Klima mi neradi!!!!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sbkingz

#1 Klima mi neradi!!!!

Post by sbkingz »

Imam bmw 318i -99 E46 sa digitalnom klimom ali mi nepuse hladno nikako. Sve je super funkcijonisalo do juce ali danas nece. Kazu me neki da treba dopuniti gasa, a moje pitanje je gdje u Sarajevu ja mogu to uraditi, ko se bavi sa klima uradjajima/popravkama za auta????

Ako iko zna molim vas odgovorite mi, da to odmah predam da se pravi

:?
r5gtt

Post by r5gtt »

Billy radi sa klimama, ali nisam cuo bas najbolja iskustva...
Odnedavno (kao i sa ostalim stvarima kojima se bave) sa, meni se cini, vrhunskom opremom, radi "AutoDelta" preko puta zgrade Arhitektonskog fakulteta, tj. s desne strane kada predjes preko mosta Ciglane i krenes uzbrdo prema bolnici Kosevo....
Altsa

Post by Altsa »

prema rajlovcu kada se krene vidio sam tablu gdje pise da popravljaju klimu u autima. pa probaj.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Ista stvar koja se meni desila! Nije ti najpametnije dopunjavati klimu bez provjeravanja "rupica" u sistemu, tako možeš unedogled. Čuo sam da na ulazu u Kiseljak ima servis "Duno", raja kažu da su jako jeftini a kvalitetni. Za ove u Rajlovcu sam čuo da su hem skupi hem ne testiraju na moguće "rupice", nego da sto puta dovedeš oni bi ti sto puta punili. Biga, mene to muči već 3 mjeseca i još nisam otišao na servis.
manijak1

Post by manijak1 »

Ado Prvače :D msilim da i ja imam mali problem s klimom ( nesretna Škoda Fabia :D ) samo mi pojasni šta se podrazumijeva pod " rupicama " u sistemu ? .
R5gtt - idem i ja u Deltu na balansiranje guma a prije sam kod njih i kadeta ( dok ga se nisam kutarisao ) liječio i uradili su mu onu špuru .
Otkad se oni bave klimom. :?
ado-šampion

Post by ado-šampion »

manijak1 wrote:Ado Prvače :D msilim da i ja imam mali problem s klimom ( nesretna Škoda Fabia :D ) samo mi pojasni šta se podrazumijeva pod " rupicama " u sistemu ? .
R5gtt - idem i ja u Deltu na balansiranje guma a prije sam kod njih i kadeta ( dok ga se nisam kutarisao ) liječio i uradili su mu onu špuru .
Otkad se oni bave klimom. :?
Iz ovog problema sa dosta naučio (i od nekih ljudi na forumu). Dakle, ako ti klima ne radi, odnosno radi kao ventilator, otišao ti je kompresor ili nema friona u sistemu. Česći je ovaj drugi slučaj. Dakle, kad otvoriš haubu vidjećeš dva ventila kao na gumi, samo poveća, trebali bi biti ispred suvozačevog mjesta. Na jednom piše H (high pressure - visoki pritisak) a na drugom L (low pressure - niski pritisak). E na tom H ćeš skinuti kapicu i polako šarafcigerom pritisni ventil. Ako izlazi samo dim sistem ti je prazan, a ako izlazi bijela tvar (nije sperma, nego frion :D ), otišao ti je kompresor. Ako je sistem prazan, mora postojati "krivac" za to, ne može se sam od sebe isprazniti. Dakle dihtunzi na sistemu su gumice (koliko ja znam) i one se podmazuju uljem da se ne bi stvrnule i tako postale porozne (odnosno nedihtujuće). Zato je potrebno svake godine doliti malo ulja (u sistem se sipa mješavina ulja i friona koja je različita od auta do auta i to pod visokim pritiskom), koje naravno s vremenom gubi viskozitet, odnosno laički rečeno sposobnost podmazivanja u ovom slučaju.
r5gtt

Post by r5gtt »

Ne znam od kada se bave time, ali sam uredjaje vidio.... :?
Najbolje je otici gore pa provjerit... vlasniku BMW-a bih najradije preporucio ovlasteni servis, ali sta ces kad je najblizi u Mostaru cini mi se... :roll:
nineac

Post by nineac »

Pod rupicama se podrazumjeva da je selna popustila ili crjevo postalo porozno.
Iz licnog iskustva mislim da je Duno najbolji, ili bar je provjeren, iako sigurno ima boljih!
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

oh nineac covjece pa sta ima???

kako je put bio????

kako u americi???
neko iz mase

Post by neko iz mase »

pritisni nosom po ventilu visokog pritiska, pa ako ti udje ista u nos, onda je ventilator, a ako prodje pored nosa, onda je cinculator, ako nije ni jedno ni drugo, onda ti je otisla gefufna.
Upozoravam vas da ako cijev visokog pritiska izgubi odredjen pritisak, kompresor vam se nikad nece upaliti. U tom slucaju bi crijevo morali prikopcavati na specijalan uredjaj da povrati pritisak u tom dijelu klime. Sad neznam kako vam je pametno provjeravati na taj nacin sta je otislo, jer i tako i tako niste u stanju da taj dio zamjenite. Mozda je bolje neke stvari prepustiti strucnjacima.
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I ja bih rado sve prepustio stručnjacima mnogo radije neko da sam ubadam šarafcigerima po motornom prosotru, ali sve ima svoju cijenu...Servis klime koliko sam ja obavješten ne dođe ispod 50 maraka. S obzirom da sam za 10 maraka više uzeo zadnje disk-pločice (Lucas), radije ću samo provjeriti, nego da mi uzimaju lovu džaba i još da mi naplate nešto što nije uopšte otišlo (nije tajna da je to kod nas čest slučaj).
neko iz mase

Post by neko iz mase »

The_Flyer2002 wrote:oh nineac covjece pa sta ima???

kako je put bio????

kako u americi???
to on negdje naletio na hot spot na aerodromu :D :D :D
pa reko da provjeri jel ko pricao sta dobro o HEMI-ju :lol: :lol:
kekec

#13 Re: Klima mi neradi!!!!

Post by kekec »

sbkingz wrote:Imam bmw 318i -99 E46 sa digitalnom klimom ali mi nepuse hladno nikako. Sve je super funkcijonisalo do juce ali danas nece. Kazu me neki da treba dopuniti gasa, a moje pitanje je gdje u Sarajevu ja mogu to uraditi, ko se bavi sa klima uradjajima/popravkama za auta????
Ako iko zna molim vas odgovorite mi, da to odmah predam da se pravi
:?
Prvo provjeri osigurace, ako je pregorio ( 7,5 mA), zamjeni.
Ako ti opet pregori- pravac servis.
zgembo adislić

Post by zgembo adislić »

Meni je na instalacijama klime otisao filter plina za hladjenje..tacnije jedan var je postao porozan te je sve otislo u "thin air" sto bi reko ceh svabo i amerikanac..dijagnoza je bila nemoguca bez usipanja "obojenog" plina u instalacije..uglavnom nije bas nesto sto bi trebao sam prckati..ja sam to sredio kod ovlastenog servisera...a uspjesno se klimama bavi i firma Komel koja se bavi i ugradnjom Cobra alarma..nalazi se preko puta tramvajske remize..
Post Reply