u sebi, ali to ne ističe na svakom koraku i ne raspravlja o tome. :)
moje misljenje je malo drugacije...ja mislim da svi naravno u sebi imamo potenacijala za tu ljubav...ali da li zbog drustva u kojem odrastamo, drustvenih normi, zahtjeva koji su nam nametnuti tokom godina, itd mislim da jako malo ljudi postigne to stanje umjerene, zdrave ljubavi prema sebi tako prirodno bez nekog truda...

nonstop smo bombardovani nekim imidzima perfekcije i savrsenstva...porodica i okolina nam namecu svoje zahtjeve i ocekivanja od nas...nekad je tesko u svemu tome pronaci sebe, biti zadovoljan sobom, svojim uspjehom, izgledom itd itd...vrlo cesto zbog posla, porodice, prijatelja, ljubavi, zapostavljamo sebe, svoje potrebe, svoje zelje...i onda je nekako logicno da covjek pocne osjecati nezadovoljstvo samim sobom, jer jednostavno nije savrsen...

mislim da treba truda da covjek prvo pronadje tu ljubav u sebi, a onda jos dodatnog truda i paznje da bi se ta ljubav njegovala...
Last edited by anais_nin on 27/11/2007 22:45, edited 1 time in total.
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

anais_nin wrote: moje misljenje je malo drugacije...ja mislim da svi naravno u sebi imamo potenacijala za tu ljubav...ali da li zbog drustva u kojem odrastamo, drustvenih normi, zahtjeva koji su nam nametnuti tokom godina, itd mislim da jako malo ljudi postigne to stanje umjerene, zdrave ljubavi prema sebi tako prirodno bez nekog truda...

nonstop smo bombardovani nekim imidzima perfekcije i savrsenstva...porodica i okolina nam namecu svoje zahtjeve i ocekivanja od nas...nekad je tesko u svemu tome pronaci sebe, biti zadovoljan sobom, svojim uspjehom, izgledom itd itd...vrlo cesto zbog posla, porodice, prijatelja, ljubavi, zapostavljamo sebe, svoje potrebe, svoje zelje...i onda je nekako logicno da covjek pocne osjecati nezadovoljstvo samim sobom, jer jednostavno nije savrsen...

mislim da treba truda da covjek prvo pronadje tu ljubav u sebi, a onda jos dodatnog truda i paznje da bi se ta ljubav njegovala...
Kao što sam već navela, ja ipak mislim da svako normalno biće u sebi ima normalnu dozu ljubavi prema samome sebi, bez obzira u kakvom okruženju živio. Svi se mi nalazimo, manje više u situacijama koje si ti navela ali mislim da to nije razlog da "ne volimo sami sebe" zbog toga.

Eh sad, zavisi šta ti podrazumijevaš pod tim. Da zanemariš očekivanja ljudi sa kojima živiš (bilo da se radi o porodici, prijateljima ili radnim kolegama... lupam) i da samo radiš ono šta tebi odgovara u određenom momentu ili nešto drugo? Ako je u pitanju ovo prvo, onda se tu radi o čistom egoizmu jer se u toj situaciji radi samo i isključivo o zadovoljenju spostvenih potreba i želja a nikako o ljubavi prema samome sebi. Na kraju se opet postavlja pitanje da li bi čovjek bio zadovoljan i takvim stanjem. Ja ne bih bila jer mi nekako bezveze da u svakoj situaciji samo ja budem "zadovoljna". Pretpostavljam da ima i takvih ljudi kojima takav način života odgovara ali mislim da ti ljudi imaju problem a skupa s njima i ljudi s kojima oni žive, rade, druže se i tako dalje... Za mene je to poremećaj isto kao i nedostatak ljubavi prema samome sebi.

Svakom normalnom čovjeku je jasno da niko nije savršen i posmatranje sebe savršenim ili mržnja prema sebi zbog svoje nesavršenoti mi je poremećeno.
gavrilo

Post by gavrilo »

ja volim zene... sad koliko je to zdrava doza kod mene je veoma distutabilno :roll:
Gazz

Post by Gazz »

Ja jako, jako volEm sebe :roll:

Bog, pa Ja :-) pa onda svi ostali :P 8-)
gavrilo

Post by gavrilo »

Gazz wrote:Ja jako, jako volEm sebe :roll:

bas svi :?
Gazz

Post by Gazz »

gavrilo wrote:
Gazz wrote:Ja jako, jako volEm sebe :roll:

bas svi :?
bas svi :D

moje srce je toliko veliko da imam ljubavi za sve ljude ovog svijeta, i zenske i muske :D
praznina

Post by praznina »

Ja volim samo sebe jedino sebe.
Šala mala.
Tako je čini mi se išla jedna pjesma.
FortunaBela

#24 Re: Ja volim (samo) sebe...

Post by FortunaBela »

anais_nin wrote:samoljublje...za vecinu ljudi izgleda ima negativne konotacije...

da li i koliko volite sami sebe?

Licno smatram da je zdrava doza samoljublja potrebna svima, i ne vidim to kao nesto negativno...samoljublje nije isto sto i sebicnost, narcisoidnost, egocentricnost...ili kao sto kazu "ko ne zna svojoj guzici, ne zna ni tudjoj" :D naravno ne treba pretjerivati ni u cemu, ali mislim da sto covjek ranije pocne ljubavnu aferu sam sa sobom to bolje za njega :D

sta vi mislite? :D

P.S. "SAMO" je namjerno u zagradi, naravno da ne mislim da volite SAMO sebe, nego eto pade mi na pamet Psihomodo pop ko soundtrack za ovu temu :D
Ma moram prizati da sam i ja "malo" narcisoidna.... :)
Ali to ne smatram nekom negativnom osobinom, kroz to sam naučila dosta o samoj sebi, pa čak i o drugim ljudima. Onaj koji nema dobro mišljenje o samom sebi je obično je nesiguran na žalost ne samo u samog sebe....
Gazz

Post by Gazz »

Potpuno se agriiram s fortunom :-)

bug... hosh ti da ti ja stravu salijem :? :x :D

pitt drago mi je sto te vidim 8-)
Post Reply